Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO şi VIDEO. Satul Guruslău, la ceas de sărbătoare


Ziua satului Guruslău – eveniment ce s-a desfăşurat duminică – s-a bucurat de o prezenţă numeroasă. În cadrul întâlnirii s-au pus în valoare tradiţiile, gastronomia şi obiceiurile străvechi, iar cei prezenţi au avut parte şi de un program cultural, muzică populară, dar şi un concert al formaţiei ATLAS


Primăria şi Consiliul Local Hereclean, UDMR Guruslău, Şcoala Gimnazială Guruslău şi Centrul de Informare şi Marketing Turistic din comună au organizat duminică ziua satului Guruslău.

De 7 ani nu s-a mai organizat un astfel de eveniment în satul Guruslău, astfel că în rândul localnicilor această sărbătoare a reprezentat o bucurie mare.

Drept urmare, s-a şi consemnat o prezenţă numeroasă la eveniment, la activităţile de duminică participând peste 600 de oameni!

Ziua satului Guruslău a dat ocazia oamenilor să simtă şi să pună din nou în valoare tradiţiile, gastronomia şi obiceiurile străvechi.

Mai întâi, de la ora 11.00 a avut loc slujba religioasă la biserica din sat, după care a avut loc o depunere de jerbe în memoria eroilor satului.

Uliţele satului au fost pline duminică, având loc o paradă a portului popular, după care localnicii au fost aşteptaţi de la 13.00, la căminul cultural, unde a avut loc masa festivă.

Reţeta bograciului a fost pusă din nou în valoare, dar pe lângă tradiţionala mâncare ”ungurească” cei prezenţi au putut gusta şi din alte preparate tradiţionale, specifice locului.

Organizatorii au pregătit şi un program cultural, din care nu a lipsit muzica populară, care a început după ora 15.00. Astfel, pe scenă au urcat copii din localitate, elevi ai Şcolii Gimnaziale din Guruslău, care au pregătit o scenetă şi dansuri. A fost prezentă fanfara bisericii baptiste din localitatea Archid, grupul de copii din Parohia Ortodoxă Badon, coordonaţi de preotul paroh Adrian Onica, Ansamblul Folcloric Kalaris, iar cel mai aşteptat moment a fost concertul formaţiei Atlas, care a durat două ore, spre satisfacţia celor prezenţi.

Şi pentru copii, organizatorii au pregătit surprize, astfel că cei mici au avut parte de activităţi specifice: pictură pe faţă şi un atelier de creaţie.

În cadrul evenimentului s-a organizat o tombolă cu premii, iar seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

În curtea căminului a avut loc şi un mic târg cu produse tradiţionale, începând de la cozonaci şi turdă dulce până la o expoziţie cu vânzare de produse din Lavandă.

”A fost un eveniment foarte reuşit care s-a bucurat de o prezenţă numeroasă a peste 600 de persoane. Această zi de sărbătoare a satului Guruslău a dat posibilitatea localnicilor să fie mai uniţi şi să pună în valoare tradiţiile şi obiceiurile străvechi. Ne-am propus să organizăm de acum încolo ziua satului Guruslău în fiecare an”, ne-a declarat Piroşka Marincaş, agent de turism în cadrul  Centrului de Informare şi Marketing Turistic Guruslău.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa oficialităţilor locale, în frunte cu primarul comunei Hereclean – Dobrai Francisc, dar şi unor invitaţi speciali, precum deputatul Seres Denes – preşedintele UDMR Sălaj, subprefectul Vegh Alexandru şi Pop Emeric – administratorul public al Sălajului.

Amănunte pe acest subiect puteţi vedea şi în suplimentul Ştirile din Sălaj, care va apărea miercuri, 23 octombrie, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj