Connect with us

Ştiri din Sălaj

Preocupare şi rezultate la Plopiş pentru educaţia copiilor


Şcoala din Iaz a fost reabilitată din temelii, iar cele două centre de zi pentru copii fac o treabă excelentă pentru aproximativ 50 de micuţi


În mediul rural, numărul elevilor şi preşcolarilor este în scădere, iar autorităţile locale sunt nevoite să închidă şcoli, din cauza lipsei elevilor.

O excepţie de la această nefericită regulă o face însă comuna Plopiş, unde sunt acum aproximativ 400 de elevi şi preşcolari.

Trei şcoli gimnaziale funcţionează în comuna Plopiş, una în centrul comunal, una la Iaz şi încă una la Făgetu, localitate în care trăieşte o comunitate însemnată de slovaci şi în care mai există şi o şcoală cu clasele I – IV.

Toate şcolile se prezintă în condiţii foarte bune, iar recent a fost finalizat procesul de reconstrucţie a şcolii din Iaz. Această şcoală a fost grav afectată de un incendiu, dar autorităţile locale au depus un proiect prin programul Naţional de dezvoltare Locală şi şcoala a fost reabilitată din temelii.

Lucrările s-au finalizat în această vară, astfel că elevii au început noul an şcolar într-o şcoală modernă şi dotată corespunzător.

“Ne bucurăm că şcoala din Iaz a fost pusă la punct, iar elevii beneficiează de condiţii foarte bune. Lucrările au început în 2016 şi au decurs bine. Suntem mulţumiţi că acest proiect s-a finalizat cu brio”, spune primarul Nicolae Criste.

Tot în această vară, şi la şcoala din Plopiş s-au mai făcut reparaţii şi s-a zugrăvit în interior, dar în viitorul apropiat Primăria intenţionează să depună un proiect pentru reabilitarea şcolii din centrul comunal.

Din punct de vedere al educaţiei, comuna Plopiş este pusă la punct, având şi două centre de zi pentru copii. Unul este în centrul comunal, iar altul în Făgetu. În cadrul centrului de zi de la Făgetu sunt 26 de copii, iar la Plopiş 22.

“În fiecare zi după ce ies de la şcoală, copiii vin la acest centru, îşi fac temele şi primesc o masă caldă. Până ce pleacă acasă, au diferite activităţi. În aceste centre pot fi înscrişi copii de la clasa I şi până la clasa a IV-a”, ne informează primarul.

Amănunte pe acest subiect puteţi vedea şi în suplimentul Ştiri din Sălaj, care a apărut miercuri, 16 octombrie, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj