Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Vârşolţ are un an de excepţie în creşterea standardului de viaţă. GALERIE FOTO

Comuna Vârsolţ, situată la mai puţin de 20 kilometri de Zalău şi la 10 kilometri de Şimleu Silvaniei, are în componenţă trei sate – Vârşolţ, Recea si Recea Mică, în care trăiesc 2.200 de suflete, dintre care 60 la sută sunt etnici maghiari, aşezaţi cu preponderenţă în satul Vârşolţ, iar românii sunt preponderenţi în Recea şi Recea Mică.

Satul Vârşolţ a fost atestat documentar pentru prima dată în urmă cu 676 de ani, în anul 1341, sub denumirea de Varcoltz. Specialiştii dau ca posibilă etimologie a numelui substantivul “vârsa”, care înseamnă coş de nuiele făcut în formă de pâlnie, cu care se pescuia în trecut.

Pe Valea Crasnei, înainte să se formeze barajul de acumulare, era păduriş şi multe bălţi, de unde se pescuia cu vârsele. Locul şi-a schimbat total înfăţişarea după ce s-a construit lacul de acumulare, cel mai mare lac din Sălaj, principala sursă de alimentare cu apă din judeţ, dar şi un loc importanmt de agrement pentru pescari.

Barajul lacului de acumulare Vârşolţ a fost inaugurat în anul 1979, la doi ani după începerea construirii, în 1977, pentru alimentarea cu apă a Zalăului. Barajul are o înălţime de 17 metri, o lungime de 2.160 de metri şi acumulează un volum de 50,2 milioane de metri cubi de apă. Suprafaţa totală a lacului de acumulare este de 652 de hectare.

Apă de la reţea are deja toată comuna, iar la canalizare se dă drumul anul acesta

Administraţia din Vârşolţ a obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru alimentarea cu apă în comuna Vârşolţ şi pentru reţeaua de canalizare în localitatea Vârşolţ.

Proiectul de alimentare cu apă în toată comuna este deja finalizat de anul trecut, aşa că toate cele trei localităţi din comună beneficiază de reţea de apă curentă.

În ce priveşte canalizarea, sunt şanse ca anul acesta să fie gata reţeaua, cu tot cu racordări. Acu se lucrează la racordări pentru cetăţeni şi instituţii.

Lucrarea este realizată practic în proporţie de 70 la sută. Mai sunt de făcut racordările, iar constructorul a promis că într-o lună termină şi se poate face recepţia lucrării şi să va da drumul la reţeaua de canalizare.

Staţia de epurare este construită între Vârşolţ şi Pericei şi va fi pornită după ce sunt finalizate lucrările de racordare.

Urmează ca şi localităţile Recea şi Recea Mică să fie cuprinse cât de curând în reţeaua de canalizare. Banii prin PNDL patru milioane de lei, au ajuns deocamdată doar pentru centrul de comună, dar Asociaţia Someş – Tisa, se ocupă acum de extinderile de alimentare cu apă şi canalizare şi s-au angajat să cuprindă în proiectul ei Recea şi Recea Mică.

Prin PNDL, comuna Vârşolţ a reuşit să obţină finanţare pentru opt proiecte.

Se asfaltează peste tot pe unde este drum

Vârşolţul a atins performanţa de a avea peste 90 la sută din totalul drumurilor asfaltate. Cu toate acestea, o lucrare importantă în comună este cea de modernizare a străzilor laterale şi vincinale.

Sunt de asfaltat 5 kilometri de drum, din toate localităţile, care nu au fost cuprinse în proiectul anterior. Administraţia doreşte ca toate drumurile şi străzile să fie asfaltate, iar toţi cetăţenii să aibă acelaşi confort. Din cei 5 kilometri, aproape 2 sunt în Vârşolţ, tot 2 sunt în Recea Mare, iar unul în Recea Mică.

“Pentru dezvoltarea comunei este foarte important să asfaltăm toate drumurile. A durat aproape un an de zile până am parcurs toate procedurile, dar din martie s-au început lucrările. Se lucrează în condiţii bune şi stăm bine. Multe străzi au ajuns deja la stratul de piatră şi urmează stratul de rezistenţă şi de uzură. Sperăm ca într-o lună să finalizăm acest proiect. Sperăm să ne permită şi condiţiile meteorologice. După ce vom finaliza acest proiect, în valoare de 3,5 milioane de lei, 95 la sută dintre drumuri vor fi asfaltate”, ne spune viceprimarul Denes Andrei.

O completare importantă este că administraţia are în vedere un proiect în care să cuprindă betonarea rigolelor care nu sunt betonate pentru prevenirea inundaţiilor. Un proiect integrat, în care să cuprindă mai multe lucrări, chiar şi străzile care rămân de asfaltat.

Potenţial turistic uriaş

Primarul Breda Lajos pune accent şi pe turism, pentru că Vârşolţ chiar are ce arăta. În primul rând, pescarii sunt atraşi de lacul de acumulare, astfel că la Vârşolţ se organizează concursuri, inclusiv cu participare internaţională.

Pe lângă baraj, mai există şi o zonă de camping cu cabane de lemn pentru cazare, dar şi o zonă cu pivniţe de vin. Sunt peste 400 de pivniţe săpate în deal, unele vechi de peste 200 de ani. Vârşolţul a intrat de altfel pe lista zonelor cu potenţial turistic ridicat din România, care vor avea prioritate la obţinerea finanţării nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii turistice.

În Vârşolţ se găseşte şi Biserica Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, zidită între anii 1836 – 1840 în stil romanic. Lângă edificiul ortodox, se găşeste Biserica Reformată construită în 1723. Biserica a ars din temelii în 1774, dar s-a renovat cinci ani mai târziu, în 1779. Orga bisericii a fost realizată de Johannes Kremmer, în 1833. Biserica Reformată din Recea este un alt punct de atracţie turistică.

A fost construită în 1908 şi dispune de un turn de lemn ce astăzi străjuieşte satul. Biserica nu are orgă, dar are un armoniu construit în Bratislava.  Se mai remarcă biserica de lemn cu turn clopotniţă de la Recea, construită în anul 1754, care a devenit monument istoric.

Pod peste Crasna pentru utilajele agricole

Altă investiţe prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală care este în derulare este construirea unui pod peste râul Crasna. Proiectul Primăriei prevedea două poduri, dar, pentru că finanţarea nu era suficientă, a trebuit să se renunţe la unul. Administraţia din Vârşolţ a modificat proiectul şi a reuşit să obţină bani măcar pentru un pod peste râul Crasna.

Podul va devia circulaţia utilajelor de la drumul naţional ca să se poată ajunge pe un drum ocolitor. Se evită aglomeraţia de pe drumul naţional, iar localnicii vor ajunge mai uşor la pământurile pe care le lucrează

Iluminat public pe LED în toată comuna

Un proiect în derulare la Vârşolţ este modernizarea iluminatului public. Se trece la iluminat pe LED, o investiţie care va reduce mult costurile comunităţii cu electricitatea. Sunt cuprinse toate satele şi se vor monta în jur de 400-430 de corpuri. Investiţia este de 1,2 milioane de lei.

S-a licitat construirea a două blocuri ANL

Construirea blocurilor ANL la Vârşolţ, o investiţie începută de câţiva ani, a intrat în ultima fază şi s-a licitat proiectarea şi execuţia. Urmează să se construiască două blocuri ANL în imediata apropiere a Primăriei. S-a predat deja amplasamentul la ANL. Vor fi construite 32 de apartamente, cu două şi trei camere, iar câteva vor fi garsoniere. Va fi o facilitate imnportantă pentru tineri, dar şi pentru cadre didactice sau persoane care lucră la instituţii.

Se modernizează grădiniţa şi şcoala, dar şi after-school-ul

Un proiect pentru care tocmai s-a semnat contractul, prin POR, finanţează modernizarea şi dotarea grădiniţei din Vârşolţ. O investiţie prin care se creează condiţii la standarde ridicate pentru cei 60 de copii, iar speranţa administraţiei este că,odată ce crsc condiţiile de trai în Vârşolţ, va creşte şi nmărul de copii.

Valoarea investiţiei la grădiniţă ajunge la 800.000 de lei. Urmează procedura de achiziţie, iar lucrările vor începe prin vară, dcar dacă se poate şi mai repede nu va fi o problemă, pentru că până la încheierea anului şcolar copiii pot fi mutaţi în altă parte.

La Vârşolţ este un after-school, unde sunt două săli, şi copiii pot fi duşi acolo pe perioada modernizării. Durata execuţiei este de 12 luni, dar depinde de constructor, se poate face mai repede.

Grădiniţa are trei săli. Iar în aceeaşi curte funcţionează o şcoală cu clasele I – IV. Modernizarea Şcolii nr. 2, unde învaţă 60 de elevi, este în faza de licitaţie. Se aşteaptă ofertanţi să înceapă lucrarea.

Săptămâna trecută s-a recepţionat un spaţiu de joacă pentru copii. A fost un proiect de 50.000 de lei, pentru spaţii de joacă, finanţat de o asociaţie a cadrelor didactice.

Un proiect obţinut prin  Grupul de Acţiune Locală are o finanţare de 15.000 de euro pentru dotarea after-school. Sunt 25 de copii înscrişi în acest program după şcoală.

Vin de la şcoală şi stau la after-school până la ora 16.00, unde beneficiează de o masă şi îşi fac temele şi alte activităţi. Uşurează mult viaţa părinţilor care lucrează şi fac naveta. Primăria se gândeşte la un program prelungit şi la grădiniţă.

Primarul Breda Lajos reuşeşte pentru că îl are alături pe viceprimarul Denes Andrei şi, cel mai important, este puternic susţinut de locuitorii comunei

Primarul comunei Vârşolţ, Breda Lajos, mai are puţin şi îşi încheie al şaselea mandat. A fost ales pentru prima dată în 1996 şi de atunci locuitorii n-au mai renunţat la el. L-au ales din patru în patru ani cu o majoritate covârşitoare, de peste 70 la sută.

Fapt care spune mult despre evoluţia comunei sub administrarea lui Breda Lajos, care îl are alături, din 2008, pe viceprimarul Denes Andrei. Cel mai probabil, la alegerile din primăvară, locuitorii din Vârşolţ vor vrea să rămână tot cu echipa Breda – Deneş, dacă ne uităm la evoluţia comunei din ultima perioadă.

De altfel, primarul subliniază că trebuie să mulţumească de fapt comunităţii pentru tot ce s-a făcut şi că susţinerea din partea consilierilor locali şi a personalului din Primărie a fost cheia. Alături de susţinerea locuitorilor, care au înţeles că împreună pot dezvolta comunitatea, iar rezultatele se concretizează într-un  nivel de trai ca la oraş.

Aşa că pentru a fi împreună cu oamenii şi ca oamenii să îl aibă alături ori de câte ori au nevoie, Breda Lajos are afişat numărul de telefon la intrarea în Primărie. Uite aşa a reuşit să realizeze dublul investiţiilor pe care le întrezărea şi le-a promis în 2016.

Sala de sport ultramodernă se termină într-o lună, urmează modernizare terenului de fotbal

O frumoasă sală de sport construită în curtea Şcolii gimnaziale este aproape gata. Am crezut că este o sală aşa cum ştiam noi sălile de sport şcolare. Dar este cu totul altceva. Va fi o mândrie pentru comună.

Construcţia a început acum un an iar constructorul spune că mai are foarte puţin, iar într-o lună ar putea finaliza lucrările. Sala are inclusiv o tribună de 102 locuri.

Primăria este pe punctul de a demara şi modernizarea terenului de fotbal din Vârşolţ. Gazonul va fi nou şi se va construi şi o tribună. Procedurile pentru achiziţia lucrărilor sunt pe final. După avizare se pot începe lucrările, iar în primăvară ar putea fi gata noul teren de fotbal.

Clădirea Primăriei se extinde şi se modernizează

Modernizarea şi extinderea clădirii Primăriei Vârşolţ a primit finanţare tot prin PNDL. Sediul Primăriei a fost construit în 1950 şi se impune o modernizare. Comuna s-a dezvoltat mult, administraţia, de asemenea, şi-a lărgit mult paleta de servicii, iar volumul de lucru s-a mărit foarte mult.

Proiectul este deja licitat şi urmează să înceapă execuţia lucrărilor. Clădirea se va extinde. Valoarea finanţării este 1,1 milioane de lei. Termenul de execuţie este de 12 luni, iar angajaţii administraţiei vor avea un loc de muncă modernizat pe finalul anul 2020.

Se vrea introducerea gazului metan pentru toţi locuitorii comunei

Un proiect foarte mare şi important la care lucrează acum Primăria Vârşolţ este introducerea gazului metan, proiect menit să creeze nu doar condiţii de viaţă mai bune, dar şi condiţii optime pentru potenţiali investitori. Oricum, pentru pentru persoanele fizice ar fi un salt în civilizaţie.

Unde mai pui că gazul metan este o alternativă care, poate, azi-mâine va fi mai ieftin decât lemnele pentru încălzire în sezonul rece.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj