Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Plopiş – comuna în care s-au demarat proiecte importante pentru creşterea confortului cetăţenilor. GALERIE FOTO


Sub buna administraţie condusă de primarul Nicolae Criste, comuna Plopiş arată tot mai bine. Şi viitorul sună bine, având în vedere că infrastructura va fi una modernă, iar în procent de 90% toate drumurile şi uliţele vor fi asfaltate. Există un măreţ proiect prin PNDL II, prin care se vor asfalta peste 30 de km de drumuri, cele mai multe în pitorescul sat Făgetu, locuit de o comunitate de slovaci


Situată în centrul judeţului, comuna Plopiş se învecinează cu: comuna Halmăşd, comuna Nuşfalău, comuna Valcău de Jos, comuna Boghiş, judeţul Bihor, judeţul Cluj. Comuna este atestată documentar începând cu anul 1227, din perioada feudalismului timpuriu, sub numele de Bozia-Gemelchen.

Comuna are o suprafaţă de 8.000 ha şi are în componenţă trei sate: Plopiş – reşedinţă de comună, satul Iaz, atestat documentar din anul 1342, cunoscut sub aceeaşi denumire, iar cel de-al treilea sat este Făgetu, atestat documentar abia în anul 1830 şi constituit prin colonizarea cu populaţie de origine slovacă.

Comuna Plopiş este situată la o distanţă de 55 km faţă de municipiul Zalău şi 25 de km faţă de Şimleu Silvaniei. Localităţile Plopiş şi Iaz sunt sate de tip adunat, specifice arealelor depresionare, iar Făgetu este un sat de tip risipit, specific zonelor de munte, ce se întinde pe o suprafaţă de 45 km, cu gospodării (205 la case) izolate sau grupate în crânguri.

Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Plopiş se ridică la 2.405 locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când s-au înregistrat 2.765 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (58,92%). Principalele minorităţi sunt slovaci (32,02%) şi rromi (6,61%). Pentru 2,37% din populaţie, apartenenţa etnică nu este cunoscută.

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (52,52%), dar există şi minorităţi de romano-catolici (32,06%), greco-catolici (11,39%) şi penticostali (1,16%). Pentru 2,45% din populaţie, nu este cunoscută apartenenţa confesională. Formele de relief predominante în această comună sunt cele de deal şi munte, cu altitudini cuprinse între 500 şi 700 m.

Munţii Plopişului (unitate montană pentru care se mai utilizează şi denumirile Muntele Şes şi Munţii Rezului), alcătuiţi din roci tari, conglomerate şi gresii, fac parte din grupa montană a Munţilor Apuseni, din Carpaţii Occidentali, cel mai înalt vârf fiind Vârful Măgura Mare care are o altitudine de 918 m. Fauna comunei este specifică regiunilor de deal şi munte, în cea mai mare parte aparţinând domeniului forestier. Întâlnim animale precum mistreţi, căprioare, iepuri, fazani.

Flora este alcătuită din păduri, fâneţe, livezi de pomi fructiferi, culturi de porumb, cereale (ovăz, secară, grâu, orz). Din punct de vedere hidrografic, teritoriul comunei Plopiş aparţine bazinului râului Barcău, fiind nivo-pluvial. Debitul mediu al văilor variază de la an la an. Scurgerea medie a acestora este de 10l/sec/km. Comuna este străbătută de o serie de văi care urmează următoarele trasee: Făgetu-Plopiş-Boghiş şi Făgetu-Iaz-Boghiş. Pârâurile care traversează această comună sunt: Luşor, Valea Mare, Racoviţa şi Valea Iazului (cu mai mulţi afluenţi V. Peştilor, V Uliului, V. Şesii), acestea vârsându-se în Valea Barcăului. Această reţea hidrografică are un regim de scurgere permanent, cuprins între 0.7 şi 0.9 km/h.

Festivalul Cireşelor, tot mai cunoscut

Comuna Plopiş şi în special satul Făgetu au devenit cunoscute şi prin “Festivalul Cireşelor”, care în acest an şi-a consumat ediţia a IV-a. Evenimentul are loc în fiecare an, în luna iunie – perioada de coacere a cireşelor – şi are ca scop valorificarea valorilor locale, motiv pentru care festivalul este compus dintr-un program cât mai diversificat cu o serie de activităţi sportive, recreative, culturale, gastronomice, de folclor şi meşteşugărit.

Acest festival şi-a consumat în acest an ediţia a IV-a şi s-a bucurat de o prezenţă numeroasă.

“De-a lungul acestor ani am desfăşurat activităţi cu diferite instituţii, cum ar fi Centrul de Cultură şi Artă a judeţului Sălaj, primării, şcoli. Avem şi câteva evenimente pe care le desfăşurăm cum ar fi Festivalul Cireşelor. Anul acesta a fost ediţia a IV-a şi a fost o ediţie reuşită fiind prezente în jur de 700 de persoane.  A fost un spectacol folcloric, s-au amenajat standuri cu produse locale şi expoziţii cu lucruri tradiţionale. Totodată, mai suntem parteneri la un eveniment frumos, organizat de şcoală. Este vorba de festivalul regional de tradiţii şi obiceiuri, Răsună mândru răsună, unde am avut invitaţi şi din afara judeţului”, ne-a declarat Cristina Fiţ, agent de turism.

Centrul de informare turistică promovează tradiţiile, obiceiurile şi locurile frumoase din comună

Încă din 2014, în comuna Plopiş există un Centru de informare turistică, care are menirea să promoveze tradiţiile, obiceiurile şi locurile frumoase din zonă.

Din punct de vedere turistic, cei care trec prin comuna Plopiş au ce vizita. În primul rând, peisajele din Făgetu sunt de vis şi te face să crezi că ai ajuns pe Transalpina. În această localitate trăieşte o comunitate însemnată de slovaci, cei care au dus o viaţă grea până cu câţiva ani în urmă, fiind izolaţi.

Din anul 1995, în Făgetu a ajuns reţeaua electrică, iar de câţiva ani, drumul ce face legătura dintre centrul comunal şi acest sat a fost asfaltat, iar acum comunitatea de slovaci beneficiază de mai multe facilităţi. La  şcolile din Făgetu, toţi copiii învaţă în limba slovacă, însă toţi ştiu şi limba română, având în vedere că în fiecare zi, în orar a fost introdusă şi o oră de Limba Română.

La Plopiş se poate vorbi şi despre turism montan, în zonă fiind Munţii Plopişului, care reprezintă o grupă montană a Munţilor Apuseni, având altitudinea maximă în vârful Măgura Mare (918 m). Trecând la Iaz, în această localitate poate fi vizitată mlaştina, care este o rezervaţie naturală.

Tot la Iaz există Muzeul de Artă Populară deţinut de Ligia Alexandra Bodea, unde pot fi admirate lucruri  vechi, port popular şi nu în ultimul rând case tradiţionale ţărăneşti, vechi de peste 100 de ani, care sunt păstrate în condiţii foarte bune.

Muzeul din Iaz este vizitat  în fiecare an de sute de turişti, mulţi dintre ei  şi din străinătate. Din 2010, în parteneriat cu Centrul de Cultură şi Artă Sălaj – în fiecare vară, la muzeul Ligiei Alexandra Bodea se desfăşoară şi o tabără pe pictură de sticlă “Tradiţie şi originalitate – Icoana din sufletul meu”, unde copiii învaţă tainele picturii pe sticlă sub îndrumarea Ligiei Bodea. Legat de partea culturală, trebuie menţionat că în comună sunt şi trei cămine culturale, la Plopiş, Făgetu şi Iaz, toate fiind puse la punct.

Şcoala din Iaz, reabilitată din temelii

În mediul rural, numărul elevilor şi preşcolarilor este în scădere, astfel că autorităţile locale sunt nevoite să închidă şcoli, din cauza lipsei elevilor. În comuna Plopiş, această situaţia nu se întâlneşte, astfel că în întreaga comună sunt aproximativ 400 de elevi şi preşcolari!

Trei şcoli gimnaziale funcţionează în comuna Plopiş, una în centrul comunal, una la Iaz şi încă una la Făgetu. În localitatea în care trăieşte o comunitate însemnată de slovaci mai există şi o şcoală primară cu clasele I – IV.

Toate şcolile se prezintă în condiţii foarte bune, iar recent a fost finalizat procesul de reconstrucţie a şcolii din Iaz. Această şcoală a fost grav afectată de un incendiu, dar autorităţile locale au depus un proiect prin PNDL II şi şcoala a fost reabilitată.

Lucrările s-au finalizat în această vară, astfel că elevii au început noul an şcolar într-o şcoală modernă şi dotată corespunzător.

“Ne bucurăm că şcoala din Iaz a fost pusă la punct, iar elevii beneficiează de condiţii foarte bune. Lucrările au început în 2016 şi au decurs bine. Suntem mulţumiţi că acest proiect s-a finalizat cu brio”, a spus primarul Nicolae Criste.

Tot în această vară şi la şcoala din Plopiş s-au mai făcut mici reparaţii şi s-a zugrăvit în interior, dar în viitorul apropiat, Primăria intenţionează să depună un proiect pentru reabilitarea şcolii din centrul comunal.

Două centre de zi pentru copii

Din punct de vedere educaţional, comuna Plopiş este pusă la punct, având şi două centre de zi pentru copii. Unul este în centrul comunal, iar altul în Făgetu, iar la ambele frecventează aproximativ 50 de copii.

“În fiecare zi după ce ies de la şcoală, copii vin la acest centru, îşi fac temele şi primesc o masă caldă. Până ce pleacă acasă au diferite activităţi. În aceste centre pot fi înscrişi copii de la clasa I şi până la clasa a IV-a”, ne-a informat primarul.

În cadrul centrului de zi de la Făgetu sunt 26 de copii, iar la Plopiş 22.

Infrastructura rutieră se măreşte: Se vor mai asfalta peste 30 de km!

Aflată la aproximativ 50 de km de municipiul Zalău, comuna Plopiş dispune în primul rând de o aşezare frumoasă, având de-o parte şi de alta dealuri, munţi, ape lin curgătoare, iar într-un cuvânt spus, peisaje de o frumuseţe aparte.

În această aşezare locuitorii se pot bucura de aerul curat şi de linişte, dar şi de condiiţii ca la oraş. În primul rând, în această comună, gradul de confort al cetăţenilor s-a mărit de la un an la altul, iar autorităţile locale au fost mereu preocupate să asigure cele mai bune condiţii.

În vizita pe care redactorii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean au făcut-o la Plopiş au constatat o infrastructură pusă la punct, astfel că în centrul comunal, dar şi în celelalte sate, o bună parte dintre drumuri sunt asfaltate.

Primarul Nicolae Criste împreună cu echipa din Primărie a demarat mai multe proiecte în ceea ce priveşte infrastructura rutieră, iar chiar în această perioadă urmează să se finalizeze un proiect prin PNDL 1. Este vorba de “Modernizarea Strada Moghioruţa” din localitatea Plopiş, care a fost asfaltată pe o distanţă de aproximativ 1,7 km. Valoarea investiţiei este de 1.233,48 mii lei, iar acest proiect este finalizat în proporţie de 95%. Au mai rămas de făcut unele rigole şi acostamente, care şi acestea se vor termina până la finalul anului.

Pe PNDL II se va începe cât de curând la cel mai important poriect de infrastructură. Este vorba de “Modernizare drumuri de interes local”, proiect care s-a demarat în anul 2018, iar durata sa este de patru ani.

Sunt prevăzuţi pentru asfaltare peste 30 de km de drum, iar cea mai mare porţiune se va asfalta în satul Făgetu, dar şi unele drumuri spre Iaz.

S-a încheiat licitaţia pentru proiectare şi execuţie, urmând ca la începutul anului 2020 să poată începe lucrările, care trebuie finalizate cel târziu în anul 2022.

“Este un proiect foarte important, care sperăm să îl ducem la bun sfârşit. După ce va fi finalizat, vom putea spune că la Plopiş, drumurile şi uliţele sunt asfaltate în proporţie de 85-90%. Vor mai rămâne doar câteva stărzi lăturalnice”, ne-a declarat primarul Nicolae Criste.

Bază sportivă la Iaz, un proiect de viitor

În materie de sport, comuna Plopiş nu se poate lăuda decât cu realizări din trecut. Cu ani buni în urmă, în această comună s-a pus bazele unei echipe de volei, Recolta Plopiş, care a fost înfiinţată chiar de către regretatul doctor Ioan Puşcaş.

În anul 1965, gruparea din Plopiş a fuzionat cu cea din Şimleu Silvaniei sub denumirea de Cooperatorul Şimleu, apoi Silvania Şimleu Silvaniei, care a ajuns până în prima ligă, acolo unde a avut un parcurs extraordinar.

Astfel, în anul 1983 a câştigat Cupa Balcanică, iar în campionat s-a bătut de la egal la egal cu titratele Dinamo şi Steaua Bucureşti. Din motive financiare, echipa a trebuit să fie mutată la Zalău, schimbându-şi din nou numele şi destinul.

Echipă de fotbal nu mai există de peste 20 de ani, dar nici terenuri de sport, iar în aceste condiţii, autorităţile locale s-au gândit la un proiect pentru construirea unei baze sportive, la Iaz, în curtea şcolii. Terenul va fi cu suprafaţă sintetică, dar deocamdată nu s-a găsit forma de finanţare.  S-a încercat prin CNI, însă autorităţile locale încă nu au primit un răspuns concret.

Primăria, alături de persoanele vârstnice din comună

Printr-un program de cooperare Elveţiano-Român, în localitatea Iaz a fost înfiinţat Centrul Comunitar de Servicii Intergrate Medico-Sociale (CCSIMS).

Proiectul „Calitate şi echitate în servicii integrate medico-sociale” a vizat nu mai puţin de 35 de vârstnici din comuna Plopiş, care timp de 15 luni au beneficiat de servicii medicale, sociale şi de o masă caldă în fiecare zi.

Acest proiect s-a terminat anul trecut, însă primăria a continuat să rămână alături de o parte dintre beneficiari.  De la începutul lui 2019, numărul beneficiarilor a fost redus la 10, care au parte de aceleaşi servicii de calitate, de natură socială şi medicală, însă singurul lucru care s-a schimbat este că aceştia nu mai primesc o masă caldă.

“Unitatea de îngrijire a vârstinicilor la domiciliu îşi desfăşoară în continuare activitatea şi avem 10 beneficiari. Sunt câte două persoane din Făget şi Iaz, iar restul din Plopiş. La serviciul de asistenţă comunitară avem un angajat asistent medical şi un îngrijitor, care îi vizitează pe vârstnici, le oferă medicamentaţia şi îi ajută la diferite probleme. În caz că au nevoie, vârstnicii sunt transportaţi la medicul de familie sau la spital”, ne-a declarat Andrada Bodea, asistent social în cadrul Primăriei Plopiş.

Tot prin acest program, la Plopiş s-a pus la punct şi o sală de fitness, chiar în apropierea Centrului de informare turistică.

Proiect important de alimentare cu apă potabilă în centrul comunei

Fiind într-o zonă de munte localnicii nu duc lipsa apei, astfel că fiecare gospodărie şi-a făcut reţeaua proprie, însă Primăria Plopiş a demarat un proiect privind alimentarea cu apă potabilă a centrului comunal.

Proiectul a fost depus la PNDL II, iar contractual de finanţare a fost încheiat în anul 2017. În acest moment s-a încheiat faza de proiectare tehnică, iar în perioada următoare urmează licitaţia pentru lucrări,  astfel că cel mai probabil lucrările ar putea începe anul viitor.

Canalizare menajeră, în viitorul apropiat

Tot în anul 2017, autorităţile locale au mai demarat un proiect de viitor şi anume înfiinţarea unei canalizări menajere şi a unei staţii de epurare în Plopiş. Fiind un proiect mai mare, cu o valoare de 6.938 mii lei este nevoie de timp pentru implementare.

Deocamdată s-a trecut de proiectarea tehnică, dar mai sunt de urmaţi anumiţi paşi până când vor putea începe lucrările. Durata contractului este de 4 ani, astfel că până la finalul anului 2021, locuitorii din centrul comunal ar putea beneficia de o reţea de canalizare menajeră.

În centrul comunal se construieşte o capelă

Mai nou, în mediul rural au început să se construiască capele. Până la urmă şi acestea sunt investiţii utile într-o comunitate chiar dacă reprezintă un subiect mai delicat. Şi la Plopiş urmează să aibă loc o astfel de construcţie, iar lucrările ar putea începe în acest an.

Finanţarea vine printr-un proiect depus prin GAL, iar durata execuţiei este mai mică, astfel că până în 2020, capela se va putea finaliza.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj