Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Asfaltul a ajuns şi în pitorescul sat Preoteasa din comuna Valcău de Jos


Printr-un măreţ proiect prin PNDL II, în comuna Valcău de Jos se vor asfalta 16 km de drum. Primii 3 km au şi fost asfaltaţi în satul Preoteasa, spre bucuria localnicilor


Sub administraţia condusă de primarul Ioan Roşan, comuna Valcău de Jos se dezvoltă pe partea de infrastructură. Primii paşi spre dezvoltare s-au făcut în urmă cu mai bine de 10 ani, când s-a introdus reţeaua de apă, iar în acest an a fost dată în folosinţă şi reţeaua de canalizare.

Administraţia locală a pus accentul şi pe infrastructura rutieră, iar în ultimii ani s-au asfaltat drumurile comunale dintre Lazuri – Preoteasa şi Valcău de Sus – Preoteasa.

Infrastructura rutieră se modernizează în toată comuna

Însă, cel mai mare proiect de asfaltare a fost început în acest an. Este vorba de un proiect prin PNDL II, prin care se vor asfalta 16 km de drumuri şi uliţe în comună!

Primii 3 km au şi fost finalizaţi, chiar în Preoteasca, un sat de o frumuseţe aparte, aşezat pe dealuri şi văi.

”Am considerat de bună cuviinţă ca primii kilometri din acest proiect să fie asfaltaţi nu în centrul comunal, ci în satul cel mai izolat, adică în localitatea Preoteasa. Cei 3 kilometri fac legătura între centrul comunei, biserică şi aproximativ 50% din locuinţe”, ne-a informat primarul Ioan Roşan.

Locuitorii au aşteptat cu braţele deschise, mai ales că au fost primii km de asfalt în acest sat, după ce anul trecut Primăria a asfaltat drumul comunal până la intrarea în localitate.

”Referindu-mă la cei 3 km din Preoteasa, proiectul este privit ca şi o mare surpriză pentru cetăţeni. Este o localitate mai retrasă, la extrema judeţului Sălaj. În Proteasa am reuşit în anii anteriori să ducem asfaltul până în localitate, dar acum se asfaltează străzi şi ulţie din sat. Oamenii sunt bucuroşi, deoarece copiii vor putea merge la şcoală pe asfalt, se va putea ajunge la biserică pe asfalt, la fel şi la diferite munci agricole. Unora nu le-a venit să creadă că vor apuca să trăiască şi să vadă asfaltul în satul Preoteasa, având în vedere geografia localităţii, care este pe dealuri şi văi”, a mai spus primarul.

Drumuri asfaltate şi la Valcău de Sus

Lucrările la măreţul proiect ce are o valoare de 100 de miliarde de lei vechi vor continua, iar în acest an se vor mai asfalta încă 3 km în Valcău de Sus.

”În ultima şedinţă de lucru cu constructorul, dirigintele de şantier şi proiectantul, am convenit ca următoarele drumuri să le continuăm în Valcău de Sus, pe strada Hondrului, strada Bisericii, uliţa Rromilor şi uliţa Şcolii”, ne-a informat Roşan.

Anul viitor, încă 10 kilometri de asfalt!

Proiectul se va finaliza în totalitate în octombrie 2020, după ce anul viitor se va lucra la asfaltarea a încă 10 km în mai multe localităţi.

”În 2020 se va asfalta drumul comunal DC 90, Valcău de Sus – Subcetate, pe o distanţă de 5 km, fiind cel mai lung tronson şi cel mai important. Tot anul viitor se vor asfalta străzi în localitatea Subcetate, Valcău de Jos şi Ratovei”, a explicat primarul.

Ioan Roşan a ţinut să explice că în trei dintre localităţile comunei se va asfalta în urma lucrărilor de canalizare.

 ”Noi, la nivelul comunei Valcău de Jos am alocat toate fondurile pentru racordurile la canalizare, pentru că în Valcău de Sus, Valcău de Jos şi Subcetate asfaltările sunt în urma lucrărilor de canalizare. Noi ne concentrăm toate eforturile financiare şi logistice pentru a racorda populaţia la canalizare înainte de asfaltare. Lucrările le-am făcut într-o ordine firească. Eu consider că ar trebui toate străzile să fie asfaltate, iar în secolul XXI să ai parte de condiţii normale. De apă, canalizare şi drumuri asfaltate ar trebuie să beneficieze toţi locuitorii din zonele rurale. Deja asfaltul şi maşina nu mai sunt un lux, ci o necesitate”, a încheiat Ioan Roşan.

Amănunte pe acest subiect puteţi vedea şi în suplimentul Ştiri din Sălaj, care a apărut miercuri, 2 octombrie, împreună cu ziarul Sportul Sălăjean.

 

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj