Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Creşterea standardului de viaţă în frumosa comună sălăjeană Fildu de Jos își menține un ritm alert. GALERIE FOTO

Conducerea comunei a fost preluată de primarul Albert Niclae de la un primar la fel de harnic. Fostul edil, Ioan Mangău, a plecat însă, din păcate, la cele veşnice în toamna lui 2016, după ce a muncit opt ani la dezvoltarea comunităţii. Au rămas multe proiecte în derulare şi, în mod firesc, comuna avea de achitat mai multe lucrări. Datorii, cu alte cuvinte. Noul primar le-a organizat şi, deşi spune că la început s-a simţit copleşit, şi-a adunat repede puterile, a analizat ce priorităţi au rămas pentru comunitate şi a demarat proiecte noi. E tânăr, energic, nu se simte confortabil dacă lucrurile nu se mişcă repede.

Comuna Fildu de Jos, situată în sudul judeţului Sălaj, este alcătuită din patru localităţi – Fildu de de Jos, Fildu de Mijloc, Fildu de Sus şi Tetişu.

Populaţia comunei este de aproximativ 1.500 de locuitori, din care, conform ultimului recensământ, circa 65 la sută sunt români şi peste 20 la sută maghiari, etnicii romi reprezentând undeva la peste 15 la sută.

Situată la 57 de kilometri de Zalău, comuna se află la numai opt kilometri de oraşul Huedin din judeţul Cluj. Săpăturile arheologice au scos la iveală urme de aşezări dinainte de ocupaţia romană. Fildu de Jos a fost atestată documentar în 1249, Fildu de Sus şi Fildu de Mijloc sunt atestate din 1415, iar Tetişu în 1399.

Frumoasele porţi fildane din lemn vorbesc despre oamenii locului

Remarcând pitorescul peisajului în care este încadrat comuna Fildu de Jos – merită oricând o vizită -, mai trebuie subliniat că aceasta se distinge prin tradiţia meşteşugului în lemn şi este celebră pentru frumoasele porţi fildane, care odinioară marcau intrările în judeţul Sălaj. Multe din case încă se mândresc cu impunătoarele porţi din lemn care spun că fildanilor le-a plăcut întotdeauna să-şi facă prin muncă viaţa frumoasă.

Profesorul Ştefan Bara, care a fost primul primar al comunei după revoluţie, este unul din păstrătorii tradiţiei meşteşugului în lemn. Acum predă  la Clubul Copiilor din Huedin. Organizează permanent evenimente şcolare – unul dintre ele este ”Mâini de aur” – şi reuşeşte în fiecare an să aducă grupuri de copii în cadrul unei tabere internaţionale. În perioada iernii organizează spectacole pentru colindele de Crăciun cu şcolile limitrofe Huedinului la care este şi comuna Fildu prezentă.

Biserica  de lemn din Fildu de Sus datează din 1727  

Biserica de lemn din Fildu de Sus este un monument arhitectural ce datează din 1727 şi face parte din patrimoniul cultural naţional. Turla bisericii măsoară aproximativ 40 de metri, iar pictura din interior datează din 1856 şi este foarte bine păstrată. Este un obiectiv foarte căutat, numeroşi turişti, inclusiv mulţi străini, venind la Fildu să viziteze această biserică de lemn. Dovadă a aprecierii stau însemnările celor care trec pragul vechii biserici în cartea de oaspeţi.

Primarul din Fildu de Jos, Albert Nicolae, a preluat din mers, dar cu pricepere, administrarea comunei

Albert Nicolae Marin este primarul comunei Fildu de Jos din 2017, fiind ales în scrutinul anticipat organizat după decesul fostului primar Ioan Mangău. A  fost practic împins de localnici să candideze. Ştiind că e bun gospodar şi spirit practic, oamenii i-au propus sprijinul, chiar dacă nu era înregimentat politic şi până atunci nu a mai făcut parte din administraţia comunei.

Albert Nicolae a câştigat alegerile din iunie 2017 în competiţia  cu patru candidaţi, fiind susţinut politic de PSD. A  preluat aşadar comuna din mers, a dus la capăt  cu  succes proiectele demarate de fostul primar şi, chiar dacă a trebuit să înţeleagă în viteză administraţia, a şi obţinut noi finanţări pentru proiecte importante în comună, care se vor încheia înainte de alegerile de anul viitor. S-a dovedit un edil priceput, chiar dacă a fost luat prin surprindere de responsabilităţile funcţiei. L-am rugat să ne spună cum simte relaţia cu locuitorii comunei.

„Despre locuitorii comunei Fildu de Jos, sunt foarte multe de spus. Sunt  oameni deosebiţi, fiecare în parte. Le transmit numai gânduri bune şi consider, din experienţa comunicării cu ei, că încrederea este reciprocă. Împreună reuşim să facem paşi spre viitor cu capul sus”, spune primarul.

Şcoala din Fildu de Sus este refăcută din temelii

Primarul Albert Nicolae a făcut demersuri pentru finanţarea  reabilitării şcolii din Fildu de Sus, unde învaţă 57 de şcolari şi preşcolari din Fildu. A  obţinut bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi şcoala a fost refăcută din temelii. Va fi practic o clădire cu totul nouă.

La fel şi cea mai importantă anexă a şcolii, lemnăria. Lucrările sunt deja gata în proporţie de 80 la sută. În foarte scurt timp, copiii din clasele primare şi cei din grupa de grădiniţă vor avea  condiţii de învăţat cum n-au mai fost vreodată în Fildu de Sus. Săli de clasă moderne, băi cum scrie la carte, încălzire centrală, o sală profesorală cum se cade etc. Perspectiva este ca luna viitoare totul să fie gata.

”Este foarte important să investeşti în şcoală, de aceea a  reprezentat pentru mine o prioritate. Şcoala înseamnă copii, înseamnă viitorul. Sunt acum 57 de copii la şcoala din Fildu de Sus. O parte dintre ei sunt de etnie romă şi asta face ca această investiţie să aibă o valoare în plus, pentru că toată lumea trebuie să fie educată, pentru un viitor civilizat”, spune primarul.

Se confirmă grija edilului pentru copii. Am vizitat şi şcoala din Fildu de Mijloc şi pe cea din Tetişu. Se face carte în condiţii ca la oraş, ba chiar peste, în funcţie  la ce ne raportăm.

Reabilitarea clădirii Primăriei – o carte de vizită nouă

Cu bani pe care primarul Albert Nicolae i-a obţinut din fonduri guvernamentale, Primăria din Fildu de Jos se transformă radical, dintr-o clădire învechită şi degradată, într-un edificiu administrativ modern, care să facă cinste fildaniulor. Şantierul este şi aici pe final şi administraţia se mută în casă nouă. Fildu de Jos va avea o altfel de carte de vizită. Totul va fi gata până la iarnă, conform spuselor constructorului.

Capelă din bani europeni la Fildu de Mijloc

Fildanii au dus prea mult lipsa unei capele. O necesitate de care primarul Albert Nicoloae s-a îngrijit şi a depus un proiect pe fonduri europene. A obţinut banii şi a început construcţia la Fildu de Mijloc, în imediata apropiere a impunătoarei biserici din localitate, o adevărată catedrală raportat la dimensiunea comunităţii. Biserica datează din 1908, este o bijuterie, iar interiorul tocmai a fost refăcut complet în ultimii ani. Inclusiv pictura este refăcută şi arată superb.  La primăvară va fi gata şi noua capelă.

Asfaltări şi canalizare – planurile pentru viitorul apropiat

Cum bugetul local nu-i tare generos la Fildu de Jos, aşa cum se întâmplă mai peste tot în judeţ, în afară de câteva comune cu potenţial economic mai răsărit, primarului îi rămâne soluţia proiectelor cu finanţare europeană sau guvernamentală. Aşa că a depus proiecte pentru a obţine banii necesari asfaltării a peste 12 kilometri de drumuri şi pentru canalizare în Fildu de Jos şi Tetişu.

Normalitate înseamnă efort şi spirit activ – peocupare, investiţii şi muncă

Cum este să intri în administraţie, aşa, pe nepusă masă?, l-am întrebat pe primarul din Fildu de Jos, având în vedere că a preluat funcţia  după anticipatele organizate în 2017, fără să fi făcut parte din conducerea comunei înainte. Aflăm că e ca şi cum te trezeşti dimineaţa cu multă treabă şi nu vrei să te apuce seara fără să le rezolvi pe toate.

Edilul Albert Nicolae ne-a expus proiectele importante enumerate mai sus şi a pomenit în treacăt că administraţie înseamnă multe altele, ca într-o gospodărie, lucruri pe care nu a simţit nevoia să le enumere. Pentru că, spune el, sunt lucruri mai mult sau mai puţin importante cu care te confrunţi, ca la orice casă de oameni, le rezolvi ”chiar dacă îţi mănâncă zilele”, pentru normalitate, Am insistat să ştim care sunt treburile pentru normalitate.

Alimentare cu apă pusă în ordine şi iluminat modernizat

Aflăm că iluminatul public în Fildu de Jos a fost modernizat anul trecut, schimbat cu iluminat pe led-uri, şi urmează să facă acelaşi lucru şi în Tetişu.

Tot anul trecut s-a făcut treabă bună şi pentru alimentarea cu apă. Erau neajunsuri şi se întâmpla ca oamenii să rămână periodic fără apă la  robinete. Aşa că s-au captat încă două izvoare la bazinul de acumulare. S-a investit, s-a muncit, aşa că acum toată lumea are apă tot timpul.

În 2017 au fost probleme şi cu conducta. A fost nevoie de o intervenţie de mai mare amploare, să nu se mai tot cârpească, pentru că lucrul bine făcut aduce confort. Conducta a fost reparată temeinic pe o lungime de 450 de metri în Fildu de Jos.

Muncă grea în lupta cu vitregiile naturii

La Fildu au fost mari probleme cu inundaţiile după ce Albert Nicolae a devenit primar. Au fost serios afectate Fildu de Mijloc, Fildu de Jos şi Tetişu. Primarul n-a stat mult să se gândească, pentru că soluţia era clar decolmatarea văii. S-a trecut la treabă şi Valea Fildului a fost decolmatată pe kilometri buni, acolo unde erau riscuri de inundaţii.

Bibliotecă şi internet wireless în toată comuna

O clădire multifuncţională de la Fildu de Mijloc – în care se află cabinet medical, biblioteca, dar serveşte şi drept şcoală până la finalizarea şcolii din Fildu de Sus – a fost recondiţionată şi s-a introdus încălzire centrală. Am intrat şi am constatat cu uimire că biblioteca este o bijuterie, un loc foarte primitor unde copiii pot studia cărţi sau pe internet.

Primarul s-a ocupat inclusiv de problema lipsei de semnal de telefonie la Fildu de Sus. Telekom tocmai a câştigat licitaţia unui proiect european pentru a monta trei antene care vor emite semnal internet wireless în toată comuna şi urmează să amplaseze apoi şi antene de emisie semnal, aşa că se va rezolva şi problema telefoniei.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj