Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. La Sînmihaiu Almaşului au început lucrările la cel mai mare proiect de infrastructură din comună!


Printr-un proiect depus la PNDL 2, în comună se vor asfalta două drumuri comunale: Sînmihaiu Almaşului – Sânta Maria şi Sânta Maria – Bercea, pe o distanţă de 9 km. Tot în cadrul acestui proiect au mai fost cuprinşi 7 km de “uliţe” în toate cele trei sate, iar lucrările au şi început de câteva luni. Valoarea proiectului este de 7 milioane lei şi urmează să fie finalizat până la finalul lui 2020


CORNEL LUNG, primarul comunei Sînmihaiu Almaşului “Ne dorim să finalizăm proiectele care sunt în lucru şi tragem speranţa ca într-un viitor apropiat să avem apă, canalizare, dar şi gaz-metan. Avem promisiuni că vom fi susţinuţi din parte Guvernului. Le doresc locuitorilor sănătate, putere de muncă, înţelegere pentru că acestea stau la baza bunului mers într-o comunitate. Să nu aibă ură şi dezbinare, fiindcă acestea nu duc niciodată la progres. Oamenii trebuie să fie înţelegători şi să vadă ce se poate face. Cu echipa din Primărie voi face în aşa fel încât să dezvoltăm comunitatea noastră, însă orice lucru trebuie prioritizat. Vom continua să facem investiţii în funcţie de necesitate”.

Sânmihaiu Almaşului Scurt istoric:

Sânmihaiu Almaşului (în maghiară: Almásszentmihály) este o comună în judeţul Sălaj, Transilvania, România, formată din satele Bercea, Sânmihaiu Almaşului (reşedinţa) şi Sântă Maria.

Localitatea Sânmihaiu Almaşului a fost menţionată pentru prima dată în anul 1546. Celelalte aşezări sunt atestate ceva mai târziu, respectiv în anul 1600 localitatea Bercea şi 1587 localitatea Sântă Marie.

Conform recensământului efectuat în 2011, populaţia comunei Sânmihaiu Almaşului se ridica la 1.617 locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 1.806 locuitori.

Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (80,64%), dar există şi minorităţi de martori ai lui Iehova (4,64%), baptişti (4,45%) şi penticostali (3,28%).

Pentru 3,34% din populaţie, nu este cunoscută apartenenţa confesională.

Economia comunei este una preponderent agricolă, sectorul zootehnic şi cel al culturii plantelor fiind bine reprezentate.

Bogăţia fondului turistic natural şi antropic al comunei ar putea constitui punctul de cotitură al economiei locale. Frumuseţea peisajelor, ospitalitatea locuitorilor, la care se adaugă biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli”, monument de arhitectura datat din anul 1778, fac din comuna Sânmihaiu Almaşului un areal extrem de atractiv.

Sînmihaiu Almaşului este o localitate cunoscută pentru sălăjeni, mai ales pentru cei care circulă pe drumul european E 81, pe ruta Zalău – Cluj. Această localitate aflată la vreo 50 de km de Cluj-Napoca şi la aproximativ 30 de Zalău s-a dezvoltat în ultima periodă, sub buna administraţie condusă de primarul Cornel Lung.

Acesta se află în fotoliul de primar de mai bine de 25 de ani şi practic a trecut prin toate etapele modernizării comunei. De doi ani, Sînmihaiu Almaşului are un sediu modern de primărie, în fosta cooperativă.

Clădirea fost reabilitată din temelii, dar s-au făcut serioase lucrări de amenajare, atât a clădirii, cât şi a curţii sau a parcului de la intrarea în instituţie. Practic, odată cu această lucrare, faţa localităţii s-a schimbat radical, mai ales că vorbim de centrul comunal.

“Cred că toate comunele şi-ar dori un sediu de primărie şi un astfel de spaţiu cum avem noi”, spune cu mândrie Cornel Lung.

Sediul primăriei este doar una dintre realizările din ultimii ani, însă autorităţile locale au gândit şi alte proiecte, unele chiar mai importante. Despre toate acestea, redactorii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean au purtat o amplă discuţie cu primarul şi au făcut o vizită la toate obiectivele importante din comună.

Comuna Sânmihaiu Almaşului: Sânmihaiu Almaşului – centrul comunal, Sânta Maria şi Bercea

Situată în partea de sud-est a judeţului Sălaj, comuna Sânmihaiu Almaşului se învecinează cu:

Comuna Românaşi          – la nord – vest

Comuna Buciumi              – la sud – est

Comuna Hida                      – la nord – est

Comuna Zimbor                – la sud – est

Comuna Cuzăplac             – la sud – est

Comuna Agrij                     – la vest

Asfaltul ajunge la Sântă Maria şi Bercea!

Cu excepţia drumului european şi a celui naţional, în Sînmihaiu Almaşului mai există în momentul de faţă asfalt pe vreo 3 km din drumul comunal de la Sînmihaiu spre Sânta Maria.

Infrastructura rutieră va arăta mult mai bine din 2020, deoarece autorităţile locale au demoarat un măreţ proiect prin care se vor asfalta în totalitate cele două drumuri comunale, DC 56 şi DC 55, Sînmihaiu Almaşului – Sânta Maria şi Sânta Maria – Bercea, pe o distanţă de 6 km, respectiv 3 km!

Tot în acest poiect au mai fost cuprinşi 7 km de uliţe în cele două sate, dar şi în centrul comunal, astfel că anul viitor, comuna se va putea lăuda că are toate drumurile şi uliţele asfaltate.

“Este un proiect foarte importante, care va da un alt aspect comunei noastre şi ne vom putea mândri cu uliţe asfaltate în toate satele”, a precizat Cornel Lung.

Deja au început lucrările la uliţele din Sânta Maria şi Bercea, dar şi la drumurile comunale.

Se lucrează la partea de balastrare, pietruire, dar şi la podeţe, astfel că în această toamnă va fi turnat primul covor asfaltic.

“Lucrările sunt în grafic şi nu avem obiecţiuni. Se lucrează bine şi din ce am vorbit cu executantul, prin noiembrie se va turna primul covor asfaltic la Sânta Maria, iar dacă timpul va permite  se va turan şi la Bercea. Stratul de uzură se va turna la primăvară”, ne-a informat primarul.

Valoarea măreţului proiect este de 7 milioane lei, iar lucrările urmează să se finalizeze până la finalul anului 2020.

Se lucrează la reabilitarea şcolii din Bercea

În comuna Sânmihaiu Almaşului se mai află în execuţie un proiect prin PNDL 1, ce prevede reabilitarea şi modernizarea şcolii cu clasele I – IV-a din Bercea. Valoarea investiţiei este de 470.000 de lei, iar lucrările sunt în toi şi s-au executat în proporţie de 50%.

“Lucrările au început în primăvară şi sperăm ca până la finalul anului să fie terminate. Este o reparaţie capitală la structura de rezistenţă şi  la acoperiş. Au mai rămas de făcut finisările, încălzirea şi băile. Din parte constructorului avem asigurări că până la finalul anului se vor termina”, ne-a informat primarul.

Celelalte două şcoli arată bine, iar la şcoalele cu clasele I – IV din Sânta Maria s-au făcut renovări în urmă cu doi ani, cu bani de la bugetul local.

Din totalul de 220 de elevi şi preşcolari care sunt în comună, aproximativ 150 sunt la şcoala şi grădiniţa din Sânmihaiu Almaşului. Şcoala cu clasele I – VIII oferă condiţii moderne pentru elevi, fiind reabilitată în urmă cu vreo 10 ani, prin Banca Mondială.

Căminul din centrul comunal intră într-un amplu proces de modernizare!

Comuna Sînmihaiu Almaşului se dezvoltă şi din fonduri europene. Astfel, autorităţile locale au întocmit un proiect pentru modernizarea şi dotarea căminului cultural din centrul comunal.

Acest proiect a primit finanţare de 1,1 milioane lei, iar în câteva săptămâni urmează să se emită ordinul de începere a lucrărilor.

Termenul de execuţie este de 12 luni, iar din toamna anului viitor, locuitorii din Sînmihaiu Almaşului se vor putea mândri cu un cămin modern.

Sunt prevăzute reparaţii capitale, la acoperiş, în interior, la băi, dar şi la încălzirea clădirii.

Proiectul presupune dotarea cu scaune şi mobilier, dar şi montarea unui sistem modern de sonorizare.

În ceea ce priveşte celelalte cămine culturale, la Sânta Maria două săli de clasă au fost transformate într-o sală de evenimente, în timp ce la Bercea, parohia a pus la dispoziţie primăriei o sală care să fie folosită pe post de cămin cultural.

Din fonduri proprii, Primăria a construit o capelă

Din 2018 s-a dat în folosinţă şi capela mortuară din centrul comunal, care a fost construită cu bani de la bugetul local.

Investiţia a costat undeva la 150.000 de lei şi a fost extrem de utilă, fiind folosită de către toate confesiunile relegioase.

Capela a fost amplasată lângă biserică şi cimitir şi a fost dată în administrarea parohiei.

Tot din fonduri proprii, în ultimii ani s-a lucrat la iluminatul public, iar lămpile vechi au fost înlocuite cu lămpi ce consumă mai puţin.

“Nu am trecut la iluminatul public pe led-uri, deoarece noi în ultimii ani am schimbat lămpile vechi şi avem un iluminat destul de bun. Peste câţiva ani poate vom trece şi noi la iluminatul pe LED, dar deocamdată nu are rost să facem o astfel de investiţie”, a spus Cornel Lung.

Reţea de apă, canalizare şi gaz-metan, un vis tot mai aproape de a deveni realitate

În viitorul apropiat, locuitorii comunei din Sânmihaiu Almaşului s-ar putea bucura de utilităţi precum apă, canalizare, dar mai ales gaz-metan. Comuna Sânmihaiu Almaşului este inclusă în măreţul proiect al Companiei de Apă Someş, privind aducţiunea cu apă de la Gilău.

“Am înţeles că deja proiectul a fost avizat de Comisia Europeană şi au venit primii bani. Noi în momemtul de faţă lucrăm la achiziţia terenului pentru bazinul de apă, în Sînmihaiu. Suntem optimişti, dar nu depinde de noi”, a spus primarul.

În ceea ce priveşte aducţiunea de gaz, autorităţile locale au făcut paşi importanţi. S-a format o asociaţie intercomunitareă, din care fac parte opt comune, Treznea, Agrij, Românaşi, Sînmihaiu Almaşului, Zimbor, Cuzăplac, Almaşu şi Fildu, iar împreună au demarat un proiect pentru alimentarea cu gaz-metan.

“Este un proiect de anvergură, dar foarte dificil. Având în vedere că magistrala trece pe lângă noi, am început demersurile. Suntem la studiile de fezabilitate şi urmează să ne consultăm şi cu populaţia. Noi am mai încercat un proiect pentru aducţiunea de gaz, dar nu s-a concretizat. Acum am primit asigurări că vom primi finanţare, inclusiv pentru magistrale, în timp ce oamenii vor suporta doar racordurile”, a spus primarul.

Legat de canalizare, s-a gândit un proiect comun cu comuna Zimbor, pentru a putea trece pragul minim de 2.000 de locuitori, astfel că staţiile de epurare să aibă debit şi să poată funcţiona.

Tractor cu remorcă şi buldoexcavator, utilaje achiziţionate de Primărie, prin GAL

Odată cu mutarea sediului în fosta cooperativă, Primăria a câştigat mult spaţiu, astfel că acum are la dispoziţie şi o curte, unde sun parcate utilajele.

Recent, autorităţile locale au achiziţionat prin GAL un tractor modern cu remorcă, după ce în urmă cu doi ani a fost achiziţionat şi un buldoexcavator.

“Ne ajută foarte mult aceste utilaje. Aprovizionăm cu lemne şcoala, lucrăm pe drumuri de hotar, unde mai balastrăm, dar mai facem şi  alte lucrări. Având utilajele noastre, acum nu mai suntem nevoiţi să apelăm la alte firme”, a declarat primarul Cornel Lung.

Centrul SMURD din Sînmihaiu Almaşului, al doilea din judeţ ca şi număr de intervenţii

Din decembrie anul trecut, în Sînmihaiu Almaşului s-a dat în folosinţă un centru SMURD.

La o astfel de investiţie au contribuit din plin autorităţile locale, care au pus la dispoziţie clădirea vechiului dispensar.

Aceasta a fost reabilitată şi totodată s-a mai construit o clădire unde se afla garajele pentru autospeciale.

Costurile cu un astfel de centru s-au ridicat la aproximativ 400.000 de lei, iar jumătate din bani au fost suportaţi de către Primăria şi Consiliul Local.

Centrul Smurd de la Sînmihaiu Almaşului a fost inaugurat la finalul anului 2018, în prezenţa secretarului de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Acest centru are o mare importanţă, fiind amplasat pe drumul european E 81, iar timpii de intervenţie pentru această zonă sunt mult mai mici.

Subunitatea Sînmihaiu Almaşului este dotată cu echipaj Smurd, o echipă de intervenţie la incendii şi o echipă de descarcerare.

“După cum se vede, Centrul Smurd este foarte util, iar după statistici este al doilea în judeţ ca şi număr de intervenţii. Sunt condiţii bune, atât pentru cazarea personalului, cât şi ca dotări. S-a făcut în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj. Noi am pus la dispoziţie spaţiul, dar am suportat şi jumătate din banii pentru renovare”, ne-a informat primarul.

Primarul Cornel Lung – “Dacă în toate comunităţile ar fi rromi ca şi la noi ar fi foarte bine”

Comuna Sînmihaiu Almaşului numără aproximativ 1.650 de persoane, iar dintre acestea, peste 600 sunt de etnie rromă!

“Nu am avut probleme deosebite. Sigur, pădure fără uscături nu există, dar sunt integraţi destul de bine, eu zic că peste 80%.În ultima perioadă am recuperat de la ei impozite şi amenzi. Dacă în toate comunităţile ar fi rromi ca şi la noi ar fi foarte bine. nu mă pot plânge de această etnie, deoarece rromii din comuna noastră sunt harnici”, a spus primarul, care în final a avut de adresat şi un mesaj pentru comunitatea locală.

Practic, cam 40% din populaţia comunei este de etnie rromă, dar acest lucru nu este o ruşine pentru comunitate şi pentru primarul Cornel Lung, care a avut doar cuvinte de laudă la adresa rromilor.

Ne dorim să finalizăm proiectele care sunt în lucru şi tragem speranţa ca într-un viitor apropiat să avem apă, canalizare, dar şi gaz-metan. Avem promisiuni că vom fi susţinuţi din parte Guvernului. Le doresc locuitorilor sănătate, putere de muncă, înţelegere pentru că acestea stau la baza bunului mers într-o comunitate. Să nu aibă ură şi dezbinare, fiindcă acestea nu duc niciodată la progres. Oamenii trebuie să fie înţelegători şi să vadă ce se poate face. Cu echipa din Primărie voi face în aşa fel încât să dezvoltăm comunitatea noastră, însă orice lucru trebuie prioritizat. Vom continua să facem investiţii în funcţie de necesitate . Nu mă pot plânge  de buget. Toate proiectele care sunt în desfăşurare, avem bani să le susţinem. Noi nu am sărit calul nici cu salariile. Am ţinut cont de indice, dar în măsura în care să ne mai rămână bani şi pentru susţinerea proiectelor”, a încheiat Cornel Lung.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj