Connect with us

ARTE MARTIALE

Sensei Ilija Jorga a susţinut un seminar la Zalău


Fondatorul stilului karate fudokan a fost prezent la finalul săptămânii în urbea de la poalele Meseşului, cu ocazia ediţiei a II-a a Cupei Seiko. Reporterii ziarului Sportul Sălăjean au avut ocazia să discute cu sensei, care ne-a acordat şi un scurt interviu


La finalul săptămânii trecute, municipiul Zalău a avut onoarea de a-l primi pe marele karateka Ilija Jorga. Nepot al istoricului Nicolae Iorga, Ilija este nimeni altul decât fondatorul stilului Karate Fudokan, fiind un adevărat maestru.

Prof. univ. dr. Ilija Jorga, 10 DAN, deşi s-a născut în Belgrad (Serbia), se consideră român şi vine în România cu cea mai mare plăcere. Este pentru prima dată, însă, când vine în judeţul Sălaj.

În perioada 7 – 8 septembrie a venit şi rândul nostru să-l primim pe sensei, vizita acestuia fiind posibilă graţie lui Călin Marincaş. Multiplul campion mondial şi european şi, în acelaşi timp, conducătorul Clubului Sportiv Seiko Zalău, a organizat ediţia a II-a a Cupei Seiko, dar înainte de competiţie l-a invitat pe sensei Ilija Jorga să susţină un seminar la Zalău. Sala de sport a Şcolii Gimnaziale “Corneliu Coposu” a fost gazda acestui eveniment deosebit la care au participat zeci de copii, dar şi karateka precum Călin Marincaş sau Dan Chiş. Toată lumea a fost receptivă şi a ascultat cu atenţie lecţia predată de sensei.

Înainte de a susţine seminarul de karate, Ilija Jorga, alături de Mihai Apan – secretarul general al Federaţiei Mondiale de Karate Fudokan – şi de Călin Marincaş s-a întâlnit la Primăria Zalău cu primarul Ionel Ciunt.

“Am avut azi plăcerea să-l întâlnesc personal pe domnul Ilija Jorga, fondatorul stilului Karate Fudokan, nepot al marelui istoric Nicolae Iorga. Domnia sa se află în Zalău în calitate de invitat la competiţia sportivă “Cupa Seiko”. Rolul acestui campionat este de a descoperi noi talente care să participe la competiţii naţionale şi internaţionale în cadrul acestei arte. Este important să aducem în Zalău cât mai mulţi tineri în sălile de sport, pentru că în această epocă a digitalizării parcă se consumă prea mult timp în faţa calculatoarelor”, a declarat Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

La finalul seminarului susţinut de Ilija Jorga, reporterii ziarului Sportul Sălăjean au avut ocazia să poarte un dialog cu sensei.

 

Reporter: Sunteţi pentru prima dată la Zalău. Cum v-aţi simţit?

Ilija Jorga: Sunt foarte fericit. L-am întâlnit pe Călin Marincaş, un om fantastic, care a făcut o treabă minunată aici şi care este un adevărat campion şi îi face pe cei din jurul lui mai buni. Mai important este faptul că autorităţile locale susţin ceea ce face el, adică educaţie. La karate, noi producem caractere individuale puternice.

R.: Ce ne spuneţi despre copiii prezenţi la seminar?

I. J.: Copiii au fost foarte simpatici şi este important să le arătăm ceva în care ei cred. Karate-ul este o artă specială, o artă a luptei. Sigur, ei sunt copii şi, deocamdată, pentru ei este doar o joacă şi o distracţie, se bucură de moment. Însă, pe măsură ce vor creşte, vor înţelege cât de serios este acest sport.

R.: Ce mesaj aveţi pentru cei care doresc să practice acest sport?

I. J.: În acest oraş mic, Zalău, sunt nişte profesori foarte buni şi mesajul meu pentru cei care doresc să practice acest sport este să-i asculte pe aceşti profesori. Sigur, viaţa este plină de momente uşoare şi grele. Indiferent dacă câştigi sau pierzi, trebuie să continui şi într-o zi vei vedea că o să urci pe muntele Fudokan-ului. Cei care vor să practice acest sport, trebuie să ştie că nu o să fie uşor, dar trebuie să aibă încredere şi să se antreneze ore întregi, pentru că nimic nu cade din cer, în afară de avioane. Părinţii ar trebui să-i sprijine pe copii să practice sport şi poate într-o zi vor deveni campioni.

R.: Cum este să fi campion în acest sport?

I. J.: Am fost campion şi, la fel, şi Călin Marincaş este un campion. De cele mai multe ori, chiar dacă este uşor să ajungi în top, partea dificilă este să te menţii acolo. Noi am rămas pentru o lungă perioadă de timp în top. Ceea ce vreau să le spun celor care practică acest sport este să creadă în ceea ce fac şi nimic altceva nu contează.

R.: Credeţi că asta este cheia succesului? Să crezi în tine când nimeni altcineva nu o face?

I. J.: Cheia succesului? Eu consider că nu este una singură, ci mai multe şi diferite. Dacă ai un profesor bun care să-ţi predea din inimă, este o cheie. Dumnezeu îţi dă cheia succesului şi ţine de tine să o găseşti. Eu am găsit-o şi sunt fericit, iar cheia mea a fost fiica mea.

Mai multe pe acest subiect în ediția tipărită a ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 11 septembrie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in ARTE MARTIALE