Connect with us

ALTE SPORTURI

FOTO. Florin Caraba – zălăuanul care se remarcă într-un sport “diferit”


“Este un stil de viaţă frumos şi sănătos”, spune Florin Caraba despre pasiunea sa. Despre ce este vorba? Puteţi afla în rândurile care urmează


Când vorbim de sport, lumea tinde să se gândească imediat la fotbal, tenis sau baschet, însă în această categorie intră atâtea discipline că ne este greu să le enumerăm pe toate. Este un domeniu vast care se întinde de la jogging şi până la curling sau motociclism, iar ce este cel mai important este că poţi practica aceste sporturi atât în competiţii oficiale, cât şi în afara competiţiilor, doar de dragul pasiunii. Dar în acest articol este vorba despre motociclism, aşa că ne vom rezuma doar la acesta şi ramurile aferente.

De altfel, chiar dacă Sălajul nu dispune de posibilitatea organizării unui concurs de motociclism, de exemplu, sunt oameni din judeţ care au acest hobby şi înclinaţii spre acest sport, iar unul dintre aceştia este Florin Caraba (n. 17 aprilie 1969). Încă de când era doar un puştan a fost pasionat de motociclete şi în timp a ajuns să practice motociclismul şi ulterior a trecut la întreceri de enduro cross şi hard enduro, însă să vedem cum a ajuns să practice acest sport şi cum se descurcă în prezent.

Un IJ de 350 cmc, primul motor pe care s-a urcat Florin Caraba

Practic, totul a început în urmă cu 30 de ani, undeva prin anul 1989. După cum ne mărturiseşte chiar Florin, totul a început când s-a urcat pe un motor IJ de 350 cmc. “Totul a început cu mult timp în urmă, prin ’89 cred, atunci când m-am urcat prima dată pe un motor, era un IJ de 350 cmc. Momentul acela a fost de vis, să simţi baleiajul, adrenalina şi vântul care-ţi biciuieşte corpul, e ceva unic”, îşi aminteşte Florin Caraba.

Cum prima impresie a fost de senzaţie, Florin a ştiut ce îşi doreşte în continuare şi în următorul an a reuşit să-şi cumpere primul motor, a fost un CZ 250  pe care l-a cumpărat din Ungaria.

“Prin ’90 mi-am luat primul motor şi cum prima dragoste nu se uită niciodată, n-am să-l pot uita, la cât l-am împins şi am dat la pedală, în ton cu vremurile. Au urmat Kawasaki Ninja 750, Yamaha Diversion, R 6, R 9, motociclete cu care am învăţat să sfidez gravitaţia”, ne-a spus Caraba.

Cu motocicletele de mare viteză, zălăuanul nostru a suferit mai multe trânte care l-au făcut serios să se gândească asupra viitorului său şi la ceea ce îşi doreşte să facă mai departe. În cele din urmă a ales să renunţe la motociclismul de mare viteză şi să se axeze pe o altă ramură a acestui sport.

“Odată cu trecerea anilor, după câteva trânte şi trăznăi, instinctul de conservare şi dorinţa de a face mai multă mişcare m-a făcut să trec la o altă ramură a sportului cu două roţi şi anume, Hard Enduro. Pot să spun că s-a lipit ca timbrul de scrisoare. Toţi prietenii cu motoare de la acea vreme erau maghiari şi la antrenamente veneau băieţii din Satu Mare, tot maghiari. În pauze se vorbea ungureşte, eu fiind singurul român din trupă. Însă, sportul nu are vârstă şi bineînţeles nici limba nu poate fi o barieră”, îşi aminteşte zălăuanul.

De la pasiune, la concursuri oficiale

Hobby, pasiune, antrenamente. În 2007 a început să participe la curse, timid, dar încrezător, după cum ne spune chiar el. Rezultatele au fost însă direct proporţionale cu banii investiţi şi timpul alocat pregătirii.

Dar, de la an la an s-a implicat tot mai mult şi a început să investească mai mult în acest sport. Toate acestea, coroborate cu multă ambiţie şi dăruire, au făcut ca în 2018, la 11 ani distanţă de la debutul în competiţiile de hard enduro să vină şi prima clasare pe podium. “Anul trecut am prins şi primul podium la Hard Enduro MM, lucru ce m-a bucurat şi încurajat în egală măsură”, ne-a spus Florin Caraba.

Debut excelent de sezon la disciplina Enduro Cross

De fapt, acea clasare pe podium avea să-i dea un avânt şi o “acceleraţie” mai puternică zălăuanului care a început sezonul competiţional 2019 cu o victorie. Acesta a participat la discipliona EnduroCross, la clasa Veterani, reuşind să obţină locul 1 la Sebiş Enduro Challenge.

După performanţa de la Sebiş, tot la Enduro Cross, zălăuanul a reuşit o nouă performanţă şi a urcat din nou pe podium. Astfel, a urmat un loc 2 la Sebeş Brazii, după care a obţinut locul 2 şi la Extreme Cross country Pleşcuţa. În a patra etapă din campionat, Caraba a cucerit locul 3 la Moreni.

Aceste clasări excelente în Campionatul Naţional de Enduro Cross l-au propulsat pe zălăuanul nostru până pe locul 2 în clasamentul naţional, cu doar două etape înainte de finalul stagiunii

Florin Caraba: “Este un stil de viaţă, frumos şi sănătos”

În ceea ce priveşte disciplina “hard enduro”, lucrurile nu stau la fel de bine pentru sălăjeanul nostru şi în noul an competiţional a reuşit să urce de două ori pe podium, cucerind locul 3 la Enduro Heniu şi un loc 2 la prolog Hard Enduro Maramureş.

Trebuie menţionat că acest sport este unul în care dacă nu eşti dispus să investeşti, nu ai cum să reuşeşti, iar când spun investeşti nu mă refer doar la partea materială, ci şi la timp, pregătire şi aşa mai departe.

Dar, cel mai bine ar caracteriza acest sport, tocmai Florin Caraba.

“Este un sport cu motor deosebit de greu, incitant, dur, extrem, un sport deosebit de scump, unde premiile sunt simbolice, dar până la urmă, acesta este un stil de viaţă, unul frumos şi sănătos! Sunt încrezător în forţele mele pentru anul ce urmează, mai ales că de curând mi-am achiziţionat un motor performant în 2 timpi, până acum alergând pe unul în 4 timpi”, au fost cuvintele sportivului sălăjean.

Sigur, toate aceste performanţe nu au fost obţinute uşor, poate nu erau reuşite niciodată, dacă Florin nu avea alături o soţie minuntă care să-l susţină în ceea ce face, iar pentru acest fapt, Caraba a ţinut să-i mulţumească pe această cale: “Mulţumesc mult soţiei care acum la 50 de ani mă susţine şi mă încurajează”.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in ALTE SPORTURI