Connect with us

Ştiri din Sălaj

Festival de film documentar la Zalău, un eveniment ce rememorează 30 de ani de la Revoluţie


Festivalul de film documentar „One World Romania la Zalău” propune, în perioada 19-22 septembrie 2019, o ediție care rememorează cei 30 de ani ce se împlinesc în acest an de la Revoluția din 1989. Altfel spus, film, teatru, dezbateri, expoziție de fotografie și atelier de film pentru liceenii


În ciuda trecerii timpului, acest punct de cotitură ale cărui efecte sociale, politice și economice sunt resimțite și astăzi nu va putea fi niciodată analizat dintr-o singură perspectivă pentru a-și dezvălui întreaga complexitate.

De aceea, în perioada festivalului ne propunem să oferim publicului din Zalău discuții cât mai variate care să readucă în atenție detalii diverse legate de trecutul recent al României și de fundația pe care s-au pus bazele noii ordini post-comuniste.

Festivalul este organizat de Asociația One World Romania, unul dintre cei mai activi promotori ai filmului documentar din țara noastră și are drept principal finanțator local Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Ediția-pilot a festivalului „One World Romania la Zalău” de anul trecut s-a desfășurat în septembrie 2018, proiecțiile celor șapte filme selectate fiind însoțite de discuții cu patru cineaști invitați (Ivana Mladenovic, Ada Solomon, Daniel Sandu și Alexandru Solomon), în prezența a aproximativ 500 de spectatori.

Ediția din acest an va cuprinde proiecțiile a unsprezece filme de lungmetraj, preponderent documentare ce prezintă fie aspecte legate de tema principală a festivalului, fie alte realități și problematici diverse și relevante pentru societatea contemporană.

În plus, va găzdui și alte evenimente precum expoziția de fotografie „Cicatrice”, semnată de Cosmin Bumbuț și de Elena Stancu, pe tema violenței împotriva femeilor sau o serie de dezbateri publice în jurul problematicilor principale ale ediției actuale a festivalului, legate de mișcările civice și partidele politice din anii ’90, de fenomenul migrației și al refugiaților sau de drepturile femeilor la o legislație care să le protejeze mai mult de posibilele agresiuni la care sunt supuse zilnic.

În cadrul festivalului va debuta și un proiect ambițios de teatru, intitulat „Fabrici și uzine”, ce își propune să investigheze modul în care transformările socio-economice din perioada postcomunistă au influențat și determinat viețile locuitorilor din mici orașe industriale precum Zalăul. Spectacolul prezentat în premieră sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 19, în sala de spectacole din Clădirea Transilvania, se concentrează în jurul istoriilor personale a patru omeni care au lucrat în Interprinderea de Armături Industriale din Fontă și Oțel (Armătura Zalău), atât în perioada de dinainte de Revoluție cât și după aceea, în anii dezindustrializării. În poveștile lor realizatorii spectacolului au urmărit să descopere care sunt visele, așteptările și dezamăgirile pe care le-au avut, dar și eforturile lor de adaptare din perioada de tranziție.

Un eveniment important al ediției de anul acesta va fi Atelierul de film pentru liceeni. Faptul că acesta este introdus pentru prima dată în acest an nu este deloc întâmplător: amintirea Revoluției din 1989 pălește din ce în ce mai mult în amintirea tinerilor, dar este înlocuită cu alte motive de revoltă, mai nedeslușite, dar la fel de pertinente, cărora vom încerca să le dăm glas. Atelierul va avea loc timp de 4 zile (19-22 septembrie) și va iniția șase tineri participanți în domeniul cinematografiei. Aceștia vor fi îndrumați de trei profesioniști astfel încât să își formeze o privire personală asupra noțiunii de film documentar, precum și asupra aspectelor practice presupuse de realizarea unor astfel de filme. Liceenii se pot înscrie completând un formular online, activ până pe 10 septembrie:

 

 

Programul One World Romania la Zalău ediția a 2-a:

Joi 19 septembrie

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

18.00: Vernisajul expoziției „Cicatrice” (de Cosmin Bumbuț și Elena Stancu)

Parcul Central din Zalău

20.00: Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (România 2010, regie Andrei Ujică) – 180 minute

 

 

Vineri 20 septembrie

Creative Minds Hub

15.30: Gardul de la frontieră (Austria 2018, Nikolaus Geyrhalter) – 112 minute

Sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură Zalău

18.30: După Revoluție (România 2010, regie Laurențiu Calciu) – 83 minute

Parcul Central din Zalău

22.00: Videogramele unei revoluții (România-Germania 1992, regie Andrei Ujică, Harun Farocki) – 106 minute

 

Sâmbătă 21 septembrie

Sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură Zalău

14.00: Distanța dintre mine și mine (România 2018, regie Mona Nicoară, Dana Bunescu) – 89 minute

16.30: După tăcere (România-Franța 2012, regie Vanina Vignal) – 95 minute

19.00: Touch Me Not (România – Republica Cehă – Bulgaria 2018, regie Adina Pintilie) – 123 minute

Parcul Central din Zalău

22.00: Piața Universității – România (România 1991, regie Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieșiu) – 72 minute

 

Duminică 22 septembrie

Sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură Zalău

13.00: Adio, iarnă! (Winter Ade, Germania de Est 1988, regie Helke Misselwitz) – 115 minute

15.30: Campionul din Balcani (România 2006, regie Reka Kincses) – 89 minute

Sala de spectacole din Clădirea Transilvania

19.00: Fabrici și Uzine. Teatru. Documentar Post-Industrial (România 2019, regie Adina Lazăr) – 90 minute

premieră

Parcul Central din Zalău

21.00: Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (România-Germania-Bulgaria-Franța-Republica Cehă 2018, regie Radu Jude) – 140 minute

 

Toate filmele vor fi subtitrate în limba română. Intrarea la toate proiecțiile și dezbaterile va fi liberă.

 

Partenerii ediției a doua a festivalului One World Romania la Zalău

 

Organizator: Asociația One World Romania

Finanțator principal: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Parteneri instituționali: Primăria Municipiului Zalău, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Sponsori: Kaufland România, Centrul Rațiu pentru Democrație, Pensiunea Zagor din Zalău

Parteneri: Goethe-Institut București, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, ICON Production, Reka Kincses, Laurențiu Calciu, FILMEX România, Creative Minds Hub

Recomandat de: Kiss FM, Magic FM

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj