Connect with us

Ştiri din Sălaj

TEATRUL ARE LIPICI ÎN SĂLAJ. Peste 500 de spectatori au văzut teatru de vară la țară!


La Domnin, Bocşa şi Bobota, spectacolul „Doctor fără voie” de Moliere s-a jucat “cu sala plină”


Peste 500 de spectatori au fost prezenți în weekend-ul  9-11 august la cele trei reprezentații ale spectacolului „Doctor fără voie” de Moliere. Copiii din localitățile Domnin, Bocșa și Bobota au participat în timpul zilei la ateliere de teatru susținute de actori profesioniști, iar seara membrii comunităților au fost invitați în curțile consătenilor lor la spectacol. Specificul acestui proiect este că transformă șurile în săli de teatru în aer liber, astfel că gazdele proiectului sunt oameni din comunitate ce își deschid porțile unui eveniment cultural inedit.

În curte la Ionu Văsălichii Domniții din Domnin au fost peste 150 de spectatori, în condițiile în care satul este depopulat și doar 150 de case mai sunt locuite, conform spuselor lui Sergiu Ghiurco, gazda spectacolului de teatru. Spectatori au venit și din satele și orașele învecinate, lucru care s-a întâmplat și în comunele Bocșa și Bobota, celelalte două destinații ale proiectului, unde prezența s-a apropiat de 200 de spectatori la fiecare reprezentație.

Cultură’n Șură a luat naștere în urmă cu 7 ani în Sălaj, iar de atunci, vară de vară, teatrul a devenit o prezență constantă în satele și comunele din județ. Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, prin managerul său, Daniel Săuca, a devenit partenerul principal al proiectului propus de regizorul Victor Olăhuț și dramaturgul Flavius Lucăcel.

Tot în aceeași perioadă, Tur Cento Trans și-a arătat susținerea pentru educație prin cultură în mediul rural. Primăriile din comunele Bocșa și Bobota au fost partenerii locali ai proiectului „Teatru de vară la țară”, co-finanțat de AFCN.

Actorii Marin Grigore, Ioana Rufu, Marius Costache, Iulian Gliță, Bogdan Costea, Lavinia Cosma și Florentina Năstase au dat viață personajelor din celebra satiră comică regizată de Victor Olăhuț. Spectacolul „Doctor fără voie” este o reinterpretare modernă a piesei clasice, în care se caută răspunsul la întrebarea:  „În ce măsură haina îl face pe om, sau, în cazul nostru – halatul pe medic?” Spectacolul a fost premiat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” ediția 2018.

În perioada 6-8 septembrie Asociația ‘Cultură’n Șură’ va reveni în județul Sălaj, la invitația Centrului de Cultură.
Programul caravanei poate fi urmărit și pe site-ul www.culturansura.ro și pe pagina de facebook.com/culturansura.

În cadrul proiectului „Teatru de vară la țară” au fost susținute 9 reprezentații gratuite ale spectacolului „Doctor fără voie” în județele Dâmbovița, Vâlcea, Sibiu și Sălaj.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Tur Cento Trans, EduCab România, Teatrul Podul, ArkMedia Advertising, Primăriile Bocșa și Bobota, Sălaj

Partener media: Radio România Cultural

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării”.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in Ştiri din Sălaj