Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Comuna Valcău de Jos va mai avea două cămine culturale moderne


După ce anul trecut s-a finalizat căminul din centrul comunal printr-un proiect finanţat de CNI, până în 2020, în comună vor fi finalizate lucrările de modernizare şi extindere a căminelor culturale din Subcetate şi Valcău de Sus. Deja lucrările la Subcetate au început de câteva luni, iar în zilele următoare vor începe şi la Valcău de Sus. Ambele investiţii se realizează printr-un proiect european, care are o valoare de aproape 400.000 de euro


Administraţia locală din Valcău de Jos a pus accent şi pe partea culturală din comună, astfel că începând din 2010 s-au făcut demersurile pentru reabilitarea căminelor culturale.

Căminul cultural din Preoteasa a fost primul aşezământ care a intrat în modernizare, reabilitare şi dotare, iar de mai bine de un an, în comună a fost finalizat şi căminul cultural din centrul comunal.

La Valcău de Jos există acum unul dintre cele mai moderne cămine din Sălaj, acest proiect important fiind finanţat cu 1.100.000 de lei, la care s-a adăguat valoarea de 250.000 lei, care a însemnat cofinanţarea din partea Primăriei.

Clădirea a fost extinsă, interiorul a fost dotat la standarde înalte şi are inclusiv autorizaţie ISU de categoria A.

“E un cămin modern, care corespunde din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al autorizaţiei ISU. Este un cămin autorizat cu categoria A şi nu ştiu dacă mai sunt astfel de cămine în Sălaj. Lucrările s-au realizat pe parcursul unui an. Sunt foarte mulţumit atât de calitatea lucrărilor, cât şi de durata de execuţie. Am avut norocul să nu fim contestaţi la achiziţii”, spunea primarul Ioan Roşan.

Începând de anul viitor, comuna se va putea mândri cu încă două cămine culturale moderne.

Într-un proiect european cu o valoare de 375.000 de euro au fost cuprinse pentru extindere, reabilitare, modernizare şi dotare atât căminul din Subcetate, cât şi cel de la Valcău de Sus.

La căminul din Subcetate, lucrările au început de mai bine de două luni, iar în zilele următoare va începe şantierul şi la Valcău de Sus.

“La Subcetate lucrările au început de prin luna mai şi partea de construcţie a ajuns la centură. La Valcău de Sus, urmează să primim avizul de la AFIR, după care vom emite ordinul de începere a lucrărilor. Atât la căminul din Subcetate, cât şi cel de la Valcău de Sus sunt prevăzute lucrări de extindere, reabilitare şi dotare. Este un proiect comun, iar lucrările trebuie să se finalizeze până în anul 2020”, ne-a declarat primarul comunei Valcău de Jos.

Căminul din Lazuri rămâne singurul nereabilitat, dar autorităţile locale au în plan ca şi această clădire să fie pusă la punct.

“Mai avem un singur cămin în comună care nu este dotat şi reabilitate, este vorba de cel de la Lazuri. Noi deja am comandat un studiu de fezabilitate,  pentru a estima ce cheltuieli sunt necesare. Fiind în aceeaşi incintă cu grădiniţa, am întăbulat proprietatea, am făcut dezmembrarea şi partea de documente şi am făcut un studiu de fezabilitate după care urmează să găsim o sursă de finanţare, prin fonduri europene, CNI sau fonduri guvernamentale”, a precizat Ioan Roşan, care speră ca cetăţenii să fie mulţumiţi de faptul că autorităţile locale sunt preocupate pentru ca toate căminele din comună să fie modernizate.

“Sper că oamenii sunt mulţumiţi. Singur, toată lumea vrea drumuri, dar unii nu prea pricep că sunt anumite măsuri pe cămine culturale, pe asistenţă socială, iar altele pe drumuri, canalizare sau apă. Sper că o să înţeleagă pentru că astfel de investiţii sunt necesare în comunitatea noastră, deoarece ele vor deservi activităţilor sătenilor. Încă la noi în comună se mai organizează nunţi în căminele culturale, botezuri sau alte evenimente, chiar şi activităţi culturale”, a încheiat primarul.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj