Connect with us

Ştiri din Sălaj

Fabrica de săpun din Horoatu Crasnei îşi schimbă locaţia


Din cauza faptului că poluează aerul din comună, fabrica ce funcţionează în centrul comunal este nevoită să îşi schimbe locaţia până la data de 30 septembrie, când a primit un ultimatum de la Garda de Mediu. Fabrica are deja spaţiul şi din câte se pare mai are nevoie doar de avizul de funcţionare


Comuna Horoatu Crasnei este o comună liniştită în care autorităţile locale apleacă urechea la doleanţele sătenilor şi acţionează pentru sporirea confortului şi creşterea nivelul de trai al acestora.

Însă, din păcate, de câţiva ani, în comună există o mare problemă, iar – în centrul comunal, aerul este insuportabil din cauza faptului că acolo funcţionează o fabrică de săpun. Încă din anul 2009, fabrica a primit avizul de funcţionare şi în 2012 a primit o prelungire a acestui aviz, şi cam de atunci au început să apară şi problemele.

Fabrica s-a extins şi muncitorii au început să topească fel şi fel de resturi vegetale şi animale, iar în urma acestui proces în aer se emană un miros insuportabil.

Tocmai de aceea, localnicii au depus mai multe plângeri la Primăria comunei Horoatu Crasnei, plângeri care au fost preluate de primarul Florian Sur şi transmise mai departe instituţiilor autorizate.

În acest sens, la fabrica de săpun au avut loc mai multe controale, mai ales că oamenii au ieşit în stradă, manifestându-şi nemulţumirile vizavi de activitatea fabricii.

Prin urmare, în 2014, primarul Florian Sur i-a oferit administratorului fabricii de săpun un teren prin concesionare, aflat la doi kilometri distanţă de Horoatu Crasnei şi la doi kilometri distanţă de Şeredeiu, tocmai pentru a-şi putea muta activitatea acolo. Însă, anii au trecut şi nimic nu s-a schimbat.

Totuşi, între timp, pe terenul pe care l-a primit de la Primărie prin concesionare a fost ridicată o nouă clădire, acolo unde va funcţiona fabrica de săpun cât de curând. Din câte se pare, mai este nevoie doar de avizul de funcţionare pentru ca fabrica să-şi poată muta activitatea. De altfel, Garda de Mediu le-a dat un termen până în 30 septembrie să-şi mute activitatea din Horoatu Crasnei la ieşirea din sat.

Prin urmare, după ce va obţine avizul de funcţionare, fabrica de săpun îşi va desfăşura activitatea pe Drumul Comunal 70, la jumătatea distanţei dintre Horoatu Crasnei şi Şeredeiu.

“Sper să se rezolve această problemă şi să scăpăm odată de mirosul neplăcut. Nici nu putem ţine geamul deschis pentru că vine un miros insuportabil. Am primit mai multe plângeri de la oamenii din comună şi întotdeauna am înaintat aceste plângeri instituţiilor de specialitate. Oamenii abia aşteaptă ca fabrica să se mute”, ne-a spus primarul Florian Sur.

De altfel, primarul comunei Horoatu Crasnei anunţă că fabrica nu va mai putea funcţiona după data de 30 septembrie şi Planul Urbanistic General a fost deja schimbat, iar chiar lângă locul unde activa fabrica de săpun urmează să se construiască un parc de joacă pentru copii.

“În centrul comunal nu o să-i mai lăsăm să funcţioneze fiindcă este chiar în mijlocul satului. În noul PUG, acolo apare zonă de agrement şi o să construim un parc de joacă pentru copii chiar lângă locul unde îşi desfăşura activitatea fabrica. Până în 30 septembrie au primit un ultimatum de la Garda de Mediu ca fabrica să-şi mute activitatea”, a mai spus primarul comunei Horoatu Crasnei.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj