Connect with us

Ştiri din Sălaj

Suspiciunile de pestă porcină africană nu se mai opresc. Un nou caz în Sălaj


Virusul se pare că s-a răspândit cu repeziciune şi tot mai mulţi porci domestici sunt infestaţi. O nouă suspiciune de pestă porcină africană a fost depistată la porci domestici din localitatea Preoteasa


O suspiciune de Pestă Porcină Africană (PPA) la porci domestici a fost semnalată joi, 8 august, într-o exploataţie din localitatea Preoteasa, în urma testării virusologice realizate în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj, proba fiind trimisă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, pentru confirmarea bolii.

În exploataţia în care a fost identificat noul focar se iau, în cursul zilei de joi, o serie de măsuri, precum: plasarea exploataţiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente în exploataţie , examinarea clinică a acestora şi recoltare de probe de sânge; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecţie; sacrificarea animalelor din exploataţie (două exemplare) şi dezinfecţia în totalitate a exploataţiei.

De asemenea, o comisie de specialitate va stabili valoarea de despăgubire a porcilor sacrificaţi din exploataţia unde există suspiciunea de PPA.

În cazul confirmării bolii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj se va întruni de urgenţă pentru a stabili un plan de măsuri pentru controlul pestei porcine africane (PPA) din acest focar.

Pesta porcină africană nu afectează omul. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj