Connect with us

TENIS

FOTO. Ascensiune în carieră: Zălăuanul Andrei Brisc, arbitru de linie la două turnee WTA


Tânărul arbitru sălăjean a oficiat la Swedish Open de la Bastad, dar şi Bucharest OPEN, la ambele turnee fiind arbitru de linie. În ceea ce priveşte turneul din capitala României, să spunem că acesta a fost însoţit de încă un zălăuan, Liviu Petrean, aflat la debutul în circuitul WTA


Judeţul Sălaj nu a dus niciodată lipsă de valori şi de tineri talentaţi, capabili să facă cinste judeţului pe meleagurile naţionale şi internaţionale. Unul dintre aceştia este Andrei Brisc, un tânăr în vârstă de 18 ani. După ce a practicat cu succes tenisul de câmp la CSM Zalău, în ultima perioadă, Andrei s-a axat mai mult pe partea de arbitraj, acolo unde a devenit în scurt timp unul dintre cei mai apreciaţi arbitri la nivel naţional.

Dovada acestui fapt fiind prezenţa lui în calitate de oficial la WTA BRD Bucharest OPEN 2018, dar şi la demonstraţia de tenis din cadrul Sports Festival 2019, acolo unde a avut oportunitatea să o arbitreze pe Simona Halep, precum şi alţi tenismeni de talie mondială.

Cariera în arbitraj a tânărului sălăjean este într-o continuă ascensiune, iar în doar două săptămâni, acesta a arbitrat la două turnee din circuitul WTA. Este vorba despre Swedish Open, competiţie găzduită de localitatea Båstad, Suedia.

În cadrul acestui turneu, Andrei Brisc a fost pentru prima dată arbitru de linie la o competiţie externă. În luna februarie a acestui an, tânărul zălăuan a mai oficiat la un turneu, tot în Suedia, la Stockholm, însă atunci a fost arbitru de scaun. Alături de sălăjeanul nostru, la acest turneu au mai fost selectaţi nu mai puţin de 45 de arbitri de linie din Argentina, Brazilia, Australia, Olanda, Danemarca, Polonia, Germania, Franţa, Spania, Italia, România şi bineînţeles, Suedia.

“Turneul a fost unul foarte reuşit pentru mine, reuşind să trec de două selecţii în timpul turneului. Astfel, din totalul de 46 de arbitri de linie, am reuşit să fiu selectat printre cei 18 arbitri ce au oficiat la finală. Cu siguranţă am rămas cu multe amintiri frumoase de la Bastad şi am legat multe prietenii, mai ales că acest turneu a fost unul mai special din punctul de vedere al cazării. Astfel, în Bastad existau doar două hoteluri, unde erau deja cazaţi jucătorii, toţi arbitrii fiind nevoiţi să fie cazaţi în case private de câte 10 persoane. Aşadar, a fost o responsabilitate în plus, pentru că trebuia să ne descurcăm de unii singuri, trebuia să ne facem noi mâncare. Pot spune că am rămas fascinat de oraşul Bastad, care, de fapt, reprezintă un oraş de vacanţă foarte important din Suedia, unde nu oricinde îşi permite să deţină o proprietate”, ne-a spus Andrei Brisc.

A fost o experienţă frumoasă şi Andrei a reprezentat cu mândrie judeţul Sălaj şi întreaga României la turneul WTA din Suedia.

 

 

Din Suedia, direct la BRD Bucharest Open

După experienţa nordică, Andrei Brisc a venit direct în capitala României, acolo unde a oficiat la un alt turneu din circuitul WTA, este vorba despre BRD Bucharest Open. La acest turneu, sălăjeanul nostru s-a aflat pentru a doua oară în calitate de arbitru, însă, experienţa a rămas la fel de frumoasă ca şi prima dată.

Mai mult, la ediţia din 2019, Brisc a avut parte şi de un moment mai emoţionant când l-a întâlnit pe unul dintre cei mai valoroşi arbitri de scaun.

“După turneul din Suedia am plecat direct la Bucureşti, pentru singurul turneu WTA din România. La Arenele BNR am arbitrat 5 zile, fiind pentru a doua oară când arbitrez la turneul din capitală. Aici am rămas surprins când l-am văzut pe unul dintre cei mai renumiţi arbitri de scaun de linie – Kader Nouni din Franţa, posesor al insignei de aur”, ne-a mai spus tânărul arbitru.

Andrei Brisc: “Aceste două săptămâni au reprezentat o experienţă imensă pentru mine”

Iată că după ce s-a evidenţiat ca şi jucător la CSM Zalău, câştigând turnee importante din circuitul Federaţiei Române de Tenis, în ultima perioadă, Andrei Brisc s-a concentrat mai mult pe cariera de arbitraj şi bine a făcut.

Drumul spre succes nu este uşor şi acesta a muncit mult până să ajungă în punctul în care se află în prezent. Însă, eforturile lui încep să fie răsplătite şi după ce a oficiat la un turneu în Suedia în luna februarie, a venit rândul şi celui de-al doilea şi cu siguranţă va fi şi al treilea, rămâne de stabilit doar data.

“Aceste două săptămâni au reprezentat o experienţă imensă pentru mine, mai ales că am reuşit să mă descurc pe cont propriu, dar şi pentru că am reuşit să ajung în locuri unde clar nu aş fi reuşit să ajung din postura de turist. Astfel, este un mare avantaj pentru un arbitru de tenis, pentru că are oportunitatea de a călători din punct de vedere profesional în diferite locuri unde ca turist e mult mai greu să ajungă. Anul acesta, deja am petrecut două săptămâni la turnee în Suedia şi imi doresc să revin cât mai curând în această frumoasă ţară nordică”, a încheiat Andrei Brisc.

Zalăul a avut doi arbitri la turneul WTA de la Bucureşti

La BRD Bucharest Open 2019, judeţul Sălaj nu a avut un singur reprezentant. Astfel, alături de Andrei Brisc, arbitru de linie, în premiară la un turneu WTA, a fost şi zălăuanul Liviu Petrean.

Acesta s-a aflat la prima experienţă de acest gen şi a trăit momente de neuitat la turneul din capitala României, mai ales când el a fost arbitru de linie, iar arbitru de scaun a fost celebrul francez, Kader Nouni. La Bucureşti, Petrean a fost însoţit şi de fiul lui, Raymond, care a fost unul dintre copiii de mingi de la BRD Bucharest Open.

“A fost o experienţă extraordinară. A fost prima dată când am arbitrat la linie la un turneu WTA, iar faptul că am reuşit să rămân în echipa de arbitri de linie şapte zile, confirmă faptul că m-am descurcat bine. Mai mult decât atât, când am intrat în teren avându-l arbitru de scaun pe Kader Nouni mi s-au înmuiat picioarele. Nu pot să descriu sentimentul pe care-l am când sunt în teren cu un arbitru de scaun de top, şi când la un “call” al meu la o minge foarte aproape de linie, el coboară şi confirmă, parcă aş vrea să ridic mâna cu pumnul strâns şi să strig yesss… dar  e împotriva regulamentului. Foarte încântat a fost şi unul dintre băieţii mei, Raymond Petrean, care a fost voluntar pe toată perioada acestui eveniment în cadrul programului copiilor de mingi care au muncit în anumite zile până la ore târzii în noapte”, ne-a spus Liviu Petrean, care are doar cuvinte de laudă la adresa lui Andrei Brisc, căruia îi vede un viitor strălucit în arbitraj.

“Mă bucur că am reprezentat Zalăul împreună cu prietenul meu Andrei Brisc la acest frumos eveniment şi sunt convins că Andrei va fi unul dintre marii arbitri de tenis din România, sau de ce nu, şi din lume”, a încheiat Liviu Petrean.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in TENIS