Connect with us

ALTE SPORTURI

Sălajul are doi vicecampioni naţionali

Anii trecuţi, toate competiţiile de culturism din ţară erau populate de sportivi de la CS Hercules GYM Zalău, CS Gold GYM Şimleu Silvaniei sau Grand GYM Jibou. Din păcate, în ultima perioadă, culturismul sălăjean a intrat într-un con de umbră la nivel competiţional, asta în ciuda numărului mare de practicanţi. Practic, acest sport trăieşte tot prin rezultatele “veteranilor”, cei care au stat la bazele iniţierii acestei ramuri sportive în Sălaj. Cu ocazia Campionatelor Naţionale de masters de la Zalău, Liviu Unguruşan şi Ioan Laslo au făcut o demonstraţie de vigoare şi vivacitate, demonstrând că nu anii sunt importanţi în culturism, ci regimul de viaţă.

Din păcate, destul de puţini iubitori ai acestui sport au renunţat la vremea frumoasă de afară, pentru a asista sâmbătă după-amiază, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău, la faza finală a Campionatelor Naţionale de culturism masters, fitness juniori şi body-fitness junioare. Pe scenă, la cele 13 categorii de concurs au fost prezenţi 45 de concurenţi, după ce Liviu Unguruşan – organizatorul competiţiei, a anunţat că vor fi efectuate controale antidoping. Acest lucru probabil că i-a oprit din drumul spre medalii pe unii, dar i-a încurajat pe mulţi dintre cei care s-au pregătit fără substanţe anabolizante. Din ultima categorie a făcut parte chiar şimleuanul Ioan Laslo, cel care anunţase că nu va lua startul dacă nu vor fi efectuate controale. În final, preşedintele de la CS Gold GYM s-a clasat pe locul secund la cat -90 kg (40 – 49 ani), deşi a avut parte de doi adversari redutabili. “Sigur, sunt bucuros pentru titlul de vicecampion, însă nu locul este cel mai important la astfel de competiţii. De altfel, eu eram decis să particip la categoria bodybuilding clasic, unde concurenţa a fost mai slabă şi unde aş fi avut şanse chiar la titlul naţional. Abia la faţa locului am decis să concurez la culturism, unde am avut adversari foarte buni. Am fost fericit să mă revăd cu oameni cu care am concurat în urmă cu două-trei decenii, dar aş fi fost şi mai satisfăcut dacă în concurs ar fi intrat şi ceilalţi trei sportivi de la categoria mea, care au fost prezenţi la sală, dar au refuzat să urce pe scenă, din motive necunoscute. Nu voi încheia fără a-l felicita pe Liviu Unguruşan pentru organizare”, ne-a declarat Ioan Laslo, cel care anul trecut s-a clasat pe locul 7, după ce terminase pe podium ediţia din urmă cu doi ani, de la Şimleu.

Medalie de argint a obţinut şi Liviu Unguruşan (CS Alfa Zalău), după o concurenţă acerbă pentru titlu cu Mircea Sibiceanu (Culturistul Râmnicu Vâlcea). În final, vâlceanul s-a dovedit mai bun şi a luat medalia de aur, însă performanţa zălăuanului nostru rămâne notabilă, cu atât mai mult cu cât anul acesta şi-a schimbat prefixul, împlinind frumoasa vârstă de 50 de ani! “Sunt foarte mulţumit că la această vârstă pot intra fără ruşine pe scenă. Cred că asta e foarte important. Şi mai e ceva: ca să ai o comportare aproape impecabilă, trebuie să fi nu doar sportiv, ci şi un actor bun”, a menţionat Liviu Unguruşan, cel care s-a clasat pe locul 4 la ultimele două ediţii, desfăşurate la Şimleu Silvaniei şi Slobozia.

Luminiţa Tarcea-Mureşan, la final de carieră

Una dintre cele mai bune sportive din România la această ramură a fost Luminiţa Tarcea (Mureşan). 16 titluri de campioană naţională, dintre care 13 la simplu şi 3 la perechi, campioană naţională absolută în 2004, 10 titluri de campioană balcanică, un loc 4 şi un loc 6 la Campionatele Europene, locul 4 la Campionatele Mondiale din 2001 şi titlul de maestră a sportului. Iată câteva dintre reperele unei cariere de succes, iar Sălajul se poate mândri cu faptul că o parte dintre aceste trofee sunt cucerite de sportiva originară din Cluj pentru Armătura Zalău, club la care a evoluat timp de cinci sezoane (între 1990 şi 1995). Sub îndrumarea antrenorului Liviu Unguruşan, Luminiţa a câştigat 7 titluri de campioană naţională la individual şi perechi, dar şi 4 titluri balcanice. Cu ocazia “naţionalelor” de la Zalău, sportiva şi-a adăugat în palmares un nou titlu, care este şi ultimul, deoarece ea s-a retras oficial din activitate cu această ocazie.

Sălajul a avut două reprezentante şi la body-fitness, este vorba despre Amalia Barna şi Ana Maria Torje, ambele de la CS Hercules GYM. Câştigătoare ale fazei zonale de la Bistriţa, elevele instructorului Anca Părău-Schlachter porneau cu speranţe la Zalău, însă ambele au sfârşit prin a trăi o mare dezamăgire, clasându-se pe ultimul loc la categoriile lor. Decizia arbitrilor a stârnit nemulţumirea instructorului, care ne-a declarat: “Ştiu că fetele nu erau de locul 1 sau 2, dar în niciun caz de ultimul loc. Chiar şi unii arbitrii au fost de aceeaşi părere şi ne-au îndrumat să facem contestaţie. Nu ştiu ce se va întâmpla, dar e păcat că am fost furaţi chiar la noi acasă”. Şi Ana Maria Torje s-a declarat nemulţumită de decizia arbitrilor, însă sportiva de la CS Hercules GYM este încrezătoare pentru viitor. “Nu pot să fiu mulţumită, din moment ce trei dintre arbitri mi-au spus la final că meritam să fiu pe podium. Eu mă mulţumeam şi cu lcul 3, având în vedere că eram debutantă la o astfel de competiţie. Dar, cum se zice, un şut în fund e un pas înainte, aşa că o să mă pregătesc la fel în continuare şi sper ca la următorul concurs să fie mai bine”, a punctat zălăuanca (foto jos, a doua de la dreapta la stânga).

În încheiere, preşedintele CS Alfa – Liviu Unguruşan, a ţinut să mulţumească pentru sprijin soţiei şi copiilor săi, reprezentanţilor mass-media, dar şi susţinătorilor care s-au alăturat firmelor Alfa Comimpex şi Alfa Brădet, în organizarea evenimentului, este vorba despre TAS Automobile, Drilling Equipment, Primăria municipiului Zalău, Consiliul Judeţean Sălaj, Speed Service, Griff Hotel, Briliant Plaza, Autoland Hosu, Duo Select Impex, Faur Nic, Annabella, Eximcom, Complex Severus, Baza Sportivă President, Davis, Inserco, Power GYM şi Magazinul Anasport. Banii adunaţi din vânzarea biletelor vor fi direcţionaţi către un Centru de Copii din Cehu Silvaniei.                                   Călin ONICAŞă

 

Rezultate finale:

Body-Fitness 163cm

1. Tanita Zetea              (CSM Baia Mare)

2. Alexandra Dragoş      (CS Gym Ovidiu Baia Mare)

3. Cristina Hoban           (CSM Baia Mare)

4. Corina Grădinaru        (Fitness Studio Reşiţa)

5. Amalia Barna             (Hercules GYM ZalÄ‚u)

 

Body-Fitness + 163cm

1. Szmutku Renata         (CSM Baia Mare)

2. Cătălina Bolba           (CSM Baia Mare)

3. Isabella Becheanu      (Culturistul Rm. Vâlcea)

4. Ana Maria Torje (Hercules GYM ZalÄ‚u)

 

Fitness 163cm

1. Bianca Măzăreanu      (CS Universitar Oradea)

Fitness Masculin Juniori OPEN

1. Cristian Costescu      (CSS5 Bucureşti)

2. Vlad Merluşca           (CSM Iaşi)

3. Florin Alistar              (CSM Iaşi)

4. Florin Răducanu        (CSM Reşiţa)

5. Alexandru Floruţ        (Titanic Tg. Mureş)

 

Culturism Masters Feminin OPEN

1. LuminiŢa Tarcea (Delta Power Cj/Alfa ZalĂu)

2. Lenuţa Luca               (CS Ulise Focşani)

 

Body-fitness Masters Feminin OPEN

1. Emilia Pantea                        (Fortus Călăraşi)

2. Marinela Ungureanu  (Champions GYM Bucureşti)

 

Masters Masculin 40 – 49 ani (- 70 kg)

1. Vasile Zaha               (Dinamic 2000 Satu Mare)

2. Vasile Gherghina       (Culturistul Râmnicu Vâlcea)

3. Ion Mititelu                (CS Florin Teodorescu Timişoara)

 

Masters Masculin 40 – 49 ani (- 80 kg)

1. Balogh Domokos      (Delta Cluj)

2. Oniţă Caracuda          (Olympia Pro Gym Braşov)

3. Racz Iosif                  (Sănătatea Ergolemn Satu Mare)

4. Adrian Lupaş                         (Dumifitness Cluj)

 

BodyBuilding Clasic Masters + 40 ani OPEN

 

1. Dan Mânăscurtă        (Titanic Târgu Mureş)

2. Adrian Sestacovschi (Fortus Călăraşi)

3. Mihai Hongu              (Steel Man Târgu Neamţ)

4. Grigore Coman          (CSM Baia Mare)

Masters Masculin 50 – 59 ani (- 80 kg)

 

1. Vasile Şerban            (Vulturul de Mare Năvodari)

2. Dumitru Ciofu            (Olympia Pro Gym Braşov)

3. Ion Ciocan                 (Postăvarul Braşov)

 

Masters Masculin 40 – 49 ani (- 90 kg)

1. Alin Mateescu            (Arpechim Piteşti)

2. Ioan Laslo (Gold GYM Şimleu Silvaniei)

3. George Preda                        (Hakku-Ryu Bucureşti)

 

Masters Masculin 40 – 49 ani (+90 kg)

1. Adrian Rusu              (Ulise Focşani)

2. Gulyas Geza              (GYM Mar Strong Oradea)

3. Octavian Cosman      (Dumifitness Cluj)

4. Hengan Csaba          (Idol Fit. Body Club Tg. Secuiesc)

5. Liviu Astanei              (Arpechim Piteşti)

6. Marin Mureşan           (Dumifitness Cluj)

 

Masters Masculin 50 – 59 ani (+80 kg)

1. Mircea Sibiceanu       (Culturistul Râmnicu Vâlcea)

2. Liviu UnguruŞan (CS Alfa ZalÄ‚u)

3. Valentin Guţă             (Body GYM Deva)

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in ALTE SPORTURI