Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Ca la Cozla nu mai e nicăieri în lume, iar ca festivalul Shi Mai Fest nu e nimic


Cozleni care ţin cu dinţii şi cu tot sufletul de rădăcinile lor aduc de şapte ani oameni din toată ţara să le arate locuri de poveste, prin care trecea odată frontiera fortificată a Imperiului Roman, şi să le arate cum e să te bucuri de frumos din toată inima


Festivalul Shi Mai Fest a adus în mirificul peisaj al localităţii sălăjene Cozla, din comuna Letca, aproape 200 de oameni din toată ţara, în weekend, la casa cunosută drept La Ştiubei, amenajată în stil tradiţional, cu obiecte ale oamenilor din sat.

Este al şaptelea an în care festivalul este organizat, de dragul locului, de dragul oamenilor, de dragul muzicii, de drag de frumos, pe meleaguri pe care se afla odată graniţa fortificată a Imperiului Roman.

Este o sărbătoare a locului pusă la cale cu ani în urmă de cozleni care ţin cu dinţii de frumosul locului în care s-au născut şi vor să îl arate şi altora.

Au numit-o Mai Fest, dar i-au pus un ”shi” înainte, care să dea un dublu sens lui ”Mai”, convinşi că festivalul lor va fi ”şi mai şi” decât oricare altul. Iar în toate ediţiile s-a confirmat.

A devenit ”un eveniment de suflet şi al prieteniei între artişti care cântă din suflet, din plăcere”, după cum spune avocatul Ioan Florian, fiul al satului, unul din iniţiatorii lui Shi Mai Fest.

Cât de ”fain” e la Shi Mai Fest ne spune tot Ioan Florian, care acum este avocat în Cluj, dar sufletul şi inima îi sunt de sălăjean, iubeşte Sălajul şi se bucură de frumosul din judeţul natal ca un fiul al satului Cozla.

”Nu vin la festivalul din Cozla numai oameni care au avut legătură cu satul. Unii dintre ei sunt cunoscuţi, alţii au citit despre eveniment şi au venit. Sunt din Baia Mare, Cluj, Bucureşti, Oradea, Alexandria, deci cam de peste tot din ţară. Au participat în jur de 200 de persoane, între 150-200. Sâmbătă, în timpul zilei au avut loc drumeţii prin împrejurimi. Cu căruţe, cu jeep-uri în off-road, cu remorca. În fiecare seară s-a lăsat cu muzică. Duminică au fost invitate două artiste de muzică populară. Vrem să dăm viaţă satului, în care localnicii s-au reprofilat pe coacăze, afine, zmeură, cireşe, căpşune. Evenimentul este co-organizat de mine şi un grup de prieteni din Cluj. Eu sunt originar din sat, dar acum lucrez ca avocat în Cluj. Pentru organizare, toţi contribuie cu câte ceva, sub aspectul costurilor proprii, mâncării, cazările fiind la cort sau rulotă. Festivalul e pentru oamenii din sat şi pentru a cunoaşte alţi oameni, pentru a-ţi face prieteni. De asemenea, vrem să punem în valoare şi limes-ul roman, care vine de la Porolissum, trece prin Tihău, urcă dealurile şi ajunge şi la noi. De asemenea, s-au găsit anumite elemente, datorită cărora se crede că a fost o aşezare neolitică. După care mergem cu căruţele şi escaladăm şi dealul Prisnelu, de unde se vede o panoramă splendidă asupra zonei, dar şi până în Maramureş, cu o vizibilitate pe o rază de 35-40 de kilometri împrejur! Depresiunea Guruslău se vede în totalitate, începând de la partea cu Someşul de la Ileanda spre Jibou”, spune Ioan Florian frumoasa poveste a festivalului de la Cozla.

În final, acesta a ţinut să mulţumească Primăriei comunei Letca şi primarului Dorel Man pentru susţinerea în amenajarea drumului de acces spre “La Ştiubei”.

Mai multe pe acest subiect în suplimentul Ştiri din Sălaj din ediţia tipărită a ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 17 iulie.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj