Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Administrația Ciunt a scos din amorțire capitala Sălajului și a trecut la dezvoltare urbană accelerată. Zalăul are parte de cea mai înfloritoare perioadă din istoria lui recent. GALERIE FOTO

S-au împlinit sâmbătă, 22 iunie, exact trei ani de când Ionel Ciunt a depus jurământul la preluarea funcţiei de primar al Zalăului. În a doua jumătate a lui 2016, zălăuanii îşi spuneau deja, pe atunci destul de timid, că lucrurile par că s-au pus în mişcare, că parcă se mai face câte ceva în oraş.

Asta după o lungă perioadă în care vechea administraţie înţepenise în promisiuni ale căror orizonturi erau mult prea neclare. În campania electorală, Ionel Ciunt a spus că oraşul va arăta altfel cu el la conducerea Primăriei. Primele lucrări de amenajare, executate în primul an de mandat – mai mici, dar cu impact important într-un oraş care amorţise – au fost urmate de lucrări din ce în ce mai ample şi de proiecte din ce în ce mai mari lansate în execuţie.

Iar acum, la trei ani de la preluarea oraşului de către administraţia Ciunt, Zalăul este în plin boom de dezvoltare. Orizontul creşterii standardului de viaţă în Zalău este acum limpede. S-a ajuns destul de repede la o perioadă de înflorire a oraşului.

 

Cum a fost posibil acum ce nu a fost posibil înainte? Într-un mod firesc, reiese din ce ne spune primarul Ionel Ciunt. Administraţia lui a valorificat toate posibilităţile. Simplu spus, a trecut la treabă. Aşa că acum vorbim de modernizări complete pe străzi importante (Cloşca, Crasnei, urmează Simion Bărnuţiu), de amenajări de amploare (hala agroalimentară din centru şi Piaţa Astralis – foto jos), de bulevard refăcut, de perspectiva finalizării centurii oraşului, de un nou magazin Dedeman lângă Sala Sporturilor, de un uriaş complex comercial modern în zona fostei Armătura, de blocuri şi şcoli reabilitate şi aşteptăm în perioada următoare 20 de autobuze electrice – dacă facem suma şi ne gândim cum vedeam lucrurile în urmă cu trei ani, sunt semne mari că dezvoltarea Zalăului este relansată puternic.

”Dacă ar fi să fac un bilanţ al celor trei ani, aş vrea să fac de la început menţiunea că au fost ani nu foarte uşori. Satisfacţia mea este că am reuşit totuşi în cei trei ani de mandat să deblocăm proiecte care erau blocate de mai multă vreme şi, pe lângă acestea, să accesăm fonduri europene foarte consistente pentru Zalău şi pentru ceea ce înseamnă bugetul municipiului. Fonduri europene care se materializează în proiecte. Unele dintre ele sunt în execuţie, altele vor începe în curând, iar altele sunt în etapa de evaluare”, rezumă foarte scurt Ionel Ciunt.

Ciunt a început cu o strategie de dezvoltare centrată pe atragerea de bani europeni, concepută de Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca

Cum potenţialul bugetului Zalăului este prea mic în raport cu ambiţiile administraţiei Ciunt, primarul s-a gândit că standardul european pentru oraş poate fi atins… cu bani europeni.

”De la început, chiar şi în timpul campaniei electorale din 2016, am spus că Zalăul are o şansă cu bani europeni şi că una din sursele de dezvoltare importante pentru municipiu trebuie să fie finanţarea europeană a proiectelor. Pentru treaba asta, era nevoie mai întâi de a face o strategie de dezvoltare a municipiului. Din iunie până în octombrie 2016, m-am preocupat intens să finalizăm această strategie de dezvoltare. Sunt incluse aici 248 de proiecte, care au rezultat în urma unui studiu profesionist, făcut de către Facultatea de Sociologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Aceste proiecte necesare municipiului şi comunităţii au rezultat în urma unor sondaje de opinie.  După ce am avut acest document, absolut obligatoriu ca să poţi accesa bani europeni, am încerat să prioritizăm din cele 248 de proiecte din strategia de dezvoltare. Am încercat să ţinem cont de urgenţe. Aşa au rezultat proiecte importante pentru infrastructura rutieră, infrastructura şcolară şi infrastructura sportivă”, spune primarul.

Zalăul concurează Oradea să devină campionul Regiunii Nord-Vest la finanţarea proiectelor de dezvoltare cu fondurilor de la Uniunea Europeană

”Fondurile europene sunt pentru Zalău principalul motor de dezvoltare. Mă bucur să vă spun că în octombrie 2018 am primit din partea Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest o felicitare pentru locul II în absorbţia fondurilor europene. Acum, după evaluarea noastră, după valoarea contractelor pe care le-am semnat, cred că suntem pe locul I. Aştept ca în toamna acestui an să se facă din nou o clasificare de către Agenţie. Dacă în 2018 am fost pe locul II, după municipiul Oradea, astăzi cred că suntem în faţa lor”, se arată optimist Ionel Ciunt, mizând pe cifrele uriaşe din proiectele europene, la care în urmă cu numai câţiva ani oraşul nici nu spera.

Munca angajaţilor din Primărie a devenit eficientă pentru că au fost motivaţi să lupte pentru oraș

Revine întrebarea de ce Primăria Zalău a putut dintr-o dată să facă ceea ce altădată părea imposibil, să facă proiecte de dezvoltare, să aducă bani să le materializeze, să dea oraşului perspectivă.

”Sunt lucruri care înseamnă muncă. Aş sublinia că s-a făcut această muncă cu aceeaşi echipă pe care o avea şi vechea administraţie. Nu am avut un scop în sine de a schimba oamenii, indiferent de cum au ajuns în Primărie. Ştim că a circulat foarte mult ideea că sunt tot felul de rudenii şi oameni de o anumită orientare politică în Primărie. Nu m-a interesat treaba asta. Principalul meu obiectiv este să scot de la fiecare angajat din primărie tot ce este mai bun. Nu există oameni numai răi sau numai buni. Aşa este viaţa, suntem cu bune şi cu rele, dar important este să reuşeşti să îi aduni în jurul unui proiect, şi să îi faci să dea ce au mai bun. În rest, este democraţie şi fiecare poate opta politic. Aşa cum şi eu am o anumită simpatie politică, oricare coleg are dreptul să poată opta pentru o anume formaţiune politică. Sunt foarte bucuros să vă pot spune că aceeaşi echipă care a lucrat şi în anii anteriori a adus Zalăul pe primele locuri la absorbţia fondurilor europene”, explică Ciunt.

Centura Zalăului devine obiectiv atins

Continuarea şoselei ocolitoare a Zalăului – obiectiv atât de important şi atât de amânat încât a devenit subiect de ironii – a fost pentru Ionel Ciunt un scop obligatoriu. A vrut să dea zălăuanilor confortul prin eliminarea traficului greu din oraş şi să-i scape de ruşinea de a avea o jumătate de centură, nefolositoare.

”Sunt foarte mulţumit şi bucuros chiar să vă spun că am reuşit să deblocăm proiectul centurii ocolitoare a municipiului. A fost o insistenţă a mea şi a colegilor din Primărie la cei din Ministerul Transporturilor şi în special la cei din Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi. Pentru că acest proiect este unul pe care nu îl finanţează Primăria municipiului, el se derulează prin Ministerul Transporturilor. Este prins în masterplanul de dezvoltare a României, cu o sumă de 43.000.000 euro. Însă lucrurile erau blocate din cauza neavizării proiectului de către Ministerul Apărării. În cele din urmă am reuşit să găsim o soluţie, pe care ne-a dat-o Academia Tehnică Militară. Am depăşit celelalte faze de evaluare a proiectului, astfel încât astăzi suntem în situaţia de a fi semnat contractul de finanţare. Termenul de depunere a ofertelor este sfârşitul lunii iulie. Această achiziţie înseamnă proiect tehnic şi execuţia lucrării, aşa că în toamnă sau în primăvara anului viitor eu sper să vedem utilajele lucrând la varianta de ocolire a municipiului Zalău. Urmează o Hotărâre de Guvern prin care să se aprobe indicatorii tehnico-economici, sper ca săptămâna viitoare să se întâmple acest lucru. De acolo nu mai pot să apară surprize în sensul stopării proiectului. Din câte ştiu, termenul de execuţie a lucrărilor este 24 de luni”, spune Ionel Ciunt cum s-a rezolvat problema veche şi spinoasă a centurii Zalăului.

Refacerea bulevardului avansează rapid și intră în curând în modernizare din temelii și strada Simion Bărnuțiu

Refacerea bulevardului din Zalău, care ajunsese la stadiul de drum problematic, a fost un obiectiv de start pentru administraţia Ciunt. S-a pierdut însă primul an pentru că ghidul privind accesul la fondurile europene pentru investiţie nu era foarte clar.

Primăria a sperat să reuşească să obţină bani europeni şi pentru Bulevardul Mihai Viteazu. Soluţia s-a dovedit ca anumite lucrări să fie finanţate din bugetul local, iar altele cu bani de la UE. Important e că principala arteră a oraşului va fi în final modernizată complet.

”Pentru finanţare europeană completă era impusă condiţia să creăm o bandă destinată doar mijloacelor de transport în comun, ceea ce pentru Zalău este aproape imposibil, pentru că şi aşa este aglomerat oraşul, iar dacă mai blocam şi circulaţia celorlalte mijloace de transport cu banda respectivă îngreunam foarte mult circulaţia. A rămas ca finanţare pe bani europeni doar partea de trotuare, refacerea reţelei de preluare a apei pluviale şi pista de biciclete. Aceste categorii de lucrări vor fi finanţate din bani europeni. Ce facem acum pe bulevard, ce am făcut şi anul trecut de la intersecţia cu strada Lupului până la Cinematograful Scala, facem pe bani din bugetul local”, spune primarul Ionel Ciunt.

O precizare importantă pe care o face primarul este că, după discuţiile pe care le-a avut cu ministrul Dezvoltării zilele trecute, săptămâna viitoare se va semna un contract de finanţare pentru strada Simion Bărnuţiu. E vorba de refacerea totală a părţii carosabile şi a trotuarelor de la Scala până la Centrul Militar.

Noul mall din zona fostei Armătura și noul magazin Dedeman vor fi la dispoziția zălăuanilor anul acesta

Zalăul capătă pur şi simplu noi dimensiuni. Zona Sălii Sporurilor şi cea a fostei fabrici Armătura devin un uriaş centru comercial modern. Investitorii au început construcţia unui mall şi a unui magazin Dedeman.

”Sunt şi câteva lucruri care nu au depins neapărat de Primărie, dar ne-am implicat şi noi cu toată priceperea noastră. Zilele trecute am avut o întâlnire cu reprezentantul Dedeman care gestionează proiectul pe Zalău. Au început să cureţe terenul şi au început să sape. Mai sunt câteva lucruri de clarificat. Mi-a spus că până la sfârşitul anului construcţia magazinului va fi finalizată. Mi se pare un termen foarte scurt, dar asta au spus, asta vă spun şi eu. Mai este mall-ul la care se lucrează pe vechiul amplasament al fabricii Armătura, unde, tot aşa, până la sfârşitul anului au spus că va fi finalizat şi funcţional. Ne-am implicat ca aceste proiecte să se construiască aici în Zalău. Alături de celelalte mari proiecte pentru dezvoltarea oraşului, fără îndoială schimbă faţa municipiului, iar Zalăul va fi un oraş mult mai prietenos”, dă Ionel Ciunt veştile bune.

Scala redevine cinematograf, unul cum Zalăul nu a mai văzut

Dorinţa multora dintre zălăuani de a ieşi în oraş la un film bun, ca în vremurile bune, va fi satisfăcută. Va fi însă mult mai mult decât ”ca pe vremuri”.

La Scala s-a început treaba pentru reamenajarea cinematografului şi transformarea lui într-un complex modern.

”Suntem preocupaţi de lucrările de la Scala, lucrăm la debranşarea şi preluarea aparaturii care mai există în sală. Demontăm şi o să depunem totul într-o magazie la Citadin, ca într-o perioadă de o lună de zile să poată intra constructorii, cu tot ce prevede proiectul”, ne spune primarul, sugerând că suntem destul de aproape de a putea merge la film la Scala.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole




 

 

 

 

More in Sporturi