Connect with us

Ştiri din Sălaj

Proiect de 6 milioane de euro pentru amenajarea văilor din comuna Chieşd


Pentru înlăturarea evenimentelor neplăcute cauzate de inundaţii, autorităţile locale de la Chieşd au gândit un măreţ proiect pe Fondul de Mediu, urmând să fie puse la punct toate văile din comună, dar şi afluenţii, pe o distanţă de 15 km


Sub administraţia condusă de Leontin Chiş, comuna Chieşd a ajuns să aibă o infrastructură modernă, după ce toate drumurile şi uliţele au fost asfaltate, iar reţelele de apă şi canalizare s-au extins. Cam acestea au fost cele mai mari proiecte care s-au derulat în comună, dar administraţia locală se pregăteşte de un proiect şi mai mare.

Aceasta, deoarece autorităţile locale vor să  rezolve o problemă cu care localnicii se confruntă în ultimii ani: inundaţiile. Chiar şi săptămâna trecută, la Chieşd, ploile au făcut ravagii, după ce văile au fost “umflate” de ape, care apoi s-au revărsat peste mai multe gospodării, dar şi pe Drumul Judeţean, care a fost blocat.

Şi instituţiile şcolare au fost afectate, astfel că şcoala şi grădiniţa au fost inundate. În anii trecuţi, tot din cauza inundaţiilor, la Chieşd au fost mari probleme, iar pagubele au fost însemnate, după ce apa a intrat în aproximativ 150 de case!

Pentru ca problema să nu mai persiste, autorităţile locale au gândit un proiect încă de acum doi ani, pentru ca toate văile din comună să fie amenajate corespunzător, cu podeţe şi ziduri de sprijin, iar lăţimea văilor să fie adecvată ploilor din ultima perioadă.

Proiectul a fost depus la Fondul de Mediu în anul 2017, iar apoi a fost depus din nou în anul 2018. Abia în acest an, speranţele au crescut, după ce proiectul a intrat în analiză.

Primarul Leontin Chiş a fost zilele trecute la Bucureşti şi a primit asigurări că acest măreţ proiect urmează să fie finanţat.

“Proiectul a trecut cu bine de Comisia de Analiză şi urmează se se semneze contractul de finanţare. Va urma apoi procedura de licitaţie şi cred că în trei luni se poate începe procedura de execuţie”, ne-a informat primarul comunei Chieşd.

Vorbim aici despre cel mai mare proiect care s-a derulat vreodată în comuna Chieşd, valoarea investiţiei fiind de 6 milioane de euro!

Proiectul prevede amenajarea văilor din toate satele comunei, pe o distanţă de 15 km, dar şi afluenţilor văilor Chieşd şi Sighet.

Dacă procedurile decurg normal, lucrările ar putea începe cel târziu din toamnă, urmând ca acest măreţ proiect să se finalizeze în aproximativ 3 ani.

“Este o lucrare serioasă, pe o distanţă de 15 km ce cuprinde construcţii de poduri, podeţe dar şi diguri, atât pe văile principale, dar şi pe afluenţi. Când vom finaliza proiect, vom rezolva toate problemele cu inundaţiile şi cu alunecările de teren de pe drumul judeţean şi va fi îndepărtată frica de inundaţii. E proiectul din comuna Chieşd cu cel mai mare impact social, chiar şi după cel de apă şi canalizare, care a avut o valoare de 3 milioane de euro”, a subliniat primarul Leontin Chiş.

Amănunte pe acest subiet puteţi vedea şi în suplimentul Ştiri din Sălaj, care a apărut miercuri, 26 iunie, împreună cu Sportul Sălăjean.

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj