Connect with us

Ştiri din Sălaj

Autorităţile au găsit soluţia pentru urşii apăruţi în pădurile din Sălaj


Ministerul va fi anunţat şi urmează să se întrunească o comisie care va încerca să găsească o soluţie pentru rezolvarea acestui caz


Ceea ce părea puţin probabil s-a întâmplat, iar în judeţul Sălaj şi-au făcut aparţia mai mulţi urşi, dar şi pui. Aceştia au fost văzuţi pe raza comunei Buciumi de către ciobanii din zonă şi au fost surprinşi şi de câteva camere de luat vederi, dar animalele au fost paşnice.

Încă nu este foarte clar cum au ajuns urşii în pădurile de la noi, însă, cel mai probabil au ajuns din judeţele vecine, unde altitudinile sunt mai mari.

Ieri, încă un urs a fost observat pe raza localităţii Mesteacăn din comuna Almaşu, în zona Poic.

“A mai fost semnalată apariţia unui urs pe raza localităţii Mesteacănu, comuna Almaşu, însă tot în zona Poic-ului. Ţinând cont că este o specie protejată, se va anunţa Ministerul, după care se va alcătui o comisie la nivelul teritorial prin care se constată un punct de vedere, după care se trimite înapoi la Minister şi se merge după procedură de relocare sau capturare. Noi ne pregătim cu măsuri legale”, Cristian Crişan – director AJVPS Sălaj.

Semnalarea prezenţei mai multor exemplare de urs brun pe raza judeţului Sălaj, pe raza comunei Buciumi, dar şi în alte zone din judeţ, a fost subiectul unei întâlniri convocate marţi, de către prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, la sediul instituţiei, cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, Serviciul teritorial judeţean al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi primăriei comunei Buciumi.

Potrivit estimării AJVPS Sălaj, în judeţ a fost confirmată, până la această dată, prezenţa a trei urşi adulţi masculi şi a unei ursoaice cu doi pui.

În cadrul întâlnirii s-a subliniat faptul că ursul brun este o specie cu protecţie strictă, pentru care este interzisă capturarea, uciderea sau vătămarea.

Totuşi, conform legislaţiei în vigoare, în anumite situaţii, precum cele vizând interesul sănătăţii şi securităţii publice, se pot stabili derogări, cu condiţia ca măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă, în arealul lor natural.

Dat fiind faptul că Sălajul nu face parte din arealul natural al ursul brun, iar prezenţa lor nu a fost semnalată la evaluările anuale ale efectivelor de vânat, conform datelor AJVPS, la întâlnirea de luni s-a stabilit că cea mai bună măsură este relocarea exemplarelor de urs prezente pe raza judeţului.

În acest sens, instituţiile abilitate vor lua toate măsurile necesare şi vor propune autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate, relocarea exemplarelor de urs din Sălaj.

Conform legii, relocarea urşilor se realizează în prezenţa personalului tehnic de specialitate, după ce au fost monitorizaţi şi inventariaţi.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj