Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Valcău de Jos – comuna în care administraţia locală a mărit gradul de confort al cetăţenilor. GALERIE FOTO


Sub buna administraţie a primarului Ioan Roşan, comuna are reţea de apă în aproape toate satele, iar din acest an şi o reţea de canalizare în Subcetate, Valcău de Sus şi Valcău de Jos! Odată cu finalizarea lucrărilor din subteran, se pune accentul pe modernizarea drumurilor, iar Primăria a câştigat un proiect care prevede asfaltarea a 16 km în toate localităţile. Tot în perioada următoare se vor reabilita căminele culturale de la Valcău de Sus şi Subcetate, şcoala din centrul comunal se va moderniza, iar tot în Valcău de Jos se va construi o grădiniţă cu program prelungit


IOAN ROŞAN – primarul comunei Valcău de Jos – “Le mulţumesc cetăţenilor că au avut încredere în mine, nu neapărat la vot, fiindcă au fost îngăduitori cu mine şi în momentul şantierului, când s-au derulat lucrările la canalizare. I-aş mai ruga să fie îngăduitori cu drumul, fiindcă va fi din nou un şantier, dar după ce se va finaliza, vom putea spune că lucrurile sunt aşezate. Încercăm să fim în slujba cetăţeanului, nu cetăţeanul în slujba noastră. Nu doar de la primar, ci şi de la femeia de serviciu. Am încercat ca în cei 15 ani ca primar să implementez acest lucru în mintea celor care ocupă un post în Primăria Valcău de Jos. Să ţină cont că la ora actuală sunt bine remuneraţi şi le-am recomandat celor din Primărie să respecte cetăţeanul şi pe măsura remuneraţiei. Cetăţenilor le doresc tot binele din lume, sănătate şi îi asigur că voi fi alături de ei, în măsura în care pot şi îmi stă în putinţă şi să rezolv toate problemele pe care le pot”.

VALCĂU de Jos – Scurt istoric:

Din punct de vedere administrativ, comuna Valcău de Jos aparține de județul Sălaj și este situată în partea de S-V a județului, la o distanță de 50 km de municipiul Zalău și la 20 km de orașul Șimleu. Față de reședința comunei, satele sunt situate la distanțe cuprinse între 2 km (satul Valcău de Sus) și respectiv 5 km (satul Preoteasa). Din punct de vedere teritorial, Valcău de Jos e o comună mijlocie, având o suprafață de 63,23 km².

În 2002, satul Valcău de Jos avea 909 locuitori, 454 de sex masculin, 455 de sex feminin. În întreaga comună locuiau 3.302 cetățeni, 1.694 de sex masculin, 1.608 de sex feminin. Din aceştia, 2.909 erau români, 105 maghiari, 287 țigani şi un slovac. Confesional, aici erau 2.894 ortodocși, 5 romano-catolici, 139 greco-catolici, 92 reformați, 89 baptiști, 72 penticostali, 1 adventist de ziua 7, 1 fără religie, 9 de religie nedeclarată.

Toponimul are la bază un antroponim, obținut dintr-un supranume, format de la apelativul slav volki’i „lup”. Apariția în onomasticonul românesc a unor antroponime de genul Lup, Urs a fost posibilă în virtutea tradiției, “în onomastica veche românească, numele Ursu și Lupu nu sunt deci nume porecle, ci nume de botez acordate după un alt ritual decât cel creștin” (Trebici, Ghinoiu 1986:218).

Aceste practici  de inspirație magică – alegerea nașului din drum, scoaterea copilului pe fereastră, “părăsirea” lui în mijlocul drumului, obligația primei persoane (bărbat, femeie, copil) care trece pe drum să-l boteze, sunt mult mai numeroase și complicate (vezi Trebici, Ghinoiu 1986:215-222; S. FI. Marian, Nașterea, 1995; 141-144).

Ele se practicau în situații în care părinților le mureau mai mulţi copii sau în care nou născutul era bolnav, în speranța că odată cu schimbarea numelui spiritele rele nu-l vor mai găsi să-și exercite asupra nou-născutului influența lor malefică.

Revenind la toponimul Valcău de Jos, vedem că acesta apare precedat de apelativele latinești villa „gospodărie mică la țară”, terra “pământ”, castrum “loc întărit, cetate”, possessio “proprietate, avere”, iar la 1342 iobagiones hungari et olaci “iobagi unguri și români”, pentru ca mai târziu să apară determinantul magyar “unguresc”, spre deosebire de Valcău de Sus care era toponimia românească, alături de cele două oiconime sălăjene, formate de la tema volkii “lup”.

Deşi nu este o comună foarte mare, Valcău de Jos concurează cu alte comune mult mai înstărite sau mai bine aşezate. Compusă din şase localităţi şi având o suprafaţă de aproximativ 60 de km2, comuna a devenit tot mai primitoare, mai ales după ce autorităţile locale au lucrat intens în ultimii ani pentru  creşterea confortului cetăţenilor.

Apă şi canalizare, şcoli şi grădiniţe puse la punct, cămine culturale moderne, dar şi o infrastructură rutieră care începe să arate tot mai bine, sunt câteva dintre realizările administraţiei locale. În fruntea Primăriei se află de 15 ani un primar dedicat. Este vorba de Ioan Roşan, care a primit încrederea cetăţenilor pentru prima dată în anul 2004, fiind în momentul de faţă la al patrulea mandat. În cei 15 ani de mandat s-au făcut multe realizări la Valcău de Jos, dar dezvoltarea continuă, mai ales că în această perioadă se derulează o serie de proiecte importante.

Reporterii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean s-au convins că administraţia locală este preocupată pentru dezvoltare şi după vizita pe care au făcut-o în zilele trecute la Valcău de Jos. Dar, despre realizările din ultima perioadă şi despre proiectele aflate în plină desfăşurare s-a purtat o amplă discuţie cu primarul Ioan Roşan.

Visul a devenit realitate: La Valcău de Jos s-a finalizat reţeaua de canalizare!

Încă din anul 2006, comuna Valcău de Jos are reţea de apă în toate localităţile, excepţie făcând  satul Preoteasa, unde locuitorii au reţele proprii, mai ales că prin sat trece râul Barcău, care are o apă limpede.

“În  Preoteasa nu a fost cazul să introducem reţea de apă şi chiar era păcat să le dăm oamenilor apă tratată cu clor. Aici s-au păstrat tradiţiile. Populaţia e liniştită, creştină, primitoare. Chiar mă mândresc cu  comunitatea din Preoteasa”, a precizat Ioan Roşan.

Cea mai mare realizare a administraţiei locale este reţeaua de canalizare, un proiect care din vis a devenit realitate. Primele demersuri s-au făcut din anul 2012, când proiectul a fost depus spre finanţare la Fondul de Mediu. Licitaţia s-a finalizat în 2015, când au început şi lucrările. După 4 ani de şantier, măreţul proiect în valoare de 2 milioane de euro a fost finalizat chiar zilele trecute, iar primarul Ioan Roşan s-a declarat încântat de această investiţie.

“Canalizarea a însemnat cel mai mare şantier şi care mi-a mâncat nervii în sensul bun al cuvântului. A fost finalizată cu succes şi la termen”, a spus primarul.

Reţeaua de canalizare deserveşte trei localităţi: Subcetate, Valcău de Sus şi Valcău de Jos. În centrul comual s-a construit şi o staţie de epurare modernă după ultimele standare şi care a fost finalizată în acest an. Aproximativ 30 de km are reţeaua de canalizare, fiind prevăzute şi 19 staţii de pompare.

“Canalizarea igenizează oarecum cursul râului Barcău, dar în viitor poate vom extinde reţeaua şi în Lazuri, cu bani de la bugetul local sau printr-un alt proiect. Avem canalizare în comună în proporţie de 70% şi sunt peste 30 de km de conductă”, a spus Ioan Roşan cu mândrie.

Acum autorităţile locale sunt preocupate pentru racordurile gospodăriilor. “Am alocat deja o sumă de bani şi urmează să mai alocăm pentru racorduri, astfel încât acest procedeu să se poată finaliza cât mai repede”, a mai spus interlocutorul.

 

S-a finalizat drumul comunal dintre Valcău de Sus şi Preoteasa

Cum comuna e întinsă, la Valcău de Jos a fost şi încă mai este de muncit pentru ca drumurile comunale şi uliţele să fie asfaltate în totalitate. Însă, primarul Ioan Roşan a dorit ca mai întâi să fie introdusă apa şi canalizarea şi mai apoi să se treacă la asfaltarea drumurilor.

“Ordinea lucrărilor de infrastructură este ca mai întâi să faci reţeaua de apă, canalizarea şi apoi să treci la asfaltări. Noi am făcut lucrurile normale, deşi câteodată electoratul nu a acceptat. La unele alegeri am avut de suferit pentru că lumea vede tot asfalt şi îţi reproşează că în alte comune există drumuri şi uliţe asfaltate. Chiar am atras atenţia şi la nivel guvernamental că nu există o strategie sănătoasă cu privire la implementarea unor fonduri”, a spus primarul Ioan Roşan.

Şi la Valcău de Jos s-a lucrat la infrastructura rutieră, iar anul trecut s-a finalizat drumul comunal DC 89A dintre Valcău de Sus şi Proteasa, acesta fiind asfaltat pe o distanţă de 4,5 km.

“Pe PNDL 1 am avut o investiţie, dar nu extraordinar de mare. Este vorba de asfaltarea drumului comunal Valcău de Sus – Preoteasa, pe care l-am finalizat anul trecut”, ne-a informat primarul. Valoarea investiţiei a fost de 1.400.000 lei, printr-un proiect finanţat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Primărie.

Un alt drum comunal care s-a reabilitat în ultimii ani a fost Drumul Comunal DC 88, Lazuri – Preoteasa, pe o distană de 3 km,  valoarea investiţiei fiind de 1.130.000 lei.

Se vor asfalta 16 kilometri de drum în toată comuna!

Primăria Valcău a fost foarte activă şi a depus cinci proiecte prin PNDL II, tot atâtea fiind acceptate! Între aceste proiecte, cel mai important se referă la infrastructura rutieră şi are o valoare de 100 de miliarde lei vechi. Astfel, se vor asfalta nu mai puţin de 16 km de drumuri şi uliţe, iar autorităţile locale au cuprins în acest proiecte toate satele.

“Este un proiect foarte important, în care am încercat să cuprindem toate localităţile din comună. Ne-am orientat spre străzile care sunt mai importante şi mai utilizate”, a precizat primarul.

Şcoala din centrul comunal va intra în reabilitare

Sistemul educaţional se prezintă foarte bine în comuna Valcău de Jos, care are un număr impresionant de elevi şi preşcolari, peste 450! În multe comune, activitatea se comasează la centrul de comună şi unele şcoli îşi închid porţile, totul din cauza numărului mic de elevi.

Nu este cazul la Valcău de Jos, acolo unde există trei şcoli gimnaziale cu clasele I – VIII, în centrul de comună, la Valcău de Sus şi la Preoteasa! În plus, mai există o şcoală primară în Subcetate, iar în Lazuri doar o grădiniţă. Autorităţile locale investesc în sistemul educaţional, mai ales că şi rezultatele elevilor la concursurile şi olimpiadele judeţene sau naţionale sunt foarte bune.

Dintre proiectele care se află în derulare, unul prevede modernizarea şcolii din centrul comunal. Valoarea proiectului este de 5 miliarde lei vechi şi lucrările vor începe din această vară.

“Este un proiect foarte important,  care prevede schimbarea acoperişului, termoizolaţie, amenajări exterioare, garduri şi parcare. În anii anteriori s-a mai lucrat la interior, la partea de instalaţii electrice, sanitare, iar acest proiect este practic o continuare a lucrărilor care nu fuseseră cuprinse data trecută. Vom avea o şcoală modernă, iar copiii merită să aibă condiţii bune de învăţătură. Este o şcoală cunoscută şi prin prisma calităţii profesorilor, dar şi prin prisma rezultatelor elevilor la nivel judeţean şi naţional”, a subliniat primarul.

Lucrările care împiedică desfăşurarea cursurilor se vor realiza în această vară, pe perioada vacanţei, urmând ca celelalte lucrări să se deruleze şi după începerea noului an şcolar, astfel încât activitatea elevilor să nu aibă de suferit.

Grădiniţă cu program prelungit în Valcău de Jos

Tot în centrul de comună se derulează un alt proiect care face referire la sistemul educaţional. Prin PNDL II, administraţia locală a primit finanţare pentru o grădiniţă cu program prelungit, care se va construi în curtea actualei grădiniţe cu program normal.

“Este un proiect foarte important şi iniţiativa a venit din partea părinţilor, care nu aveau unde să îşi lase copiii şi după ora 13.00. Au fost făcute eforturi din partea Consiliului Local pentru a cumpăra un teren amplasat exact în aceeaşi incintă cu grădiniţa cu program normal. Practic, acolo va fi în viitor un mic complex, unde părinţii îşi vor putea lăsa chiar şi copiii de 3 ani la program prelungit ”, a precizat Ioan Roşan.

Licitaţia pentru această construcţie s-a finalizat, iar de luna viitoare vor începe lucrările. Perioada de execuţie este de un an de zile, iar valoarea proiectului e de 7,4 miliarde lei vechi.

Pod nou peste râul Barcău şi punte pietonală la Valcău de Jos

Alte două proiecte care au fost declarate câştigătoare prin PNDL II fac referire la îmbunătăţirea infrastructurii. Este vorba de construcţia unui pod nou peste râul Barcău, în centrul comunal, chiar lângă grădiniţă. Celălalt proiect prevede construcţia unei punţi pietonale, tot în centrul comunal.

“La construcţia podului nou s-a finalizat achiziţia şi sperăm cât de repede să înceapă lucrările, fiindcă avem toate avizele şi acordurile. Podul de lângă grădiniţă va rămâne doar pentru oameni şi va susţine conductele de apă şi canalizare, iar nou pod va avea un traseu paralel şi va fi accesibil şi pentru maşini. Va fi foarte util, pentru că 40 % din localitate este după pod”, ne-a informat interlocutorul.

Cât despre puntea pietonală, aceasta face legătura între şcoală şi o parte a localităţii Valcău de Jos, unde se află peste 30 de locuinţe. Acest proiect se va realiza mult mai uşor, deoarece are o valoare de 80.000 de lei şi este cu încredinţare directă.

“Fiind vorba de o valoare mai mică, legislaţia îmi va permite să fac încredinţare directă. Urmează în următoarele două săptămâni să mă prezint cu proiectul la Bucureşti pentru o simplă avizare ca să pot face încredinţarea directă”, ne-a informat primarul.

Prin CNI, Primăria Valcău de Jos mai are  proiectul de reabilitare a podului peste râul Barcău, în localitatea Valcău de Sus (kilometrul 1+800), valoarea investiţiei fiind de 450.000 lei, şi a podului în localitatea Valcău de Sus (km 2+300), cu o valoare a investiţiei 450.000 lei.

Cămin modern în centrul comunal. Urmează reabilitarea căminelor din Valcău de Sus şi Subcetate

Locuitorii din Valcău de Jos se pot mândri cu un cămin modern, care s-a finalizat anul trecut şi care acum poate găzdui orice fel de eveniment.

“E un cămin modern, care corespunde din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al autorizaţiei ISU. Este un cămin autorizat cu categoria A şi nu ştiu dacă mai sunt astfel de cămine în Sălaj. Lucrările s-au realizat pe parcursul unui an. Sunt foarte mulţumit atât de calitatea lucrărilor, cât şi de timpul execuţiei lucrărilor. Am avut norocul să nu fim contestaţi la achiziţii”, a punctat Ioan Roşan.

Autorităţile locale s-au pus pe treabă pentru reabilitarea şi modernizarea celorlalte cămine din comună. Astfel, prin PNDR 2014 – 2020, Primăria din Valcău de Jos a depus un proiect de extindere, reabilitare şi dotare a căminelor culturale din Valcău de Sus şi Subcetate, cu o valoare de 375.000 euro.

“Ambele cămine sunt prevăzute pentru extindere şi modernizare. Deja au început lucrările la căminul din Subcetate şi aşteptăm să înceapă şi în Valcău de Sus, pentru că s-a finalizat toată procedura de achziţie şi avizare”, ne-a informat primarul.

Trebuie menţionat că în comună există  interes şi pentru partea culturală, iar grupul de dansuri populare specifice Valcăului a fost reactivate. Astfel, Primăria şi Consiliul Local au angajat un coregraf, care în fiecare săptămână se ocupă de copiii din Valcău care sunt dornici să înveţe dansurile din zonă.

“Vrem să revigorăm trupa <Spiriduşii Valcăului> şi în acest sens am făcut un contract cu un coregraf care să se ocupe de dansuri populare. A existat interes, şi la prima întâlnire au fost prezenţi 17 copii, iar la a doua au venit 34!  În comuna noastră există tradiţie şi vrem să o ducem mai departe”, a menţionat interlocutorul.

 

Condiţii foarte bune pentru practicarea sportului

Pe lângă numeroasele investiţii care s-au făcut şi se fac în infrastructură, în instituţii publice sau la şcoli şi grădiniţe, autorităţile locale au creat la Valcău şi condiţii pentru sport. De ani buni există o sală de sport modernă, care a fost construită prin CNI. Are o capacitate de 150 de locuri şi se regăseşte chiar în curtea şcolii din Valcău de Jos, fiind accesibilă pentru elevi, dar şi pentru cei care doresc să facă mişcare.

“Aproape că nu reuşim să satisfacem nevoile şi am pus un preţ rezonabil de 40 de lei, măcar să ne plătim utilităţile”, a spus primarul.

Tot la Valcău de Jos există şi o bază sportivă cochetă, pe care îşi dispută meciurile echipa de fotbal Luceafărul Valcău, care activează cu succes în Seria Vest din Liga a V-a. La terenul de fotbal s-a lucrat în ultima perioadă, a fost îngrădit, s-au montat bănci de rezerve şi plase de protecţie în spatele porţilor.

La baza sportivă a fost extinsă reţeaua de apă, iar autorităţile vor să construiască şi vestiare. Pentru aceasta, administraţia locală are în plan să depună un proiect pe următoarea sesiune de GAL.

Ioan Roşan: “Îi asigur pe cetăţeni că voi fi alături de ei”

În cei 15 ani de primărie, Ioan Roşan a fost mereu alături de cetăţeni şi de fiecare dată a încercat să-i ajute în rezolvarea problemelor.  Drept dovadă, în acest an, comuna Valcău de Jos a avut cel mai mare număr de fermieri finanţaţi la nivelul judeţului Sălaj!

”Avem în Valcău de Jos cele mai multe proiecte câştigate pentru dezvoltarea fermelor mici. Încercăm să ajutăm fermierii din comună ca să atragă cât mai multe fonduri”, a spus primarul.

Ioan Roşan are multe planuri de viitor, dar deocamdată vrea ca proiectele care sunt în implementare să le finalizeze.

În final, primarul comunei Valcău de Jos a ţinut să adreseze şi un mesaj pentru comunitatea locală.

“Le mulţumesc cetăţenilor că au avut încredere în mine, nu neapărat la vot, fiindcă au fost îngăduitori cu mine şi în momentul şantierului când s-a derulat canalizarea. I-aş mai ruga să fie îngăduitori cu drumul, fiindcă va fi din nou un şantier, dar după ce se va finaliza  vom putea spune că lucrurile sunt aşezate. Încercăm să fim în slujba cetăţeanului, nu cetăţeanul în slujba noastră, nu doar de la primar, ci şi de la femeia de serviciu. Am încercat ca în cei 15 ani ca primar să implementez acest lucru în mintea celor care ocupă un post în Primăria Valcău de Jos. Să ţină cont că la ora actuală sunt bine remuneraţi şi le-am recomandat celor din Primărie să respecte cetăţeanul şi pe măsura remuneraţiei. Cetăţenilor le doresc tot binele din lume, sănătate şi îi asigur că voi fi alături de ei, în măsura în care pot şi îmi stă în putinţă şi să rezolv toate problemele care le pot”, a încheiat primarul Ioan Roşan.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj