Connect with us

Ştiri din Sălaj

Autostrada Transilvaniei trebuie să-şi schimbe traseul din cauza unui sit arheologic din Sălaj


Situl arheologic Sutoru este afectat de un tronson al Autostrăzii care va trece prin Sălaj, fiind nevoie de o deviere a acestei pentru a nu afecta situl propus pentru înscrierea pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO


Cei de la Comisia Naţională Limes, care coordonează activitatea de documentare a siturilor ce compun Granițele Imperiului Roman de pe teritoriul României, în vederea înscrierii acestora în Patrimoniul UNESCO, reprezintă forul responsabil cu stabilirea gradului de autenticitate și integritate a siturilor care compun aceste granițe, în conformitate cu prevederile și Convențiile internaționale.

Într-un comunicat de prestă, aceştia precizează că situl arheologic de la Sutoru este propus pentru a fi înscris pe Lista indicativă a României, iar ulterior pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO. În noile condiții, este cert că vor fi afectate integritatea și autenticitatea sitului și a zonei acestuia de protecție, de aceea se impun măsuri pentru minimizarea daunelor.

“În cadrul procesului de monitorizare a siturilor care compun Frontiera Imperiului Roman (în virtutea OMC nr. 2254/13.04.2016, art. 4), cu ocazia ședinței din 31 mai 2019, desfășurată la sediul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Comisia Națională Limes a analizat în detaliu situația sitului de la Sutoru (Cod RAN, 143183.01.01; Cod LMI: SJ-I-s-A-04964, denumire Castrul roman de la Sutoru – Gura Căpuşului), și a decis elaborarea unui comunicat, adresat tuturor instituțiilor abilitate în această speță. Situl reprezintă o importantă  așezare romană de pe teritoriul provinciei Dacia, care a funcționat în strânsă legătură cu frontiera provinciei, aflată în vecinătate. Monumentul este format din mai multe obiective: castrul, împreună cu băile identificate recent, o întinsă așezare civilă și necropola aferentă. Menționăm că acestea din urmă, adică așezarea civilă și necropola, nu au fost cartate precis, prin urmare nu apar oficial în interiorul zonei de protecție. Limitele concrete ale sitului/monumentului vor putea fi stabilite numai în urma unui proces detaliat de evaluare de teren, care să coroboreze investigațiile geofizice cu cercetările de diagnostic arheologic intruziv. Conform proiectului de infrastructură, o porțiune din castrul roman, termele, o mare parte a așezării civile și a necropolei vor fi afectate de culoarul autostrăzii și de bretelele de descărcare ale acesteia”, se arată în comunicatul de presă.

Pentru a preveni intervențiile care afectează ireversibil monumentul, cei de la Comisia Naţională Limes solicită ca în faza de proiectare, nodul de legătură să fie repoziționat, la o distantă de 200 m de ultimele urme ale siturilor arheologice cunoscute. În acest sens, sunt obligatorii investigații prealabile, fie prin diagnostic arheologic intruziv, fie prin metode de cercetare non-invazive, pentru luarea tuturor măsurilor administrative, legislative și financiare astfel încât cercetările arheologice preventive necesare construcției nodului rutier să fie demarate cât mai curând posibil, cu dublul scop de a nu afecta situl și termenele de execuție ale lucrării. De aceea, pentru a preveni intervențiile de natură să afecteze monumentul, cei de la Comisia Naţională Limes acordarea unei atenții speciale situației semnalate.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj