Connect with us

Ştiri din Sălaj

Dacian Cioloş a fost ales preşedintele Renew Europe


Sălăjeanul a devenit liderul grupului din Parlamentul European, după ce a obţinut 65 de voturi “pentru” şi 41 de voturi “împotrivă” în urma votului desfăşurat miercuri dimineaţa


Miercuri dimineaţa, sălăjeanul Dacian Cioloş a fost ales noul preşedinte al Renew Europe, devenind lider grupului din Parlmanentul European. În urma voturilor, politicianul originar din comuna Pericei a obţinut 65 de voturi “pentru” şi 41 de voturi “împotrivă”.

Grupul Renew Europe este un grup pro-european format în jurul preşedintelui Emmanuel Macron după alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Sălăjeanul s-a duelat pentru şefia grupului cu Sophie in ‘t Veld, europarlamentar olandez susţinută de Partidul Liberal Democrat din Marea Britanie, şi Fredrick Federley, europarlament suedez susţinut de partidele nordice.

Potrivit Politico, Dacian Cioloș, de profesie inginer agronom, care a ocupat funcția de prim-ministru al României din noiembrie 2015 până la începutul lunii ianuarie 2017 și în calitate de comisar european pentru agricultură, din 2010 până în 2014, a devenit principalul favorit după ce Nathalie Loiseau, fost ministru francez și lider al delegației Macron, s-a exclus după ce și-a atras dușmani în rândul membrilor grupului după primele discuții de strategie.

În plus față de sprijinul marilor delegații franceze și spaniole, Dacian Cioloș a câștigat susținerea Partidului Liberal Democrat din Germania, precum și a Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), rivalul mai mare al partidului D66 din Olanda.

„Președinția grupului Renew Europe e doar un pas în construcția politică pe care am gândit-o în ultimii doi ani. E un pas important, dar e doar începutul proiectului nostru. Am dovedit că merităm încredere la alegerile din 26 mai, am dovedit că suntem parte integrantă a forțelor politice relevante ale Europei. Vom continua să aducem cât mai mult din Europa în România prin activitatea noastră la Bruxelles și în cabinetele de europarlamentari pe care le vom deschide în toată țara. Acum trecem la pasul următor și începem construcția politică internă prin care să le oferim cetățenilor români un viitor așa cum îl merită”, a declarat președintele PLUS.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj