Connect with us

Sporturi

Rafael Nadal rămâne regele de necontestat al zgurii

S-a tras cortina peste cea de-a 123-a ediţie a French Open, liniştea s-a aşternut peste arenele de la Stade Roland Garros din Paris, dar presa  internaţională nu conteneşte să scrie despre extraordinara performanţă pe care a stabilit-o tenismenul spaniol Rafael Nadal, cel care a triumfat pentru a 12-a oara pe zgura din capitala Franţei.

De altfel, finala din acest an a fost o afacere intre cei mai buni jucători pe zgură din circuit, Rafael Nadal, numărul 2 ATP, şi Dominic Thiem, numărul 4 ATP. Cei doi au disputat finala şi în sezonul trecut. Atunci, Nadal s-a impus în 3 seturi, 6-4, 6-3, 6-2. Finala din acest an a fost ceva mai echilibrată, dar Dominic Thiem nu a avut nicio şansă, spaniolul câştigând mai categoric decât arată scorul, 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

Nadal domină această competiţie incepand cu anul 2005. În toţi acesti ani, el a ratat trofeul doar de 3 ori:  în 2009, cand nu a participat din cauza unei accidentări, şi în 2016 şi 2017, ani în care a acuzat o scădere de formă. Bilanţul său pe zgura de la Paris este unul impresionant, cu 93 de victorii şi doar două înfrângeri.

Recordul stabilit de Nadal va fi unul cu adevărat greu de egalat, cu atât mai mult cu cât, într-un clasament all-time, pe locul al doilea se află suedezul Bjorn Borg cu 6 trofee câştigate în 1974, 1975, 1978, 1979, 1980 şi 1981.

Austriacul Dominic Thiem este, la rândul său, un expert pe zgura de la Paris. El a disputat semifinale în 2016 şi 2017 şi finala în 2018 şi 2019. Jocul său a progresat constant, dar a avut neşansa ca în cele două finale să întâlnească un Nadal reîncărcat. În opinia specialiştilor, el trebuie să aştepte următorul Roland Garros pentru a obtine primul titlu de Grand Slam.

În ofertele de pariuri pe tenis masculin de la cele mai apreciate agentii de pariuri online din ţara noastră, el are abia a noua cotă pentru a se impune la Wimbledon şi US Open, cele două turnee de Mare Slem care mai sunt de disputat în acest an.

Per ansamblu, turneul masculin de la Roland Garros a arătat ca noul val, reprezentat de neamţul Alexander Zverev şi grecul Stephanos Tsitsipas, nu poate face faţă celor trei titani, Nadal, Djokovic şi Federer. Aceştia, alături de Thiem, domină circuitul şi sunt de neclintit din fruntea clasamentului ATP.

Nu acelasi lucru se poate spune şi despre întrecerea feminină. Trofeul a fost câştigat de australianca Ashley Barty, o jucătoare de 23 de ani care a revenit în circuitul profesionist în urmă cu 3 ani, după ce, la 18 ani, renunţase la tenis pentru a se dedica cricket-ului. Ea s-a impus în finală cu 6-1, 6-3 în faţa cehoaicei de doar 19 ani, Marketa Vondrousova. La acest turneu au mai impresionat americanca Amanda Anisimova (17 ani) şi poloneza Iga Swiatek (18 ani). Americanca a fost eliminată în semifinale de Barty, iar poloneza a pierdut în optimi în faţa Simonei Halep.

Este evident că în întrecerea feminină este un echilibru accentuat, iar tinerele jucătoare pot răsturna ierarhiile, în condiţiile în care tenismenele care au fost în top 10 WTA au alternat perioade de joc foarte bune cu momente mai puţin reuşite. Performanţele reuşite de Anisimova, Vondrousova şi Swiatek la Roland Garros pot constitui un exemplu pentru tinerii sălăjeni care cochetează cu tenisul de performanţă.

 


Câştigători Roland Garros 2019:

Simplu masculin: Rafael Nadal (Spania)

Simplu feminin: Ashley Barty (Australia)

Dublu masculin: Kevin Krawietz (Germania) – Andreas Mies (Germania)

Dublu feminin: Timeea Babos (Ungaria) – Kristina Mladenovic (Franţa)

Dublu mixt: Latisha Chan (Taiwan) – Ivan Dodig (Croaţia)


 

 

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi