Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. În noul an de învăţământ, elevii din satul Dioşod vor păşi într-o şcoală modernă


În baza unui proiect prin PNDL, comuna Hereclean a beneficiat de aproximativ 13 miliarde lei vechi pentru renovare, modernizare şi consolidare structurală a Şcolii Gimnaziale din Dioşod. Lucrările au început de anul trecut şi în acest moment sunt finalizate în proporţie de aproape 80%. “Sperăm ca odată cu începerea noului an şcolar, elevii să beneficieze de o şcoală modernă”, a spus primarul Dobrai Francisc


O problemă majoră care se constată în ultimii ani în mediul rural este numărul scăzut de elevi şi preşcolari. O astfel de situaţie se întâlneşte şi în Hereclean, însă nu în toate satele din comună.

Dacă din centrul comunal, mulţi părinţi aleg să îşi ducă copii la şcoală în municipiul Zalău, în Dioşod – spre exemplu – se poate constata un număr destul de mare de elevi şi preşcolari.

În acest sat care este unul dintre cele mai mari din comună există şi o şcoală generală cu clasele I – VIII, însă aceasta s-a aflat într-o stare de degradare, mai ales că nu a mai fost pusă la punct de prin anii ‘70.

Autorităţile locale au fost preocupate să rezolve această problemă, astfel că au încercat să găsească finanţare pentru renovare şi modernizare.

A fost depus un proiect prin PNDL II, care a fost câştigat şi lucrările la şcoala din Dioşod au început încă de anul trecut.

Obiectul contractului îl constituie alocarea unei finanţări din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fonduri Europene în suma de 1.246.611,44 lei pentru realizarea obiectivului de investiţii: renovare, modernizare, consolidare structurală, împrejmuire, amenajare curte la şcoala cu clasele I – VIII.

Contractul de finanţare a fost semnat în decembrie 2017, iar lucrările au decurs bine, astfel că până în momentul de faţă s-au finalizat în proporţie de aproximativ 80%.

“Vom avea o şcoală modernă cu care locuitorii din acest sat, dar mai  ales elevii din Dioşod se vor putea mândri. La cum au decurs lucrările, cred că până la începerea noului an şcolar, acest proiect se va finaliza. Era necesar ca şcoala să intre într-un amplu proces de modernizare şi consolidare, deoarece la această clădire nu s-a mai intervenit de prin anii ‘70. În momentul de faţă, lucrările sunt finalizate în proporţie de 70-80%”, ne-a declarat Dobrai Francisc, primarul comunei Hereclean.

La şcoala din Dioşod învaţă un număr de peste 40 de preşcolari. Tot în incinta şcolii mai funcţionează şi o grădiniţă, iar pe timpul lucrărilor, preşcolarii au fost mutaţi în incinta căminului.

Să mai spunem că în comuna Hereclean se mai derulează un proiect important ce prevede construcţia unei grădiniţe în satul Guruslău, care a fost câştigat tot prin PNDL II.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj