Connect with us

FOTBAL

FOTO.Filă de istorie: Un deceniu de la cea mai mare performanţă a fotbalului şimleuan!


În urmă cu exact 10 ani, în 14 iunie 2009, Silvania Şimleu Silvaniei a reuşit o mare performanţă în scurta sa existenţă şi a promovat în Liga a II-a, după ce a câştigat şi al doilea joc de baraj cu CS Ineu, de la Deva


Fotbalul sălăjean traversează o perioadă delicată şi din vara anului 2017 nu mai are echipă în ligile superioare după ce FC Zalău s-a desfiinţat. Chiar în aceste zile, campioana Sălajului – Unirea Mirşid încearcă să readucă judeţul nostru în lumea bună a fotbalului românesc însă are de trecut un exame dificil în “dubla” barajului pentru Liga a III-a cu Viitorul Ulmeni.

În momentul de faţă, fotbalul sălăjean se chinuie să ajungă măcar la nivel de Liga a III-a, dar dacă dăm timpul înapoi, ne aducem aminte cu mare plăcere că “sportul rege” din Sălaj a însemnat cu totul altceva în urmă cu câţiva ani.

Chiar în urmă cu 10 ani, pe data de 14 iunie 2009 s-a scris o filă de istorie din fotbalul sălăjean, mai precis din fotbalul şimleuan, după ce FC Silvania Şimleu Silvaniei a promovat în Liga a II-a.

Inimosul om de afaceri – Dumitru Ardelean – a investit în acea perioadă masiv în Silvania Şimleu Silvaniei, care a luat startul în sezonul 2008 – 2009 în Seria a VI-a din Liga a III-a. Deşi a fost într-o serie cu echipe importante, precum FC Baia Mare, CFR Cluj II, CSM Sebeş, Bihorul Beiuş, Avântul Reghin, chiar şi cu FC Zalău, gruparea de sub Măgură a făcut un campionat reuşit pe care l-a terminat pe poziţia secundă.

La vremea respectivă, locul doi în Liga a III-a asigura biletele pentru barajul de promovare în Liga a II-a, astfel că Silvania Şimleu a fost echipa care a mers la acest turneu, ce a avut loc în perioada 10 – 17 iunie 2009, la Deva.

Silvania Şimleu, pe primul loc la turneul de baraj!

Puţină lumea îi dădea şanse echipei din Şimleu la turneul de baraj de la Deva, acolo unde au mai participat FC Caracal şi CS Ineu. Primul meci a avut loc pe 10 iunie 2009 cu FC Caracal, în faţa căreia, Silvania a câştigat cu 2 – 0. Gruparea condusă de Ioan Gurzău începea să viseze cu ochii deschişi, dar a rămas concentrată şi pentru jocul cu CS Ineu, care a avul loc în 14 iunie 2009. FC Silvania a făcut din nou un joc mare şi l-a câştigat cu 3 – 1, iar cu două victorii în primele două jocuri, primul loc şi promovarea erau asigurate.

Fiesta a început încă de la Deva, acolo unde au fost prezenţi mai mulţi fani, care au sărbătorit alături de jucători, antrenori şi conducere o performanţă notabilă, care nu se va uita niciodată.

Şi tot în perioada respectivă, echipa secundă a Silvaniei a câştigat campionatul Ligii a IV-a Sălaj şi a jucat barajul pentru Liga a III-a cu Turul Micula.

“Îmi aduc aminte cu mare plăcere de acele momente din iunie 2009. Fără falsă modestie pot să spun că a fost cel mai mare succes a unui club de fotbal din Sălaj. Atunci am promovat în Liga a II-a cu echipa mare, iar echipa secundă a câştigat Liga a IV-a şi a jucat barajul pentru Liga a III-a cu Turul Micula. Totodată, echipa de juniori A1 a fost campioană judeţeană. Practic, am avut succes la toate categoriile. Nu cred că în fotablul sălăjean a mai fost vreun club cu astfel de performanţe într-un an. Seriozitatea jucătorilor a fost cheia succesului”, îşi aminteşte Ioan Gurzău, fostul preşedinte al Silvaniei Şimleu.

Antrenorul cu care Silvania Şimleu a promovat în Liga a II-a era Vasile Paşca, iar în lotul echipei se aflau şi câţiva jucători şimleuani, Silviu Crişan, Mălin Sabău, Lupo Csaba şi Tudor Ulmeanu.

 

Un amplu reportaj despre Silvania Şimleu Silvaniei, în ediţia tipărită a ziarului de miercuri, 19 iunie

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in FOTBAL