Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Năpradea, comuna cu iz occidental. Proiecte europene de aproape 6 milioane de euro! GALERIE FOTO


Administraţia locală condusă de Vasile Fodor a accesat în ultimii ani fonduri europene în valoare de aproximativ 6 milioane de euro. Cu ajutorul acestor investiţii, micuţa comunitate de pe Someş s-a dezvoltat şi modernizat, prin asfaltarea unor drumuri importante, prin reabilitarea unor cămine culturale şi a Primăriei. Proiectul de cea mai mare anvergură din istoria comunei, în valoare de 4 milioane de euro, este unul ce vizează integrarea rromilor din Cheud


VASILE FODOR – primarul comunei Năpradea – “Oamenii din comună să ştie că autorităţile locale lucrează şi vor lucra în continuare pentru ei. Să ducem la bun sfârşit proiectele care sunt în implementare şi cele pe care le avem în vedere. Aceste lucrări crează un disconfort, dar toate duc la îmbunătăţirea traiului din comuna noastră. Lumea să aibă încredere în mine, în echipa din Primăria Năpradea care lucrează la implementarea proiectelor şi lucrează pentru cetăţenii comunei. Cu sprijinul lor vom duce la bun sfârşit ceea ce ne-am propus”.

NĂPRADEA – Scurt istoric:

Năpradea este satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul Sălaj. Se află situat în Depresiunea Guruslău, la o distanţă de 41 km faţă de municipiul Zalău. Someş Guruslău, Traniş, Vădurele, Năpradea şi Cheud formează împreună comuna Năprădea, un loc unde vremea e la ea acasă. Năpradea se află la întâlnirea zonei Codrului cu zona Chioarului, cununa codrului pe fruntea chioarului, o vatră străveche a dacilor silvani, din antica ţară a Silvaniei.

Este străjuită şi apărată, pe de-o parte de râul Someş, vămuit prin Poarta Someşană din Strâmtorile Ţicăului, Cetatea lui Pintea din Cheud, iar de cealaltă parte de dealurile din culmea Meseşului. La miazănoapte veghează Sfinxul năprădenilor – Vîrful Prisnel, care coboară spre miazăzi cu dealurile Cozlei, prin râpele din Vădurele, până la locul care opreşte vremea sau locul unde vremea e la ea acasă, la pietrele “Moşu şi Baba” din Someş Guruslău.

Deşi prezenţa locuirii pe aceste meleaguri a fost pusă în evidenţă încă din antichitate, prima atestare documentară a localităţii Năpradea este din secolul al XIV-lea (anul 1387), sub denumirea de Villa olachalis Naprad. Deşi principalele ramuri de activitate sunt cele din sectorul primar, în ultimul deceniu s-a constatat o creştere semnificativă a activităţilor din sectorul secundar şi al serviciilor.

Comuna de pe Someş constituie un areal de convergenţă turistică. Obiceiurile şi datinile locuitorilor din timpul sărbătorilor religioase sunt principalele atracţii turistice de natură antropică.

Deşi este o comună mai retrasă, pe malul drept al Someşului, Năpradea a reuşit să se dezvolte prin buna gospodărire a primarului Vasile Fodor, cel care se află la conducerea Primăriei din anul 2012. În cei şapte ani, autorităţile locale au lucrat intens pentru  îmbunătăţirea  confortului cetăţenilor şi în primă fază s-a pus baza pe infrastructură.

În această perioadă, au fost finalizate mai multe investiţii,  dar administraţia locală continuă implementarea proiectelor ce vizează creşterea confortului pentru locuitorii din cele cinci localităţi aparţinătoare. De subliniat faptul că multe dintre investiţii s-au realizat prin proiecte europene, astfel că la Năpradea au fost absorbite fonduri europene de câteva milioane de euro!

Despre toate aceste realizări, dar şi despre proiectele ce se derulează şi de cele de viitor, am discutat cu primarul comunei, Vasile Fodor. Cu această ocazie, redactorii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean au făcut o deplasare la Năpradea, acolo unde am luat pulsul comunităţii de pe Someş.

S-au asfaltat peste 11 km de străzi şi uliţe în Năpradea şi Cheud

Acum 7 ani, singurul drum asfaltat care trecea prin comună era drumul judeţean DJ 108 E. De atunci situaţia s-a îmbunătăţit, iar în primul mandat, Vasile Fodor a optat pentru asfaltarea drumurilor comunale Traniş – Vădurele şi altul de la Someş-Guruslău spre Husia, până la limita teritoriului comunei Năpradea.

rin PNDL 1, comuna Năpradea a accesat 1 milion de euro şi a reuşit asfaltarea a peste 11 km de străzi şi uliţe în centrul comunal şi în Cheud.

“Proiectul este realizat în proporţie de 90%. Lucrările au început în 2016, iar oamenii nu au crezut că se poate realiza o astfel de investiţie. Toate uliţele erau dezastru şi era necesar să le punem la punct. Din mandatul trecut am lucrat la acest proiect, iar acum mai trebuie lucrat doar la şanţurile betonate, racordurile la podeţe, indicatoare şi marcaje”, a spus primarul Vasile Fodor.

Autorităţile locale sunt preocupate şi de asfaltarea străzilor din celelalte sate, iar în acest sens se lucrează la un alt proiect care va fi depus la Fondul de Dezvoltare şi Investiţie.

“Deocamdată am asfaltat doar jumătate din străzile din comună, dar sper să reuşim şi în celelalte sate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţie. Nici nu am vrut să depun proiect pe asfaltare la Traniş şi Guruslău, dintr-un motiv foarte simplu: acolo trebuie să avem mai întâi reţeaua de distribuţie a apei. În acest sens, suntem cuprinşi în acel proiect mare de aducţiune a apei de la Tarniţa”, a mai spus primarul.

Tot prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţie (FDI), autorităţile locale vor să mai depună un proiect şi pentru asfaltarea străzilor rămase din Cheud, fiind vorba de o distanţă mică 1.100 m.

Au început lucrările la drumul judeţean de la Cheud, până la limita cu judeţul Maramureş

Comuna Năpradea se află la 17 km de Jibou şi la 41 de km de municipiul Zalău, însă mulţi locuitori au tangenţe şi cu municipiul Baia Mare. Distanţa până în capitala Maramureşului este de vreo 80 de km pe la Someş Odorhei, Benesat şi Ulmeni, dar – în cel mai scurt timp, distanţa se va reduce la jumătate, pe o altă rută.

Aceasta, având în vedere că se va asfalta şi porţiunea de Drum Judeţean 108 E, care trece prin Cheud şi care face legătura cu Chelinţa, prima localitate din judeţul Maramureş!

Este vorba de 4,5 km care sunt pe raza comunei Năpradea, iar lucările au început deja şi drumul este pregătit pentru asfaltare. Au fost multe demersuri de făcut, astfel că autorităţile locale din Năpradea au  solicitat Consiliului Judeţean Sălaj darea în administrare a drumului, care după ce va fi finalizat va fi predat din nou celor de la Consiliul Judeţean.

“Prin PNDL 2 avem depuse trei proiecte, care sunt şi finanţate. Cel mai mare este reabilitarea drumului judeţean, de la Cheud şi până la limita cu judeţul Maramureş, în valoare de 1 milion de euro. Ne bucurăm că lucrările au şi început fiindcă aceasta este cea mai scurtă cale spre Baia Mare, iar după ce respectiva porţiune de drum va fi pusă la punct distanţa se reduce la jumătate. Sper ca proiectul să fie finalizat încă din acest an”, ne-a spus primarul.

Pentru ca întreg drumul judeţean să fie pus la punct, mai este necesar ca şi Consiliul Judeţean Maramureş (administratorul Drumului Judeţean 108E pe zona Maramureş) să intervină pe  porţiunea de 2.5 km rămasă neasfaltată între limita celor două  judeţe şi localitatea Chelinţa.

În acest sens, administraţia locală de la Năpradea a avut deja o întâlnire cu Gabriel Zetea – preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, şi acesta a promis că lucrările de reabilitare pe respectiva porţiune se vor efectua.

Iluminat modern în toată comuna

Un alt proiect depus pe PNDL 2 a fost modernizarea iluminatului public, care a şi fost finalizat. Instituţia condusă de Vasile Fodor a beneficiat de 500.000 de lei, astfel că lămpile vechi din toate satele au fost înlocuite cu LED-uri. Numărul corpurilor de iluminat s-a mărit semnificativ şi s-a ajuns ca în toată comuna să fie 560 de lămpi pe LED-uri, prin suplimentarea cu 190 de corpuri de iluminat.

Cu toate acestea, Primăria Năpradea face o economie importantă la facturile de electricitate, faţă de anul trecut când iluminatul public funcţiona cu lămpi vechi.

“Proiectul a fost început în toamna anului trecut şi s-a finalizat în această primăvară.  Nu a fost o valoare foarte mare, dar a fost un proiect foarte important. Chiar dacă am mărit numărul corpurilor de iluminat, am scăzut cheltuielile la facturile de electricitate. Nu mai vorbesc de calitatea iluminatului public, care este mult mai bună, mai ales că pe drumul judeţean am montat corpuri de 60 waţi”, ne-a informat primarul Vasile Fodor.

Dacă pe drumul judeţean s-au montat LED-uri din stâlp în stâlp, pe străzile din sate şi pe “uliţe”, corpurile de iluminat se regăsesc tot pe al doilea stâlp, însă lumina este de o calitate superioară, astfel că  locuitorii comunei Năpradea sunt foarte mulţumiţi de această investiţie.

Grădiniţa şi Şcoala II din Cheud se modernizează cu 500.000 de lei

Trei proiecte prin PNDL 2 au câştigat autorităţile locale din Năpradea, iar unul dintre ele face referire la modernizarea şcolii şi grădiniţei din Cheud, din cartierul rromilor.

“Valoarea proiectului este de 500.000 de lei. Pe lângă reabilitare se va face şi o extindere a clădirii, care va fi dotată cu băi interioare şi centrală termică. Din vară vor începe lucrările şi cred că se pot termina într-un an”, ne-a declarat Vasile Fodor.

Căminul din Someş-Guruslău şi grădiniţa din Năpradea se reabilitează din fonduri europene

Pentru a se putea dezvolta, comuna Năpradea a apelat şi la fonduri europene, astfel că în ultimii ani au fost depuse mai multe proiecte finanţate din bani europeni, fie că e vorba de reabilitarea unor drumuri comunale, fie că e vorba de moderizarea sediului Primăriei sau a căminului cultural din Cheud.

Tot din fonduri europene se va reabilita şi căminul din Someş-Guruslău, care actualmente se află într-o stare deplorabilă, dar care va deveni un cămin modern. Lucrările stau să înceapă, iar valoarea proiectului este de 290.000 de euro.

“Este ultimul cămin din comună care nu este reabilitat. E vorba de o clădire emblematică, dar care acum e în paragină şi nefuncţională. Însă, amplasamentul va deveni unul dintre cele mai moderne cămine din zonă, pe care îl vom şi dota cu tot ce este necesar”, ne-a informat interlocutorul.

Tot printr-un proiect european se va moderniza şi dota grădiniţa din Năpradea, care a rămas singura clădire publică din comună nereabilitată. Autorităţile locale vor dispune de 280.000 de euro pentru reabilitare, iar lucrările vor începe din toamnă.

La Năpradea încep lucrările la capelă

O altă lucrare importantă care va începe în perioada imediat următoare va fi construirea unei capele, în centrul comunal. Printr-un proiect european depus pe GAL, autorităţile locale au la dispoziţie 60.000 de euro, cu tot cu cofinanţare, iar toate demersurile s-au făcut şi în această vară vor începe lucrările.

“Am vrut să amplasăm capela în cimitir, dar nu am reuşit să rezolvăm problema proprietăţii terenului. Astfel, am ales să se construiască lângă sala de sport, pe un teren al Primăriei. Oricum, este foarte aproape de cimitir, la 150 m. Din ce am vorbit cu constructorul, lucrarea poate fi finalizată până la finalul anului”, ne-a informat primarul.

Ulterior, autorităţile locale vor face  demersurile şi pentru o capelă în Cheud. Până atunci, administraţia locală vrea să achiziţioneze un teren pentru această investiţie.

Proiect de succes pentru integrarea rromilor din Cheud, în valoare de 4 milioane de euro!

De-a lungul anilor, primarul Vasile Fodor a atras în comună fonduri guvernamentale, mai ales europene, iar cel mai mare proiect care s-a derulat vreodată în Năpradea e unul ce vizează integrarea socială a rromilor din satul Cheud, având o valoare de 4 milioane de euro! Este un proiect care se realizează în parteneriat cu Asociaţia “ASOC” din Baia Mare şi cu Şcoala “Traian Creţu” din Năpradea.

Practic, sunt vizaţi 510 rromi şi un număr de 130 de gospodării, iar în cadrul proiectului sunt mai multe obiective ce trebuiesc atinse, cum ar fi: şcolarizarea rromilor, calificarea lor în diferite domenii de activitate, angajarea unui număr de 70 de persoane în societăţi comerciale, reglementarea actelor de proprietate pe teren şi case, dar şi realizarea de reparaţii la cele 130 de case din proiect, în valoare de 10.000 de lei pe fiecare locuinţă.

În cadrul proiectului s-a avut în vedere şi înfiinţarea a 10 firme din cadrul comunităţii, fiecare beneficiind de o finanţare de 25.000 de euro.  Toate obiectivele sunt în plină desfăşurare, iar mai multe despre acest proiect ne-a vorbit cu mare satisfacţie primarul Vasile Fodor.

“Este cel mai mare proiect care a fost vreodată în comuna Năpradea şi care prevede integrarea în societate a comunităţii de rromi din Cheud. Pentru şcolarizare, cât şi pentru calificare s-a făcut finanţarea şi au participat la cursuri. Tot în cadrul proiectului s-au înfiinţat 10 firme din cadrul comunităţii. O altă facilitate, dar şi obligaţie a tuturor partenerilor este angajarea a 70 de persoane din comunitate. Deja am găsit un investitor unde s-au angajat vreo 30 de persoane din comunitate, la o firmă din Ulmeni pentru montare de contactoare. Tot ca şi o facilitate e rezolvarea actelor de proprietate, asupra caselor şi terenurilor. Aici avem deja o firmă de topografie care a făcut demersurile pentru cele 130 de gospodării. După ce rezolvăm problema terenurilor şi a caselor, gospodăriile beneficiază de lucrări de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit. Fiecare casă va fi analizată de o comisie, care va decide priorităţi din fiecare proprietate. Şi aici s-a încheiat procedura de licitaţie. Nu va fi o lucrare uşoară, dar fiecare casă va beneficia de 10.000 de lei. Tot în cadrul proiectului mai avem un medic şi o asistentă care se ocupă de cei din comunitate”, a spus primarul.

Din cadrul proiectului s-au parcurs mai mulţi paşi şi acesta se va finaliza în octombrie 2020, după ce vor fi atinşi toţi indicatorii.

Se lucrează la suplimentarea debitului de apă în comună

Pe timp de secetă, comuna Năpradea întâmpina probleme serioase din cauza debitului scăzut al apei, dar autorităţile locale şi-au propus să rezolve această problemă.

Astfel, s-au făcut demersurile la un proiect în parteneriat cu Compania de Apă care este în plină desfăşurare, urmând ca debitul apei se se suplimenteze printr-o conductă de la Drumul Judeţean 108 A.

“Pe perioada de secetă nu aveam debitul necesar de apă să asigurăm în toată comuna,  iar prin acest parteneriat vom suplimenta apa. Primăria a achiziţionat materialele pentru proiect, iar Compania de Apă execută lucrările. A durat partea de subtraversare a Someşului şi a căii ferate până s-au obţinut avizele, dar până în vară vom finaliza proiectul. Apa va fi adusă de la Jibou, de la intersecţia cu Drumul Judeţean 108 A, şi va fi introdusă în reţeaua pe care o avem de la Năpradea – Cheud şi până la Someş Guruslău”, ne-a informat Vasile Fodor.

Echipa de fotbal are un parcurs excelent în retur!

Fotbalul a revenit în comuna Năpradea tot datorită primarului Vasile Fodor, care în 2013 a făcut demersurile pentru înfiinţarea echipei Năprădeana, care activează în Seria Est a Ligii a V-a.

Chiar dacă nu are pretenţii foarte mari, echipa de fotbal se poate lăuda că în acest an are cel mai bun parcurs din istorie, având un retur excelent, în care a legat nouă partide fără eşec şi şapte victorii consecutive!

În aceste condiţii se vede un salt şi în clasament, iar de pe ultimele locuri, Năprădeana a ajuns pe poziţia a 10-a.

“Jucătorii au conştientizat că trebuie să muncească. Chiar dacă am fost în situaţia de a ne retrage din cauza arbitrajelor slabe, până la urmă am menţinut echipa pentru sport şi mişcare. Calitatea jocului s-a îmbunătăţit prin atragerea de jucători noi şi cu toţii au conştientizat că trebuie să muncească. E cea mai bună perioadă şi sper ca băieţii să se menţină cât mai mult la acest nivel. În continuare, noi vom asigura buna funcţionare”, a spus primarul.

În viitorul apropiat, autorităţile locale au în plan să intervină la baza sportivă, să pună la punct suprafaţa de joc, să construiască o tribună, dar şi vestiare.

Proiecte îndrăzneţe de viitor

Autorităţile din Năpradea nu vor să se oprească aici cu investiţiile şi au în plan multe planuri de viitor. Astfel, prin GAL se are în vedere înfiinţarea unui serviciu social al Primăriei pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu. Prin acest proiect urmează să se achiziţioneze aparatura necesară, scaune cu rotile, bastoane, cadre, dar şi o autospecială.

Tot ca şi proiecte de viitor ar fi introducerea reţelei de gaz, mai ales că conducta principală se află în apropierea comunei. Autorităţile vor să pună un accent mai mare şi pe turism, mai ales că zona este una foarte frumoasă, cu multe atracţii.

Turismul a început să mişte şi se speră ca, odată cu finalizarea drumului  ce face legătura cu Ţara Maramureşului, acesta se va putea promova mult mai mult. Oricum, turiştii au început să viziteze comuna.

În final, primarul a ţinut să adreseze şi un  mesaj către cetăţenii comunei.

“Oamenii din comună să ştie că autorităţile locale lucrează şi vor lucra în continuare pentru ei. Să ducem la bun sfârşit proiectele care sunt în implementare şi cele pe care le avem în vedere. Aceste lucrări crează un disconfort, dar toate duc la îmbunătăţirea traiului din comuna noastră. Lumea să aibă încredere în mine, în echipa din Primărie care lucrează la implementarea proiectelor şi lucrează pentru cetăţenii comunei. Cu sprijinul lor vom duce la bun sfârşit ceea ce ne-am propus”, a încheiat Vasile Fodor.

1727 Vizualizari
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. Mastan victor!

    7 June 2019 at 21:55

    Felicitari pentru rezultatele obtinute!Mult succes in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj