Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Tradiţiile şi obiceiurile din strămoşi, “reactivate” la Letca prin Centrul de Informare Turistică


Pe lângă punerea în valoare a atracţiilor turistice din comună şi din zonă, Centrul de Informare Turistică din Letca organizează şi diferite activităţi. Săptămâna trecută a avut loc şi prima şezătoare, în care s-au pus în valoare obiceiurile vechi, dar şi gastronomia locală


Aflată pe Someş, comuna Letca oferă multe atracţii turistice, cum ar fi peştera cu picturi rupestre de la Cuciulat, datate ca aparţinând paleoliticului superior, Biserica de lemn “Sfânta Maria” din Letca – monument arhitectură datând din secolul al XVII-lea, Biserica din lemn “Adormirea Maicii Domnului” din Purcăreţ sau Bisericile din lemn “Sfinţii Arhangheli” din Şoimoşeni şi Topliţa.

Pe lângă aceste importante puncte turistice, mai există şi râul Someş care reprezintă un adevărat paradis pentru pescarii amatori, dar şi un loc de relaxare pentru cei pasionaţi de ieşirile în natură.

Luând în calcul potenţialul turistic, autorităţile locale au optat ca în Letca să se construiască un Centru de Informare Turistică.

Clădirea s-a finalizat de câţiva ani, iar – de mai bine de un an – centrul turistic şi-a început activitatea.

Pe lângă promovarea atracţiilor turistice, centrul îşi propune şi promovarea valorilor, a tradiţiilor şi a obiceiurilor din zonă.

În acest sens, săptămâna trecută s-a organizat prima şezătoare, în care oamenii s-au întâlnit şi au dat timpul înapoi pentru a-şi aduce aminte de perioada strămoşilor.

S-a cusut, s-a povestit despre tradiţiile vechi, s-a gătit din reţete ale gastronomiei locale, păstrate de ani buni, astfel că “şezătoarea” a fost de succes.

Ca urmare, se doreşte ca astfel de întâlniri să se organizeze săptămânal.

“În afară de obiectivele turistice atractive din comuna noastră, noi vrem să promovăm tradiţia, obiceiurile şi gastronomia din strămoşi, dar şi alte activităţi frumoase care se găsesc în comuna noastră. Am organizat o şezătoare şi a fost prima întâlnire, în cadrul căreia am discutat despre evenimentele din trecut, de pe vremea bunicilor şi strămoşilor noştri. Le-am reactualizat şi pus în practică. S-a cusut, s-a servit mâncare din gastronomia locală şi intenţionăm să facem astfel de activităţi în fiecare săptămână”, ne-a declarat Valeria Trif, ghid de turism la Centrul de Informare Turistică din Letca.

Nu a fost primul eveniment important la centrul de la Letca, acolo unde în toamna anului trecut a avut loc “Ziua Recoltei”.

A fost practic un târg de toamnă, în care s-a dorit promovarea producătorilor BIO din comună şi din zonă.

Băuturi din coacăze şi zmeură, miere de albine, caşcaval, telemea, fructe sau flori, au fost doar câteva dintre produsele expuse la ediţia din 2018. La ediţia din acest an se aşteaptă o prezenţă mai numeroasă, atât a producătorilor, cât şi a celor care doresc să deguste şi să cumpere astfel de produse.

“În toamnă vom organiza din nou Ziua Recoltei, dar până atunci avem diferite activităţi, multe dintre ele cu copiii, pe care îi învăţăm să cunoască orizontul local, comuna, tradiţiile şi obiceiurile. Avem multe activităţi de protocol cu şcoala din Letca şi cu cea din Lozna. Noi încercăm să exploatăm cât se poate de mult această zonă prin Centrul Turistic”, a mai spus Valeria Trif.

Mai multe pe acest subiect, în suplimentul Știri din Sălaj, publicat în ediția ziarului Sportul Sălăjean de miercuri, 29 mai.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj