Connect with us

Ştiri din Sălaj

Hereclean, prima comună din Sălaj care a depus proiecte la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii


Instituţia condusă de Dobrai Francisc are în plan să modernizeze un drum comunal, să înfiinţeze o reţea de canalizare şi una de gaze naturale, astfel că s-a mişcat rapid şi săptămâna trecută a depus trei solicitări de finanţare pentru aceste proiecte măreţe la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii


Aflată la o “aruncătură de băţ” de municipiul Zalău, comuna Hereclean are perspective bune de dezvoltare.

De fapt, de-a lungul anilor, în special de când Dobrai Francisc este primar, în comună s-au făcut multe realizări, iar autorităţile locale au încercat să atragă fonduri, atât de la Guvernul României, cât mai ales de la Uniunea Europeană.

Începând din această lună, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a anunţat deschiderea sesiunii 2019 pentru depunerea Formularelor de solicitare pentru finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), iar Primăria Hereclean s-a mişcat foarte rapid, în speranţa că va obţine finanţare pentru trei obiective majore.

Astfel, săptămâna trecută, primarul Dobrai Francisc s-a aflat la Bucureşti la Registratura Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, unde a depus solicitări de finanţare pentru trei obiective majore de investiţii, comuna Hereclean fiind prima din Sălaj care a depus proiecte la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

“Reţea de canalizare ape uzate menajere în Guruslău şi Dioşod şi staţie de epurare în Dioşod” este prima solicitare depusă de comuna Hereclean, proiectul având o valoare de 24,971,337.94 lei şi un termen de execuţie de 3 ani.

A doua solicitare de finanţare este pentru “Înfiinţarea Distribuţiei de Gaze Naturale în comuna Hereclean” şi presupune realizarea unui sistem de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor în localităţile Hereclean, Badon, Dioşod, Guruslău şi Panic.

Valoarea totală a investiţiei pentru realizarea înfiinţării distribuţiei de gaze naturale  este de 10.560.000 lei, iar termenul de execuţie este de 3 ani, de la semnarea contractului.

A treia solicitare de finanţare a fost pentru “Modernizarea DC 7, Guruslău-Dioşod-Bocşiţa”, pe o lungime de 4.070m, valoarea estimată a investiţiei fiind de 2.933.177,79 lei.

“Sunt proiecte foarte importante pentru comunitatea locală şi sperăm ca toate să fie declarate eligibile, ca mai apoi să semnăm contractele de finanţare şi să se execute  lucrările. Ar fi realizări foarte mari să avem canalizare, reţea de gaz, iar un drum comunal care este circulat să fie pus la punct”, ne-a declarat Dobrai Francisc, primarul comunei Hereclean.

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii este destinat finanţării proiectelor de dezvoltare ce cuprind investiţii sau lucrări de întreţinere şi reparaţii curente ale primăriilor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitare în domenii prioritare precum sănătate, educaţie, apă şi canalizare, reţea de energie electrică şi reţea de gaze, înfrastructura de transport, salubrizare, reţea de iluminat public, precum şi în alte domenii.

Fondul se utilizează şi pentru proiecte de investiţii ale universităţilor: construcţia şi modernizarea infrastructurii didactice, de cercetare, a spaţiilor de masă şi cazare pentru studenţi şi a centrelor de conferinţă.

Valoarea totală a FDI este echivalentul în lei a 10 miliarde de euro, calculat la data intrării în vigoare a OUG 114/2018.

Programul se va derula pe o perioadă de 20 de ani.

Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj