Connect with us

Ştiri din Sălaj

Viorica Dăncilă: “Mă bucur că şi Sălajul a folosit fondurile pentru PNDL I şi II, care arată că programul a avut efectul pe care ni l-am dorit”


Premierul României, în vizită de lucru prin Sălaj. Unul dintre subiectele despre care prim-ministrul Viorica Dăncilă a discutat în întâlnirile cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din Sălaj a fost implementarea proiectelor de investiţii prin bani veniţi de la guvern. În acest capitol  intră şi Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) I şi II sau Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), un nou programde finanţare deschis de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, pentru care sesiunea 2019 a început chiar în luna mai


La finalul săptămânii trecute, judeţul Sălaj s-a putut bucura de oaspeţi de seamă veniţi de la capitală.

Este vorba de premierul Viorica Dăncilă, Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii şi Daniel Botănoiu – secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cu această ocazie, prim-ministrul a  avut mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi cu mai mulţi oameni din mediul de afaceri din judeţ.

A avut loc şi o vizită de lucru la fabrica Michelin din Zalău, acolo unde Viorica Dăncilă s-a întâlnit şi cu ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis.

A avut loc şi o conferinţă de presă în incinta Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului, ocazie cu care cea care conduce în acest moment Guvernul s-a aflat sub tirul întrebărilor ziariştilor din Sălaj.

S-a discutat despre întâlnirile cu mediul de afaceri din zonă, despre situaţia României în ochii Uniunii Europene, dar şi despre proiectele de finanţare ce se derulează în timpul actualei guvernări.

“Dincolo de lucrurile care sunt realizate, am vrut să vedem şi care sunt problemele existente în judeţ, astfel încât să venim cu răspunsuri la acestea. Am avut o discuţie foarte bună cu preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, cu primarul municipiului Zalău, am avut discuţii foarte bune cu reprezentanţi ai comunităţilor locale. M-a bucurat faptul că aproape în fiecare localitate a judeţului, ca de altfel în fiecare localitate a ţării, au fost folosite fondurile pentru PNDL I şi II, care arată că acest program a avut efectul pe care ni l-am dorit. Am discutat şi despre Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, despre faptul că toate comunităţile trebuie să acceseze acest fond, pentru că dorinţa fiecărui edil, dorinţa fiecărei comunităţi este de a se dezvolta”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Vizita premierului la Zalău vine la doar o săptămână de când judeţul Sălaj a fost vizitat de Marcel Cuc, ministrul Transporturilor.

Să mai spunem că PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din ţară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile sănătate, educaţie, apă – canalizare, energie termică şi electrică, inclusiv iluminat public, transport – drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire şi sport.

Cea de-a doua etapă a programului finanţează 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective.

Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.

Începând din această lună, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a anunţat deschiderea sesiunii 2019 pentru depunerea Formularelor de solicitare pentru finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI).

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj