Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Dezvoltarea infrastructurii şi a sportului rămân o prioritate la Someş Odorhei. GALERIE FOTO


Administraţia condusă de Grigore Berinde lucrează intens în această perioadă pentru ca toate străzile din comună să fie asfaltate. Reţeaua de apă este introdusă în toate satele, iar autorităţile locale vor să implementeze şi proiectul de canalizare în localităţile Someş Odorhei şi Inău. Pe lângă dezvoltarea infrastructurii, o prioritate în comuna de pe Valea Someşului este şi sportul de masă, care “respiră” prin elevii de la Şcoala Gimnazială, dar şi prin echipa de fotbal Someşul Someş Odorhei, cea care în toamna anului trecut a făcut pasul în Liga a IV-a şi unde se descurcă foarte bine. Primăria şi Consiliul Local s-au zbătut pentru a pune la punct şi infrastructura sportivă, astfel că s-a modernizat baza sportivă din centrul comunal, s-a pus la punct terenul din Inău, iar acum se lucrează şi la terenul din Şoimuş


GRIGORE BERINDE – primarul comunei Someş Odorhei – “Lumea trebuie să aibă încredere în Primărie şi Consiliul Local, deoarece toate lucrările şi investiţiile de pe raza comunei se fac pentru comunitate. În continuare, eu şi echipa mea vom face tot ce ne stă în putinţă să modernizăm comuna. Ne orientăm şi planificăm ceea ce este necesar pentru comunitate. Nu vrem  să facem ceva spectaculos, ci doar lucruri de care este nevoie. Să ne ajute Dumnezeu să putem face cât de multe pentru această comună  şi să progresăm pe toate domeniile”.

Someş Odorhei – Scurt istoric:

Comuna Someş Odorhei se întinde în Depresiunea Guruslău şi în zona colinară a Culmii Sălajului şi are un teritoriu administrativ de 78,24 km pătraţi. Are în componenţă cinci sate, respectiv Someş Odorhei – reşedinţa de comună, situată la o distanţă de 34 km faţă de municipiul Zalău, mai apoi Bârsa, Domnin, Inău şi Şoimuş. Atestarea documentară a aşezărilor se înscrie în intervalul cuprins între secolele XIII – XIV. Reşedinţa de comună este menţionată documentar în anul 1387, sub denumirea de Udvarhely. Şi celelalte aşezări ale comunei sunt menţionate la date timpurii.

Şoimuşul – sat care a împlinit 800 de ani de la prima atestare documentară menţionată în anul 1205 sub denumirea de Solumus – este aşezarea cu cea mai veche atestare documentară din comună. Satul Domnin este atestat în anul 1219, Inăul în anul 1387 şi Bârsa în anul 1549.

Conform recensământului efectuat în anul 2011, comuna Someş Odorhei avea o populaţie de 2.671 de locuitori, în scădere faţă de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.057 de locuitori.

Să spunem că majoritatea locuitorilor sunt români (87,16%), iar cele mai importante minorităţi sunt cele de rromi (6.33%) şi maghiari (1,5%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (82,33 %), dar există şi minorităţi de penticostali (3,18%), baptişti (3,18), martori ai lui Iehova (2,55%) şi reformaţi (1,27%).

Principala ramură a economiei locale este agricultura. Pe lângă aceasta, în comună îşi desfăşoară activitatea mai multe balastiere, datorită prezenţei a cumulărilor grosiere de pietrişuri şi nisipuri situate în lunca Someşului.

Fiind un ţinut situat în una dintre cele mai pitoreşti zone ale judeţului, comuna se poate mândri cu obiective turistice de mare valoare. Alături de Valea Someşului, principalul element al fondului turistic natural, încărcătura istorică şi valoarea fondului construit din acest areal, este una de excepţie, extrem de atractivă. Biserica de lemn “Sf. Arhangheli” din Domnin, construită în anul 1753, Biserica de lemn “Sf. Gheorghe” din Bârsa (sec. XVIII) şi Biserica de lemn “Sf Arhangheli” din Inău (1832), toate monumente istorice sunt adevărate bijuterii ale arhitecturii tradiţionale din patrimoniul naţional al României.

Din anul 2000, de când Grigore Berinde conduce destinele comunei Someş Odorhei, această aşezare a cunoscut o mare dezvoltare. De la început, primarul a fost preocupat pentru atragerea fondurilor din diferite surse, astfel că la Someş Odorhei s-a dezvoltat în primul şi primul rând  infrastructura.

Comuna arată bine din multe puncte de vedere, iar de acest lucru ne-am convins şi noi, redactorii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean, în vizita pe care am făcut-o recent la Someş Odorhei. Am stat acolo de vorbă  cu un primar activ, care ne-a dezvăluit proiectele importante care s-au finalizat, cele care se află în plină derulare, dar şi de proiectele de viitor.

Au început lucrările la străzile din Bîrsa şi Domnin

Fiind o comună mai întinsă, la Someş Odorhei a fost mult de muncă pentru a îmbunătăţi infrastructura rutieră. Mai întâi s-a lucrat la asfaltarea drumurilor din centrul comunal, apoi la Inău, la drumurile de legătură între sate, dar de acum încolo şi locuitorii din celelalte sate vor putea vedea asfaltul până în poarta caselor!

Astfel, prin PNDL se va asfalta 6.105 metri de drumuri în Domnin, iar în Bârsa urmează să se pună la punct drumurile pe o lungime de 2.640m. Lucrările au început deja, iar primarul Grigore Berinde este optimist în ce priveşte asfaltatea străzilor din cele două sate,  într-un timp cât mai scurt.

Prin PNDL 2, autorităţile locale au  mai depus un proiect pentru asfaltarea străzilor din Şoimuş, dar şi pentru construcţia unor şanţuri betonate la Inău.

“După ce a fost introdusă reţeaua de apă, acum se poate lucra liniştit la asfaltare. De aceea, nici nu ne-am grăbit pentru a nu fi obligaţi să spargem asfaltul. După ce se va termina de asfaltat la Domnin, Bârsa şi Şoimuş, vom avea toate străzile asfaltate”, a spus Grigore Berinde.

Proiect pentru drumul ce face legătura cu Cehu SIlvaniei

Legat de infrastructura rutieră, autorităţile locale au în plan să pună la punct şi drumul de legătură de la Şoimuş şi până la Drumul Judeţean DJ 108 D, ce duce la Cehu Silvaniei.

“Este un proiect de viitor, dar care poate să prindă contur, fiindcă această legătură ar fi foarte utilă pentru cei care vor să ajungă la Cehu Silvaniei”, a precizat interlocutorul nostru.

Să  spunem că acest proiect ar fi benefic pentru comună, dar şi pentru întreaga zonă, deoarece legătura dintre oraşele Cehu Silvaniei şi Jibou ar fi mai accesibilă.

Reţea de apă în toate satele

De anul trecut, comuna Someş Odorhei se poate mândri că are introdusă reţeaua de apă în toate satele! Dacă în centrul comunal şi la Inău această facilitate exista de ani buni, la Bârsa, Domnin şi Şoimuş s-a reuşit introducerea reţelei anul trecut.

“Este o mare realizare, pentru care ne-am zbătut. Am depus proiecte până când am primit fonduri şi acum ne putem mândri că avem apă în toate satele”, a spus cu satisfacţie primarul Grigore Berinde.

Au început demersurile pentru rețeaua de canalizare 

Având reţea de apă în toate satele, principala preocupare de acum încolo – pentru autorităţile locale – este canalizarea. În acest sens, tot prin PNDL s-a depus un proiect pentru canalizarea din Someş Odorhei şi Inău, iar primele demersuri au început deja.

“Aici, este vorba de o lucrare mare şi cred că este nevoie de 2 ani, pentru ca investiţia să fie finalizată. Reţeaua de canalizare se întinde pe aproximativ 15 kilometri. Avem pretenţia să se facă calitate, nu cantitate şi nu vrem să forţăm, doar de dragul de a termina într-un timp foarte scurt”, spune primarul.

Deocamdată, canalizarea în celelalte sate se află la stadiul de proiect  de viitor. Până atunci, însă, autorităţile locale vor rezolva problema prin achiziţionarea unei vidanje, prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Samus Porolissum Sălaj.

Şcolile şi căminele culturale sunt puse la punct

Pe plan educaţional şi cultural, comuna Someş Odorhei stă bine, iar şcolile şi căminele sunt puse la punct.  Nu mai puţin de patru şcoli funcţionează în comună, iar toate sunt întreţinute şi se prezintă în condiţii bune. La Someş Odorhei funcţionează Şcoala Gimnazială “Vasile Lucăcel” cu clasele I – VIII, iar în celelalte sate învaţă doar elevii ciclului primar, ceilalţi fiind transportaţi în centrul comunal, cu microbuzele Primăriei.

Şi la căminele culturale s-au adus îmbunătăţiri, iar în urmă cu un an de zile s-a renovat interiorul la căminul din centrul comunal.

“Există condiţii bune în toate căminele, dar în unele locaţii mai este nevoie de mici îmbunătăţiri. Acum vrem să ne axăm pe căminul din Domnin. Aceste cămine sunt foarte utile, deoarece în ele se organizează evenimente importante pentru cetăţeni”, ne-a declarat interlocutorul.

Creşă nouă în Someş Odorhei

Comuna Someş Odorhei stă destul de bine din punct de vedere al numărului de elevi şi preşcolari, iar la cele patru şcoli există aproximativ 300 de copii. În aceste condiţii, şi autorităţile locale au o mare preocupare pentru a asigura cele mai bune condiţii în instituţiile şcolare, dar mai au în plan să construiască şi o creşă în centrul comunal, în  apropierea şcolii.

“Deocamdată, mai sunt de pus mici detalii la proiect, dar cred că în acest an vom începe lucrările”, ne-a informat Grigore Berinde.

Fotbalul, un fenomen care a luat amploare la Someş Odorhei

Pe plan fotbalistic, comuna Someş Odorhei a devenit foarte cunoscută prin rezultatele pe care le-a obţinut  echipa de fotbal în ultima perioadă. Astfel, după ani buni în Liga a V-a, Someşul Someş Odorhei a defilat în sezonul trecut al Seriei Est şi s-a clasat pe prima poziţie, reuşind să promoveze în Liga a IV-a.

Tot în sezonul trecut, gruparea condusă de Liviu Horincar a mai bifat o performanţă notabilă, ajungând până în finala fazei judeţene a Cupei României, pe care a disputat-o în faţa vecinilor de la Rapid Jibou.

Din toamnă, gruparea de pe Someş a făcut saltul în Liga a IV-a şi chiar a avut o prestaţie foarte bună, reuşind să ocupe un loc fruntaş în turul de campionat. Şi în momentul de faţă, formaţia antrenată de Adrian Deac şi Vlad Ortelecan se află în prima jumătate a clasamentului, iar primarul este foarte mulţumit de tot ce a reuşit echipa de fotbal.

“Îmi place să văd că echipa de fotbal face faţă nivelului din Liga a IV-a şi chiar a reuşit un salt impresionant în ultimii ani. Băieţii sunt motivaţi şi noi îi răsplătim prin asigurarea celor mai bune condiţii. Dacă vom termina campionatul în prima jumătate a clasamentului va fi foarte bine pentru primul sezon de la revenirea în Liga a IV-a”, ne-a declarat primarul.

Someşul continuă să pună bazele pe copii şi juniori

Someşul Someş Odorhei are reprezentantă şi în Campionatul Judeţean de juniori C, acolo unde de aproape 2 ani activează cu o grupă, alcătuită din copii din comună. La început nu s-au putut emite mari pretenţii, având în vedere că micuţii erau lipsiţi de experienţă, însă din acest sezon au început să apară şi rezultatele pozitive.

Până la urmă, la acest nivel contează mai puţin rezultatele, iar scopul grupării de pe Someş este de a forma jucători pentru echipa de seniori. Deocamdată, nici echipa de juniori din Liga a IV-a nu poate emite mari pretenţii, deoarece tinerii jucători sunt la prima lor astfel de experienţă, dar – începând din sezonul următor, Someşul vrea să progreseze şi la acest capitol.

Baza Sportivă din centrul comunal a fost modernizată

Autorităţile locale au pregătit revenirea echipei în Liga a IV-a încă de anul trecut şi s-a pus un mare accent pe modernizarea bazei sportive din Someş Odorhei. S-a lucrat la clădirea vestiarelor, s-a construit o tribună acoperită, bănci de rezerve moderne, iar întreaga  suprafaţă de joc a fost pusă la punct.

S-a refăcut gardul ce împrejmuieşte terenul, dar investiţia nu s-au finalizat încă în totalitate. Autorităţile vor ca până la începutul campionatului viitor să mai construiască acolo o tribună modernă, în partea opusă a băncilor de rezerve.

“Am făcut investiţii importante la baza sportivă şi mai dorim să montăm o tribună. Până în toamnă vom termina tot ce mai este de făcut la baza sportivă”, ne-a informat primarul.

Baza Sportivă a fost inaugurată oficial în această primăvară, iar Someşul a revenit acasă, după ce aproape un an de zile a jucat la Inău sau la Jibou.

Teren de fotbal şi la Inău, bun pentru meciuri oficiale

În paralel cu lucrările de modernizare la baza sportivă din centrul comunal, au început şi lucrările la terenul din Inău, care se află chiar la intrarea în sat. Tot din fonduri proprii, autorităţile locale au amenajat suprafaţa de joc, au construit bănci de rezerve din lemn, dar s-au pus la punct şi vestiarele. La terenul din Inău mai sunt de făcut mici lucrări, dar potrivit primarului şi acestea  se vor termina în acest an.

Totodată, autorităţile locale au mai pus la punct un teren de fotbal şi în Şoimuş, care se află în apropierea şcolii. Suprafaţa de joc a fost deja amenajată, dar mai urmează ca terenul să fie îngrădit. În plus, se va asfalta şi calea de acces ce duce la teren.

Dacă tot am vorbit de bazele sportive, trebuie să mai amintim şi faptul că la Someş Odorhei există o sală de sport modernă, comuna fiind una dintre primele din Sălaj, care au beneficiat de o astfel de investiţie.

Autorităţile locale întreţin foarte bine această sală de sport, extrem de utilă pentru elevii şi copiii din comună. De altfel, în sala de sport din Someş Odorhei au loc diferite competiţii, iar de câţiva ani se organizează Cupa AJF la fotbal.

Grigore Berinde: “Eu cred că avem o comună modernă”

Pe lângă proiectele care sunt în plină desfăşurare sau cele care urmează să se implementeze, autorităţile locale mai au multe alte planuri de investiţii.

Pe viitor, se doreşte asfaltarea unor drumuri agricole, extinderea reţelei de gaz şi în celelalte sate din comună, însă deocamdată, cei care conduc destinele acestei comune vor să prioritizeze lucrările în funcţie de necesităţile comunităţii locale.

“În ultima perioadă am făcut investiţii importante şi cred cu tărie că Someş Odorhei poate fi considerată o comună modernă”, a spus Grigore Berinde.

Ar mai fi multe de evidenţiat despre o comună care doreşte de la an la an să facă investiţii importante şi care vrea să sporească confortul cetăţenilor. Cu siguranţă, la o viitoare vizită la Someş Odorhei vom avea plăcerea să vedem şi mai multe realizări ale administraţiei conduse de Grigore Berinde. Până atunci, primarul a ţinut să adreseze un mesaj tuturor locuitorilor comunei.

“Lumea trebuie să aibă încredere în noi, deoarece toate lucrările şi investiţiile se fac pentru comunitate. În continuare voi face tot ce îmi stă în putinţă să modernizăm comuna. Ne orientăm şi planificăm ceea ce este necesar pentru comunitate. Nu vrem să facem ceva spectaculos, ci doar lucruri de care este nevoie. Să ne ajute Dumnezeu să putem face cât de multe pentru această comună şi să progresăm pe toate domeniile”, a încheiat primarul comunei, Grigore Berinde.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Sporturi