Connect with us

Ştiri din Sălaj

FOTO. Autorităţile locale de la Năpradea deschid larg “uşa” către Ţara Maramureşului  


Printr-un proiect de investiţie în valoare de aproape 5 milioane de lei, distanţa dintre comuna Năpradea şi municipiul Baia Mare se va micşora la jumătate, adică de la 80 de kilometri la 42 de kilometri, ceea ce înseamnă aceeaşi distanţă faţă de municipiul Zalău


Situată la limita cu judeţul Maramureş, comuna Năpradea a avut de-a lungul anilor o legătură strânsă cu judeţul vecin, iar mulţi localnici s-au stabilit la Baia Mare.

Cea mai mare problemă a fost infrastructura rutieră.  Astfel, deşi satul Cheud – satul aflat pe graniţă – este la doar o aruncătură de băţ de  Maramureş, oamenii sunt obligaţi să meargă pe rute ocolitoare ca să poată ajunge la Baia Mare.

Deşi comuna este situată la o distanţă de doar 42 de kilometri faţă de capitala Maramureşului, sătenii trebuiau să meargă pe la Someş Odorhei ca să ajungă la Baia Mare, adică un drum de aproximativ 80 de kilometri.

Începând din acest an, oamenii din zonă îşi vor putea vedea visul cu ochii, deoarece Drumul Judeţean DJ 108E ce face legătura între Cheud şi localitatea Chelinţa (jud. Maramureş) va fi reabilitat!

 

Proiectul este finanţat prin PNDL 2, iar valoarea contractului de finanţare încheiat cu MDRAP este de 4.595.674,00 lei şi cuprinde proiectarea şi execuţia de lucrări.

Valoarea contractului de execuţie este de 3.310.023,07 lei.

Să mai spunem că contractul cu SC Drum Construct SRL Pericei a fost semnat încă din 29 iunie 2018, cu termen de finalizare 18 luni.

Porţiunea de drum ce urmează a fi reabilitată în cadrul acestui proiect este de 4,58 km, iar lucrările au început din luna februarie şi stadiul lor este undeva la 30%.

Când investiţia se va finaliza, distanţa dintre Baia Mare şi comuna Năpradea se va înjumătăţi. Astfel, de la 80 km, distanţa va fi de doar 42 km, exact distanţa faţă de municipiul Zalău!

“Mă bucur că acest proiect a primit finanţare şi acum locuitorii comunei vor avea <uşa deschisă> către Ţara Maramureşului. Totodată, investiţia va crea posibilitate mai bună de aprovizionare a comunei, va creşte potenţialul turistic al zonei şi va oferi oportunităţi de angajare mai bune în Baia Mare”, a declarat Vasile Fodor – primarul comunei Năpradea, pentru Ştiri din Sălaj.

În vederea atingerii acestor obiective propuse este necesar ca şi Consiliul Judeţean Maramureş (administratorul drumului 108E pe zona Maramureş) să intervină pe  porţiunea de 2.5 km rămasă neasfaltată între limita celor două judeţe şi localitatea Chelinţa.

În acest sens, administraţia locală de la Năpradea a avut deja o întâlnire cu Gabriel Zetea – preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, şi acesta a promis că va efectua lucrări de reabilitare pe respectiva porţiune.

Un alt proiect aflat în derulare prin programul PNDL 1 este “Modernizare uliţe în comuna Năpradea, satele Năpradea şi Cheud, Judeţul Salaj”, şi care este realizat în proporţie de 90%.  Pe acest subiect, însă, vom reveni într-o altă ediţie a ziarului.

Amănunte pe acest subiect, în suplimentul Ştiri din Sălaj, care va fi publicat alături de ziarul Sportul Sălăjean, începând din 15 mai. 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj