Connect with us

Ştiri din Sălaj

SPECIAL. Unul dintre cele mai frumoase conace din Transilvania, reședința consulului din Burundi! FOTO


Aflat la un moment dat într-o stare jalnică, Conacul Zsombory din Zimbor a devenit acum reşedinţa consulului onorific al Republicii Burundi în România şi, conform unor informaţii, ar putea fi considerat primul sediu din România al ordinului al Cavalerilor Maltezi


În judeţul Sălaj, există aproximativ 20 de obiective de patrimoniu, care oricând ar fi putut creşte atractivitatea turistică şi culturală a zonei în care au fost construite. Considerate ca monumente istorice, cetăţile, castelurile sau conacele care au în spate o istorie de zeci şi sute de ani, au fost lăsate în paragină.

Unele dintre ele chiar au devenit o ruină, cum este Castelul Bay din Treznea, care a şi primit “undă verde” pentru demolare de la Ministerul Culturii.

Aceasta, deşi, acum doi-trei ani, Institutul Naţional al Patrimoniului le-a inclus pe lista obiectivelor cu şanse la finanţare.

În realitate, însă, unele obiective se află încă în paragină, iar altele au primit o altă utilizare, de la spital sau dispensar medical până la grajd pentru animale.

Există şi câteva excepţii, precum Conacul Zsombory de la Zimbor, construit acum mai bine de 120 de ani.

De-a lungul anilor, construcţia a fost dispensar medical, dar şi sediul Primăriei, după care a intrat în paragină…

       

Conacul Zsombory, de la paragină la lux

Conacul de la Zimbor a fost construit la sfârşitul secolului XIX, fiind finalizat în anul 1892, prin grija soţilor Zsombory Lajos şi a soţiei sale Irma, născută Kozma.

Legenda spune că groful avea o mulţime de servitori locali, care lucrau în cele 14 camere, holuri, beciuri şi anexe.

Potrivit însemnărilor vremii, proprietatea a fost pierdută la o partidă de cărţi, în favoarea lui Mihail Saulescu, la vremea respectivă ministru de Finanţe.

După Al Doilea Război Mondial, odată cu începerea “marii naționalizări”, conacul a fost trecut în proprietatea statului și dat în folosință Ministerului Sănătății și Ocrotirii Sociale.

De-a lungul anilor, acolo a funcționat un spital-sanatoriu şi casă de naşteri, dar a fost şi dispensarul uman medical al comunei.

Pentru câţiva ani, imobilul a fost şi sediul Primăriei Zimbor, dar starea avansată de degradare a determinat Consiliul Local să scoată conacul şi terenul aparţinător (aproximativ două hectare) la licitaţie, deoarece o reabilitare ar fi presupus costuri prea mari.

În cele din urmă, licitaţia a fost adjudecată de un grup de cetăţeni din Australia (dintre care unul originar din România), la preţul de 9,6 miliarde lei vechi, adică echivalentul a 280.000 de euro în acea perioadă. Din păcate, australieni nu au mai investit în conac şi totul era deteriorat. Acoperişul era pe jumătate dărâmat, apa s-a infiltrat şi grinzile au putrezit…

Consulul onorific al Republicii Burundi deţine domeniul de la Zimbor

Undeva prin anul 2015, conacul a  fost cumpărat de o firmă din Cluj-Napoca cu suma de 200.000 de euro. Se spune că în spate se află persoane ce fac parte din ordinul Cavalerilor de Malta, care au filiale în toată lumea şi care voiau să realizeze la Zimbor prima reşedinţă din România! De tranzacţie s-a ocupat Ştefan Berciu, cel care ocupa şi funcţia de consul onorific al Republicii Burundi la Cluj-Napoca.

“Din ce a fost, se va transforma într-o treaba frumoasă, atât pentru comună, cât şi pentru România. N-o să fie o ruină acolo, toată căzuta jos, cum era când am fost acolo ultima dată. Cavalerii de Malta, din Ordinul Sf. Ioan, au sedii în multe ţări şi vor să-si facă şi în Romania, pentru ca atunci când au ceremoniile pentru primire de noi membri sau alte ceremonii, să le facă acolo. În România sunt pentru prima dată, iar eu sunt propus „priorul”. Probabil de acum în colo, la Zimbor va fi mai multă activitate”,  spunea Ştefan Berciu, după realizarea tranzacţiei.

Noii proprietari, au început lucrările  pentru reabilitare, iar în imobil au fost aduse materiale de calitate chiar şi din alte ţări. De exemplu, se spune că uşile au fost aduse tocmai din Italia. Conform unor surse, la conacul de la Zimbor s-a investit peste un milion de euro!

Totul s-a făcut într-o discreţie totală şi aceasta continuă şi în ce priveşte noii locatari, pe care cetăţenii din comună îi percepe ca pe nişte… vecini necunoscuţi.

“De câţiva ani, conacul este locuit, dar gazdele rar pot fi văzute, deoarece domeniul este împrejmuit cu garduri înalte. Am auzit că aici locuiesc consulul şi soţia sa, dar şi o femeie venită undeva de prina Asia, care este menajeră. Vorba ceea, noii proprietari nu ne deranjează, dar nici nu ne ajută. Până la urmă, e bine că domeniul nu a devenit o ruină”, a spus un sătean pentru Ştiri din Sălaj.

Să spunem că domeniul se află în centrul localităţii Zimbor, în apropiere de sediul Primăriei, dar şi de Şcoala Gimnazială.

Amănunte pe acest subiect, în suplimentul Ştiri din Sălaj, care va fi publicat alături de ziarul Sportul Sălăjean, începând din 15 mai. 


Lista castelelor și conacelor din județul Sălaj:

Castelul Bánffy Nușfalău (construit în 1925), în stil baroc – Predat în 1936 Bisericii Reformate

Castelul Bay Treznea (Mijlocul sec. XIX), Neo-baroc

Castelul Béldy Jibou (1903), Neoclasic și neorenascentist – Castelul găzduiește un spital de neurologie

Castelul Bethlen Dragu (1816), Neoclasic – Încăperile clădirii au devenit grajd pentru animalele localnicilor

Castelul Csáky Almașu (1808), Clasicist

Castelul Haller Gârbou (1766), Baroc – Din ansamblul castelului au mai rămas capela și turnul ei, o fântână și intrarea cu blazonul familiei Haller.

Castelul Jósika Surduc (sec. XVIII), Clasicist

Castelul Wesselényi Jibou (1796), Baroc – În castel funcționează Clubul copiilor

Cetatea Almaşului şi Castel Csaky Almașu (1278)

Cetatea Báthory Șimleu Silvaniei (1532), Renascentist – Astăzi se mai păstrează poarta principală, câteva ziduri de incintă și două bastioane

Cetatea Ciorii (Varjúvár) Stana – Clădirea este proprietatea unor persoane particulare

Conacul Geleji Cuzăplac (sec. XIX)

Conacul Hatfaludy Hida (sec. XIX) – Retrocedat moștenitorilor familiei Hatfaludy

Conacul lui Iuliu Maniu Bădăcin (1890), Neoclasic – Preluat în 2008 de Episcopia Greco-Catolică de la Oradea

Conacul Morca Hida (sec. XIX)

Conacul Sebeș Panic (1834), Neoclasic – Proprietarul din prezent al conacului este Primăria Hereclean, care l-a transformat în cămin cultural

Conacul Szentiványi Sfăraș (1893)

Conacul Visky Zăuan (sec. XIX) – Transformat în dispensar

Conacul Wass de Tega Românași (sec. XIX) – Jumătate din conac a fost vândut unui întreprinzător din Șimleu Silvaniei

Conacul Zsombory Zimbor (sec. XIX), Eclectic – Cumpărat în consulul onorific din Burundi


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj