Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. La Pericei se derulează șase proiecte importante pentru dezvoltare. GALERIE FOTO


Administraţia condusă de Boncidai Csaba a fost, este şi va fi preocupată pentru dezvoltarea comunei. De-a lungul anilor, aici s-au făcut multe realizări, dar Periceiul va cunoaşte o dezvoltare şi în perioada următoare prin cele şase proiecte câştigate de administraţia locală. Se va îmbunătăţi  infrastructura, se va reabilita dispensarul, dar un mare accent se va pune pe sistemul educaţional, grădiniţa şi şcoala urmând a fi reabilitate


Localitatea a fost atestată pentru prima dată în 1205, iar mai apoi, o altă scriere menționează localitatea în anul 1259 sub denumirea de Perechen, fiind cunoscut ca Horoatul Șimleului Silvaniei. Populația din aici a avut de înfruntat multe necazuri de-a lungul istoriei.

Cea mai mare invazie asupra locuitorilor din Pericei a avut loc în anul 1241, când tătarii au năvălit peste sat și l-au distrus din temelii, prădând tot ce le-a căzut în cale. De-a lungul anilor, Periceiul a fost stăpânit de mai multe familii nobiliare, printre care se numără și familia Bathory, care îşi avea reședința la Șimleu Silvaniei. Hotarul comunei a mai fost stăpânit de familiile Lonyia, Jakcsi și Banyi.

Trebuie spus că în anul 1543 populaţia satului îmbracă reforma religioasă al lui Luther. Construirea bisericii reformate din sat începe abia în anul 1668, dar se întrerupe din cauza năvălirii tătarilor, când locuitorii s-au refugiat, continuând apoi construcţia, materialul fiind luat din rămăşiţele castelului Bathory din localitate.

Trebuie aici menţionat că satul Pericei a avut un rol important în apărarea cetăţii Bathory în decursul secolelor. Biserica greco-catolică din sat a fost construită din lemn în anul 1796, iar în anul 1886 pe acelaşi loc a fost construită o biserică din piatră. Localitatea Bădăcin  a fost atestată în anul 1213, fiind unul dintre cele mai vechi sate româneşti din regiune.

Locuitorii satului, în evul mediu, erau de origine nobilă, scutiţi de dări anuale şi şi-au câştigat aceste privilegii prin credinţa cu care au apărat fortăreaţa lui Ștefan Bathory (rege al Poloniei şi principe al Transilvaniei) din Şimleu. Biserica din sat a fost construită în anul 1705, ca biserică unită.

Construită din piatră, cu turlă în stil baroc, biserica este una dintre cele mai vechi construcţii de acest fel din judeţ şi are hramul “Schimbarea la față”. Prima şcoală din sat este considerată cea mai veche din Sălaj, un act afirmând existenţa ei în anul 1851.

Actuala școală a fost ridicată pe cheltuiala lui Iuliu Maniu (n.  8 ianuarie 1873, la Bădăcin) – politician român, deputat la Budapesta în parlamentul Ungariei, de mai multe ori prim-ministru al României, președinte al Partidului Național-Țărănesc, deținut politic după 1947, decedat în închisoarea din Sighetu Marmației. Satul Sici a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1259 cu numele de Sczeck.

Amintim că Pericei este și locul de origine al mai multor personalități istorice, precum Boer Miklos, Ioan Deleu, Victor Deleu, pictorul Ioan Sima. În prezent, comuna are 3.768 de locuitori, împărțiți în trei sate – Pericei, Sici și Bădăcin. Pericei este singura comună din Sălaj care a intrat în Cartea Recordurilor!

S-a întâmplat în anul 2007, când, cu prilejul primei ediţii a Festivalului Cepei, a fost împletită o cunună din 450.000 de cepe, lungă de patru kilometri şi jumătate (mai exact 4.518m), care a cântărit cinci tone! A fost depăşit atunci fostul record pe care îl deţinea o comună din Polonia. Cununa de ceapă de la Pericei a fost cu 124 de metri mai lungă decât cea din Polonia şi cu 134 mai lungă decât cea a localităţii Turda, care se află pe locul trei în Cartea Recordurilor.

Tot atunci, în curtea Şcolii Pericei a fost dezvelit Monumentul Cepei, care este unic în lume, are o înălţime de 6 metri şi reprezintă o ceapă. Primarul Boncidai Csaba consideră că recordul obținut de Pericei, dar și monumentul, sunt două importante elemente de brand ale localităţii pe care o păstoreşte din 1992.  Ideea realizării monumentului cepei a fost a cetăţeanului de onoare Alexandru Tătar, urmaș de familie revoluţionară din 1848.

Boncidai Csaba – primarul comunei Pericei – “Ca să fim sănătoşi trebuie să ne mişcăm, iar ca să fim oameni trebuie să fim punctuali şi harnici. Eu aş vrea să fac tot ceea ce este normal şi tot ceea ce este nevoie în comună. Ordinea priorităţilor nu depinde de mine, deoarece ordinul îl dau alţii. Eu sunt un jucător pe terenul administraţiei, iar cum fluieră <arbitrul> aşa trebuie să jucăm. Contează ce lăsăm în urma noastră şi nu vrem să realizăm activităţi care strică morala omenirii. Trebuie să ne gândim la morală, la bunăstare, omenire, dar şi la punctualitate. Ne interească să construim valori şi să ne grupăm în jurul oamenilor valoroşi”.

Cu ani în urmă, în mediul rural o infrastructură pusă la punct era un lux. Această idee a fost depăşită de multe comunităţi locale care s-au bazat pe faptul că infrastructura este o necesitate şi în comunele sau satele sălăjene. Cam aşa s-a întâmplat şi la Pericei, o comună care s-a dezvoltat foarte mult sub buna administraţie condusă de Boncidai Csaba.

Au fost multe realizări la Pericei în cei peste 25 de ani în care la cârma Primăriei se află Boncidai Csaba. Dar pentru asta, autorităţile locale continuă să fie preocupate pentru dezvoltare şi încearcă să câştige cât mai multe proiecte, atât din fonduri europene, cât şi din fonduri guvernamentale.

Doar în ultima perioadă, comuna care l-a dat pe marele Iuliu Maniu a câştigat şase dintre cele şapte proiecte depuse pe PNDL 2! Despre toate acestea şi despre alte proiecte implementate, o echipă de reporteri de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean s-a deplasat la Pericei, unde au purtat o amplă discuţie cu primarul.

”Am fost foarte curajoşi şi am depus multe proiecte. Noi încercăm să profităm de toate posibilităţile de finanţare care apar. Inclusiv acum două săptămâni, când Prefectura a dezbătut o tematică privind proiectele, l-am sesizat pe domnul prefect că ar fi bine dacă am avea catalogat şi numărul de proiecte depuse spre finanţare care nu au fost câştigate şi nu au întocmit un punctaj suficient, ca să putem dovedi lumii întregi că administraţiile publice locale doresc să facă investiţii, au chef de muncă şi încearcă prin toate metodele. Înscrierea fiecărui proiect, a fiecărui studiu de fezabilitate care nu a fost declarat câştigător ne costă bani. Să nu creadă cineva că banii şi fondurile alocate de guvernul României vin pe ochi frumoşi. Proiectele ne aduc o necesitate omenească. Ele nu sunt aducătoare de lux într-o societate ci o normalitate, prin care noi vrem să îmbunătăţim condiţiile de viaţă a oamenilor”, ne-a declarat Boncidai Csaba.

Iluminatul public a fost modernizat

Dintre cele şapte proiecte depuse, şase au fost câştigate, iar unul a şi fost finalizat încă la finalul anului trecut. Sistemul de iluminat public s-a modernizat în toată comuna, iar lămile vechi s-au înlocuit cu LED-uri.

“Fiecare stradă a fost iluminată cu LED la fiecare stâlp. Avem aproximativ 870 de corpuri de iluminat. Nu am redus costurile la energie, dar nici nu aveam cum, deoarece corpurile de iuluminat aproape că s-au triplat. Pe fiecare stâlp avem LED şi am dorit acest lucru pentru ca oamenii să aibă un confort de siguranţă. Pentru noi şi ultima uliţă a fost importantă în acest proiect. A fost un proiect important, prin care gradul de securitate a crescut enorm”, ne-a declarat primarul.

Proiect important de modernizare, extindere şi profilare a şcolii

În unele localităţi din mediul rural, numărul elevilor este într-o continuă scădere. Nu în această categorie se regăseşte şi Periceiul, unde învăţământul are un rol important. Ce-i drept şi condiţiile puse la dispoziţie elevilor sunt foarte bune, dar în viitorul apropiat, şcoala va arăta altfel. Autorităţile locale au demarat un proiect, prin care şcoala se va moderniza şi se va extinde, dar va deveni şi de specialitate în materie de sport şi artă!

“Un proiect drag îmi este extinderea, modernizarea şi profilarea şcolii. Dorim să mai obţinem câteva săli de clasă, cu posibilitatea de a avea o încăpere mai mare pentru a organiza anumite evenimente festive. Avem o hotărâre de Consiliu Local de câţiva ani, prin care dorim să profilăm şcoala. Legea educaţiei permite acest lucru, iar noi am ales profilurile sport şi artă. Prin această extindere vom compartimenta sălile în aşa fel încât acele grupuri de artă să poată face repetiţii, fără să îi deranjeze pe alţi elevi”, ne-a declarat primarul, care după ce se va finaliza acest proiect vrea ca toţi elevii din şcoală să poată beneficia şi de o masă caldă.

“În cadrul proiectului dorim să amenajăm spaţii prin care să putem oferi şi o masă caldă copiilor. Suntem de acord cu cornul şi laptele, dar nu satisfac în totalitate nevoile unui copil. Sunt copii care stau 6 – 7 ore la şcoală şi o masă la prânz este necesară pentru dezvoltarea lor”, a mai spus Boncidai Csaba, potrivit căruia acest proiect este în stadiul de încheiere a contractului de execuţie. “Deja a fost desemnat un executant şi – spre bucuria noastră – oferta a fost convenabilă, iar firma câştigătoare a fost chiar din Pericei”, a precizat interlocutorul. În cadrul proiectului fiecare sală de clasă va fi dotată cu table electronice.

Grădiniţa din Pericei va fi reabilitată

Copiii şi preşcolarii reprezintă viitorul. După acest aspect se ghidează şi autorităţile locale, care au şi întocmit două proiecte care fac referire la sistemul educaţional. Astfel, pe lângă şcoală, la Pericei se va moderniza şi grădiniţa. Deşi nu este o comună foarte mare, grădiniţa din Pericei funcţionează la capacitate foarte mare şi are în jur de 180 de copii!

“Trebuie să remarc faptul că de vreo 10 ani noi avem vreo cinci grupe cu program prelungit. Spre suprinderea mea, avem copii din Crasna, Vîrşolţ, Sărmăşag şi Ilişua. Avem obligaţia să oferim condiţii ca părinţii să poată munci liniştiţi pentru că copiii lor sunt în mâini bune. Noi am adoptat un altfel de program şi am primit copii cu stilca de lapte şi cu scutece. Am avut dădace care se ocupau de cei foarte mici. Am rezolvat şi masa copiilor cu o firmă de catering şi la fel vom proceda şi la şcoală, deoarece cheltuielile sunt mai puţine decât să gătim noi. Avem  aproximativ 180 de copii la grădiniţă, iar  o parte dintre ei beneficiează de masă la prânz. Aceasta se achită de către părinţi, iar restul cheltuielilor le suportăm noi”, ne-a informat primarul, care speră ca în acest an să demareze lucrările de reabilitarea clădirii. Aceasta va fi tencuită şi va fi schimbată pardoseala, iar în momentul de faţă de lucrează la obţinerea avizelor.

Dispensarul uman va intra în reabilitare

Autorităţile locale au în plan să pună la punct toate clădirile publice, mai ales că aceste clădiri sunt învechite şi necesită o reabilitare. Un proiect important a fost câştigat şi pentru reabilitarea dispensarului, care va avea un rol şi mai important după ce va fi renovat, deoarece la etaj se vor amenaja cabinete medicale de specialitate, astfel încât medicii să poată face diferite consultaţii chiar la Pericei.

“Clădirea dispensarului a fost construită în anii ‘70 şi trebuie reabilitată. Vom dota cabinetele medicale cu toată aparatura necesară pentru investigaţiile care le poate face un medic de familie. La etaj, dispensarul a fost conceput cu locuinţe de serviciu pentru medici, dar din păcate spaţiul stă gol. Îi vom da un alt rol şi vrem să amenajăm cabinete unde să putem aduce medici de specialitate, săptămânal sau o dată la două săptămâni”, ne-a informat Boncidai Csaba.

Proiectul de reabilitatre a dispensarului se află în faza de avizare, iar primarul este optimist că în acest an se va putea organiza licitaţia pentru execuţie.

Comuna va avea toate străzile şi uliţele asfaltate

Două proiecte care se derulează în comuna Pericei fac referire la infrasturctură. Autorităţile locale vor să extindă reţeaua de apă şi canalizare, iar mai apoi vor ca toate străzile şi uliţele să fie asfaltate. Este vorba de o distanţă de 18 km, dar deocamdată proiectul  este în faza de licitaţie pentru proiectare.

“Avem sistem de apă şi canalizare funcţional, dar anumite străzi din comună s-au extins şi este necesar să mărim şi reţeaua de apă şi canalizare. Proiectul este deja pe SEAP, dar mai avem un proiect de modernizare a tuturor străzilor şi uliţelor din comună, pe o distanţă de 18 km. Aici avem probleme cu calitatea studiului de fezabilitate deoarece nu am avut studiu geotehnic pentru fiecare stradă. Suntem în faza de licitaţie pentru proiectare”, ne-a informat interlocutorul.

Autorităţile locale, alături  de persoanele de vârsta a treia

Dacă prin PNDL au fost câştigate şase proiecte şi de la AFIR vor veni fonduri pentru două investiţii importante. Prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, comuna îşi va dota serviciul de îngrijire al bătrânilor la domiciliu, urmând să fie achiziţionate materiale necesare pentru această activitate: cărucioare, cârje sau paturi speciale.

“De câţiva ani colaborăm cu o fundaţie, prin care îngrijim bătrâni la domiciliu, în jur de 45 de persoane. O asistentă medicală şi una socială vizitează în fiecare zi bătrânii din comună în funcţie de necesităţi. Prin acea fundaţie am primit prin donaţie diferite echipamente, cărucioare, cârje sau cadre pentru deplasare, inclusiv saltele şi paturi. Dar toate sunt vechituri şi, făcând o analiză, nu cred că asta merită bătrânii noştri. A existat un proiect de finanţare prin care vom putea achiziţiona aceste materiale. Nu mai vreau să văd că un bătrân de la noi doarme pe o saltea din Olanda sau să se plimbe cu cărucioare şi o cârje veche”, a subliniat primarul.

Proiectul se află într-un stadiu avansat şi urmează să se semneze contractul de finanţare după care se va face licitaţia. Pentru ca activitatea de îngrijire a bătrânilor la domiciliu să decurgă şi mai bine, autorităţile vor mai angaja un asistent medical.

Muzeu al ţesăturilor şi al pălincii

Percieiul este o comună cunoscută în special prin cultivarea cepei. Oamenii din zonă sunt harnici şi pun un mare accent pe agricultură, dar şi pe pomicultură, astfel că în comună se produce şi o pălincă de calitate. Autorităţile locale vor să valorifice această producţie şi au în plan să construiasă un muzeu al pălincii, dar şi unul al ţesăturilor unde va fi expusă zestrea purtată în trecut de locuitorii comunei.

“Proiectul este câştigat prin AFIR, prin care vrem să construim un muzeu al ţesăturilor şi al pălincii. Am dori să strângem zestrea din comună şi să o expunem pentru ca viitoarea generaţie să nu uite tradiţia. La muzeul pălincii, aş vrea să se regăsească ustensilele cu care s-au făcut băuturile spirtoase, etichetările şi procedura. Avem un produs nevalorificat în Sălaj. Trebuie să punem în valoare livezile noastre, dar iar fructele care nu sunt consumate. Ca şi primar nu pot să mă ocup de prelucrare, dar pot să ţin flacăra brandului, pot să fac reclamă şi să creez premize bune investitorilor. Putem crea o reclamă internaţională, iar acest proiect consider că va ajuta economia”, este de părere primarul.

Primăria a achiziţionat o grădină de 4.200 mp, dar şi o pivniţă veche, săpată în stâncă, unde va amenaja un muzeu al pălincii, iar la etaj cu obiectele regăsite în sat va realiza acel muzeu al ţesăturilor.

Capelă în centrul comunal cu parcare multifuncţională

Şi cu bani de la bugetul local se fac investiţii utile, cum ar fi construirea unei capele în centrul comunal, la ieşire din Pericei spre satul Sici. În zona capelei se va construi şi o parcare, care va avea un rol dublu. Astfel, în timpul oficierii slujbelor de înmormântare va fi utilă pentru parcare maşinilor, dar în rest va fi un teren de tenis pentru cei care doresc să facă mişcare şi care îndrăgesc acest sport.

“Bisericile nu s-au prea grăbit să facă o capelă şi în această situaţie este de datoria mea  să facem respectiva investiţie cu bani de la bugetul local. Se va face şi parcare, pe care o vom transforma şi în teren de sport, tocmai pentru a nu sta foarte mult timp neutilizată. M-am gândit la un teren de tenis, iar pe o platformă vom pune răşini sintetice, care rezistă la intemperii”, ne-a dezvăluit Boncidai Csaba.

La Pericei, sportul de masă are prioritate

De ani buni, autorităţile locale au creat condiţii optime pentru sport şi în comună există o sală de sport modernă, dar şi o bază sportivă la standarde ridicate. Comuna are şi o reprezentantă în fotbalul sălăjean, este vora de Inter Pericei, care în urmă cu trei ani a câştigat Seria Vest din Liga a V-a. Timp de un an, echipa a evoluat în Liga a IV-a, dar acum evoluează tot în ultimul eşalon şi încearcă să obţină rezultate cât mai bune doar cu jucători din comună.

Acest lucru îşi doreşte şi primarul Boncidai Csaba, care nu este adeptul performanţei la acest nivel şi vrea să vadă cât mai mulţi tineri din comună implicaţi în sport.

“Sunt adeptul sportului de masă. Dacă a fost o generaţie mai bună, cu jucători mai harnici s-au obţinut rezultate bune şi am fost şi în Liga a IV-a. Eu nu sunt de principiul aducerii de jucători de prin alte părţi. Tot aşa de bine mă simt când văd că la echipă sunt jucători din comună, chiar dacă joacă în Liga a V-a. Noi suportăm cheltuielile cu taxele la AJF, baremurile de arbitraj şi transportul, dar mai sunt şi alţi sponsori lângă echipă”, a precizat Boncidai Csaba.

Proiecte îndrăzneţe de viitor

Administraţia condusă de Boncidai Csaba a gândit dezvoltarea comunei şi pe termen lung şi există câteva proiecte care ar urma să se implementeze în anii următori. La Pericei se doreşte ca toate clădirile publice să fie încălzite cu energie geo-termică, mai ales că în zonă ar fi resurse de apă termală.

“Este un proiect pe care vrem să îl implementăm din fonduri europene. Am dori ca sala de sport, şcoala, dispensarul, primăria, grădiniţa şi inclusiv bisericile să fie încălzite cu energie geo-termică. În cazul în care calitatea apei va permite, şi locuinţele oamenilor de pe acest traseul vor putea trece la o astfel de energie”, ne-a informat Boncidai Csaba, care ar vrea şi un centru de geriatrie la Pericei. “În funcţie de calitatea apei ne gândim să facem un centru de geriatrie, unde să putem ameliora afecţiunile bătrâneţelor cu ajutorul apei termale. Ne gândim să îmbunătăţim condiţiile de viaţă, nu doar pentru tânăra generaţie, ci şi pentru cea mai în vârstă”, a spus primarul.

Un proiect care nu a intrat la finanţare pe PNDL a fost reabilitarea şi extinderea Primăriei, dar pe viitor se are în plan şi modernizarea acestei instituţii. “Ne dorim să reabilităm şi sediul Primăriei, dar pentru mine au fost importante celelalte proiecte. Sediul trebuie să fie curat şi util, iar orice cetăţean care intră să fie servit, dar nu această clădire trebuie să fie cea mai modernă. Va veni şi vremea ei”, a precizat interlocutorul.

În final, primarul a avut de adresat şi un mesaj pentru comunitatea locală.

“Ca să fim sănătoşi trebuie să ne mişcăm, iar ca să fim oameni trebuie să fim punctuali şi harnici. Eu aş vrea să fac tot ceea ce este normal şi tot ceea ce este nevoie în comună. Ordinea priorităţilor nu depinde de mine, deoarece ordinul îl dau alţii. Eu sunt un jucător pe terenul administraţiei, iar cum fluieră <arbitrul> aşa trebuie să jucăm. Contează ce lăsăm în urma noastră şi nu vrem să realizăm activităţi care strică morala omenirii. Trebuie să ne gândim la morală, la bunăstare, omenire, dar şi la punctualitate.   Ne interească să construim valori şi să ne grupăm în jurul oamenilor valoroşi”, a încheiat primarul Boncidai Csaba.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj