Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Chieşd – comuna cu toate străzile şi uliţele asfaltate! GALERIE FOTO


Sub buna administraţie condusă de primarul Leontin Chiş, la Chieşd toate străzile şi uliţele au “cunoscut” asfaltul. Comuna s-a dezvoltat pe toate planurile şi în proporţii foarte mari a fost finalizată şi extinderea reţelei de apă şi canalizare. Autorităţile locale nu vor să se oprească aici şi au în plan alte proiecte utile pentru comunitatea locală


Chieşd – Scurt istoric:

Comuna Chieşd este situată în Nord-Vestul judeţului Sălaj, într-o zonă de câmpie, cu dealuri, la limita cu judeţul Satu Mare, pe drumul judeţean DJ108 F. Este situată la 37 km faţă de municipiul reşedinţă de judeţ – Zalău, la 25 km faţă de oraşul Şimleu Silvaniei şi la 23 km faţă de oraşul Cehu Silvaniei.

Primele însemnări despre reşedinţa de comună datează din 1461, când aşezarea este amintită sub numele de Keswed. Puţin mai târziu, în anul 1466 este atestată documentar localitatea Sighetu Silvaniei sub denumirea de Zygeth, iar Colonia Sighetu Silvaniei este declarată localitate de sine stătătoare doar în anul 1956. De-a lungul vremii, economia a fost reprezentată de exploatările de cărbuni şi bineînţeles de agricultură.

Mica industrie, susţinută de micii meşteşugari este bine reprezentată în acest areal. Ca obiective turistice reprezentative pentru comună trebuie amintite Biserica de lemn “Sfinţii Arhangheli” din Chieşd, construită în secolul al XVIII-lea şi pictată în anul 1796, biserică ce a fost strămutată din satul Sălăjeni, şi Biserica din Sighetu Silvaniei construită în anul 1832, ambele fiind declarate monumente de arhitectură.

Relieful predominant este cel deluros, format din dealuri joase cu altitudini cuprinse între 250-320 m, care aparţin ca geneza dealurilor Silvaniei. Hidrografic, teritoriul comunei se încadreaza în bazinul râului Crasna şi este traversat de la S la N de Valea Sighetului şi Valea Chieşdului, iar de la E la V de Valea Mija.

Vegetaţia caracteristică este de păduri de foioase şi pajişti folosite ca păşuni şi fâneţe. Solurile sunt brune de pădure podzolite şi podzolice. Ramura principală a economiei este agricultura. Suprafaţa agricolă este de 2.845 ha, ceea ce reprezintă 65.52% din suprafaţa comunei. În cadrul suprafeţei agricole, ponderea cea mai mare o au terenurile arabile (1.769 ha), cultura plantelor fiind principala ramură agricolă.

Leontin Chiş- primarul comunei Chieşd- “Celor din comunitatea locală le doresc tot binele din lume şi mă străduiesc să fac tot ce îmi stă în putere pentru schimbarea condiţiilor de viaţă şi să fac tot ce este necesar pentru noi. Era necesar să avem apă, canalizare şi drumuri şi m-am implicat în tot ce a trebuit până acum. La fel mă voi implica în continuare, pentru a avea o comună modernă. Avem în plan şi alte proiecte importante şi sper să reuşim să avem cât mai multe realizări. Locuitorii să aibă încredere în cei din Primărie şi să ne susţină în proiectele pe care le implementăm. Ne străduim ca toate serviciile să fie funcţionabile şi să ne putem mândri cu comuna noastră”.

Odată cu drumul de legătură dintre Sălăjeni şi Sighetu Silvaniei, comuna Chieşd s-a apropiat de municipiul Zalău cu cel puţin 10 minute. Şi distanţa s-a redus cu mai bine de 10 km, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru cei care fac naveta în municipiu.

Zilele trecute, redactorii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean au ajuns în comuna Chieşd şi au fost surprinşi plăcut să vadă cât de multe realizări s-au făcut în ultima perioadă. Meritul este al administraţiei locale conduse de Leontin Chiş, cel care a preluat fotoliul de primar în 2016.

În mai puţin de trei ani, sub comanda sa s-au demarat proiecte extrem de importante ce fac referire la infrastructură, dar despre toate realizările de până acum şi despre planurile de viitor am purtat o amplă discuţie cu primarul comunei.

Reţeaua de apă şi canalizare a fost extinsă în toată comuna

Timp de 16 ani, Leontin Chiş a fost viceprimar în Chieşd, dar din 2016 a preluat rolul principal şi a devenit primar, primind încrederea cetăţenilor. Încă de la început, acesta a fost preocupat de dezvoltare şi a optat pentru ca infrastructura să arate impecabil.

Astfel, prin programul PNDL 2 au fost depuse cinci proiecte, iar în prima fază a fost aprobat şi cel mai important: extinderea reţelei de apă şi canalizare. Proiectul a început în noiembrie 2017 şi este finalizat în proporţie de 85%, dar primarul este optimist că acesta va fi terminat în toamna acestui an.

“În acest proiect am cuprins anumite porţiuni care au rămas din primul proiect. A fost o valoare de 9,5 milioane de lei. În principiu, pe toate uliţele din Chieşd este introdusă apă, canalizare şi sunt făcute branşamente la fiecare gospodărie. Urmează să mai fie făcute căminele şi cred că în toamnă acest proiect poate fi finalizat”, ne-a declarat primarul Leontin Chiş.

Leontin Chiş:“Am visat de peste 15 ani ca toate străzile să fie asfaltate. Acum acest vis a devenit realitate!”

În comună s-a lucrat intens în ultima perioadă şi, practic, Chieşdul a fost un şantier în toată regula. Până la urmă toate neplăcerile cauzate de lucrări, au meritat, deoarece în acest moment comuna se poate mândri cu o infrastructură rutieră asfaltată în totalitate!

“În anul 2015, a fost depus un proiect pe PNDL  pentru asfaltarea tuturor străzilor, dar nu s-a putut finaliza până nu a fost introdusă apa şi canalizarea. Practic, au fost cuprinse toate uliţele din comună şi în momentul de faţă putem circula pe asfalt pe orice stradă sau uliţă. Avem şanţuri betonate, podeţe la fiecare gospodărie şi nu există uliţă populată, care să nu fie asfaltată!”, ne-a informat primarul.

În cadrul proiectului au mai rămas unele porţiuni şi mici străzi care nu au fost incluse, însă până la urmă şi acestea au fost asfaltate cu bani de la bugetul local. La unele străzi s-a intervenit pentru ca drumul să fie mai lat, iar costurile suplimentare au fost suportate tot de Primărie.

“Uliţa Banatului, care este una dintre cele mai importante a fost prevăzută prima dată pe o lăţime de 4 metri. Am vorbit cu constructorul şi drumul a fost lărgit la 5 metri, dar au apărut anumite costuri pe care le-am suportat din bani de la bugetul local. Tot din aceiaşi bani s-au asfaltat căile de acces la cimitir, parcările, dar şi la sala de sport”, a mai spus primarul.

În proiectul integral din 2015 au fost cuprinşi pentru asfaltare 21 de km, dintre care 9 km au fost asfaltaţi până în 2016. Cealaltă porţiune a fost finalizată în acest an, însă după ce proiectul s-a terminat s-a ajuns la 23 de km. S-au asfaltat până şi străzile din cartierul rromilor, dar autorităţile au insistat să mai pună la punct şi alte uliţe care deşi erau importante nu au fost incluse în proiectul iniţial.

“Au rămas necuprinse în proiect nişte uliţe care sunt populate şi trebuia să le finalizăm. Şi în cartierul rromilor, a fost cuprins în proiect doar o lungime de 90 m, dar în realitate am asfalt 320 m. Nu am putut să-i lăsăm pe dinafară”, a precizat Leontin Chiş.

Asfaltarea tuturor străzilor şi uliţelor din comună este o realizare cât se poate de importantă despre care primarul s-a declarat foarte încântat.

“Am visat de peste 15 ani ca toate străzile şi uliţele să fie asfaltate, iar acum acest vis a devenit realitate. Eu stau la o distanţă de 450 de metri de Primărie şi – în urmă cu câţiva ani – când ploua, trebuia să vin cu cizmele la serviciu deoarece nu exista asfalt. Acum problema s-a rezolvat şi a fost o oportunitate pe care a creat-o guvernul. Nu ascund că, pentru mine, Liviu Dragnea a fost unul dintre iniţiatori şi tot respectul pentru el, deoarece a luat această măsură prin care a scos localităţile din noroi. Ordonanţa 28 a fost una dintre cele mai importante măsuri luate de-a lungul anilor. Să ai posibilitatea ca în mediul rural să beneficiezi de apă, canalizare şi drumuri”, a precizat interlocutorul.

Trebuie precizat că în comuna Chieşd şi drumurile din extravilan sunt puse la punct, iar  în ultimii ani s-au derulat proiecte importante prin care au fost asfaltate o parte din drumurile agricole.

Autorităţile locale vor reabilitarea  Primăriei şi a bibliotecii comunale

“Suntem mulţumiţi de ce s-a realizat până acum, dar mai avem multe de făcut în comună”, a spus primarul, cel care împreună cu colegii din Primărie lucrează şi la alte proiecte.

Două dintre ele au şi fost depuse, iar autorităţile locale speră să obţină finanţare pentru reabilitarea Primăriei, dar şi a bibliotecii comunale.

“La Primărie am dori să facem şi o mansardare, fiindcă spaţiul este mic şi neadecvat. În plus şi intrarea nu este corespunzătoare, dar aici avem speranţe că vom reuşi să îi schimbăm faţa. Am mai depus un proiect la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea bibliotecii şi ne-a fost transmis că vom primi finanţare”, ne-a informat primarul.

Capelă în Chieşd, dar şi în Sighetu Silvaniei

La Compania Naţională de Investiţii au fost depuse două proiecte pentru construirea unor capele, în cimitirul din Chieşd, dar şi în cimitirul din Sighetu Silvaniei. Construcţia capelelor ar putea începe chiar din acest an, mai ales că  autorităţile locale au primit semnale că proiectele pot intra la finanţare în următoarele luni.

“Trebuie să avem capele în cele două sate şi am depus două proiecte. Am primit o adresă prin care am fost informaţi că se are în vedere o finanţare încă din acest an”, a spus interlocutorul.

O prioritate pentru acest an este şi reabilitarea bisericii din lemn din Chieşd, iar în acest sens a fost depus un proiect tot la CNI.  Şi în Sighetu Silvaniei există o biserică de lemn, care a intrat deja într-un proiect de reabilitare, câştigat de Parohia Ortodoxă la Consiliul Judeţean Sălaj.

Proiect important de amenajare a văilor

În trecut, comuna a fost lovită de inundaţii, chiar de mai multe ori, iar pagubele din gospodării au fost foarte mari. Pentru ca pe viitor această problemă să fie eliminată, autorităţile locale au gândit un proiect prin care toate văile din comună să fie amenajate corespunzător.

“În anii trecuţi, au existat probleme mari cu inundaţiile, deoarece apa a intrat în aproximativ 150 de case şi pagubele au fost însemnate. La ploi torenţiale, văile nu fac faţă şi am gândit un proiect pentru înlăturarea evenimentelor neplăcute. Este unul dintre cele mai importante proiecte pe care le am în vedere şi cred că se va realiza. Vrem să amenajăm văile pe o lungime de 15 km şi să cuprindem toate văile din comună, dar şi afluenţii. Se vor construi  ziduri de sprijin, podeţe şi alei pietonale, iar structura şi lăţimea vor fi adecvate pentru ploile care vin în ultima perioadă. Proiectul a fost depus la fondul de mediu de anul trecut şi s-ar putea să primim finanţare în această primăvară”, ne-a informat Leontin Chiş.

Urmează să fie construită o fântână arteziană în centrul comunal

Şi din bani de la bugetul local s-au făcut investiţii extrem de utile, iar din 2016 iluminatul public a devenit mai modern, după ce au fost înlocuite lămpile vechi şi s-a trecut pe LED-uri.

“Iluminatul public este mai bun decât orice pază ai avea. În toată comuna avem Led-uri din 2016. A fost o investiţie bună şi se cunoaşte şi la buget, fiindcă facturile sunt mai mici. Şi rezistenţa este mult mai mare. În trei ani nu cred să se fi defectat mai mult de trei-patru corpuri. În toată comuna avem aproximativ 350 de corpuri. Avem tot la al doilea stâlp şi Led-urile fac faţă”, a spus primarul.

O altă investiţie utilă care urmează să se demareze va fi construcţia unei fântâni arteziene în centrul comunal.

“Vrem să amenajăm o fântână arteziană, fiindcă este cam ruşinos pentru mine când văd oameni din Chieşd că stau la rând la arteziana din Bogdand sau de la Sărmăşag. Am discutat cu Consiliul Local şi a aprobat  să facem o fântână arteziană în Chieşd. Am găsit locaţia, lângă şcoală şi credem că va fi apă bună”, a spus Leontin Chiş.

Şcoală pusă la punct şi cămine moderne

În mediul rural, numărul elevilor şi a preşcolarilor este în scădere, dar la Chieşd situaţia arată destul de bine, de vreme ce există aproximativ 380 de elevi şi preşcolari.

În comună mai funcţionează o singură şcoală, cea din centrul comunal, unde mai există o grădiniţă, în timp ce la Sighetu Silvaniei a mai rămas doar grădiniţa. Toate unităţile de învăţământ sunt puse la punct, iar autorităţile locale se străduiesc să asigure cele mai bune condiţii copiilor.

“Avem condiţii bune şi deja am asigurat material lemnos la şcoală pentru iarna viitoare. Îmi place să văd că elevii sunt dedicaţi şi pe lângă învăţătură sunt implicaţi în diferite evenimente. De 8 Martie a fost un spectacol la cămin, la care au fost implicate toate clasele, mai participă la concursuri şi activităţi sportive şi îi felicit pentru asta. Chiar nu mă interesează ce loc obţin, important e că sunt implicaţi în acţiuni şi concursuri. Şi de Zilele Comunei alocăm un program special pentru elevi”, a spus primarul.

În comună există două cămine culturale, unul în centrul comunal şi celălalt în Sighetu Silvaniei, ambele fiind reabilitate prin fonduri FRDS. Acestea sunt dotate corespunzător pentru orice tip de eveniment, dar se mai aduc şi îmbunătăţiri. Chiar anul trecut, la căminul din Chieşd s-a montat aparatura pentru aerul condiţionat, iar în acest an cu o astfel de tehnică va fi dotat şi căminul din Sighetu Silvaniei.

“Am reuşit să punem aer condiţionat în căminul din Chieşd. Este foarte important deoarece pe timp de iarnă dă şi aer cald, iar vara aer rece. Vom face aceeaşi achiziţie şi la căminul din Sighetu Silvaniei. În cămine avem evenimente şi trebuie să oferim condiţii bune cetăţenilor”, a spus primarul.

Primăria şi Consiliul Local alături de AS Chieşd

La Chieşd, fotbalul este la el acasă, iar “sportul rege” se trăieşte intens. Ca dovadă, foarte mulţi tineri din comună practică acest sport şi o fac cu succes la reprezentanta comunei în fotbalul sălăjean. AS Chieşd a avut rezultate notabile la nivelul Ligii a IV-a, iar în urmă cu aproape 6 ani a fost pe podium şi a fost finalista Cupei României!

Au existat şi perioade mai delicate, iar AS Chieşd nu a mai contat în lupta pentru primele locuri, dar pare că şi-a revenit odată cu startul returului. Deja, gruparea condusă de Gheorghe Temian are două victorii, cu Steaua Cosniciu şi Olimpic Bocşa şi a urcat pe locul 10.

Meciul cu Bocşa a fost şi cel mai bun făcut de Ionuţ Moşincat şi colegii săi, în care AS Chieşd a revenit de la 0 – 3 şi a câştigat cu 6 – 3, spre mulţumirea primarului Leontin Chiş.

“Din punct de vedere al unora, locul din clasament nu este bun şi îmi tot sugerau să aducem jucători. Însă noi avem jucători buni pe plan local şi nu merită să aducem din altă parte ca jucătorii noştri să stea în tribună. Încercăm să ne folosim de potenţialul existent pe plan local. Am reuşit să îl motivăm şi pe Andrei Lăcătuş să revină de la Crişeni şi văd că acum echipa este mult mai ambiţioasă”, ne-a declarat Leontin Chiş.

Autorităţile locale susţin activitatea de la AS Chieşd, iar pentru acest retur primarul are şi o promisiune pentru jucători. “Le-am promis că dacă ajungem pe locul 8, ne vom mobiliza şi în toamnă cumpărăm la fiecare jucător câte un trening, o geantă şi tot ce ţine de un echipament de prezentare”, a spus primarul.

La fel ca şi la seniori, echipa de juniori este formată doar din jucători din comună, iar aici lotul este mult mai numeros. “Avem foarte mulţi jucători şi la echipa de juniori. Chiar este foarte greu să facem selecţia. Sunt mulţi copii cărora le place fotbalulul. Unii sunt şi talentaţi, iar după ce sunt remarcaţi pleacă de la noi. Nu ne opunem fiindcă nu ne putem juca cu viitorul lor”, a spus primarul.

Baza Sportivă de la Chieşd mai are nevoie de “mici” retuşuri

De câţiva ani, AS Chieşd îşi dispută meciurile de pe teren propriu în centrul comunal, unde a fost amenajată o bază sportivă modernă. Aceasta ar mai avea nevoie de mici retuşuri, dar primarul speră ca lucrările se se finalizeze în acest an.

“Anul trecut a fost introdusă apa şi încălzirea, dar mai avem unele lucrări de făcut. Am chemat un proiectant şi ne-a fost promis că în acest an vom putea prinde finanţare. Nu ar trebui o sumă foarte mare, dar ar fi nevoie de 350.000 de lei, pentru ca să fie finalizată, cu montarea tribunelor şi nocturna. Totodată, vrem să asfaltăm şi drumul ce duce până la baza sportivă”,  a menţionat primarul.

În comună, e funcţionabil şi terenul din Sighet, acolo unde în anii trecuţi, AS Chieşd a disputat meciurile din Liga a IV-a de pe teren propriu.

“Mă voi implica în continuare să avem o comună modernă”

Am tras multe concluzii pozitive după vizita pe care am făcut-o în comuna Chieşd. Am întâlnit un primar dedicat pentru dezvoltarea comunei, care s-a implicat pentru ca infrastructura să fie pusă la punct şi roadele muncii se şi văd. Pe viitor, primarul Leontin Chiş promite să fie la fel de implicat pentru ca această comună să arate şi mai bine în următorii ani.

“Celor din comunitatea locală le doresc tot binele din lume şi mă străduiesc să fac tot ce îmi stă în putere pentru schimbarea condiţiilor de viaţă şi să fac tot ce este necesar pentru noi. Era necesar să avem apă, canalizare şi drumuri şi m-am implicat în tot ce a trebuit până acum. La fel mă voi implica în continuare, pentru a avea o comună modernă. Avem în plan şi alte proiecte importante şi sper să reuşim să avem cât mai multe realizări. Locuitorii să aibă încredere în cei din Primărie şi să ne susţină în proiectele pe care le implementăm. Ne străduim ca toate serviciile să fie funcţionabile şi să ne putem mândri cu comuna noastră”, a încheiat Leontin Chiş.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi