Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Trei proiecte importante la Ip. GALERIE FOTO


Administraţia locală a câştigat trei proiecte de milioane de euro, prin care comuna Ip va beneficia de reţele de apă şi canalizare în fiecare sat, iar fiecare drum şi uliţă vor fi asfaltate. Şi activitatea sportivă din comuna condusă de Markus Laszlo se află în progres. Astfel, comuna Ip se poate lăuda cu trei baze sportive moderne, dar şi cu două echipe de fotbal ce activează în competiţiile oficiale organizate de AJF, este vorba despre Steaua Cosniciu şi AS Juniorii Ip


Paşii ne-au dus zilele trecute la Ip, o comună ce se află la aproape 50 de km de municipiul Zalău. Chiar dacă această aşezare este destul de îndepărtată de oraş, la Ip se poate vedea cu ochiul liber un progres, atât din punct de vedere al infrastructurii cât şi al condiţiilor de viaţă pe care le pot avea locuitorii.

Administraţia condusă de Markus Laszlo s-a zbătut să atragă fonduri pentru dezvoltare şi a demarat mai multe proiecte. Multe dintre ele s-au finalizat cu succes, dar comuna continuă să se dezvolte, mai ales că au fost demarate trei proiecte măreţe.

Despre toate realizările şi despre ce îşi propune administraţia locală în următorii ani, puteţi vedea în acest reportaj, realizat de reporterii de la Sportul Sălăjean şi Ştiri din Sălaj.

Totul, ca urmare a unei deplasări în teritoriu, dar şi după o amplă discuţie cu primarul Markus Laszlo, cel care conduce destinele acestei comune din anul 2012.

Lucrările la canalizare în Zăuan şi Ip încep în perioada următoare

Administraţia locală a câştigat trei proiecte foarte importante, astfel că în perioada următoare, în comună va fi un şantier deplin, având în vedere că peste câteva luni se va da startul lucrărilor la proiectul de canalizare în Zăuan şi Ip.

În cele două localităţi există de ani buni o reţea de apă, dar în viitorul apropiat va exista şi o reţea de canalizare. Proiectul ce prevede realizarea unei reţele de canalizare în Ip şi Zăuan are o valoare de aproximativ 3 milioane de euro şi se află în faza de licitaţie pentru lucrări.

“Este un proiect foarte important şi mă bucur că am obţinut finanţare. Vom avea canalizare din Zăuan şi până la Ip, iar la ieşirea din localitate, spre Marca, va fi o staţie de epurare modernă şi automatizată. Acum suntem în faza de licitaţie a lucrărilor şi cred că vom găsi o firmă serioasă care să se ocupe de această măreaţă lucrare. Dacă treburile decurg bine cred că în toamnă pot începe lucrările, iar în doi ani ar putea fi finalizată canalizarea”, ne-a declarat primarul Markus Laszlo.

O astfel de lucrare va aduce şi neplăceri în sânul comunităţii, însă primarul îi îndeamnă pe cetăţeni să fie înţelegători.

“Nu va fi o lucrare uşoară, fiindcă sunt proiectate nouă staţii de pompare, având în vedere că sunt denivelări şi dealuri. Oamenii sunt interesaţi şi aşteaptă cu nerăbdare, dar le-am atras atenţia că, pe lângă bucurie, această lucrare aduce şi unele neplăceri. Vor fi sparte trotuare, străzi sau poduri, dar va fi foarte folositor să avem canalizare. Apoi se vor remedia şi acele străzi sau trotuare care se vor strica cu canalizarea”, a precizat Markus Laszlo.

Apă şi canalizare şi în Cosniciu!

În momentul de faţă există o reţea de apă doar la Zăuan şi Ip, iar aceste două localităţi vor avea în perioada următoare şi canalizare.

La Cosniciu lipsa unei reţele de apă a fost o problemă pe care autorităţile locale au vrut să o rezolve şi deja au făcut primul pas. Astfel, comuna Ip a făcut demersurile pentru un proiect ce prevede apă şi canalizare în Cosniciu, iar acesta este deja în faza de proiectare şi executare.

“Lucrarea este la nivel de proiectare şi executare şi mulţi spun că este un lucru bun, fiindcă durata este mai mică. Proiectul va fi foarte benefic, după ce întreaga comună va fi racordată”, a precizat primarul.

Încep lucrările de asfaltare la 8,5 km de drum. “După ce vom finaliza proiectul, în comună nu va mai fi niciun drum neasfaltat”, a spus primarul

Infrastructura rutieră a însemnat o prioritate pentru primarul Markus Laszlo. Din 2012, de când a preluat fotoliul de primar, mai multe drumuri din comună au fost puse la punct şi au fost asfaltate, dar din proiectele anterioare au rămas 8,5 km de drumuri care nu au cunoscut asfaltul.

Şi acestea se vor asfalta chiar în lunile următoare, având în vedere că autorităţile locale au câştigat un proiect în valoare de 1 milion de euro. Contractul a fost semnat cu firma care se ocupă de asfaltare şi lucrările vor începe în perioada următoare.

“Vom asfalta absolut toate străzile sau uliţele care nu au fost asfaltate până acum. Este vorba de 8,5 km de străzi sau uliţe şi cred că în câteva luni vom termina lucrarea. Contractul a fost semnat şi suntem în faza de începere a lucrărilor. Mai lipsesc doar câteva avize. După ce vom termina acest proiect vom putea spune că suntem comuna care nu mai are nici măcar un centimetru de uliţă sau drum care să nu fie asfaltat”, ne-a informat primarul.

Nu doar munca primarului se leagă de cele trei măreţe proiecte, iar meritul este şi al viceprimarului Liviu Hopide. “În spatele acestor proiecte este o muncă enormă, iar o mare parte din această muncă şi-o asumă şi domnul viceprimar. Conlucrăm foarte bine şi are merit în toate proiectele. Împreună lucrăm pentru dezvoltarea comunei”, a ţinut să precizeze Markus Laszlo.

Cămin modern în Cosniciu de Jos

Şi partea culturală a comunei a fost pusă la punct de către autorităţile locale, iar în comună există trei cămine moderne, la Ip, Zăuan şi Cosniciu de Sus: Din această primăvară, va mai fi dat în folosinţă un cămin modern, cel de la Cosniciu de Jos.

Aici s-a demarat un proiect încă de acum 7 ani care prevedea reabilitarea căminului vechi, dar – până la urmă, din clădirea veche nu s-a mai putut salva nimic, astfel că a fost demolată. S-a construit un cămin modern, dar lucrările au demarat mai greu din cauza proiectului şi a constructorilor. Până la urmă lucrurile au intrat în normalitate şi construcţia este aproape finalizată.

“În ultimii ani am lucrat la căminele culturale de la Ip şi Zăuan. La cel din centrul comunal am pus la punct bucătăria şi urmează să mai lucrăm la faţadă. La Cosniciu de Jos se face un cămin cultural nou şi avem promisiuni că în două luni va fi finalizat. A fost un cămin vechi şi prima dată s-a propus pentru reabilitare de cei care au fost în Primărie înaintea noastră. Când s-au început lucrările s-a constatat că nu se poate reabilita şi clădirea veche a trebuit demolată. Astfel, am început totul de la zero, dar pentru asta a trebuit să schimbăm proiectul. Pe parcurs s-a schimbat şi firma care s-a ocupat de construcţie, dar până la urmă lucrările au intrat pe făgaşul normal şi se vor termina în două luni. Vom avea patru cămine moderne, puse la punct. Şi la Cosniciu de Sus am făcut tot un cămin nou. Aceste cămine sunt utile şi pot fi folosite de locuitori pentru petreceri sau programe culturale”, ne-a informat primarul.

Autorităţile locale au lucrat şi la “cosmetizarea” comunei

Comuna Ip s-a dezvoltat atât din fonduri europene sau guvernamentale, cât şi din bani de la bugetul local. Sigur, lucrările au fost mai mici, dar au fost extrem de utile. Autorităţile locale au amenajat parcurile, au modernizat iluminatul public, iar anul trecut au construit fântâni arteziene în fiecare sat.

Astfel, localnicii se pot bucura de apă potabilă de calitate, dar şi de un mic loc de relaxare, având în vedere că la fiecare fântână a fost conceput şi un foişor.

“A existat o dorinţă mare din partea populaţiei să amenajăm fântâni arteziene în toate satele şi am reuşit acest lucru. S-a forat la 250 de metri şi a trebuit să folosim sistemul de pompare. Apa are debit bun şi este potabilă. Este un lucru foarte important ca oamenii să aibă de unde lua apă potabilă. Mulţi dintre ei au şi fântâni proprii, dar apa nu are o calitate la fel de bună”, a precizat primarul. Fiecare fântână arteziană are un sistem de pornire şi oprire automat.

Elevi şi preşcolari puţini, dar şcoli şi grădiniţe puse la punct

Numărul elevilor şi preşcolarilor este în scădere în mediul rural, iar această problemă o întâlnim şi în comuna Ip. Cu toate că autorităţile locale au pus la punct instituţiile de învăţământ, unele dintre ele au trebuit închise din cauza numărului mic de elevi sau preşcolari.

Astfel, la Cosniciu de Sus, grădiniţa a fost închisă, iar – din toamnă – aceeaşi soartă va avea şi şcoala. La Cosniciu de Jos a rămas o singură grupă de grădiniţă, clasele I – IV şi două clase la V – VIII. Şi în Zăuan situaţia este una delicată.

Şcoala cu clasele V – VIII a fost desfiinţată de doi ani şi mai funcţionează grădiniţa împreună cu şcoala cu clasele I – IV. O activitate şcolară mai intensă există în centrul comunal, unde grădiniţa funcţionează cu două grupe în limba română şi o grupă în limba maghiară. De altfel, la Ip mai funcţionează şi şcoala cu clasele I – VIII.

“Am încercat să oferim condiţii cât mai bune pentru învăţământ şi de doi ani am finalizat grădiniţa din Ip. A fost construită cu bani de la Ministerul Educaţiei, dar şi noi am avut partea noastră. Am făcut parcul de joacă, aleile şi gardul. Din păcate, se nasc tot mai puţini copii şi acest lucru se vede la efectivul şcolar. Viitorul nu arată foarte bine şi în următorii ani va fi activitate şcolară doar la Ip. Măcar vor fi clasele formate dintr-un număr mai mare de elevi. Ne întristează situaţia, deoarece un sat care nu mai are şcoală şi grădiniţă nu mai este tentant pentru tineri. Viaţa cea mai normală se trăieşte la ţară, unde există lucruri mai apropiate de natură. Din păcate, satul nu oferă adevărate condiţii de trai, dar noi încercăm să punem infrastructura la punct şi să facem viaţa de la sat mai apropiată de cea de la oraş. Nu este de ajuns, fiindcă trebuie şi locuri de muncă în zonă. Doar aşa poţi determina oamenii să rămână în comuna noastră. Pentru a-şi clădi un viitor mai bun, mulţi aleg să plece în străinătate”, a declarat Markus Laszlo.

Trei baze sportive moderne, dar şi un teren sintetic

Cei care iubesc fotbalul şi mişcarea se pot bucura de condiţii foarte bune pentru a practica sportul, de vreme ce în comuna Ip există trei baze sportive moderne, la Zăuan, Ip şi la Cosniciu de Jos, toate fiind într-o stare bună, având în vedere că Primăria şi Consiliul Local le întreţine corespunzător.

Doar la Cosniciu şi la Ip există activitate sportivă, în timp ce la Zăuan baza sportivă poate fi folosită doar de către cei dornici de mişcare, deoarece echipa de fotbal s-a desfiinţat de câţiva ani. În centrul comunal mai există şi un teren sintetic, care este foarte utilizat de către cei tineri.

“Avem trei baze sportive, dar din păcate nu avem activitate sportivă şi la Zăuan. Baza sportivă de aici îi aşteaptă pe practicanţii fotbalului, iar în perioada următoare va fi asfaltat şi drumul care duce până la teren, la fel şi la Ip. Baza sportivă din Ip şi cea din Cosniciu arată foarte bine şi suprafaţa de joc este una bună”, a spus Markus Laszlo.

Chiar în perioada următoare la baza sportivă din Cosniciu urmează să fie achiziţionate panouri solare pentru încălzirea apei. “Terenul este departe de sat şi este greu să ducem curentul până acolo. Am discutat cu Radu Chiorean şi urmează să achiziţionăm panouri solare”, ne-a informat interlocutorul.

Steaua Cosniciu vrea să rămână în Liga a IV-a

Despre fotbal se poate discuta mult şi bine la Ip, având în vedere că în comună activează două echipe de seniori. Dacă AS Juniorii Ip este la prima participare în Liga a V-a, Steaua Cosniciu a făcut pasul în toamna anului trecut în Liga a IV-a eşalon în care vrea să se menţină.

“Am susţinut Steaua Cosniciu în lupta pentru promovarea în Liga a IV-a şi mă bucur că echipa face faţă”, a precizat primarul.

După trei etape din retur, Steaua ocupă locul 10 în clasament, având patru victorii.

“Am transferat şase jucători şi sperăm să ne clasăm în primele 10 locuri. Deocamdată, jocul nu se leagă fiindcă sunt mulţi jucători noi, dar sperăm să arătăm mai bine. Nu am promovat şi nu am adus jucători doar aşa. Avem sprijin şi din partea autorităţilor şi vrem să rămânem în Liga a IV-a şi în sezonul următor”, ne-a declarat Radu Chiorean.

Şi AS Juniorii Ip îşi propune promovarea în Liga a IV-a!

Activitatea sportivă a revenit la viaţă şi în centrul comunal. Prima dată, Nagy Mihai a format o grupă de juniori, iar din vară a pus şi bazele unei echipe de Liga a V-a, care activează în Seria Vest. Şi chiar o face foarte bine, astfel că AS Juniorii Ip se află în primele cinci locuri, chiar dacă este la prima participare. Din campionatul următor, gruparea condusă de Nagy Mihai va avea pretenţii şi mai mari, chiar de promovare în Liga a IV-a.

“Mă bucur că şi la Ip fotbalul a revenit în prim-plan. Sunt încântat când văd tribuna plină la meciurile de acasă”, a precizat primarul. În ceea ce priveşte obiectivul pentru retur, AS Juniorii Ip vrea să se menţină în primele cinci locuri.

”Ne dorim să rămânem în primele cinci locuri, iar din campionatul următor ne vom bate la promovarea în Liga a IV-a, mai ales că autorităţile locale ne vor susţine. S-ar putea să mai formăm o grupă de juniori la vară, dar prioritar rămâne campionatul de seniori din Liga a V-a, fiindcă vrem să promovăm”, a spus Nagy Mihai, conducătorul de la AS Juniorii Ip.

“Comuna are un viitor frumos”

Pentru acest an, autorităţile locale mai au în plan şi alte proiecte, care se vor demara din bani de la bugetul local. Astfel, se va amenaja un cabinet medical veterinar, se va construi o capelă în Zăuan, iar Primăria mai vrea să achiziţioneze un buldoexcavator.

Am tras multe concluzii pozitive după vizita în comuna Ip şi am văzut cum o comună aflată la mare distanţă de municipiul Zalău s-a dezvoltat pe toate planurile. Însă, primarul Markus Laszlo şi viceprimarul Liviu Hopide nu vor să se oprească aici şi îi asigură pe locuitori că pe viitor autorităţile locale vor să facă şi alte investiţii utile pentru comunitate.

“Comuna noastră are o aşezare prielnică şi cred că poate avea un viitor frumos, chiar dacă în momentul de faţă nu pare a fi cea mai dezvoltată aşezare. Împreună cu cei din Primărie, lucrăm la dezvoltare, astfel încât să avem condiţii cât mai bune. Suntem în derulare cu trei proiecte mari, iar după ce acestea vor fi finalizate vom avea o infrastructură pusă la punct, dar şi reţea de apă şi canalizare. Locuitorii să aibă încredere în noi şi să nu se lase manipulaţi de unii sau alţii. Trebuie să ne respectăm între noi, să trăim în pace şi în armonie, iar oamenii să fie mai înţelegători”, a încheiat Markus Laszlo.


Ip – Scurt istoric:

Comuna Ip dispune de o aşezare geografică privilegiată şi de condiţii naturale favorizante, datorită cărora omul a vieţuit aici încă din timpuri preistorice. Cercetările arheologice au dovedit prezenţa omului din epoca neolitică la Zăuan şi Ip, însă primul document scris care atestă existenţa acestor aşezări în calitate de localitate este Regestrumul din Oradea.

Reşedinţa de comună Ip a fost atestată documentar pentru prima dată în 1208 sub denumirea de villa Ypu, denumirea actuală provine din 1854. Localitatea Cosniciu de Jos a fost atestată documentar pentru prima dată în 1213 sub denumirea de Villa Coznis, Zăuan în 1249 sub denumirea de Terra Zwan, Cosniciu de Sus în 1341 sub denumirea de Kosnich, iar cea mai recent menţionată documentar a fost Zăuan-Băi, în 1913. Urmărind evoluţia populaţiei, în ultimii ani, sub aspectul numărului de locuitori, se constată o continuă scădere, deci putem vorbi de o evoluţie negativă. Dacă, în anul 1990, comuna numără 4.290 persoane, în 2011 se regăsesc doar 3.598 de suflete.

Cauzele scăderii sunt de natură economică, şi nu numai. Centrele urbane din apropiere au atras majoritatea forţei de muncă tinere, iar în ultimii ani se constată o emigrare a tinerilor în statele europene cum ar fi Italia, Spania, Germania, Ungaria şi Anglia.

Diminuarea populaţiei, îndeosebi în grupa tinerilor şi a persoanelor de vârstă mijlocie, a condus la îmbătrânirea populaţiei şi implicit la scăderea forţei de muncă tinere. Conform ultimului recensământ (2011) din cei 3598 de locuitori ai comunei 1348 erau etnici români, 1736 etnici maghiari, 421 etnici rromi şi 93 etnici slovaci. Comuna Ip este situată la contactul dintre Depresiunea Şimleului şi Dealurile Camărului; localităţile Ip, Zăuan, Zăuan-Băi (la nord de râul Barcău) se includ în Dealurile Camărului, iar teritoriul localităţilor Cosniciu de Jos şi Cosniciu de Sus (la sud de râul Barcău) aparţin Depresiunii Şimleului.

Teritoriul comunei include şi un relief de luncă (lunca Barcăului), însă dealurile ocupă cea mai mare parte a comunei, altitudinea maximă fiind de 326,7 m. Relieful modelat de rocile sedimentare este variat, rezultând forme de relief şi peisaje distincte care pot fi valorificate prin intermediul plimbărilor în natură şi a drumeţiilor. Râul Barcău aparţine bazinului hidrografic al Crişurilor, reprezentând afluentul cel mai nordic, având o lungime de 147 de km.

Pe teritoriul comunei Ip râul prezintă un curs leneş şi meandrat, care poate fi valorificat prin diferite activităţi recreative (pescuit, băi), dar pot apărea şi unele fenomene hidrologice de risc, dintre care cele mai frecvente sunt inundatiile si secetele. Balta pentru pescuit de la Cosniciu de Jos – poate fi valorificată prin activităţi recreative de diferite tipuri (băi, relaxare prin simpla admirare a peisajului), asigurând în acelaşi timp resurse de faună piscicolă pentru practicarea pescuitului sportiv.

Apele freatice în locurile joase de luncă sunt aproape de suprafaţă şi au tendinţa de a produce înmlăştiniri. În cadrul apelor de adâncime se diferenţiază cele ascensionale (arteziene), acumulate în stratele de nisip şi pietriş pannoniene.

La Zăuan-Băi există izvoare de apă minerală sulfată – magneziană – calcică (cu sare amară) extrem de rară în România, cu eficienţă în tratarea bolilor reumatice, diabetice, gastrice, ginecologice, fapt dovedit de cercetările ştiinţifice realizate în anii ’60.

În trecut, aceste izvoare erau valorificate prin cură internă şi externă, băile au fost alimentate din două fântâni şi au fost încălzite în căldări mari, după care au fost răsturnate în vane de baie; cu trecerea timpului oamenii au uitat de existenţa lor.

Clima unei aşezări este influenţată în primul rând de poziţia aşezării, dar şi de configuraţia majoră a reliefului, de configuraţia de detaliu, chiar şi de învelişul vegetal, în special vegetaţia forestieră. Clima la rândul său acţionează în mod pozitiv sau negativ asupra organismului uman, stimulând sau degradând starea lui de sănătate.

Clima şi componentele sale sunt utilizate în cadrul aeroterapiei şi climatoterapiei, ca mijloace terapeutice cu ajutorul cărora poate fi ameliorată starea de sănătate al organismului uman. Prin poziţia sa, comuna Ip se încadrează în sectorul de climă continental-moderată, care caracterizează regiunile vestice şi nord-vestice ale ţării noastre şi este supus unei circulaţii vestice predominante.


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi