Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. La Şamşud se derulează cel mai mare proiect din istoria comunei! GALERIE FOTO


Sub buna administraţie condusă de tânărul şi ambiţiosul primar Banto Zoltán, comuna Şamşud a început anul în forţă după ce s-a dat startul lucrărilor la apă şi canalizare. Este cel mai mare proiect din istoria comunei, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, la care se lucrează intens pe trei şantiere, două în centrul comunal şi unul în Valea Pomilor. La Şamşud se derulează şi alte proiecte importante precum amenajarea unui cămin cultural modern, iar în perioada următoare se va asfalta un drum comunal important, ce face legătura cu judeţul Satu Mare


Banto Zoltán, primarul comunei Şamşud: “Le mulţumesc locuitorilor comunei pentru înţelegere şi sprijin. Munca începută acum doi ani şi ceva începe să se vadă, dar nu vrem să ne oprim aici şi vrem să continuăm dezvoltarea comunei. Cer înţelegere oamenilor pentru şantierele existente, dar fără ele nu se poate lucra, pentru ca zona să se dezvolte. Sunt sigur că oamenii înţeleg şi s-au aşteptat la acest lucru. Suntem în toiul lucrărilor, dar la final ne vom putea bucura cu toţii de realizări extrem de importante. Tuturor comunelor din Sălaj le  doresc o dezvoltare cât mai modernă şi mai accentuată. Să avem putere de muncă de la Dumnezeu şi să avem cât mai multe realizări”.

Satul Şamşud a fost atestat pentru prima dată în anul 1349 sub denumirea de „sacerdos parochialis de Samson, nobiles de Samson”, iar din 1366 cunoaşte denumirea de Samson. În sat se află Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, construită în anul 1885.

Biserica nu a fost niciodată pictată. Biserica Reformată din Şamşud a fost construită în anii 1500, iar în anul 1837 s-a construit turla din piatră. Biserica a fost zugrăvită în anul 1800. Cel mai vechi clopot din lăcaşul de cult dăinuie din anul 1652.

Tot în Şamşud se află şi dealul Mihok feje, unde a fost omorât şi înmormântat haiducul Mihok. Tot în acea zonă se află şi copacul Rakoczi, un stejar uriaş. Se pare că în anul 1705, după o bătălie la Jibou, lângă stejar s-a odihnit comandantul Rakoczi Ferenc II. Există în sat şi o cetate, dar peste aceasta, în timp, a crescut o pădure. Legendele spun că din pădure există un tunel secret pe unde poţi ajunge în biserica reformată din Coşeiu.

Satul Valea Pomilor a fost atestat în anul 1349 sub denumirea de Mocsaly. Trebuie să spunem că această denumire înseamnă „mocirlă”. De altfel, satul s-a numit în primele decade ale epocii comuniste – Mocirla, însă după venirea la putere în România socialistă a dictatorului Nicolae Ceauşescu, denumirea a fost schimbată în Valea Pomilor, deoarece acolo s-a înfiinţat o plantaţie de pomi. Biserica din sat datează din anul 1792. Turla bisericii a fost construită în anul 1836, având o înălţime de 28m.

Trebuie să amintim că satul Şamşud avea în anul 1715  doar 72 de locuitori. În anul 1720 erau deja 171, în anul 1847 locuiau 1.039, în anul 1869 erau 1.226, în 1880 trăiau 1.104, iar în 1890 erau 1.150 de persoane în sat. După statistica ultimului recensământ – în comună – locuiesc 1700 de persoane, de etnie maghiară, română şi rromi.

După religie, majoritatea locatarilor sunt reformaţi, dar în comună se înalţă şi o biserică ortodoxă şi două case de rugăciuni, una aparţinând baptiştilor, iar cealaltă penticostalilor. Locatarii au preluat credinţa reformată în timpul principelui Bethlen Gabor.

Având în componenţă doar două localităţi, Şamşud nu este o comună mare, însă are un stil aparte şi începe să devină tot mai atrăgătoare. “Ţinutul” vinului face ca această aşezare să fie cunoscută de mulţi sălăjeni şi chiar de oameni din alte judeţe, la fel şi datorită fermei pomicole de la Valea Pomilor. În plus, şi aşezarea geografică a comunei este atrăgătoare, lucru de care ne-am convins şi noi, reporterii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean, în vizita pe care am făcut-o zilele trecute în comuna condusă de Banto Zoltán.

Am stat de vorbă cu un primar tănăr, care are o viziune modernă asupra dezvoltării, pe care a şi pus-o în practică încă din 2016, când a primit încrederea cetăţenilor.

Au fost multe lucruri de pus la punct în această comună, iar în primii ani s-a lucrat la proiecte, ca din acest an să se vadă şi roadele. Despre toate proiectele şi realizările de până acum, dar şi despre planurile de viitor ale administraţiei locale am purtat o amplă discuţie cu primarul Banto Zoltán.

“Comuna noastră are un ritm alert de dezvoltare în ceea ce înseamnă proiectele. Practic, aproape trei ani de zile am lucrat doar cu hârtii, proiecte tehnice, autorizaţii, dar acum am ajuns în faza de execuţie a lucrărilor”, au fost cuvintele de început ale primarului.

A început construcţia unei capele în centrul comunal

În această perioadă, comuna Şamşud se află într-un adevărat şantier unde se demarează lucrări mai mici, dar şi foarte mari. O lucrare mai mică este cea de construcţie a unei capele, chiar în cimitirul din Şamşud. Capela ar urma să fie finalizată chiar de Ziua morţilor, în 1 noiembrie, investiţia urmând a se realiza prin GAL Tovishat.

“Lucrările au început în decembrie, dar au fost stopate până în  primăvară. La finalul acestei luni se vor relua lucrările. Valoarea construcţiei este de 60.000 de euro, sumă pe care am primit-o de la GAL. Sperăm ca de Ziua morţilor să poată fi finalizată şi dată în folosinţă. Era necesar să avem o capelă în comună, fiindcă este neplăcut ca o persoană decedată să fie ţinută în casă câteva zile până la înmormântare. Capela va fi una modernă, dar sperăm să nu fie folosită foarte des”, a spus primarul Banto Zoltán.

În Şamşud se lucrează la modernizarea unui cămin cultural

La doar câteva sute de metri distanţă de clădirea Primăriei, există un alt şantier, unde am putut vedea şi noi că se lucrează intens. Chiar lângă Şcoala Gimnazială „Szikszai Lajos” se pun bazele unei cămin modern, care va fi dotat corespunzător, iar potrivit primarului, investiţia se poate finaliza până la finalul anului. În incinta căminului va fi amplasat şi muzeul satului.

“Ne-am luptat mult pentru modernizarea şi dotarea căminului cultural, până am obţinut finanţarea. Căminul din Şamşud se construieşte pe locul unde a fost fosta grădiniţa, iar lucrările au început în  această lună. Proiectul se realizează prin AFIR şi are o valoare de 180.000 de euro. Practic va fi o modernizare şi dotare, iar acolo vom amplasa şi muzeul satului. Avem termen de finalizare până în 2020, dar constructorul ne-a transmis că lucrarea se poate termina până la finalul acestui an”, ne-a informat Banto Zoltán.

Măreţul proiect de apă şi canalizare a prins contur!

Este clar că o comună mică precum Şamşud nu se poate dezvolta fără bani din fonduri europene sau guvernamentale.

În acest sens, primarul s-a zbătut pentru a atrage fonduri, iar prin PNDL 2 au fost depuse patru proiecte: reţeaua pentru apă şi canalizare, modernizare drum comunal, modernizare iluminat public şi construirea unei săli de sport. A primit finanţare unul singur, cel pentru apă şi canalizare care este însă de o importanţă foarte mare.

“Practic am avut de ales între apă şi canalizare şi drum comunal, dar am considerat că este mai oportun să avem mai întâi apă şi canalizare. Comuna nu are apă potabilă şi fiecare gospodărie avea fântână, dar vara aveam probleme cu apa”, ne-a informat primarul.

Valoarea acestui măreţ proiect este de aproximativ 5 milioane de euro şi contractul de finanţare a fost semnat anul trecut. Aproape un an au durat achiziţiile şi procedurile de lucru, iar din această lună au şi început lucrările.

“Se munceşte pe trei şantiere. Unul pe drumul principal, unul în Valea Pomilor şi altul în Şamşud. Avem termen de finalizare până în 2021, dar rămâne de văzut cum vor decurge lucrările. Se pot termina şi mai repede. Apă vom avea din lacul Vârşolţ, prin conducta care merge la satul Sălăjeni. Vom avea un rezervor mare pe deal, de unde vor fi alimentate Valea Pomilor şi Şamşud, iar staţia de epurare va fi amplasată în partea de jos a comunei”, ne-a declarat  Banto Zoltán, cel care e încântat că proiectul a prins contur.

“Este cea mai mare realizare pentru noi. În secolul XXI, fără apă şi canalizare nu prea se poate. Vom avea o reţea în proporţie de 99% în toată comuna şi consider că acesta e cel mai important proiect din istoria comunei Şamşud. Am umblat foarte mult pentru acest proiect şi nici nu vreau să îmi     aduc aminte de câte ori am fost la Bucureşti. Trebuie să menţionez că şi primarii din trecut au făcut demersuri pentru a avea apă şi canalizare în comună, doar că nu s-a ajuns la finanţare. Ne bucurăm că acum am început acest proiect. Fiecare firmă care lucrează la acest proiect ar vrea să angajeze oameni din comună. Este un avantaj şi acest lucru pentru că oferă locuri de muncă noi”, a precizat interlocutorul nostru.

Drumul comunal ce face legătura cu judeţul Satu Mare va fi asfaltat!

Reţeaua de apă şi canalizare a reprezentat o prioritate în comună şi a fost singurul proiect din cele patru care a primit finanţare de la început. Între timp, autorităţile locale au fost informate că şi drumul comunal ce face legătura cu judeţul Satu Mare va intra la finanţare, astfel că în acest an ar putea începe lucrările. Este vorba de DC 4A, care leagă Şamşudul de satul Ser (comuna Bogdand) – judeţul Satu Mare.

“În decembrie am primit notificarea din partea Ministerului Dezvoltării, în ce priveşte finanţarea proiectului depus pentru drumul comunal ce leagă judeţul Sălaj cu judeţul Satu Mare. Partea de pe raza judeţului vecin a fost asfaltat până la limita de hotar, iar acum noi avem de asfaltat porţiunea cealaltă.  Drumul este acum pietruit, dar va fi modernizat şi asfaltat. Suntem în curs de documentaţie, iar apoi va fi semnat contractul. Cred că   proiectul va demara în acest an”, a spus primarul.

Drumul ce urmează să fie asfaltat are o distanţă de 4,2 km şi va ieşi în comuna Bogdand. Când drumul va fi asfaltat, judeţul Satu Mare va deveni mult mai accesibil pentru locuitorii comunei Şamşud, la fel şi spre oraşul Cehu Silvaniei, în care se va ajunge în doar 30 de minute.

Sală de sport în viitorul apropiat

Chiar dacă este compusă doar din două localităţi, comuna Şamşud are un număr însemnat de locuitori, aproximativ 1.700, dar şi un număr ridicat de elevi şi preşcolari, în jur la 350! Autorităţile locale vor să ofere condiţii cât mai bune tinerilor şi pe latura sportivă, astfel că în viitorul apropiat, primarul Banto Zoltán vrea ca în comună să existe şi o sală de sport modernă.

“Cred cu tărie şi cu entuziasm că vom avea în comună şi o sală de sport. Sportul pentru tineri înseamnă foarte mult şi este sănătate curată. Noi avem foarte mulţi copii, în jur de 350 la cele două şcoli. Este foarte bine pentru o comună care are 1.700 de locuitori”, a spus primarul.

Guvernul maghiar a finanţat construcţia a două locuri de joacă pentru copii!

Pentru a se dezvolta cât mai bine, comuna  a încercat să atragă fonduri din mai multe direcţii şi a obţinut finanţare tocmai de la statul maghiar pentru două parcuri de joacă pentru copii, amplasate în curtea şcolilor din Şamşud şi Valea Pomilor!

“Am primit fonduri de la guvernul maghiar, pentru două locuri de joacă pentru copii. Parcurile respective sunt deja finalizate în proporţii mari. Am primit 100.000 de lei de la statul maghiar şi împreună cu directorul şcolii am umblat mult pentru a obţine finanţare. Consider că cele două locuri de joacă pentru copii sunt realizări importante”, a spus primarul.

Bani de la Uniunea  Europeană pentru internet în comună

Uniunea Europeană are intenţia de a dota fiecare sat şi oraş din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public. Astfel, a fost lansat programul “WiFi4EU”, prin care Comisia Europeană doreşte să ofere internet Wi-Fi gratuit tuturor cetăţenilor, iar comuna Şamşud a fost printre primele care au depus cerere de finanţare.

Acelaşi lucru au mai făcut alte 22 de localităţi sălăjene, dar în prima fază doar patru localităţi au primit vouchere de la UE pentru furnizarea p acestui serviciu. Este vorba de oraşele Zalău şi Şimleu, dar şi de comunele Bănişor şi Şamşud.

“Am semnat contractul şi avem finanţarea, iar acum discutăm cu furnizorul de servicii, care ar urma să vină. Este vorba de 15.000 de euro şi vom amplasa 8 rutere în comună. Astfel, va exista internet gratis în toată comuna. Trăim într-o lume modernă, în care informaţiile sunt foarte importante. Ne-am gândit că ar fi util şi pentru comuna noastră. Anul acesta vom finaliza proiectul, iar acele rutere vor fi montate în zonele cele mai  frecventate”, a spus Banto Zoltán.

Activitatea fotbalistică începe să prindă contur

Fotbalul este sportul cel mai iubit şi în comuna Şamşud, iar tinerii sunt atraşi de “sportul rege”. Chiar dacă în momentul de faţă nu există o echipă de fotbal, în viitorul apropiat se doreşte reintrarea în circuitul “sportului rege”, mai ales că de câţiva ani viceprimarul  Vereş Gavril se ocupă de pregătirea copiilor.

În fiecare săptămână, “vicele” programează antrenamente la terenul din Valea Pomilor, unde participă foarte mulţi copii din comună. Şi pe timp de iarnă, activitatea continuă, iar antrenamentele au loc în sala de sport din Sărmăşag. În toamna anului trecut, comuna Şamşud a avut reprezentantă într-o competiţie organizată de AJF Sălaj şi a participat la Cupa Satelor, iar din sezonul următor, o grupă de juniori ar putea fi înscrisă în Campionatul Judeţean.

“Există o activitate fotbalistică în comună şi vrem să creştem nivelul. Avem juniori, care sunt antrenaţi de domnul viceprimar, dar ne-am gândit să formăm o echipă şi să ne înscriem în competiţiile organizate de AJF Sălaj”, ne-a declarat primarul, care s-a arătat deschis să susţintă activitatea sportivă din comună.

“Cu cea mai mare plăcere susţin activităţile sportive pentru a dezvolta comuna. Avem un teren de fotbal în Valea Pomilor şi alte două terenuri unde se poate juca în Şamşud, dar este foarte important să avem şi o sală de sport. Cred că pe viitor vom putea dezvolta comuna şi pe latura sportivă. Am putea face şi o pistă de alergare la terenul de fotbal”, a menţionat Banto Zoltán.

Centrul  de Informare Turistică promoveză cultura, tradiţiile şi obiceiurile din zonă

Încă din anul 2016, în comună funcţionează şi un Centru de Informare Turistică, care a fost amplasat în Valea Pomilor. Obiectivul s-a realizat prin fonduri de la Uniunea Europeană, iar valoarea sa s-a ridicat la peste 150.000 de euro. Centrul are un rol foarte important, deoarece promovează cultura, tradiţiile, dar şi obiceiurile din zonă.

“Împreună cu Primăria şi Consiliul Local avem diferite proiecte. Organizăm mai multe evenimente, precum Balul Fărşangului sau Balul Surechiului. Suntem implicaţi şi în evenimente culturale, iar prin Centrul de Informare Turistică păstrăm tradiţiile. Ţesem la război şi promovăm produsele tradiţionale din zonă”, ne-a informat Bartha Eva, una dintre cele două angajate de la Centrul din Valea Pomilor.

Cultivarea viţei de vie şi vinul de calitate care se produce în zonă sunt o adevărată “artă”. Pe acest segment vor să pună bazele şi autorităţile lcoale, care vin în sprijinul oamenilor şi au în plan să extindă reţeaua electrică până la aleea beciurilor din Şamşud.

“Pivniţele noastre sunt renumite şi vrem să dezvoltăm zona. Dorim să extindem reţeaua electrică până la pivniţe şi deja suntem în discuţii cu cei de la Electrica. Avem planuri de viitor în ceea ce priveşte turismul rural mai ales că  avem un centru turistic unde se lucrează foarte mult pentru a arăta lucruri interesante despre comuna noastră”, ne-a declarat primarul.

Deja comuna este vizitată de grupuri de turişti, chiar şi din străinătate, care sunt încântaţi să vadă obiceiurile din zonă dar şi să guste mâncarea şi băuturile tradiţionale. Portul şi dansul popular sunt alte atracţii pentru turiştii ce vin la Şamşud. Chiar şi copiii au posibilitatea să înveţe dansuri populare. În acest sens, în fiecare săptămână, la Şamşud vine un profesor din Zalău.

“Am avut un proiect de 1 milion de forinţi, prin care am achiziţionat costume populare. Banii au provenit de la statul maghiar. Punem accentul pe  partea culturală şi vom organiza  balul strugurilor şi Ziua comunei. Am realizat şi un site, pentru a putea afla lumea mai uşor de noi”, a precizat interlocutorul.

Bustul lui Szikszai Lajos, în incinta şcolii cu acelaşi nume

O personalitate marcantă pentru comuna Şamşud, dar şi pentru judeţul Sălaj, a fost Szikszai Lajos (1825 – 1897), vice-comite al comitatului Sălaj, care şi-a lăsat amprenta asupra arhitecturii oraşului Zalău. În perioada sa, în Zalău au fost puse bazele mai multor clădiri importante, printre care şi Spitalul vechi.

Tot în vremea lui Szikszai Lajos,  Zalăul a fost legat prin intermediul liniei ferate de localităţile Carei şi Dej, iar în anul 1894 s-a inaugurat prima fabrică de cărămidă.

“Szikszai Lajos s-a născut în Şamşud şi  este o personalitate importantă pentru noi. Avem în gând un proiect prin care să construim o statuie cu bustul lui, lângă şcoală. Am făcut demersurile şi sperăm ca în noiembrie, de Ziua şcolii, să avem statuia respectivă”, ne-a informat primarul. Să mai spunem că şi Şcoala Gimnazială din Şamşud poartă numele lui Szikszai Lajos.

Banto Zoltán: “Vrem să continuăm dezvoltarea comunei”

După vizita de la Şamşud am rămas surprinşi plăcut de faptul că o comună  mică se dezvoltă cu paşi rapizi datorită unei bune administraţii conduse de primarul Banto Zoltán. Viitorul comunei sună bine, dar până când toate proiectele implementate se vor finaliza, trebuie ca cetăţenii să aibă şi răbdare. În acest sens, primarul a adresat şi un mesaj pentru locuitorii comunei.

“Le mulţumesc locuitorilor comunei pentru înţelegere şi sprijin. Munca începută acum doi ani şi ceva începe să se vadă, dar nu vrem să ne oprim aici şi vrem să continuăm dezvoltarea comunei. Cer înţelegere oamenilor pentru şantierele existente, dar fără ele nu se poate lucra, pentru ca zona să se dezvolte. Sunt sigur că oamenii înţeleg şi s-au aşteptat la acest lucru. Suntem în toiul lucrărilor, dar la final ne vom putea bucura cu toţii de realizări extrem de importante. Tuturor comunelor din Sălaj le  doresc o dezvoltare cât mai modernă şi mai accentuată. Să avem putere de muncă de la Dumnezeu şi să avem cât mai multe realizări”, a încheiat Banto Zoltán.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Sporturi