Connect with us

TENIS

SPECIAL. Ambasador cu racheta de tenis, la doar 14 ani


La o vârstă destul de fragedă, Eric Verdeş reprezintă cu cinste judeţul Sălaj la competiţii naţionale şi internaţionale şi în nici 5 ani de activitate de performanţă şi a adunat în vitrina cu trofee peste 50 de distincţii. După Ionuţ Beleleu, cel care în urmă cu un deceniu cucerea medalii la Naţionale, CSM Zalău se poate mândri din nou cu un nou tenismen foarte talentat care în anii ar putea face pasul chiar şi către competiţiile din circuitul ATP


Puţini, tot mai puţini copii din ziua de astăzi aleg terenurile de sport în dauna tehnologiilor ultra moderne, de la telefoane şi până la cele mai “puternice” calculatoare sau console de joc.

Copiii din ziua de azi preferă, din păcate, un joc pe consolă, calculator sau să-şi piardă timpul pe telefoane rulând diferite aplicaţii ale unor site-uri de socializare, în detrimentul practicării unor sporturi care sunt benefice pentru sănătate, dar şi pentru dezvoltarea în timp ca persoană.

Sigur, e mai comod să stai la căldură, decât să depui efort şi să transpiri pe terenul de sport, însă, avantajele pe care ţi le oferă un sport se vor simţi în timp. În acest material nu vom vorbi despre cei care aleg tehnologiile moderne în dauna sportului, ci despre un băiat care la nici 15 ani a reuşit să cucerească trofee peste trofee, are un mare potenţial, iar antrenorii lui îi prevăd un viitor strălucit. Sportul în care excelează este tenisul de câmp.

Dar, să redăm povestea unui puşti care la vârsta de 14 ani are în vitrină peste 50 de medalii, reuşind să devină vicecampion naţional şi să aducă o medalie pentru CSM Zalău la Campionatele Naţionale, după o pauză de aproximativ 8 ani! Eric Verdeş, pentru că despre el vorbim, s-a născut la Zalău la data de 1 aprilie 2004, şi în cele ce urmează o să vă prezentăm povestea lui. Cine l-a inspirat să urmeze acest sport, de ce a ales tenisul, unde îşi propune să ajungă, câtă muncă a depus şi multe altele, pe care o să le puteţi afla în cele ce urmează.

A început tenisul la 10 ani

Putem spune că Eric provine dintr-o familie de sportivi. Tatăl său – Ciprian Verdeş – a fost un voleibalist de performanţă care de-a lungul carierei a evoluat în Ungaria, la CS Remat Zalău sau la CS Phoenix Şimleu Silvaniei, înainte de a renunţa la cariera de sportiv din cauza unei accidentări la umăr. Mama sa – Reka Verdeş – a făcut balet, iar copilul Eric a moştenit spiritul de sportiv de la părinţi, însă nu a ales voleiul, după cum se aştepta tatăl său şi a înclinat spre un alt sport, spre tenis.

Încă de la o vârstă fragedă a cochetat cu “sportul alb”, însă abia la vârsta de 10 ani a început să-l practice într-un mediu organizat. Primii paşi i-a făcut sub îndrumarea antrenorului Constantin Carp, la CSM Zalău.

“Am început tenisul la vârsta de 3 ani, însă după o perioadă de 3 ani am renunţat pentru că m-a plictisit. Pe la vârsta de 10 ani, mă uitam la televizor la meciurile de la US Open şi mi-a plăcut foarte mult ceea ce am văzut. Atunci, am dorit din nou să merg spre acest sport. Astfel, pot să zic că la vârsta de 10 ani am început să practic tenisul”, a spus Eric Verdeş pentru Sportul Sălăjean.

Eric Verdeş: “Mi-a plăcut foarte mult Novak Djokovic”

Meciurile de la US Open l-au făcut pe Verdeş să-şi îndrepte atenţia din nou către acest sport, însă sârbul Djokovic l-a făcut să se îndrăgostească de tenis. Ajuns între timp numărul 1 ATP, Djokovic a reprezentat un model pentru Eric Verdeş, care vrea să îi calce pe urme lui “Nole”, idolul său.

“Mi-a plăcut foarte mult de Novak Djokovic şi pot să spun că datorită lui am ales acest sport. Este un jucător care mă inspiră. Şi în prezent, îl admir pentru felul în care joacă”, a subliniat  Verdeş.

Au început să apară trofeele

Începutul a fost greu, ca de altfel în orice sport sau în orice nou început. Însă, încă de la primele antrenamente, Eric Verdeş a dat dovadă de seriozitate şi dorinţă de afirmare. Nu s-a lăsat demoralizat de faptul că nu prea câştiga meciuri pe la turneele la care participa. A fost un prim an greu, însă uşor-uşor au început să apară victoriile, dar şi primele trofee.

“Am început la CSM Zalău şi îmi amintesc cât de greu a fost atunci. Nu prea reuşeam să câştig meciuri şi pierdeam ori din primul tur, ori din al doilea. Asta a durat cam un an de zile, iar după aceea am început şi eu să câştig turnee. Jocul meu a avansat de la an la an şi pot să zic că am ajuns la un nivel bun. Sigur, e şi mai diferit, odată cu vârsta, deoarece la 10 ani trebuia doar să ţii mingea în teren. Acum, nu se mai poate aşa şi trebuie să câştigi tu punctele, nu să aştepţi greşeala adversarului”, precizează Eric.

Anul 2016 reprezintă pentru sălăjeanul nostru anul în care a ajuns în topul jucătorilor de tenis din România. Într-un singur an, Eric Verdeş a reuşit să câştige nu mai puţin de 15 trofee la turnee naţionale şi internaţionale şi a ajuns în Top 20 cei mai buni jucători din ţară la categoria 14 ani!

A devenit vicecampion naţional

După ascensiunea din 2016, pentru Eric au urmat victorii, eşecuri, experienţe din care a avut de învăţat. Însă, indiferent de situaţie, sălăjeanul nostru nu s-a dat bătut şi mereu a găsit o cale de a merge mai departe.

A dat dovadă de seriozitate, a depus multă muncă la antrenamente şi chiar dacă a  fost nevoit să schimbe categoria de vârstă, tenismenul de la CSM Zalău a găsit mereu o “portiţă” către fruntea ierarhiei Federaţiei Române de Tenis.

Ajuns în topul celor mai buni tenismeni din România la categoria de vârstă 14 ani, Eric şi-a schimbat aspiraţiile şi sălăjeanul îşi dorea tot mai mult, iar ambiţia sa a dat roade la începutul anului 2018. Astfel, în luna ianuarie a anului trecut, a făcut pereche cu Alex Giurea, cu care a cucerit argintul la Campionatul Naţional de Iarnă U14.

Verdeş a adus astfel prima medalie la Naţionale pentru CSM Zalău după o pauză de 8 ani. Mai mult de atât, şi-a pus amprenta asupra acestui sport în judeţul nostru şi lumea a început să afle cine este acest copil şi ce potenţial are.

A ajuns printre cei mai buni tenismeni din ţară

Chiar dacă avea doar 14 ani, puştiul a început să participe la turnee la categoria de vârstă16 ani şi chiar dacă era mai tânăr decât adversarii lui a dat dovadă de potenţialul său şi a început să obţină trofee importante.

Astfel, pentru Eric Verdeş a urmat un loc 2 la Circuitul Naţional FRT - Cupa Tenis Club Bucureşti, după care la Campionatul Naţional Individual de Vară U 14 a fost din nou aproape de podium, însă a ocupat locul 4 în cele din urmă, tot la proba de dublu.

După aceste turnee, a urmat un loc 2 la Circuitul Naţional FRT - Trofeul Ardealului, dar şi locul 1 la Intesa Sanpaolo Bank Junior Slovenia Open Under 14, la dublu, acolo unde a făcut pereche cu ucraineanul Artem Dzhurdzha. Anul 2018 l-a încheiat en fanfare, cu o dublă victorie la Circuitul Naţional FRT - Cupa Dyadora de la Timişoara.

La competiţia din Banat, Verdeş s-a impus atât în proba de simplu, cât şi la dublu, acolo unde a făcut pereche cu acelaşi Alex Giurea.

“Până în prezent am câştigat peste 50 de trofee dintre care cele mai importante sunt titlul de vicecampion naţional la dublu, turneul internaţional la dublu din Slovenia şi dubla reuşită la Circuitul Naţional Cupa Dyadora”, ne spune tenismenul de la CSM Zalău.

Toate aceste rezultate l-au propulsat pe Eric Verdeş până în Top 15 la categoria de vârstă 16 ani. În prezent, tenismenul de la CSM Zalău ocupă locul 15, cu 3.477 de puncte.

Însă, până să ajungă la acest nivel şi să obţină toate aceste medalii, în spate a fost o muncă grea, sacrificii, dar mai ales seriozitate. Face antrenamente atât la Zalău, cât şi la Cluj-Napoca.

“La început mergeam de trei ori pe săptămână la antrenamente, dar de vreo trei ani încoace am început să merg aproape în fiecare zi, excepţie fiind ziua de duminică, când fac pauză. Mai mult, în ultimul an am început să joc cam trei ore pe zi, la care se adaugă şi pregătirea fizică. E multă muncă, fac pregătire atât la Zalău, cât şi la Cluj. Însă, la Cluj-Napoca am mers mai puţin în ultimul timp, deoarece mă pregătesc pentru examenul de capacitate din clasa a VIII-a”, ne spune tenismenul în vârstă de 14 ani.

Verdeş nu neglijează şcoala

Chiar dacă a ajuns unul dintre cei mai buni tenismeni din ţară, elevul Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” nu a neglijat în nicio clipă şcoala şi este un elev de nota 10. Tânărul sălăjean se pregăteşte intens pentru examenul de capacitate, însă în acelaşi timp nu uită nici de tenis. Sunt eforturi mari, însă merită.

“E greu să îmbin sportul cu şcoala şi de obicei ajung acasă pe la ora 20.00, când încep să învăţ, pentru ca la ora 21.30 să mă pun la somn şi dimineaţa să o iau de la capăt. E greu, dar sunt o fire ambiţioasă şi încerc să merg mai departe”, spune Verdeş.

Constantin Carp, antrenor CSM Zalău: “Îi prevăd un viitor la profesionişti”

De-a lungul anilor, CSM Zalău i-a avut pe Ionuţ Beleleu sau Carmen Şelaru, cei doi reuşind să obţină medalii la Campionatele Naţionale, însă un nume pe care trebuie să-l menţionăm este şi cel al lui Andrei Brisc. Practic, cei trei erau consideraţi cei mai talentaţi tenismeni din judeţul nostru. Cel puţin, până să intre în circuit Eric Verdeş.

Despre Verdeş am auzit numai cuvinte de laudă, despre cât de serios este, despre munca pe care o depune la antrenamente şi despre dorinţa lui arzătoare de a ajunge în topul tenisului românesc. Toate aceste caracteristici ne-au fost confirmate şi de către antrenorul Constantin Carp, sub îndrumarea căruia Eric Verdeş a făcut primii paşi în tenis.

“În primul rând, Eric este o băiat foarte serios, plăcut, sociabil şi poţi povesti cu el orice, nu doar ceea ce ţine de tenis. Este foarte ascultător şi ceea ce îi spun la antrenamente asimilează repede. Pe planul tehnic şi tactic, dacă ai făcut cu el o temă de antrenament, ţi-o asimilează foarte repede. Are calităţi foarte multe pentru un jucător de tenis şi totul ţine de sănătatea lui. Este dispus la efort, nu dă niciodată înapoi şi eu îi prevăd un viitor la profesionişti, dacă o să fie sănătos. Are o problemă cu masa musculară, însă, nu am dorit să lucrăm la acest aspect deocamdată, pentru că el încă este în creştere. Are aproape 1,90 m la nici 15 ani împliniţi, ceea ce este foarte bine pentru un tenismen. Este un copil care încă de la vârsta de 10 ani a dat dovadă de multă maturitate şi atunci gândea ca un copil de 12 – 13 ani, iar aici este câştigul foarte mare la el. I-a fost greu la început, dar eu am încercat tot timpul să-l încurajez şi mă bucur că a ajuns la nivelul acesta”, ne-a spus Constantin Carp.

De pregătirea lui Eric Verdeş, până în prezent s-au ocupat antrenorii Constantin Carp, Adrian Szabo (Cluj-Napoca) şi Bogdan Cuceu.

Până la această vârstă, sălăjeanul are deja un palmares destul de important şi după cum spune şi antrenorul Constantin Carp, doar de el depinde dacă îşi va fructifica potenţialul imens de care dispune şi dacă va ajunge printre profesionişti.

Drumul până la circuitul ATP nu este unul uşor, dar dacă Verdeş va continua să dea dovadă de aceeaşi seriozitate şi dorinţă de afirmare în continuare, cu siguranţă că o să ajungă acolo unde şi-a propus.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in TENIS