Connect with us

BOX

SPECIAL. Adrian Popuţea, profilul unui campion


Pentru pugilistul de la CSM Zalău, anul 2018 a însemnat anul în care a decis să urce pentru ultima dată în ring în calitate de sportiv şi să pună mănuşile în cui. La finalul carierei, sportivul sălăjean se poate lăuda cu un palmares impresionant, adunând peste 30 de medalii cucerite la Naţionale, Cupa României, Centura de Aur sau chiar la Campionatul European Studenţesc


E bine cunoscut faptul că Sălajul este un judeţ care nu iese în evidenţă, iar mulţi chiar au câteva semne de întrebare despre existenţa lui. Dar, la fel cum se întâmplă în foarte multe cazuri, sportul a fost ambasadorul principal al judeţului, iar prin rezultatele unor sportivi, Sălajul a ajuns cunoscut la nivel naţional sau chiar internaţional.

E frumos când ne putem mândri cu reuşitele unor sportivi şi este trist faptul că aceşti sportivi ajung şi la momentul retragerii, iar – în anul 2018, unul dintre cei mai valoroşi sportivi ai Sălajului a ajuns în acel punct.

Este vorba despre Adrian Popuţea (n. 20 aprilie 1986). Pugilistul de la CSM Zalău a pus punct carierei de 18 ani, fiind cel mai longeviv sportiv amator din istoria boxului românesc. De-a lungul anilor, el a cucerit peste 30 de medalii la Campionatele Naţionale, Cupa României sau chiar la Campionatul European Studenţesc.

Aceste rezultate l-au propulsat în topul boxului sălăjean, fiind considerat unul dintre cei mai buni pugilişti ai Sălajului. Şi-a încheiat activitatea în stil de mare campion, obţinând o medalie la Naţionale.

“A fost ultimul meci. Am discutat demult cu maestrul Dragoş despre asta. Noi am hotărât de la începutul anului că acesta va fi ultimul meu Campionat Naţional ca şi sportiv. Cred că ajunge ca şi sportiv şi de acum încolo sper să reuşesc să găsesc următorii campioni pentru judeţul Sălaj, în calitate de antrenor”, spune Popuţea, după ultimul Campionat Naţional din carieră.

A început boxul la 13 ani

Sigur, e uşor să vorbim de rezultate şi de medalii, însă, haideţi să ne aducem aminte de unde a pornit această ascensiune a celui ce avea să devină pugilistul Adrian Popuţea. Era finalul anului 1999, când un puşti de 13 ani s-a decis să calce pentru prima dată într-o sală de box, îndrumat fiind de un vecin.

“Am început boxul în 10 decembrie 1999, îndrumat de către Cosmin Fărcaş, un vecin de-al meu, sub comanda antrenorului Ioan Popa”, îşi aduce aminte Popuţea.

Timp de aproximativ două luni de zile, s-a pregătit intens la antrenamente şi maestrul Popa a văzut în el potenţialul mare de care dădea dovadă, iar după vreo două luni a avut şi primul meci din carieră.

“Era 13 februarie 2000 când am avut primul meci, la Oradea şi am reuşit să obţin o victorie înainte de limită”, îşi aminteşte pugilistul.

În 2001 a cucerit şi prima medalie la Campionatul Naţional

Cariera în box a început promiţător pentru Popuţea, cu acea victorie de la Oradea, însă tânărul a început să adune victoriile şi chiar a fost la o selecţie pentru lotul naţional de cadeţi. Acolo, în meciul 13 al scurtei cariere a venit şi prima înfrângere.

Totuşi, acel eşec nu l-a demoralizat pe promiţătorul Adrian Popuţea, ci l-a motivat să se antreneze şi mai mult şi să demonstreze că are valoare.

Perseverenţa sa a început să dea roade, iar în 2001, după ce câştiga etapa de zonă de la Baia Mare, a reuşit să cucerească şi prima medalie, una de bronz, la Campionatul Naţional de Cadeţi de la Mangalia. Viitorul suna bine pentru puştiul care la 13 ani s-a apucat de box.

În ultimul an la juniori, Popuţea a cucerit 4 medalii importante

Sigur, după cum spuneam, Popuţea era un copil promiţător cu potenţial mare, însă era nevoie şi de confirmarea talentului pe care îl are. În 2002, a trecut sub comanda maestrului Ioan Dragoş şi – chiar dacă primii ani au fost mai dificili, sub comanda noului maestru avea să-şi atingă potenţialul maxim şi să urce în topul pugiliştilor din Sălaj.

Au fost trei ani la rând când zălăuanul nu a urcat pe podium la Campionatele Naţionale, deşi câştiga de fiecare dată etapele de zonă. Aceste nereuşite “l-au dezlănţuit” pe tânărul, dar promiţătorul pugilist, iar în ultimul an la juniori a reuşit o performanţă incredibilă. Astfel, elevul lui Ioan Dragoş a reuşit să obţină patru medalii importante.

Este vorba despre medalia de bronz la Naţionalele de Juniori, medalia de bronz la  Naţionalele de Tineret, medalia de bronz la Naţionalele de Seniori şi medalia de bronz la Cupa României de Seniori! Patru medalii de bronz, dintre care două obţinute în competiţiile de seniori, destul de impresionant pentru un junior.

Medaliat cu bronz la Campionatul European Studenţesc

Odată cu trecerea timpului, sportivul care promitea multe a început să şi confirme, iar medaliile au început să se înmulţească. Chiar dacă cariera în box se afla pe o pantă ascendentă, Popuţea nu a neglijat şcoala, astfel că în anul 2005 a urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, obţinând şi o bursă de studii la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad, bursă oferită sportivilor de lot naţional.

A terminat studiile în anul 2008, an în care a avut şi o dublă legitimare cu Box Club UVVG Arad, club care îi oferea gratuitate la studii. Timp de doi ani, Popuţea devine masterand în management în sport. Mai mult, acesta a urmat cursurile unei alte facultăţi de Ştiinţe ale Naturii (Ecologia şi Protecţia Mediului) pe care a finalizat-o în 2011.

Totuşi, în această perioadă, a reuşit să cucerească din nou medalii la Campionatele Naţionale şi la Cupa României, însă cea mai importantă din această perioadă a fost cucerită în anul 2009, la Campionatul European Studenţesc. Dar, în topul celor mai importante medalii cucerite de Adrian Popuţea se numără şi medalia de bronz cucerită în anul 2008 la Centura de Aur a României.

Din 2013, antrenor voluntar la CSM Zalău

În anul 2012, odată cu finalizarea studiilor, Adrian Popuţea se întoarce la Zalău şi chiar s-a gândit să renunţe la box, pentru a se axa pe o carieră în antrenorat.

“În 2012 mi-am finalizat studiile şi modulele psihopedagogice şi m-am întors la Zalău. Tot în acel an am considerat că trebuie să pun mănuşile în cui şi am făcut a doua specializare, antrenor box. În anul 2013, am încheiat un contract de voluntariat cu CSM Zalău pe bază de antrenorat”, ne-a spus Popuţea.

Adrian Popuţea, triplu câştigător al Cupei României

Totuşi, gândul că încă mai poate boxa nu l-a lăsat  să renunţe la cariera de sportiv. Astfel, în anii 2013, 2014 şi 2017 a reuşit să obţină cele mai importante medalii la Cupa României, cele de aur, iar respectivele performanţe l-au făcut să-şi amâne retragerea.

Mai mult, în 2012 şi 2017, pugilistul a devenit şi vicecampion naţional, iar între 2013 – 2015 şi 2018 a cucerit alte medalii de bronz. Totuşi, în cele din urmă, Popuţea s-a decis să pună pună punct carierei de sportiv, la capătul a 18 ani de box, fiind cel mai longeviv sportiv amator din boxul românesc.

Întrebat fiind de sentimentele care l-au încercat la primul meci din carieră versus la ultimul meci din carieră, pugilistul a fost ferm.

“În primul meci m-a încercat dorinţa de victorie şi afirmare, în timp ce în ultimul meu meci, m-au trecut sentimente de obişnuinţă, de monotonie”, ne-a mărturisit Adrian Popuţea.

Din 2018, a devenit antrenor cu acte în regulă la CSM Zalău

Anul 2018 a însemnat pentru Adrian Popuţea anul în care a decis să pună punct carierei de sportiv şi să se axeze doar pe antrenorat.

Astfel, în vara anului trecut, Popuţea a susţinut şi trecut cu brio examenul pentru a deveni antrenor cu acte în regulă la CSM Zalău. Acesta speră să găsească noi campioni, pe care să îi ajute să ajungă pe cele mai înalte culmi.

“Sper ca această experienţă să îmi fie benefică în descoperirea şi pregătirea următorilor campioni naţionali şi – de ce nu – europeni, mondiali sau olimpici! Obiectivul personal ca şi antrenor este ca până în 2021 să participăm cu sportivi pregătiţi de mine la Campionate Europene şi Mondiale şi până în 2025, obţinerea unei medalii”, a conchis Popuţea.

Pe această cale, noi îl felicităm pentru cariera de sportiv şi pentru medaliile pe care le-a obţinut şi nu putem decât să îi urăm succes în noua carieră.


C.V. Adrian Popuţea:

Campionatul Naţional Cadeţi:

♦ medalie de bronz (2001, Mangalia)

 

Campionatul Naţional Juniori:

♦ medalie de bronz (2001, Mangalia)

 

Campionatul Naţional Tineret:

♦ medalie de bronz (2005, Timişoara)

♦ medalie de argint (2006, Constanţa)

 

Campionatul Naţional de Seniori:

♦ medalie de bronz (2005, Oradea)

♦ medalie de bronz (2006, Iaşi)

♦ medalie de argint (2007, Târgu Jiu)

♦ medalie de bronz (2008, Iaşi)

♦ medalie de bronz (2009, Arad)

♦ medalie de argint (2010, Reşiţa)

♦ medalie de bronz (2011, Bacău)

♦ medalie de argint (2012, Reşiţa)

♦ medalie de bronz (2013, Reşiţa)

♦ medalie de bronz (2014, Piatra Neamţ)

♦ medalie de bronz (2015, Târgu Mureş)

♦ medalie de argint (2017, Bucureşti)

♦ medalie de bronz (2018, Bacău)

 

Cupa României Seniori:

♦ medalie de bronz (2005, Buzău)

♦ medalie de bronz (2007, Mangalia)

♦ medalie de argint (2009, Iaşi)

♦ medalie de bronz (2010, Iaşi)

♦ medalie de bronz (2011, Iaşi)

♦ medalie de bronz (2012, Arad)

♦ medalie de aur (2013, Bacău)

♦ medalie de aur (2014, Iaşi)

♦ medalie de bronz (2015, Brăila)

♦ medalie de bronz (2016, Brăila)

♦ medalie de aur (2017, Bacău)

♦ medalie de bronz (2018, Bacău)

 

Cupa Federaţiei Române de Box (echipe):

♦ medalie de aur (2008, Arad)

 

Centura de aur a României:

♦ medalie de bronz (2008, Constanţa)

♦ medalie de bronz (2014, Chiajna)

 

Campionatul European Studenţesc:

♦ medalie de bronz (2009, Elista, Rusia)


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in BOX