Connect with us

CUPELE EUROPENE

Antrenor de patru stele la CS Volei Municipal


Andrzej Kowal a cucerit trei titluri naţionale, două medalii de argint şi Supercupa Poloniei cu titrata Asseco Resovia Rzeszów, pentru ca în Europa să îşi ducă echipa în finala Cupei CEV şi chiar în finala Ligii Campionilor! Acum, polonezul vrea să devină campion şi în România, la prima sa aventură în afara ţării sale


Decizia surprinzătoare a bulgarului Nikolay Jeliazkov de a pleca de la CS Volei Municipal nu a fost simţită în sânul echipei sălăjene.

Astfel, imediat după ce Jeliazkov a plecat în Bulgaria, banca tehnică a fost ocupată de un alt antrenor, este vorba despre polonezul Andrzej Kowal.

Dacă ne uităm la CV-ul său, putem spune că Zalăul a tras cartea câştigătoare, dar acest lucru trebuie certificat şi în teren, iar prima ocazie va fi chiar derby-ul cu SCMU Craiova.

Deşi are 47 de ani şi o activitate pe banca tehnică de aproximativ 15 ani, Andrzej Kowal (n. 27 Februarie 1971) a antrenat doar în ţara natală! Mai mult, polonezul a pregătit în carieră o singură echipă de club: Asseco Resovia Rzeszów.

Aşadar, după ce a evoluat ca jucător la Górnik Radlin şi Resovia Rzeszów timp de peste 16 ani, Kowal a urmat cariera de antrenor.

Aproximativ şapte ani, acesta a pregătit formaţia secundă a Resovia Rzeszów, pentru ca în anul 2011 să fie promovat la echipa mare. Aici, a realizat performanţe notabile, atât în Plusliga – considerat unul dintre cele mai puternice campionate din Europa, dar şi în cupele europene.

Încă din primul sezon pe banca echipei Resovia, Kowal a cucerit titlul naţional şi a ajuns în finala Cupei CEV! În următorul sezon, formaţia condusă de Andrzej Kowal a devenit din nou ”regina” Poloniei, cucerind şi Supercupa Poloniei.

Munca sa de la Resovia a fost recompensată şi cu o numire pe banca tehnică a Naţionalei de tineret, cu care s-a clasat pe locul 3 la Liga Europei şi pe locul 4 la Jocurile Europene din anul 2015.

De fapt, 2015 a fost şi anul de vârf al carierei sale, când echipa condusă de el a cucerit al treilea titlu naţional, dar a ajuns şi în finala Ligii Campionilor, pierdută în faţa ruşilor de la Zenit-Kazan!

În ultimii ani, echipa şi-a mai pierdut din strălucire, iar în acest sezon chiar a avut un parcurs modest, deşi bugetul a fost unul foarte bun: 3 milioane de euro!

După patru eşecuri la rând, Andrzej Kowal  a fost demis, iar locul său a fost luat de românul Giani Creţu! Acest lucru se întâmpla la finalul lunii octombrie.

Şomer de lux timp de aproape trei luni, tehnicianul nu a stat prea mult pe gânduri, când a venit oferta de la Zalău, astfel că polonezul a semnat un contract cu CS Volei Municial, pe care vrea să o facă din nou campioana a României!

“Mă bucur că sunt aici, pentru că este pentru prima dată când lucrez în afara Poloniei. Ştiu că Zalăul are o echipă bună şi experimentată, care luptă pentru primul loc în campionat şi Cupa României. Vreau să ajut echipa să le câştige. Avem obiective concrete şi vom face totul ca să câştigăm”, a spus Andrzej Kowal.

Polonezul a ajuns în România în cursul zilei de sâmbătă, dar a ratat debutul pe banca Zalăului. Deşi a ajuns la Baia Mare, el nu a reuşit să se aşeze pe banca tehnică, deoarece jocul cu Ştiinţa Explorări începuse.

Aflat în tribune, tehnicianul a reuşit să îşi facă o primă imagine despre noua echipă, pentru ca debutul său în campionatul românesc se aibă loc tocmai în derby-ul cu SCMU Craiova, programat sâmbătă de la ora 18.00, la Sala Sporturilor “Gheorghe Tadici”!


Andrzej Kowal:

2004 – 2011: Resovia Rzeszów (II)

2011 – 2018: Asseco Resovia Rzeszów

2014 – 2015: Naţionala Poloniei de tineret (U23)

Performanţe:

2012, 2013, 2015: titlul național în Polonia

2014 și 2016: medalia de argint în Polonia

2013: Supercupa Poloniei

2012: finala Cupei CEV

2015: finala Ligii Campionilor

2015: bronz cu Naționala U23 la Liga Europeană


 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in CUPELE EUROPENE