Connect with us

Ştiri din Sălaj

Azi, zi specială de poezie la Zalău, cu actorul Constantin Chiriac


Are în spate 20 de filme şi 50 de spectacole, dar şi instincţii importante în ţară şi în străinătate. Actorul Constantin Chiriac vine la Zalău să ne încânte cu recitaluri de poezie, unul la Catedrala “Sfânta Vineri” şi unul la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj


Directorul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu şi totodată directorul Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu, actorul Constantin Chiriac, vine la Zalău pentru a susține două recitaluri de poezie, METANIE ȚIE, PĂRINTE și DOMNULE ȘI FRATE EMINESCU .

Urmând exemplul orașului Sibiu al cărui nivel economic a crescut și datorită teatrului, Festivalului Internațional de Teatru și evenimentelor culturale ce s-au creat în jurul acestor mișcări, echipa PRO Teatru și-a propus același obiectiv, de a crește indicele de participare culturală ce conform studiului despre VITALITATEA CULTURALĂ A ORAȘELOR DIN ROMÂNIA realizat de CULTURDATA în anul 2016, se afla la nivelul de -0.498800775.

Un prim pas pentru îndeplinirea acestui obiectiv este creșterea numărului de evenimente culturale ale orașului și fidelizarea publicului.

Recitalul “Metanie Ție, Părinte!” va avea loc azi la Catedrala “Sfânta Vineri” începând cu ora 17:30, iar recitalul “Domnule și Frate Eminescu” va avea loc la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, sala “Dialoguri Europene”, începând cu ora 19:30.

Intrarea este gratuită la ambele evenimente.

“Vă așteptăm cu dragoste la acest eveniment ce se dorește a fi o noua treaptă pentru evoluția culturală a acestui oraș. Pregătim terenul pentru construirea unui teatru care să răspundă nevoilor sălăjenilor. Vă asigurăm că vor urma mult mai multe spectacole de teatru în orașul nostru. De data aceasta l-am adus, pentru a vă bucura cu poezie, pe actorul Constantin Chiriac, cel ce mulți ani de zile i-a fost coleg, prieten și partener pe scena Teatrului Național Radu Stanca și Festivalului Internațional de Teatru, actorului Virgil Flonda. Cei doi împreună au pus bazele FITS-ului”.

Darius Prodan, actor și președintele asociației Pro Teatru

Constantin Chiriac îndeplineşte multiple funcţii care au impact în lumea culturală internaţională:

  • preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (din 1994);
  • preşedinte al “Fundaţiei Democraţie prin Cultură” (din 1994);
  • director general al Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu (din 2000);
  • director al Bursei de Spectacole de la Sibiu (SPAOM);
  • Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetăţeanului pentru Anul European al Cetăţeanului 2013;
  • Ofiţer al Ordinului Coroanei – distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea;
  • preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze “Casa Prietenului”;
  • secretar general al Fundaţiei Româno-Suedeze “Rom-Swed-Aid” Sibiu-Stockholm.

A fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000).

A obţinut de două ori premiul pentru “Cel mai bun manager de teatru din România”, merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001).

I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003).

A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012).

A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), iar în anul 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc.

Tot în 2014 a primit Premiul de Excelenţă pentru Contribuţie la imaginea României în lume la Gala Biz 15 ani, Premiul “Contribuție la Patrimoniul Cultural Român” la Gala Aspen pentru Leadership și Premiul OAMENII TIMPULUI, categoria DIPLOMAŢIE CULTURALĂ.

A absolvit UNATC la Bucureşti (1980), obţinând o diplomă de Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat trei diplome în management cultural conferite de United States Information Agency (1996); University of Hull în Marea Britanie (1998 -1999); Virginia Commonwealth University în Richmond, Virginia (1999).

Este doctor în teatru cu teza “Poezia ca spectacol”, susţinută la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu şi la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (2006).

I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Leeds Metropolitan University (2008).

A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă.

Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Moromeţii” (regia Stere Gulea), “Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) şi “Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete).

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj