Connect with us

FOTBAL

INTERVIU. Doru Matei: “Vreau să aduc un suflu nou fotbalului din Sălaj”


Fostul arbitru divizionar candidează la funcţia de preşedinte al AJF Sălaj şi are planuri măreţe prin care să aducă un plus nivelului fotbalistic din judeţul Sălaj. Potrivit interviului acordat ziarului nostru, conducătorul de la Sporting Zalău vrea să reducă taxele de la AJF şi să asigure o transparenţă asupra tuturor cheltuielilor


Fotbalul sălăjean îşi decide sâmbătă conducătorii pentru următorii patru ani, Adunarea Generală de Alegeri urmând să aibă loc sâmbătă, de la ora 11.00, în sala festivă a Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău.

Pentru funcţia de preşedinte sunt doi candidaţi, Daniel Sabou – actualul conducător şi Doru Matei, fost arbitru divizionar şi conducător la Sporting Zalău.

Ambii candidaţi şi-au cam făcut planuri pentru următorii patru ani, iar cu câteva zile înainte de alegeri, Sportul Sălăjean a pregătit câte un interviu atât cu Daniel Sabou, cât şi cu Doru Matei tocmai pentru ca iubitorii fotbalului şi membrii afiliaţi să poată afla viziunea fiecăruia asupra dezvoltării fotbalului sălăjean.

În interviul de mai jos puteţi vedea care sunt planurile lui Doru Matei pentru mandatul 2019 – 2023.

“Taxele la AJF Sălaj au crescut aproape de trei ori faţă de perioada în care era preşedinte Dan Costin”, a afirmat Doru Matei

Reporter: Ce te-a determinat să îţi depui candidatura pentru funcţia de preşedinte?

Doru Matei: În primul rând pentru că fotbalul din Sălaj şi arbitrajul sunt pe o pantă descendentă. Din păcate nu mai avem fotbal nici măcar la Liga a III-a. La nivel de Liga a IV-a sunt câteva echipe care fac eforturi şi se menţin acolo sus, dar la nivel de Liga a V-a, unde şi eu sunt implicat cu Sporting Zalău este destul de greu. Taxele au crescut aproape de trei ori faţă de perioada când era preşedinte Dan Costin. Am văzut cheltuielile care le face actualul preşedinte, care mi se par destul de mari. Nu a venit cu niciun aport financiar la AJF, respectiv bani din sponsorizări sau din proiecte cu autorităţile. M-am decis să intru în această cursă şi încerc să devin preşedinte, pentru a aduce un suflu nou şi implicit prin a reduce taxele. Am un proiect bine pus la punct ca să pot face acest lucru.

Rep.: Lumea din fotbalul sălăjean te cunoaşte mai puţin. Ce te recomandă pentru a fi preşedinte la AJF Sălaj?

D. M.: Poate lumea nu mă cunoaşte foarte bine, fiindcă eu m-am căsătorit în Zalău, în urmă cu 10 ani, când practic eu mi-am terminat cariera de arbitru. Am fost arbitru divizionar până la nivelul Ligii a II-a, am arbitrat în cadrul AJF Cluj, după care m-am mutat la Târgu Mureş, cu tot cu job-ul, iar în 2008 după ce am fost neovit să mă retrag din arbitraj am intrat în corpul de observatori divizionari, în care mă aflu şi acum. Ţin să precizez că nu mă cunosc mulţi zălăuani, însă cei de la Şimleu ştiu de meciul din Cupa României dintre Silvania şi U Cluj pe care eu am avut ocazia să-l arbitrez. Atunci, la Universitatea era antrenor Dorinel Munteanu.

“Dan Costin a lăsat în bugetul AJF peste 60.000 lei, care în momentul de faţă nu se regăsesc”

Rep.: Ce vrea să aducă nou Doru Matei în următorul mandat?

D. M.:Va fi o mai mare transparenţă cu toate cheltuielile de la AJF Sălaj. Sunt convins că voi putea face mult mai multe economii faţă de ce este acum. Să nu uităm că Dan Costin a lăsat în bugetul AJF peste 60.000 lei, care în momentul de faţă nu se regăsesc. Voi fi foarte transparent şi chiar dacă unii conducători nu vor fi interesaţi, eu mă văd obligat ca lunar să trimit câte un mail, în care să arăt aportul de bani din cadrul AJF şi chltuielile care sunt în luna respectivă. Fiecare conducător care are întrebări vizavi de partea financiară va avea la dispoziţie acest mail şi va putea verifica. Apoi vreau să implementez un program online, prin care echipele să poată plăti toate taxele spre AJF. Este un program care acum îl implementează FRF şi care vrem să-l punem în practică, astfel încât conducătorii să nu fie nevoiţi să vină până la AJF de fiecare dată pentru orice hârtie. Este un program de digitalizare. Ştiu că anual, de la FRF vin 70 – 80 de mingi la AJF-uri, însă eu cel puţin nu am primit nicio minge. Am vorbit şi cu alte cluburi, care de altfel nu au primit. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu mingile respective. În echipa mea cu care particip în această campanie şi apoi şi în conducerea AJF Sălaj sunt nume importante din fotbalul sălăjean, printre care Marius Paşca, Dan Costin, Birtalan Attila şi mulţi alţii care din diverse motive au trebuit să plece din judeţul Sălaj. Este vorba de arbitri sau foşti arbitri care au fost nevoiţi să oficieze în alte judeţe.

Rep.: Arbitrajul este o latură importantă în activitatea fotbalistică. Cum poate creşte calitatea arbitrajului în următorii ani?

D.M.: Mulţi dintre observatori, care au experienţă în arbitraj, nu au fost solicitaţi să meargă la observare, cum este şi cazul meu. Eu observam la Liga a III-a, dar nu eram chemat pentru a fi observator la Liga a IV-a. La fel este Birtalan Attila, ca să nu mai zic de fostul mare arbitru Ioan Onicaş, care nici el nu a fost solicitat. Ca atare, ca să dau exemplu, înainte de anul 2015, un arbitru care era de perspectivă era văzut de către toţi foştii arbitrii divizionari, respectiv de către mine, Nicolae Chiş-Ciure, Mihai Lucaciu, Ioan Onicaş, Mihai Timoc. Arbitrii o recunosc că acum nu se mai întâmplă acest lucru. Normal că în urma discuţiilor de după meci cu astfel de persoane, arbitrul respectiv putea să crească.  Ca atare prin cooptarea acestor observatori vom relua ciclul de pregătire al arbitrilor aşa cum o făceam înainte de “era” Sabou.

“Nu se poate ca un conducător să primească de trei ori consecutiv un ULTIM AVERTISMENT”

Rep.: În ultima perioadă au fost unele nemulţumiri vizavi de activitatea Comisiei de Disciplină şi de deciziile luate. Cum vezi această activitate importantă în următorii ani?

D.M.:Au fost lacune mari la Comisia de Disciplină. Nu se poate ca un conducător de la o echipă să primească de trei ori consecutiv un ultim avertisment pentru greşelile disciplinare făcute de respectivul conducător. Din cadrul echipei vom alege cea mai bună persoană care să conducă Comisia de Disciplină. Pot să asigur că va fi un om de o calitate deosebită, va oferi imparţialitate şi echidistanţă indiferent de ce nume va fi luat în discuţie în cadrul Comisiei.

Rep.: În câteva fraze, cum crezi că ar putea progresa fotbalul din judeţul Sălaj?

D.M.: Din discuţiile avute cu reprezentaţii echipelor, principala problemă este cea financiară. La acest capitol trebuie lucrat, fiindcă dacă nu sunt bani şi infrastructură, nu poţi să ai jucători şi nu poţi progresa. Trebuie mobilizaţi toţi copiii, începând de la clasele primare, să vină să facă sport, chiar dacă nu vor deveni mari fotbalişti. Mişcarea contează foarte mult şi aşa se poate implementa dragostea pentru fotbal.  

Rep.: Cum poate ajuta AJF Sălaj ca judeţul să aibă din nou o echipă de Liga a III-a?

D.M.:Dacă aş sta de vorbă  cu echipele din Liga a V-a şi le-aş spunem că nu mă voi mai ocupa de ele şi obiectivul meu este să avem echipă de Liga a III-a, ar râde toţi de mine. Va avea un rol şi AJF Sălaj în revenirea fotbalului sălăjean în ligile superioare, în sensul să asigure pentru o echipă de Liga a IV-a care doreşte să devină campioană şi să promoveze, jocuri de calitate, terenuri bune şi condiţii de performanţă. Nu poţi să spui că o echipă care vrea să promoveze poate să joace pe un teren cum este cel de la Bocşa, fără vestiare. În cazul respectiv, de câţiva ani există o hotărâre în Adunarea Generală că acolo nu se pot juca decât patru etape, dar de fapt acolo se tot joacă meciuri de Liga a IV-a, deoarece conducătorul de la Bocşa este vicepreşedinte al AJF Sălaj şi prieten bun cu actualul preşedinte.

Rep.: Cum îi simţi pe membrii afiliaţi înaintea alegerilor şi ce şanse crezi că ai să câştigi?

D.M.:  Cu toţi membrii afiliaţi cu care am vorbit, sunt nemulţumiţi de ce s-a întâmplat. Eu m-am dus  şi cu proiectul lui Daniel Sabou de acum patru ani şi am constatat că sunt multe minusuri. A crescut taxele şi nu a făcut nimic în plus din ce şi-a propus. Sponsorizări ZERO, proiecte cu autorităţile locale sau judeţene ZERO, ca să nu mai spun despre acele mingi primite de la FRF. Dacă eu voi fi preşedinte voi întreba la Federaţie dacă mai există proiectul cu acel teren sintetic. Din discuţiile avute cu conducătorii din fotbalul sălăjean, mulţi ar fi dispuşi să îşi cedeze terenul pentru a se putea construi unul sintetic. După ce am vorbit cu membrii afiliaţi, am constatat că am multă susţinere.

“Cei care vor veni la vot să voteze în beneficiul echipei lor”

Rep.: Ce mesaj le transmite Doru Matei celor implicaţi în fenomenul fotbalistic?

D.M.: Să aibă răbdare, să fie alături de fotbal şi când vor veni la vot să voteze pentru echipa lor şi în beneficiul echipei lor. Nu pentru beneficiul de peste noapte şi pentru unul care va fi de lungă durată.

loading...
loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in FOTBAL