Connect with us

Ştiri din Sălaj

ALERTĂ. Un nou caz de pestă porcină africană în Sălaj!


Duminică, în judeţul Sălaj a fost depistat un nou caz de pestă porcină africană, la un porc mistreț împușcat în localitatea Camăr. Azi, într-o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sălaj, a fost aplicat un nou plan de măsuri pentru combaterea bolii


Pe data de 20 ianuarie, în Sălaj a fost confirmat un nou caz nou de pestă porcină africană (PPA), la un porc mistreț împușcat în localitatea Camăr.

Ca urmare, azi, autorităţile judeţene au programat o ședință extraordinară. În respectiva întâlnire, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Sălaj a adoptat un nou plan de măsuri pentru combatere pestei porcine africane (PPA) pe raza județului Sălaj.

Comparativ cu măsurile din planul adoptat anterior, planul de măsuri adoptat marți prevede includerea în zona afectată a fondului de vânătoare (FV) 31 LAPIȘ, respectiv localităţile Şumal, Leşmir, Zăuan Băi și Ip în zona infectată și localităţile Porţ, Marca, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerîşa, Halmăşd, Drighiu, Nuşfalău în zona de control temporar.

Zona infectată se întinde pe o arie cu o rază de 8 km de la locul în care s-au gasit mistreții cu PPA, iar zona de control temporar pe o rază de 13 km.

   

Respectiva zonă include, în totalitate, FV 30 CARASTELEC și FV 27 MĂGURA, respectiv parțial FV 22 PANIC, FV 28 CHIEȘD, FV 26 ȘAMSUD și FV 31 LAPIŞ.

Zona de control temporar include restul zonei ce nu a fost prinsa in zona infectată pentru FV 31 LAPIŞ, FV 22 PANIC, FV 28 CHIEȘD și FV 26 ȘAMSUD, FV 29 HUSENI – parţial, cuprinzând localităţile: Bic, Ratin, Huseni, Crasna limita drumul naţional 1H Şimleu Silvaniei-Nuşfalău, râul Crasna, calea ferată, FV 20 ZALĂU cu localitățile Crișeni, limita municipiul Zalău, FV 25  CEHU SILVANIEI cu localitățile Gârceiu, Dioșod, Bocșița, FV 21 CRASNA cu localitățile Aghireș, Crasna, Zalău – limita drumul Crasna-Aghireș-Zalău.

De asemenea, se mențin măsurile generale pentru a preveni apariția de focare de pestă porcină africană (PPA) pe raza județul Sălaj, adoptate prin Hotărârea CJSU din  31 mai 2018.

loading...
Loading...
1 Comment

1 Comment

  1. Eu

    16 January 2020 at 11:11

    La Mitrut Ardelean patron la drum construct nu a venit pesta sau il scapa domnul Barbolovici care pune p alti sa faca hartii false

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Ştiri din Sălaj