Connect with us

Ştiri din Sălaj

Alarmă în Sălaj şi Maramureş. Rujeola face din nou ravagii


Alături de Teleorman, cele două judeţe se afle în “top” în ce priveşte numărul de cazuri de rujeolă înregistrate în România, la începutul acestui an


Conform datelor venite de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în acest început de an, în mai multe judeţe din România au fost raportate mai multe cazuri de rujeolă.

Astfel, numai în perioada 4 – 11 ianuarie, în opt judeţe din ţara noastră au fost înregistrate 36 de cazuri.

“Campion” este judeţul Teleorman, cu 12 cazuri, dar şi două judeţe din nord-vestul şi nordul României, este vorba de Sălajul cu 7 cazuri şi Maramureşul cu 6 cazuri.

Să vedem şi lista celor opt judeţe, în care a fost înregistrate cazuri de rujeolă: Teleorman (12 cazuri), Sălaj (7), Maramureş (6), Prahova (3), Neamţ (3), Bihor (2), Iaşi (2) şi Bacău (1).

Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost raportate în rândul persoanelor nevaccinate: 9158.

RUJEOLA, cunoscută şi sub denumirea de POJAR, este o boală infecţioasă virala acută, contagioasă, cauzată de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri.

În multe cazuri, boala duce la complicaţii, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare.

 


RUJEOLA: Cum se transmite

Rujeola este o boală respiratorie severă, foarte contagioasă şi, uneori, mortală.

Persoana infectată cu virusul rujeolic este contagioasă încă din perioada de incubaţie, atunci când aceasta nici nu ştie că s-a îmbolnăvit şi nici nu prezinta nici un simptom.

Bolnavul este contagios şi aproximativ 4 zile după erupţia cutanată specifică bolii.

RUJEOLA. Care sunt SIMPTOMELE

Rujeola apare între 8 – 21 de zile de la expunerea la virus. În primele 3 – 5 zile de la debutul bolii, bolnavul prezintă simptome asemănătoare unei răceli: febră foarte mare, secreţii nazale, ochi înroşiţi, dureri în gât, tuse, creştere în volum a ganglionilor latero-cervicali, oboseală, lipsa poftei de mancare.

Apoi, apare o erupţie pe mucoasa bucală sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri, denumită şi semnul Koplik.

Erupţia în zona bucală dispare în aproximativ 18 ore şi în locul ei apare erupţia tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feţei şi în spatele urechilor, apoi pe întreg corpul.

În perioada de erupţie, bolnavul prezintă febră şi senzaţie de mâncărime la nivelul întregului corp.

Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave

Astfel, unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri prezintă inflamaţia creierului (ce poate duce la deteriorarea funcţiei lui) şi unul sau două cazuri din o mie se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.


 

4347 Vizualizari
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj