Connect with us

ALTE SPORTURI

SPECIAL. CSS Zalău a sărbătorit împlinirea a 40 de ani de existenţă. GALERIE FOTO


Evenimentul a avut loc în cadrul Galei în care au fost premiaţi şi cei mai buni sportivi ai Clubului Sportiv Şcolar în anul 2018. Cu această ocazie, foştii profesori au primit distincţii, s-au ţinut discursuri emoţionante şi motivaţionale şi voia bună a dominat pe întreaga durată a momentului festiv


Anul 2018 este gata. S-a mai sfârşit o etapă din ciclul vieţii şi la capătul acestuia putem trage concluzii, ne putem seta obiective pentru anul următor şi cel mai important, trebuie să privim cu încredere spre viitor. Totuşi, 2018 a fost un an special pentru ţara noastră, România, care a împlinit 100 de ani, însă, a fost un an special şi pentru Clubul Sportiv Şcolar Zalău, care a împlinit 40 de ani de existenţă.

CSS Zalău a luat fiinţă la data de 1 septembrie 1978 printr-o hotărâre a Ministerului Educaţiei şi misiunea clubului a fost clară: selecţionarea şi pregătirea elevilor în vederea obţinerii performanţelor sportive, cât şi promovarea acestora spre marea performanţă.

Clubul Sportiv Şcolar a devenit în timp un club fanion pentru judeţul nostru, ajungând într-un moment festiv, reprezentativ, al eforturilor mai multor generaţii de profesori, antrenori şi sportvi care prin vocaţia lor personală, prin muncă şi mult efort.

Având în vedere că a împlinit 40 de ani, acest eveniment nu putea fi trecut cu vederea, iar conducerea actuală a clubului a decis sărbătorirea a patru decenii de existenţă în cadrul Galei Celor Mai Buni Sportivi de la CSS Zalău în anul 2018, în sala de spectacole din Clădirea Transilvania.

În cadrul galei, au fost invitaţi foşti profesori, sportivi, antrenori, precum şi cei actuali, altfel spus, toţi cei care au în “palmares” Clubul Sportiv Şcolar Zalău. Mai mult, de la acest eveniment nu puteau lipsi şi oficialităţi înalte ale judeţului, astfel că prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, a fost şi el prezent în sală.

În total, aproximativ 350 de profesori, sportivi, antrenori, elevi, oficialităţi au fost prezenţi la acest eveniment deosebit care nu putea începe altfel, decât cu discursul actualului director, Dorian Faur.

“Doresc să mulţumesc absolut tuturor celor prezenţi în sală, de la cei mai înalţi oficiali ai judeţului şi până la ultimul copil sportiv. Sunt foarte mulţumit că este prezent în sală şi domnul prefect Florin Florian. Vocaţia unei şcoli de succes este de a orienta un copil spre performanţă, spre modelarea umană, în spiritul valorilor intelectuale, morale, estetice şi culturale. În acest context, sportul ocupă un rol deosebit de important fiindcă reprezintă o şcoală a minţii ce implică voinţa, curajul, perseverenţa, toleranţă şi solidaritate, transformându-se într-o unitate de măsură a bogăţiei sociale şi reprezetând un mijloc eficient pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii. Aceasta priveşte atât societatea, întrucât progresul omenirii depinde de modalitatea de înţelegere a relaţiilor sociale internaţionale şi pe care sportul îşi pune o amprentă puternică, cât şi individul, deoarece dezvoltarea lui fizică, afectivă şi morală este afectată de timpul folosit în vederea construcţiei propriei persoane. Ne mândrim că în acest an centenar avem ocazia să celebrăm patru decenii de activitate a CSS Zalău, desfăşurate sub semnul performanţei şi perocupării permanente de a selecţiona şi pregăti elevii din unităţile noastre de învăţământ. Este un moment memorabil, de reflexie profundă, un bilanţ al progreselor realizate, o nevoie de a privi spre viitor şi de a proiecta, de ce nu, următorii o sută de anii”, a spus Dorian Faur.

40 de ani de existenţă. Cine au fost primii “mohicani”?

Da, au trecut 40 de ani, însă, nu putem să continuăm această redactare a evenimentului fără să amintim prima generaţie de dascăli. Astfel, începutul CSS-ului a fost reprezentat prin activitatea Inspectorului Şcolar de specialitate, Ioan Bal Crişan, iar primul director a fost Ezechil Romitan.

La început, au existat cinci secţii, atletism – prof. Nicolae Radu Rus, box – Gligor Creţu, fotbal – Tiberiu Damian, handbal – Teodor Cheţa, lupte libere – Chelement Bălănean şi volei – Mircea Başti. Contabil secretar a fost Emil Remeş, casier – Maria Marian şi magazioner Gherasim Holhoş. Ei au însemnat “mohicanii” Clubului Sportiv Şcolar Zalău.

“Aceşti 40 de ani din istoria clubului îi are ca protagonişti pe cei care de la înfiinţare şi până în prezent au scris pagini frumoase în istoria sportului. Graţie unor profesori devotaţi, unor sportivi talentaţi, unor administratori pricepuţi, clubul nostru a fost timp de patru decenii un etalon pentru sportul sălăjean, arhiva noastră înregistrând sute şi mii de trofee, medalii şi diplome din concursurile naţionale, internaţionale şi chiar olimpice. Atletismul, voleiul, boxul, fotbalul, luptele libere, handbalul, artele marţiale, tenisul de masă sau tenisul de câmp au adus satisfacţii greu de reprodus în cuvinte şi au făcut celebru numele unui oraş mic de provincie”, a mai spus actualul director, Dorian Faur.

150 de titluri naţionale

De-a lungul celor 40 de ani de existenţă, sportivii de la CSS Zalău s-au remarcat în competiţii naţionale şi chiar internaţionale şi rând pe rând au început să umple “vitrina” cu trofee pentru clubul zălăuan.

În cele patru decenii de activitate, CSS Zalău se poate mândri cu 150 de titluri de campioni naţionali, 611 medalii la Campionatele Naţionale, 11 medalii cucerite la Campionatele Mondiale, 12 medalii cucerite la Campionatele Europene şi 29 de medalii cucerite la Campionatele Balcanice.

De asemenea, Clubul Sportiv Şcolar se poate mândri cu 87 de participări la competiţii internaţionale cu peste 400 de sportivi implicaţi, 255 de sportivi promovaţi la loturile naţionale, 309 sportivi promovaţi în eşaloanele superioare şi 1299 de absolvenţi ai clubului, clasificaţi în plan sportiv.

Munca aduce performanţă şi performanţa aduce recunoaştere. Printre cei mai reprezentativi sportivi ai Clubului Sportiv Şcolar îi putem aminti pe Gheorghe Guşet, Cristina Iloc sau Monel Sabou (toţi trei de la secţia de Atletism), Bogdan Unguruşan, Claudiu Cornaci sau Cosmin Sabou (fotbal), Talida Tolnai sau Ramona Farcău (handbal), Mircea Abraham sau Adrian Gontariu (volei) şi bineînţeles, Gheorghe Stanciu (lupte libere), cel care a obţinut prima medalie pentru CSS Zalău, în cadrul Campionatului Naţional de Juniori în anul 1979.

Dorian Faur: “Nimic nu este imposibil. În viaţă, trebuie să depuneţi un pic de efort”

Sigur, mai sus am enumerat doar câţiva dintre sportivii care au plecat de la CSS Zalău şi au ajuns pe cele mai înalte culmi în disciplinele lor.

Totuşi, nu poţi să ajungi spre marea performanţă fără efort şi multe sacrificii. De cele mai multe ori stăm şi ne gândim ce bine le este sportivilor de performanţă, fără să ne mai gândim la munca şi sacrificiul uriaş depus de aceştia pentru a ajunge în acel punct.

Cheia succesului? cred că nu o cunoaşte nimeni, însă dacă eşti dispus să faci sacrificii şi eşti perseverent, s-ar putea să ai parte de o surpriză plăcută. În cadrul galei festive, în care CSS Zalău a sărbătorit 40 de ani de existenţă, directorul Dorian Faur a oferit şi un discurs emoţionant, finalizat cu lacrimi în ochi, tocmai pe acest subiect.

Copii, dar nu numai, ci toţi cei care doresc să atingă cele mai înalte culmi în sport, ar trebui să citească cu atenţie următoarele rânduri, deoarece aceste sfaturi te pot ajuta să ajungi acolo unde ţi-ai propus.

“În primul rând să ştiţi dragi elevi că în viaţă trebuie să depuneţi un pic de efort. Nimic nu este imposibil, chiar dacă sunt drumuri care duc în diferite direcţii şi chiar dacă unele sunt presărate cu obstacole dificile. Să fiţi convinşi că dacă o să aveţi suficientă dorinţă şi o să fiţi perseverenţi, orice vis poate fii împlinit. Trebuie să ştiţi ce vreţi şi să munciţi conştient, într-un proces bine organizat permanent şi încrezători că la capătul drumului pe care îl parcurgeţi vă aşteaptă bucuria visului îndeplinit. Nu mă feresc să vă spun că acest drum este greu şi anevoios, dar pentru cei care vor munci, el va fi frumos şi încununat de succes. Vă îndemn pe toţi să vă dăruiţi activităţii pe care o îndrăgiţi, să munciţi la antrenamente şi să fiţi conştiincioşi pentru că sportul de performanţă contribuie la desăvârşirea personalităţii voastre. Trebuie să înţelegeţi că sportul de performanţă este o disciplină liber consimţită şi că alături de şcoală şi de familie vă ajută să vă dezvoltaţi armonios, să creşteţi sănătoşi, să învăţaţi mai bine. Totodată, practicând sportul de performanţă vă puteţi dezvolta pe toate planurile, intelectual, moral, estetiv şi fizic. Printr-un program de muncă bine structurat şi ordonat, veţi fi mai puternici, mai îndemânatici şi mai sănătoşi. Fiecare medalie la care asipiraţi are pe o faţă bucuria victoriei, iar pe cealaltă faţă muncă şi sudoare. Eu, vă doresc tuturor să deveniţi campioni”, a spus Faur.

Florin Florian, prefectul jud. Sălaj: “Sportul formează caractere”

La acest eveniment special au fost invitate şi oficialităţile înalte ale judeţului, iar prefectul Florin Florian a fost alături de clubul care a împlinit 40 de ani de existenţă. Mai mult, prefectul a ţinut şi un discurs prin care le-a împărtăşit copiilor prezenţi în sală câteva sfaturi din experienţa dânsului acumulată până în prezent.

“Vreau să vă mărturisesc ceva. Emoţia mă încearcă şi pe mine în aceste momente, mai ales că în faţa mea am foşti profesori. Dragi copii, atunci când eram ca şi voi, nu ştiţi ce lucruri se întâmplau, dar probabil şi voi veţi realiza mult mai târziu cel mult contează. Până la urmă, sportul formează caractere. Asta şi datorită dascălilor. Ne aflăm la celebrarea a 40 de ani de existenţă a unui club fanion din judeţ, care a dat atâţia sportivi de performanţă, ceea ce nu este un lucru de ici de colo. Respect sportivilor, respect foştilor sportivi, respect foştilor antrenori, respect actualilor antrenori”, a spus prefectul.

În sală a fost prezent şi Sergiu Panie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, cel care a ţinut de asemenea un mic discurs şi care a venit şi cu o propunere interesantă pentru anul următor.

“Aş vrea să vă mulţumesc şi eu pentru întreaga activitate desfăşurată şi pentru efortul depus, atât de copii, cât şi de profesorii care v-au ajutat să obţineţi toate performanţele. Pentru că tot suntem în an centenar, am o propunere. Am putea, anul viitor, pentru fiecare elev care participă la competiţii şi nu neaparat câştigă un premiu, să-i asimilaţi un nume de erou, dintre cei căzuţi în primul şi al doilea război mondial. De ce această propunere? Pentru că ei astăzi nu mai sunt, s-au jertfit pentru noi, ca să avem această posibilitate de a fi împreună şi a participa la o multitudine şi o mulţime de concursuri şi de ce nu, o parte dintre ei ar fi fost şi ei campioni. Încă o dată, vă mulţumesc pentru efortul depus”, a spus şi Sergiu Panie.

Momente artistice

După câteva discursuri emoţionante, invitaţii s-au putut bucura şi de câteva momente artistice, iar aceştia au avut parte de colinde tradiţionale şi cântece populare oferite de elevii Liceului de Artă “Ioan Sima” din Zalău. Grupul vocal instrumental “Tradiţii” sau Alexandra Antal s-au numărat printre cei care au performat în cadrul evenimentului special.

Foştii profesori au fost premiaţi

După câteva momente artistice, Dorian Faur şi Gheorghe Panc au început să acorde şi premii constând într-o diplomă şi o plachetă. Cei “vizaţi” au fost oficialităţile judeţului, dar şi toţi profesorii care au trecut de-a lungul anilor pe la catedrele de la CSS Zalău. Astfel, pe secţii, cu toţii au fost răsplătiţi.

Mai întâi au fost profesorii de atletism: Augustin Dănilă (a activat în perioada 1979 – 1990), Vida Zoltan Csaba (1979 – 1990), Katona Alexandru (1982 – 2007), Keresztes Magdolna (1983 – 1990), Mirel Seişanu (1985 – 1991), Margareta Ghile (1986 -1987), Ştefan Berek (1987 – 1988), Leonora Ana Bot (1987 – 2002), Teodor Bidian (1988 – 2002), Adriana Remeş (1989 – 1993), Petre Seutea (1989 – 1993), Radu Nicolae Rus (1978 – 2015), Radu Andrei Rus (2002 – 2015) şi Monel Sabou (2015 – 2016).

A urmat antrenorul de box Gligor Creţu (1978 – 1983) şi foştii dascăli de la lupte libere, Laurenţiu Palfi (1986 – 2011) şi Cristian Băican (1997 – 2000).

S-a trecut la fotbal, acolo unde au fost premiaţi pentru activitate Ioan Goga (1979 – 1990), Tiberiu Damian (1979 – 1982), Ioan Stegerean (1980 – 1990), Gheorghe Ispravnic (1982 – 1994), Romeo Predeanu (1991 – 2002), Gheorghe Bumbuţ (1994 – 1998), Radu Vasile Mic (1998 – 2000) şi Nagy Nicolae (2008 – 2011).

Nici catedra de handbal nu a fost uitată, iar primul care a primit premiul a fost nimeni altul decât Gheorghe Tadici, cel care a activat în cadrul CSS Zalău în perioada 1979 – 2017, urmat de Gheorghe Cosma (1979 – 1987), Elena Tadici (1983 – 2016), Mircea Medrea (1987 – 2012), Mircea Pârvu (1987 – 1994), Vasile Antal (1988 – 1996), Magdalena Pop (1994 – 2007) şi Elisabeta Brînzescu (1982 – 1997).

Au urmat cei de la secţia de volei, Vasile Ilieş (1979 – 2012), Vasile Buzatu (1979 – 1982), Valeria Timoc (1979 – 1990), Mircea Sumurducan (1979 – 1986), Maria Radu (1979 – 1990), Alexandru Breban (1979 – 1990), Maria Rus (1993 – 2002), Bela Mihaly (1981 – 1990), Vasile Prodan (1982 – 1990), Alexandru Iako (1988 – 1989), Mircea Spătăcean (1986 – 1999), Florin Ţiucra (1988 – 2000), Octavian Başti (1988 – 1989).

De asemenea au mai fost premiaţi şi Marin Silaghi, Georgeta Dobra, Lidia Grodnischi, Dan Predescu, Vasile Stan, Crişan Claudiu, Ezechil Romitan, cel din urmă fiind şi primul director al CSS Zalău.

Ultimii, dar nu cei din urmă au fost premiaţii profesorii catedrei de tenis de masă. Dănuţ Antohe (1989 – 1999), Elena Antohe (1990 – 2002), Elena Chiriţă (1994 – 2000), Victor Puie (1993 – 1995), Lucian Trif (1999 – 2003) dar şi cei mai recenţi profesori ai catedrei, Gabriela Iosif, Augustin Mureşan, Anca Tătar şi Demeter Boglarka.

Premierile s-au încheiat cu distincţii oferite lui Ovidiu Mureşan – reprezentantul Primăriei Zalău şi lui Silviu Mureşan, directorul CSM Zalău, pentru buna colaborare a celor două cluburi. Din păcate, dintre foştii sportivi şi profesori, ciclul pe acest pământ s-a încheiat şi aceştia au urcat la ceruri.

În semn de respect pentru ce au realizat pentru CSS Zalău, s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au fost Gheorghe Guşet, Chelement Bălănean, Puşcaş Lenuţa, Dumitru Romocean, Mircea Grodnischi, Vasile Crişan, Maria Cenan, Teodor Cheţa şi Mircea Pop.

Gheorghe Tadici: “Le doresc elevilor de la CSS Zalău să devină campioni europeni şi mondiali”

Spre finalul evenimentului, cuvântul a fost preluat şi de către Gheorghe Tadici, cel care timp de peste 40 de ani a fost posesorul catedrei de handbal, mai întâi la Şcoala Sportivă Zalău şi din 1979 şi până în 2017 la CSS Zalău.

Având în spate experienţa multor “bătăli” purtate în handbalul românesc, la nivel naţional şi chiar internaţional, Tadici se poate lăuda cu o mulţime de trofee cucerite cu echipa Zalăului sau cu Oltchim Rm. Vâlcea, precum şi cu medalia de argint cucerită cu naţionala României la Mondialul din Rusia din 2005.

Având în spate toate aceste realizări, Tadici le-a adresat câteva cuvinte celor prezenţi în sală, iar mai ales copiii ar trebui să asculte ce au de zis aceşti sportivi şi antrenori reprezentativi ai Clubului Sportiv Şcolar Zalău şi ai judeţului Sălaj.

 “Sunt unul dintre mohicanii cei mai vechi de la acest club, peste 40 şi ceva de ani. Spun asta pentru că înainte de a exista CSS, a fost Şcoala Sportivă Zalău, iar Clubul Sportiv Şcolar este continuarea acesteia. Mă bucur să mă reîntâlnesc cu cei care au pus bazele Clubului Sportiv Şcolar, bazele performanţei la nivel de municipiu şi de judeţ pentru că leagănul performanţei din judeţul Sălaj, vrând nevrând trebuie să recunoaştem că este la Zalău. De la acest club au plecat spre performanţă sportivi deosebiţi care au ieşit în timp campioni europeni, mondiali, vicecampioni mondiali, au participat cu succes la Jocurile Olimpice. Noi ne-am ocupat mai mult de catedra de handbal care a dat 28 de jucătoare pentru echipele naţionale. La acest ceas aniversar doresc să le urez viitorilor performeri să fie continuatori exemplelor pe care vi le-am evocat şi să fie viitori campioni europeni şi mondiali şi cu această ocazie doresc să le urez mult succes în noul an”, a spus Gheorghe Tadici.

Flaviu Bălean: “Sportul este un profesor”

După discursul antrenorului de la HC Zalău, un sportiv de perspectivă, Flaviu Bălean a oferit un discurs ce a surprins plăcut pe toată lumea, deşi acesta are o vârstă fragedă. Bălean este un sportiv cu dublă legitimare ce joacă la CSS Zalău şi Volei Club Zalău (Divizia A2).

“M-am gândit să încep acest mic discurs cu definiţia sportului, pe care ne-o oferă internetul. Astfel, sportul este o activitate fizică a cărei practică presupune un antrenament metodic, respectarea anumitor reguli şi a anumitor discipline, având la bază mediul competitiv. Cam încărcată definiţia pentru tinerii din sală. Eu aş spune, după opt ani de jucat volei că sportul este mai degrabă un profesor şi toate cadrele didactice sunt mai degrabă asistenţii acestui mare profesor pentru că ne învaţă ce înseamnă competiţie, durere, ce înseamnă să câştigăm şi să pierdem şi alături de acest profesor m-am format ca om şi îi mulţumesc acestui mare profesor, sportul, şi vă sfătuiesc pe toţi să faceţi sport şi să-i alocaţi o mare parte din timpul vostru”, a spus Flaviu Bălean.

Să spunem că evenimentul s-a încheiat cu premierea actualilor profesori de la CSS Zalău. Atletism: Nelian Ianchiş şi Paula Todoran, fotbal: Călin Pop şi Florin Vâlceleanu, lupte libere: Ioan Pantea, Ioan Călian şi Gheorghe Panc, handbal: Gabriela Munteanu, Dan Pavel, Raluca Nicolae şi Livia Sabou, volei: Horea Giurgiu, Dan Onuţe şi Dorian Faur şi tenis de masă: Victor Puie şi Augustin Mureşan.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in ALTE SPORTURI