Connect with us

Şah

Google a creat cel mai bun motor de șah din lume

Algoritmul a învățat să-și facă strategiile singur, și după doar câteva ore de antrenament, l-a zdrobit pe Stockfish, cel mai puternic contracandidat.

Acum câteva zile, Magnus Carlsen l-a învins pe Fabiano Caruana, păstrându-și astfel titlul de campion mondial de șah. Cu toate acestea însă, Carlsen nu este nici pe departe cel mai bun jucător din lume — doar cel mai bun om din lume. De mai mult de un deceniu, oamenii au trebuit să cedeze superioritatea sportului minții unor entități artificiale.

În 1997, un astfel de algoritm pe nume DeepMind l-a învins pe campionul de atunci (Garry Kasparov), devenind prima inteligență artificială care învinge un campion mondial. De atunci, diferența dintre oameni și urmașii lui DeepMind a crescut constant. Astăzi, mai toți jucătorii de top se antrenează cu astfel de computere, folosind puterea lor inumană de calcul. Dar AlphaZero, algoritmul inventat de Google, e altfel.

Acolo unde majoritatea motoarelor calculează cât mai multe mutări în avans, AlphaZero e mai abstract — și, ironic, mai creativ. În general, astfel de motoare încearcă să calculeze cât mai multe situații posibile, judecând avantaje și dezavantaje după niște reguli bine definite. Le sunt oferite modele de deschidere și o bază de date cu toate partidele de top jucate vreodată. De acolo, algoritmii învață ce e bine, ce e rău, și trec la treabă.

În AlphaZero, programatorii au băgat doar regulile jocului. Apoi, au lăsat algoritmul să joace singur cu el însuși timp de 9 ore — interval în care s-au desfășurat milioane de partide. La început, mutările sunt complet aleatorii, deoarece algoritmul practic nu știe să joace. Dar joc cu joc, se îmbunătățește, învață ce merge și ce nu, și devine mai bun. După 9 ore de antrenament, nu doar că devenise inuman de bun, dar își dezvoltase un stil unic.

Spre exemplu, AlphaZero nu ezită să-și sacrifice unu, doi, sau chiar trei pioni, fără a obține nici un avantaj imediat. Practic, și-a generat un sistem de valori, și prețuiește foarte mult avantajele poziționale, care sunt extrem de greu de estimat, chiar și pentru cei mai buni jucători. Într-un meci demonstrativ cu 100 de partide împotriva lui Stockfish (considerat de mulți cel mai puternic algoritm), AlphaZero a câștigat 28 de partide și a remizat 72. Nu a pierdut nici un joc. Mai mult decât atât, maniera în care a jucat arata o înțelegere complet diferită a unui joc. Acolo unde majoritatea algoritmilor câștigă prin forța de calcul pură, AlphaZero pare elegant, empiric, și uneori — chiar uman. AlphaZero este, fără urmă de îndoială, o inteligență artificială.

“Am presupus mereu că șahul necesită prea multe cunoștințe empirice pentru ca o inteligență artificială să joace bine fără input-ul cunoștinței umane”, a spus fostul campion mondial Garry Kasparov, comentând performanțele AlphaZero. “Implicațiile acestui proiect, desigur, se întind mult mai departe de șah”.

Pentru Google însă, acesta nu este decât un prim pas. Acest tip de algoritm poate fi aplicat în rezolvarea multor probleme. Spre exemplu, ar putea calcula și prezice plierea proteinelor (procesul prin care funcția proteinelor este definită), o problemă foarte importantă în biologia modernă — deja există ceva progres în acest domeniu. Dar există și temeri legate de astfel de proiecte: Liv Boeree, expert în inteligență artificială și jucător de top de poker, spune că un astfel de algoritm ajuns pe mâinile cui nu trebuie poate deschide o adevărată cutie a Pandorei.

“Se fac progrese uriașe în Inteligență Artificială, și industria nu dă nici un semn că ar încetini. Totuși, în vreme ce avantajele unui astfel de proiect pot fi extrem de importante pentru planetă, un algoritm cu greșeli, sau unul care cade în mâinile cui nu trebuie, ar putea deschide o cutie a Pandorei, plină de catastrofe”, spune Boeree intr-un interviu.

Impactul pe care îl va avea inteligența artificială a planetei rămâne greu de intuit, dar impactul pe care îl are asupra șahului este deja evident.

Cine ar fi crezut că putem învăța lucruri noi într-un joc vechi de peste 2,000 de ani? Cu adevărat trăim în vremuri interesante.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Şah