Connect with us

ARTE MARTIALE

FOTO. Claudiu Băican şi Călin Marincaş, pe podium la o competiţie de Grappling


Cei doi sportivi din judeţul nostru ne-au reprezentat cu succes la o competiţie caritabilă de luptă la sol, desfăşurată în localitatea Apahida, judeţul Cluj. Băican a obţinut locul 3 la categoria 84 kg, în timp ce Marincaş a cucerit locul 2 în limitele categoriei 69 de kilograme


Luna decembrie mai este cunoscută şi ca luna cadourilor. Este luna în care cu toţii devenim mai buni şi mai darnici. Tot în această lună, cu câteva zile înainte de Crăciun, Brazilian Power Team-  preşedinte Mircea Cubleşan, organizează un eveniment caritabil în fiecare an. Evenimentul denumit Cupa Transilvania Grappling a ajuns în acest an la ediţia cu numărul 7.

Este o competiţie de jiu jitsu brazilian şi an de an adună numeroşi sportivi care se luptă pentru un loc pe podium, dar în special pentru a ajuta familiile defavorizate.

Obiectivul competiţiei este colectarea de ajutoare şi donaţii ce constau în alimente şi care vin în sprijinul a peste 60 de familii şi, în special, pentru copiii acestora. Să spunem că acest proiect este derulat printr-un strâns parteneriat cu Okami Fightgear, un furnizor principal de echipamente pentru arte marţiale.

Ediţia din acest an a avut loc în Apahida la data de 15 decembrie. Fiind vorba despre o competiţie de grappling, luptă la sol, la start am regăsit sportivi de la mai multe ramuri sportive, cum ar fi judo, sambo, lupte libere sau jiu jiutsu brazilian. În astfel de competiţii, luptătorii nu trebuie să poarte kimono.

La startul competiţiei şi judeţul Sălaj a avut reprezentanţi. Este vorba despre Călin Marincaş şi Claudiu Băican, ambii de la CS Seiko Zalău, club afiliat la Brazilian Power Team (BPT) România.

De remarcat este faptul că înscrierea şi intrarea la această competiţie s-a făcut pe baza unui kilogram de alimente. Meciurile s-au disputat după regulile United World Wrestling (UWW) la mai multe categorii de greutate, iar sportivii clasaţi pe podium la fiecare categorie de greutate, aveau dreptul să participe şi la categoria OPEN.

Revenind la cei doi sălăjeni ai noştri, să spunem că aceştia au participat la categoriile 69 kg – Călin Marincaş şi 84 kg – Claudiu Băican.

Primul a venit după o perioadă foarte grea, cu participarea la Campionatele Europene de karate şi nu a reuşit să se pregătească pentru această competiţii de grappling, dar chiar şi aşa, a reuşit o prestaţie bună şi s-a clasat pe locul 2 în limitele categoriei, după ce a avut primul tur liber, Marincaş a obţinut două victorii pentru a cuceri locul secund.

“În al treilea meci mi-am accidentat adversarul, fără să vreau. A încercat un procedeu mai spectaculos, l-am blocat şi a căzut pe ceafă şi a ameţit, iar medicul nu i-a mai dat voie să continue. Oricum, îl conduceam la puncte. Eu zic că m-am prezentat bine, având în vedere că nu m-am pregătit pentru concursul acesta. Am avut alte competiţii la karate. Dar, sunt mulţumit de ceea ce am realizat, mai ales că a fost vorba şi de o competiţie caritabilă. E bine că se fac lucruri de genul acesta, este important, când şi cum, nu mai contează”, ne-a spus şi Călin Marincaş.

Claudiu Băican, pe podium la Cupa Transilvania Grappling

Claudiu Băican a lăsat la o parte fotbalul pentru un weekend şi a trecut la grappling. Experimentatul portar este un polisportiv şi intenţionează în viitor să participe la gale MMA (Mixed Martial Arts – Arte Marţiale Mixte). Până atunci, însă, acesta se pregăteşte sub comanda lui Călin Marincaş la CS Seiko Zalău şi mai participă la diverse competiţii.

Ultima a fost cea din judeţul Cluj, Cupa Transilvania Grappling. După cum spuneam şi mai sus, acesta a luptat la categoria 84 de kilograme, categorie la care au mai fost înscrişi alţi 15 sportivi, aceştia luptând într-un sistem eliminatoriu.

Băican şi-a demonstrat calităţile şi a pus în practică cele învăţate la antrenamente şi a reuşit să treacă rând pe rând de adversari, la final, clasându-se pe locul 3. Având în vedere că încă este la început în tainele acestui sport, am putea spune că această reuşită este una bună pentru Claudiu Băican, însă, după cum îl ştim pe experimentatul portar, la fel ca şi la fotbal, acesta îşi doreşte mereu mai mult.

“A fost un turneu reuşit, de sfârşit de an. Cred că puteam obţine mai mult, eu nu mă mulţumesc niciodată, dar este ok şi aşa. Aştept să intru în circuitele MMA de anul viitor. Acestea sunt turnee importante de pregătire, care mă ajută la experienţă. Sincer, nu mă aşteptam la o astfel de performanţă, însă ştiu că pot mai mult”, ne-a spus Claudiu Băican.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in ARTE MARTIALE