Connect with us

Ştiri din Sălaj

REPORTAJ. Comuna Bănişor continuă dezvoltarea sub buna administraţie condusă de primarul Eugen Sorin Maxim. GALERIE FOTO


În comuna aflată la 30 de km de municipiul Zalău se pune accent pe dezvoltarea infrastructurii rutiere, astfel că anul viitor aici se vor mai asfalta aproape 10 km de străzi! Totodată, se va moderniza dispensarul medical, se va construi un cămin cultural nou în Peceiu, dar se va lucra şi la racorduri şi branşamente pentru reţelele de apă şi canalizare în satul Peceiu. Vor exista însă şi alte proiecte importante, totul ca administraţia locală să aducă un plus în confortul cetăţenilor


EUGEN SORIN MAXIM- primarul comunei Bănişor – “Este mult de muncă într-o Primărie. La proiecte, lucrăm cu valori mari şi ne lovim şi de birocraţie, însă consider că lucrurile se mişcă într-o direcţie bună. Vreau ca în viitor să se finalizeze ceea ce am început. Locuitorii să se aştepte la o bună colaborare în continuare şi la o deschidere totală din partea autorităţilor locale. Noi suntem puşi aici să avem deschidere faţă de cetăţeni şi să încercăm să le rezolvăm problemele. Am informatizat Primăria şi utilizăm intensiv tehnologia pentru a reduce timpul de aşteptare pentru fiecare locuitor. Vreau să fim eficienţi. Având în vedere că ne aflăm în pragul Crăciunului, le urez cetăţenilor comunei Sărbători Fericite,  un An Nou mai bun şi plin de bucurii”.

Comuna ocupă o suprafață de 32,10 km2 din Depresiunea Șimleului, în bazinul hidrografic al Banului, afluent de stânga al Crasnei. Este alcătuită din trei localități: Bănișor (sat reședință de comună, situat la 30 km față de municipiul Zalău), Ban și Peceiu. Bănișorul și Banul sunt atestate documentar din anul 1213, sub denumirea de villa Ban și respectiv villa Bani.

La un an diferență (1214), Peceiu este menționat sub denumirea de villa Pechely. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Bănișor se ridică la 2.022 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.419 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,03%), cu o minoritate de rromi (1,14%).

Pentru 1,38% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (81,95%), dar există și minorități de baptiști (10,88%), greco-catolici (2,03%) și martori ai lui Iehova (1,48%). Pentru 1,63% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Economia comunei este una preponderent agrară, aici înregistrându-se însemnate producţii la culturile cerealiere.

Folclorul, obiceiurile tradiţionale, hărnicia şi ospitalitatea oamenilor de pe aceste meleaguri sălăjene fac din această comună un areal atractiv din punct de vedere turistic.

Chiar dacă este o comună mai mică şi are în componenţă  doar trei sate, Bănişorul a reuşit să se dezvolte semnificativ în ulimii ani. Ce-i drept fostul primar – Gheorghe Pop – a avut un rol important în schimbarea imaginii comunei, iar în cele patru mandate a reuşit să ridice standardele acestei comune, dezvoltând în special infrastructura.

Din 2016, la cârma Primăriei se află un primar tânăr, un tânăr cu un suflu nou, este vorba de Sorin Eugen Maxim, care este dedicat să continue dezvoltarea. Şi după doar doi ani de mandat, noul primar are deja realizări importante, dar are în derulare şi alte proiecte, care după ce vor fi finalizate vor aduce un plus în confortul cetăţenilor.

Redactorii de la Ştiri din Sălaj şi Sportul Sălăjean au făcut zilele trecute o vizită în comuna Bănişor, unde au purtat o discuţie despre ultimele proiecte finalizate în comună, dar mai ales despre lucrările care urmează să fie demarate chiar din lunile următoare. Încă din primele zile ale mandatului pe care l-a început în vara anului 2016, Eugen Sorin  Maxim a fost preocupat să depună proiecte, iar împreună cu echipa din Primărie a lucrat intens în acest sens.

Roadele s-au văzut odată ce a aflat că Primăria Bănişor va primi finanţare pentru patru dintre cele cinci proiecte depuse prin PNDL 2!

“Ca în orice domeniu, primii paşi sunt de acomodare, dar nimeni nu îţi oferă timp să stai liniştit şi să te acomodezi. Totul trebuie făcut din mers şi să ai activitate. În cazul meu, perioada de acomodare a coincis cu perioada de debut a programului PNDL 2. Am reuşit să pregătesc cinci solicitări, dintre care patru s-au aprobat. În martie 2017 au fost depuse la Bucureşti şi am primit aprobarea de finanţare pentru patru obiective”, ne-a informat primarul.

A fost asfaltat drumul comunal ce duce la Mal

Primul proiect care a fost demarat în mandatul lui Eugen Sorin Maxim – şi care deja s-a finalizat – a fost asfaltarea străzii Malului, din Ban. Este vorba de Drumul Comunal DC 84 ce face legătura cu satul Mal din comuna Sîg. Acesta a fost modernizat anul trecut şi a fost asfaltat pe o lungime de 1,2 km, valoarea investiţiei fiind de peste 500.000 lei.

“A fost foarte important să asfaltăm acest drum, deoarece este circulat. Face legătura între DJ 191 şi limita administrativă a comunei Bănişor, respectiv comuna Sîg, spre satul Mal”, ne-a informat primarul Eugen Sorin Maxim.

Încă 10 km de drumuri din comună se vor asfalta, dar se va mai construi şi un pod!

În momentul de faţă, infrastructura rutieră din comună se prezintă în condiţii bune, dar va arăta mult mai bine de anul viitor. Autorităţile locale au demarat un proiect foarte important, tot prin PNDL 2, şi urmează să se mai asfalteze încă 10 km de drumuri în toată comuna, fiind prevăzuţi aproximativ 3 km în fiecare sat.

“Este vorba de 9.876 m de asfalt în toată comuna, iar în fiecare sat am prevăzut aproximativ 3 km de drum asfaltat”, ne-a informat primarul. Tot în cadrul acestui măreţ proiect mai este prevăzută şi construcţia unui pod în Bănişor, peste Valea Banului. Cel mai probabil, lucrările vor începe  în primăvară, iar dacă totul decurge bine s-ar putea finaliza până la finele anului 2019.

“Proiectul este la pachet şi valoarea lui este de aproximativ 8,7 milioane de lei. În aceste zile trebuie să primim proiectul tehnic avizat. Am licitat împreună proiectarea şi execuţia pentru a scurta din timp. O licitaţie durează şi până la 8 luni de zile, iar dacă am face două ar dura şi până la un an şi jumătate. Avem avizele şi acordurile, iar în primăvară vom da ordinul de începere a lucrărilor, atât la asfaltare cât şi la pod. În principiu, cred că până la finalul anului 2019 acest proiect poate fi finalizat, deşi   lucrarea e mai complexă, deoarece este vorba aici de 33 de străduţe! După ce acest proiect va fi finalizat, în comună vom avea  străzi asfaltate într-un procent de peste 90%”, ne-a declarat primarul.

Pentru ca drumurile, dar mai ales şanturile să fie întreţinute, autorităţile locale au achiziţionat prin GAL un buldoexcavator. “Am obţinut finanţare pentru  achiziţionarea unui buldoexcavator. Vom primi 50.000 de euro prin GAL, dar vom mai pune şi noi o anumită sumă. Am făcut demersurile rapid şi în perioada următoare urmează să vină utilajul. Avem nevoie pentru mici lucrări în comună, decolmatări de şanţuri şi cosit acostamente. Am insistat să aibă în dotare inclusiv freză pentru cosit”, a precizat primarul.

Proiect important pentru racorduri şi branşamente la canalizare şi apă în Peceiu

Încă din 2015, în satul Peceiu s-a finalizat o reţea de apă şi canalizare, însă cetăţenii nu au avut acces la această utilitate nefiind finalizate racordurile şi branşamentele. Printr-un nou proiect, administraţia condusă de Eugen Sorin Maxim a obţinut finanţare pentru extinderea reţelei în Peceiu, dar mai ales pentru racorduri şi branşamente.

“Avem un proiect pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare menajeră, racorduri şi branşamente. Scopul acestui proiect sunt racordurile şi branşamentele. Acestea sunt foarte scumpe şi, având în Peceiu reţea de apă şi canalizare, am considerat că este mai util să le facem noi în cadrul unui proiect pentru a fi realizate la toată lumea în acelaşi timp şi să nu fie o cheltuială pentru cetăţeni. La acest proiect am organizat o procedură de licitaţie în SEAP, dar nu s-a prezentat nimeni. Am reluat procedura, iar la a doua strigare s-au prezentat două firme, care sunt în procedura de evaluare a ofertei. Lucrarea prevede peste 300 de racorduri şi alte peste 300 de branşamente la cele două reţele de apă şi canalizare în Peceiu. Mai prevede şi o extindere de aproximativ 2 km. Sper ca anul viitor să se înceapă la lucrări”, ne-a informat primarul.

Autorităţile locale vor ca lucrările se fie făcute într-o logică, astfel că după ce va fi finalizat acest proiect se va trece la asfaltarea drumurilor.

“În Peceiu nu vom asfalta drumurile până nu se fac racordurile şi branşamentele. Până la urmă mi se pare un mod de lucru normal. Mai avem de asfaltat 1,5 km pe PNDL 1 şi 3 km pe PNDL 2, dar deocamdată nu se poate până nu terminăm lucrările de la subteran. Nu vrem să venim prima dată cu asfaltul, iar apoi să-l spargem”, a precizat primarul.

În  viitorul apropiat, reţele de apă şi canalizare în Ban şi Bănişor

Şi locuitorii din celelalte sate ale comunei vor putea beneficia de apă şi canalizare în viitorul apropiat. Comuna Bănişor este cuprinsă într-un proiect măreţ ce prevede aducţiunea de apă de la Gilău, un proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 355 milioane de euro.

În cadrul acestui proiect sunt cuprinse 76 de localităţi din judeţul Cluj şi 98 din Sălaj, iar prin această investiţie va fi realizată modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare în cele două judeţe. Contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune este de 85%, contribuţia de la Bugetul de Stat este de 13%, iar 2% este  contribuţia autorităţilor locale din aria proiectului.

“Fiind prinşi în acest proiect mare nu putem noi să promovăm investiţii de acest gen, deoarece am fi încurcat proiectul judeţean. Pentru celelate sate din comună, cu apa şi canalizarea suntem cuprinşi într-un proiect mare la nivel de judeţ. Chiar săptămâna trecută s-a semnat contractul de finanţare, iar acest proiect se va finaliza în cinci ani. Deja am discutat cu un topograf pentru a întăbula terenurile unde vor fi poziţionate bazinele de captare, în Ban şi Bănişor”, a mai spus primarul.

Se va reabilita dispensarul medical din centrul comunal

Prin PNDL 2, comuna Bănişor a obţinut finanţare pentru reabilitarea dispensarului medical din centrul comunal, instituţia condusă de Eugen Sorin Maxim urmând să primească pentru această lucrare 526.590 lei. Demersurile au fost deja făcute, astfel că mai urmează să se semneze contractul, însă lucrările vor începe doar la primăvară, când timpul va permite.

“Am considerat că este necesar să reabilităm dispensarul, dar împreună cu medicul de familie am convenit ca lucrările să înceapă în primăvară. Nu este o lucrare foarte mare şi în doar trei luni de la începere ar trebui să fie terminată”, a precizat interlocutorul.

Iluminatul public a devenit modern în toată comuna

Deşi este în fruntea Primăriei doar de doi ani şi jumătate, Eugen Sorin Maxim are realizări importante. Unele mai mici, altele mai mari, însă toate sunt utile pentru cetăţeni, cum este şi modernizarea iluminatului public.

Acest proiect a început în 2017 cu bani de la bugetul local, iar lămpile vechi au fost înlocuite cu LED-uri, care oferă o luminozitate mai puternică şi care au un consum mult mai mic de energie faţă de vechile corpuri de iluminat.

“Iluminatul public a fost modernizat.  Am şi suplimentat corpurile de iluminat cu 100 de bucăţi, iar în momentul de faţă, în toată comuna avem 375 de corpuri, toate fiind cu LED. Cu toate că am suplimentat numărul de corpuri, am observat o scădere a costurilor. De acum înainte, LED-urile vor rămâne aprinse  toată noaptea”, ne-a informat primarul.

Centrul “Afther-School” din Bănişor a devenit operaţional

Încă din anul 2015, în Bănişor a fost finalizată construcţia unul centru de tip “afther-school”, însă acesta a devenit operaţional doar din luna decembrie a acestui an. Acest centru reprezintă o “componentă socială” a proiectului realizat în cadrul Măsurii 322 – FEADR  şi finanţat prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. În cadrul centrului, 15 copii din comună au în fiecare zi un program de cinci ore, aceştia beneficiind şi de o masă caldă.

“Avem un parteneriat cu Fundaţia creştină Diakonia. Dânşii sunt specializaţi pe acest timp de servicii, iar prin această colaborare am reuşit să facem funcţional respectivul centru. Am identificat cazurile sociale din comună, iar la ora actuală avem o grupă de 15 copii, care au un program de 5 ore şi sunt supravegheaţi de o persoană, iar ei în fiecare zi primesc o masă caldă”, a spus primarul.

În perioada 2018 – 2019, Centrul se află sub monitorizare din partea finanţatorului (AFIR), urmărindu-se menţinerea scopului pentru care a fost finanţat şi realizat. Din ianuarie 2020 acesta va ieşi din monitorizare, dar primarul intenţionează înfiinţarea unor grupe de copii în funcţie de solicitările părinţilor.

Autorităţile locale pun un mare accent pe infrastructura şcolară

Fiind în trecut cadru didactic, primarul Eugen Sorin Maxim are o mai mare afinitate pentru partea educaţională şi vrea să asigure cele mai bune condiţii elevilor. În comună funcţionează două şcoli, astfel că la Peceiu sunt clasele primare (I – IV), în timp ce la Bănişor funcţionează şcoala cu clasele V – VIII.

În ambele instituţii de învăţământ, autorităţile locale au făcut modernizări, iar anul trecut, în fiecare clasă s-au montat table moderne. În acest an, la solicitarea celor de la şcoala din Peceiu s-a achiziţionat o centrală termică mult mai modernă.

“Consider că investiţiile în educaţia copiilor trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice administraţie publică locală, motiv pentru care sprijin acest tip de acţiuni. La orice problemă a şcolilor încerc să găsesc soluţii. În toate sălile s-au achiziţionat table moderne, iar în acest an la şcoala din Peceiu s-a achiziţionat o centrală termică mai modernă, după ce centrala veche nu mai făcea faţă”, ne-a informat primarul.

În Peceiu se va construi un cămin cultural nou

Pe latura culturală, comuna Bănişor se poate mândri la ora actuală cu două cămine moderne şi dotate corespunzător. Unul este cel din centrul comunal, finalizat în urmă cu aproape patru ani, iar al doilea este cel din Ban, care a fost reabilitat prin Compania Naţională de Investiţii, iar lucrările s-au terminat în vara anului trecut.

În viitorul apropiat şi la Peceiu va exista un cămin cultural nou. În acest sens, din 2017 au început demersurile pentru achiziţionarea terenului unde era clădirea veche a căminului, iar în vară autorităţile locale au depus o cerere de finanţare la CNI, pentru construirea unui cămin cultural.

“Actualul teren şi clădirea veche au aparţinut cultului greco-catolic, fiind retrocedate în 2006. Până la urmă am găsit o modalitate şi le-am achiziţionat, astfel că am putut începe demersurile pentru construirea unui cămin nou la Peceiu, pe vechiul amplasament.  Chiar luna trecută am primit o adresă de la CNI prin care ne informau că promovează investiţia. Ne-au solicitat mai multe documente şi urmează să primim studiul de fezabilitate. Şi în Peceiu vom avea un cămin nou, cu toate dotările”, a spus Eugen Sorin Maxim.

Reabilitarea şi extinderea sediului Primăriei, un proiect de viitor

Prin PNDL 2, autorităţile locale au depus cinci solicitări de finanţare, însă unul dintre proiecte a fost respins, cel care prevedea reabilitarea şi extinderea sediului Primăriei. Primarul nu renunţă însă la acest proiect şi speră ca în viitor să obţină finanţare pentru acest proiect.

“Sper ca şi sediul Primăriei să prindă finanţare în viitor, pe acelaşi program guvernamental,  PNDL 3. Voi insista cu acest proiect, deoarece lucrările prevăd cheltuieli mari şi din bugetul comunei nu ne-am putea permite o astfel de investiţie. De aceea vrem să obţinem bani din fonduri guvernamentale şi să nu punem  greutate pe bugetul local”, ne-a informat interlocutorul.

Ca şi un proiect de viitor, primarul îşi doreşte ca drumurile comunale ce fac legătura cu comunele învecinate să fie asfaltate, pentru ca accesul oamenilor în satele vecine să devină mai uşor. Tot în viitor, comuna ar putea avea şi o reţea de gaz metan.

În acest sens, Bănişorul a aderat la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara “Barcău” şi ar urma să se asocieze cu alte comune precum Valcău de Jos, Boghiş, Plopiş, Nuşfalău, Halmăşd, Ip şi Marca, care vor întocmi un studiu de fezabilitate pentru racordarea la o magistrală de gaz şi introducerea reţelelor de gaz metan pentru populaţie.

Primăria primeşte bani de la Uniunea Europeană pentru  internet Wi-fi

Până în anul 2020, Uniunea Europeană are intenţia de a dota fiecare sat şi oraş din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public. Mai exact, Comisia Europeană doreşte să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi în spaţii publice precum parcurile, pieţele şi clădirile publice, bibliotecile, muzeele şi centrele de sănătate.

Ca urmare a solicitării de a participa la programul WiFi4EU lansat de Comisia Europeană, şi comuna Bănişor va beneficia de această utilitate, alături de încă trei localităţi din Sălaj, este vorba de Zalău,  Şimleu Silvaniei şi Şamşud.

La acest proiect, 23 de localităţi din Sălaj au depus cerere, însă doar cele patru vor primi bani europeni pentru instalarea unor echipamente Wi-Fi de ultimă generaţie. Proiectul european are un buget care se ridică la 120 milioane de euro şi fiecare administraţie locală va beneficia de vouchere în valoare de 15.000 de euro!

Primarul vrea să susţină mişcarea sportivă din comună

Comuna Bănişor este renumită şi în materie sportivă, mai ales în fotbal, prin echipa Gloria Ban, care în anul 2015 a câştigat Seria VEST din Liga a V-a, promovând în premieră în Liga a IV-a! În eşalonul superior, echipa a evoluat timp de un sezon, după care a revenit în Liga a V-a, unde evoluează şi în momentul de faţă.

Autorităţile locale sunt dispuse să susţină financiar echipa de fotbal, însă aşteaptă ca cei din conducere să depună o cerere de finanţare.

“Susţin mişcarea sportivă din comună. Echipa a avut o perioadă mai dificilă în ultimii doi ani, având în vedere că jucătorii de bază au plecat, dar – în acest tur – Gloria Ban a avut rezultate mai bune. Din partea mea există sprijin. Şi anul trecut am achiziţionat plase noi la porţi. Vreau să colaborăm, iar cei de la Gloria Ban vor putea primi sprijin, dacă depun  o cerere de finanţare pentru a obţine fonduri. Şi în acest an, din bugetul local am alocat o sumă de bani pentru susţinerea sportului, iar potrivit legii  aştept să depună o cerere de finanţare. Cât s-a putut finanţa de la Consiliul Local, am plătit, inclusiv transportul”, a precizat primarul.

Eugen Sorin Maxim: “În comună lucrurile se mişcă într-o direcţie bună”

Am plecat de la Bănişor încântaţi să aflăm că administraţia condusă de Eugen Sorin Maxim pune un mare accent pe dezvoltarea comunei. Practic, de la un an la altul, această comună vine cu noi realizări, dar primarul îi asigură pe cetăţeni că şi în următorii ani vrea să atragă cât mai multe fonduri şi să dezvolte standardele de viaţă.

“Este mult de muncă într-o Primărie. La proiecte, lucrăm cu valori mari şi ne lovim şi de birocraţie, însă consider că lucrurile se mişcă într-o direcţie bună. Vreau ca în viitor să se finalizeze ceea ce am început. Locuitorii să se aştepte la o bună colaborare în continuare şi la o deschidere totală din partea autorităţilor locale. Noi suntem puşi aici să avem deschidere faţă de cetăţeni şi să încercăm să le rezolvăm problemele. Am informatizat Primăria şi utilizăm intensiv tehnologia pentru a reduce timpul de aşteptare pentru fiecare locuitor. Vreau să fim eficienţi. Având în vedere că ne aflăm în pragul Sărbătorilor de Iarnă, le urez cetăţenilor comunei Sărbători Fericite, un An Nou mai bun şi plin de bucurii”, a încheiat primarul.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ştiri din Sălaj