Connect with us

ARTE MARTIALE

SPECIAL. Laureații sportului sălăjean în anul 2018. CLASAMENTELE COMPLETE


Paula Todoran şi Iulia Cliţan rămân “reginele” sportului sălăjean. Atleta de la CSM Zalău şi karateka de la CS Terra Kid Zalău îşi păstrează supremaţia în topurile de final de an la disciplinele olimpice, respectiv neolimpice. Totodată, şi CS Volei Municipal Zalău rămâne pe locul 1 în clasamentul jocurile de echipă din Sălaj


În anii trecuţi, se întocmea un singur clasament pentru stabilirea celor mai buni sportivi din judeţul Sălaj. Şirul mare de discuţii au determinat ca Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Sălaj să ia decizia de a împărţi sportivii, în funcţie de disciplina olimpică sau neolimpică.

De anul trecut, instituţia condusă de Adrian Fărcaş a realizat încă un top, pentru jocurile sportive. Deşi la finalul săptămânii trecute, în atletism şi karate au existat competiţii de anvergură, au putut fi întocmi clasamentele cu laureaţii anului 2018 la disciplinele olimpice şi neoplimpice, dar şi la jocurile sportive.

De precizat încă din capul  locului, primele două poziţii au rămas neschimbate în fiecare top!

Paula Todoran, pe locul 1 chiar dacă nu a strălucit

De ani buni, atleta Paula Todoran este cel mai bun sportiv al anului la disciplinele olimpice. Deşi la Europenele din Olanda desfăşurate în weekend trecut a avut o prestaţie mai modestă, sportiva de la CSM Zalău este de departe “number one”, în ce priveşte numărul de puncte acumulate în acest an.

Astfel, în luna noiembrie, atleta originară din comuna Românaşi a cucerit două medalii de aur la Balcaniada de la Botoşani.

La finalul lunii iulie, ea a devenit vicecampioană naţională la 10.000m, calificându-se la Campionatul European de la Berlin din luna august, după ce în luna martie ea a reprezentat România la Mondialul de la Valencia.

Rezultatele nu au fost precum cele din anii trecuţi, dar eleva lui Mirel Seişan a reuşit să se claseze pe locul 1, la diferenţă de puncte faţă de ocupantul locului secund.

Ultimul gong pentru pugilistul Adi Popuţea

După cum am precizat mai sus, locul secund a fost neschimbat, astfel că Adrian Popuţea termină în top, în anul în care pugilistul de la CSM Zalău şi-a anunţat retragerea din carieră.

Pentru valorosul sportiv, ultima medalie a fost “bronzul” de la Naţionalele de seniori, desfăşurate acum două săptămâni.

Ajuns la vârsta de 32 de ani, Popuţea a decis să agaţe mănuşile în cui şi să împărtăşească din experienţa sa acumulată de-a lungul a aproape două decenii, el devenind din acest an şi antrenor la secţia de box de la CSM Zalău.

În topul celor mai buni sportivi mai regăsim încă patru pugilişti, este vorba de Paul Magdaş, Darius Forai şi Florina Gorgan, ceea ce înseamnă că şcoala de box din Sălaj mai produce valori.

Voleibalistul Rareş Bălean şi handbalista Valentina Panici, pe podium!

A fost o perioadă în care practicanţii de la jocurile sportive nu puteau fi regăsiţi în topurile de final de an, deşi rezultatele erau bune, iar impactul era mult mai mare decât la disciplinele reprezentate de sportivii din clasamente.

Încet-încet, a fost reglementată şi această problemă, astfel de de câţiva ani încoace, printre laureaţi regăsim handbaliste, voleibalişti şi chiar fotbalişti!

Anul trecut, locul 3 la disciplinele olimpice a fost împărţit între voleibalistul Răzvan Mihalcea şi handbalista Ana Maria Dragut, pentru ca în top să se mai doi volibalişti, este vorba de Răzvan Mihalcea şi Paul Şomoi.

Şi pentru anul 2018, locul trei a fost asigurat tot de jucători de la HC Zalău şi CS Volei Municipal, este vorba de Valentina Panici şi Rareş Bălean.

Un mare plus pentru tânărul voleibalist, care în sezonul trecut a fost de departe cel mai bun jucător de la CS Volei Municipal.

Mai mult, prestaţiile singurului voleibalist sălăjean din lotul fostei campioane au fost continuate şi la lotul naţional, unde zălăuanul în vârstă de 21 de ani a pus umărul la calificarea la Campionatul European, unde tricolorii se  vor afla din nou după o pauză de 25 de ani!

În clasament, rămâne şi Răzvan Mihalcea, internaţional român care a devenit acum cel mai vechi component al formaţiei de la poalele Meseşului, deoarece jucătorul originar din Bucureşti a ajuns la Zalău încă din anul 2011!

În fine, în top o regăsim şi pe Paula Teodorescu, portăriţa de la HC Zalău, care în tricoul Zalăului a avut prestaţii notabile şi care au propulsat-o până la porţile Naţionalei în premieră!

Experimentatul goal-keeper a fost în cărţi şi pentru Europenele din Franţa, fiind selecţionată de Martin Ambrus în lotul lărgit.

Topul de la disciplinele neolimpice, dominat clar de CS Terra Kid Zalău!

Anul trecut, aproape toţi sportivii legitimaţi de la CS Terra Kid s-au transferat împreună cu antrenor cu tot la CS Seiko Zalău, club înfiinţat de Călin Marincaş.

Ca să nu rămână descoperit, Remus Cliţan a legitimat alţi sportivi, toţi unul şi unul. De fapt, la gruparea din Zalău au fost aduşi cam cei mai buni karateka din ţară!

În aceste condiţii, rezultatele nu aveau cum să nu vine, iar sportivii de la CS Terra Kid au revenit acasă cu o salbă de medalii de la Naţionale, Europene sau Mondiale, ultima dată în weekend, când gruparea condusă de Remus Cliţan a cucerit mai multe medalii la Campionatul European de Fudokan din Slovenia.

În topul de final de an, Iulia Cliţan şi Ana Popescu au fost de neclintit, acumulând peste 200 de puncte!

Diferenţa faţă de anul trecut este locul 3, deoarece poziţia ocupată atunci de Alexandru Lixandru a fost luată-o acum de Rareş Mayer, tot de la CS Terra Kid.

Sensei Călin Marincaş a ratat podiumul

Pentru a doua oară în ultimul deceniu, Călin Marincaş a ratat podiumul, după ce sensei-ul de la CS Seiko a ocupat locul 1 de mai multe ori în topurile de final de an. În top s-au mai aflat karateka de la alte două cluburi. Astfel, printre laureaţi s-au aflat Antonia Niream, Andrei Creţ, Darius Goron  şi Ştefania Costea, toţi de la CS Dani San Zalău –  antrenor Dan Lucian Chiş.

În fine, în clasament şi-a făcut loc şi un şimleuan, este vorba de Marius Ilinca de la CS Omega. Elevul lui Gheorghe Pop a cucerit medalii la Campionatul European de Karate Shotokan din Bulgaria dar şi la Campionatul Mondial de Shotokan din Turcia.

Gruparea şimleuană a fost reprezentată şi anul trecut în top, printre laureaţi aflându-se atunci Paula Radu, sportivă originară însă din oraşul Jibou.

Clasament neschimbat la jocurile sportive

Este clar, sportul  care în Sălaj are cel mai mare impact este handbalul, iar HC Zalău este formaţia cea mai iubită în judeţ. În ultimii ani, însă, cele mai bune rezultate au fost realizate de echipa de volei.

Din păcate, niciuna dintre ele nu au reuşit să ocupe podiumul la finalul sezonului trecut. Totuşi, reprezentanţii Direcţiei au nominalizat pe locul 1 echipa CS Volei Municipal pentru că a avut o clasare puţin mai bună în campionatul trecut, iar în acest moment ocupă fotoliul de lider în Divizia A1.

Cum FC Zalău s-a desfiinţat încă din vara anului trecut, “sportul rege” respiră la poalele Meseşului prin CS Atletic, gruparea condusă de Paul Hodiş reprezentând în acest moment Sălajul în Campionatul Naţional de  republicani, atât la juniori A, cât şi la juniori B.

Singurul criteriu de departajare a fost rezultatul obţinut de fiecare echipă din judeţ, atât la finele anului competiţional 2017/2018, cât şi turul de campionat pentru anul competiţional 2018/2019”, a precizat Adrian Fărcaş, directorul executiv de la DJST Sălaj.

 

Distincţii speciale pentru Gheorghe Tadici, Bogdan Unguruşan sau Adi Feher

Pe lângă sportivii din cele două clasamente şi cele trei echipe din  clasamentul jocurilor sportive, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Sălaj va oferi distincţii speciale mai multor sportivi şi antrenori.

Lista poate fi începută de Gheorghe Tadici, managerul de la HC Zalău, şi continuă cu sportivi aflaţi la final de carieră, precum fotbalistul Bogdan Unguruşan (FC Botoşani) şi voleibalistul Adrian Feher (Arcada Galaţi), care ani mulţi au făcut performanţă la cel mai înalt nivel.

La loc de cinste îi punem pune pe Nicu Lăpuşan şi Mircea Sumurducan, doi oameni de sport care au slujit ani buni Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, primul fiind şi director executiv. Ambii, s-au pensionat, iar cu această ocazie vor primi distincţii pentru aportul adus mişcării sportive din judeţul Sălaj.

Fără susţinere financiară de la autorităţi

În ultimii doi ani, cei mai buni sportivi ai anului au fost premiaţi de autorităţile locale cu  sume substanţiale.

Din păcate, Primăria şi Consiliul Local Zalău nu au mai alocat sume de bani pentru acest eveniment.

În aceste condiţii, gala din anul 2018 va beneficia de un buget de 10.000 de lei, din care se vor acorda diplome, tricouri, trofee, plachete şi distincţii pentru aproximativ 60 de sportivi, antrenori, laureaţi, oficialităţi şi alte personalităţi din lumea sportului sălăjean, iar pentru cei 20 de sportivi se vor acorda şi premii în bani, în funcţie de locul din clasament.


Laureaţii anului sportiv 2018 – discipline olimpice:

1. Paula Todoran (atletism, CSM Zalău) – 29,33p; antrenor: Mirel Seişanu

2. Adrian Poputea (box, CSM Zalău) – 10p; antrenor: Ioan Dragoş

3. Rareş Bălean (volei, Volei Municipal Zalău) – 8p; antrenor: Nikolay Jeliaykov

3. Valentina Panici (handbal, HC Zalău)        – 8p;     antrenor: Gheorghe Tadici

  Laureaţi:

Paul Magdaş (box, CSM Zalău);                    antrenor:  Ioan Dragoş

Darius Forai (box, CSM Zalău);                     antrenor: Adrian Popuţea

Florina Gorgan (box, CSM Zalău);                 antrenor: Ioan Dragoş

Răzvan Mihalcea (volei, CS VM Zalău);                    antrenor: Nikolay Jeliaykov

Paula Teodorescu (handbal, HC Zalău);                     antrenor: Gheorghe Tadici

Olimpiu Ardelean (fotbal, CS Atletic Zalăul);           antrenor: Claudiu Cornaci

 

Laureaţii anului sportiv 2018 – discipline neolimpice:

  1. Iulia Cliţan (karate, CS Terra Kid Zalău) – 263,695p; antrenor: Oliwer Dobre
  2. Ana Popescu (karate, CS Terra Kid Zalău) – 220,41p; antrenor: Oliwer Dobre
  3. Rareş Mayer (karate, CS Terra Kid Zalău) – 175.65 p; antrenor: Oliwer Dobre

  Laureaţi:

Marius Ilinca (karate, CS Omega Şimleu Silvaniei);   antrenor: Gheorghe Pop

Antonia Niream (karate, CS Dani San Zalău);           antrenor:  Dan Lucian Chiş

Călin Marincaş (karate, CS Seiko Zalău);                   antrenor:  Călin Marincaş

Andrei Creţ (karate, CS Dani San Zalău);                  antrenor:  Dan Lucian Chiş

Darius Goron (karate, CS Dani San Zalău);   antrenor:  Dan Lucian Chiş

Ştefania Costea (karate, CS Dani San Zalău;             antrenor:  Dan Lucian Chiş

Dan Poptelecan (karate, CS Terra Kid Zalău);           antrenor:  antrenor Oliwer Dobre

Clasament jocuri sportive:

  1. CS Volei Municipal Zalău, antrenor Nikolay Jeliazkov
  2. HC Zalău, manager Gheorghe Tadici
  3. CS Atletic Zalău, preşedinte Paul Hodiş

Sportivi, foşti sportivi de performanţă sau antrenori care vor fi premiaţi în cadrul festivităţii de premiere “Laureaţii Anului Sportiv 2018 în judeţul Sălaj”:

Gheorghe Tadici (handbal), Bogdan Unguruşan (fotbal), Adrian Feher (volei), Valeria Motogna (handbal), Nicu Lăpuşan (atletism), Mircea Sumurducan (volei), Ioana Lung (tenis), Cezara But (tenis), Sranko Zsolt (culturism), Tudor Magdaş (volei), Ştefan Radics (judo), Cristian Goron (judo), Andreea Szilaghi (karate tradiţional), Szabo Robert (automobilism), Eduard Gall (ciclism) şi Doru Meseşan (participant la renumitul show “Exatlon România” de la Kanal D)


 

 

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 
More in ARTE MARTIALE