Connect with us

Sporturi

REPORTAJ. Hereclean, o comună ce continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat. GALERIE FOTO


Fiind o comună ce se extinde de la un an la altul, iar numărul populaţiei creşte, autorităţile locale au venit în sprijinul cetăţenilor şi au depus proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii. Astfel, în următorul an, comuna Hereclean va avea drumuri asfaltate în proporţie de 90% pe toate străzile. Totodată, administraţia condusă de Dobrai Francisc are în vedere introducerea reţelelor de gaz metan şi canalizare, astfel încât locuitorii să beneficieze de toate utilităţile, precum la oraş


SCURT ISTORIC

În comună se găsesc numeroase vestigii istorice care ne arată existenţa unei comunităţi din cele mai străvechi timpuri. Pe teritoriul comunei se găseşte situl arheologic de la Panic, necropola romană de la Badon, aşezarea romană de la Guruslău, aşezarea neolitică de la Panic, dar şi Rezervaţiile naturale Stejărişul de la Panic şi Stejărişul de baltă tot de la Panic.

Satul Hereclean a fost atestat documentar în anul 1415, iar satul Badon în anul 1332. Satul Guruslău datează din 1441, iar Panic din 1383. Satul Bocşiţa este din 1349, iar Dioşod din 1345.

La Bocşiţa dăinuie şi o frumoasă biserică de lemn ce datează din 1625. Trebuie să amintim şi de Guruslău, unde se găseşte monumentul închinat lui Mihai Viteazul. Ceea ce se vede astăzi este de fapt cel de-al treilea monument al voievodului român din sat.

La data de 16 august 1926, la Sibiu, în cadrul şedinţei Comitetului Central al Astrei s-a hotărât ca în zilele de 12, 13 şi 14 septembrie 1926, Adunarea Generală a Asociaţiunii Transilvănene să se desfăşoare la Zalău.

Cu ocazia manfestărilor culturale, care s-au desfăşurat în reşedinţa judeţului Sălaj, a fost inaugurat la Guruslău monumentul dedicat victoriei domnitorului Mihai Viteazul împotriva principelui Transilvaniei, Sigismnund Bathory, luptă ce s-a dat în ziua de 3 august 1601. Inaugurarea monumentului a debutat cu discursul Ministrului Cultelor şi Artelor – Alexandru Lăpedatu, ce făcea parte din guvernul format din membri ai Partidului Naţional Liberal.

La eveniment au mai participat şi alte personalităţi marcante ale culturii româneşti, precum Mitropolitul Gurie al Chişinăului, Onişor Ghibu, membru al Academiei Române, dr. Iuliu Haţeganu, Vasile Goldiş şi Octavian Goga. Imediat după cedarea Ardealului, în cel de-al doilea război mondial, trupele de ocupaţie maghiară au primit ordin ca gloriosul monument să fie demolat.

Aşa se face că, în anul 1940, după Dictatul de la Viena din 30 august, în timpul dominaţiei străine, monumentul închinat domnitorului Mihai Viteazul a fost demolat de comandamentele ungureşti stabilite în teritoriul Ardealului.

La 29 noiembrie 1940 are loc actul de vandalism al armatei hortyste prin care grupa administrativă militară a Comandamentului armatei I aruncă obeliscul în aer. După dinamitare, se raportează organelor superioare că monumentul nu a avut valoare artistică şi că în fundaţie, a cărei distrugere nu s-a reuşit în totalitate şi se crede că este zidită sabia şi opinca lui Mihai Viteazul.

După eliberarea Ardealului de Nord, s-a pus imediat problema ridicării unui monument exact pe locul celui distrus. După lungi discuţii, prin ordinul lui Nicolae Ceauşescu, pe 21 octombrie 1976, a fost dezvelit noul monument în memoria lui Mihai Viteazul.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Victor Gaga, originar din Pria. La dezvelirea monumentului a participat inclusiv Nicolae Ceauseşcu. Pe una din laturile monumentului era adânc săpat în marmură crezul românilor pentru unire.

“Aici, la 3 august 1601, oştile conduse de marele voievod Mihai Viteazul au cucerit o strălucită victorie în lupta pentru apărarea unităţii tuturor românilor, pentru libertate şi neatârnare. Inaugurat în prezenţa tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român, preşedintele Republicii Socialiste România”, era scris pe una dintre laturile monumentului.

Dobrai Francisc, primarul comunei Hereclean: “Vrem să finalizăm cu succes toate proiectele pentru ca toţi cetăţenii comunei să beneficieze de condiţii cât mai bune. Voi fi în continuare primarul tuturor şi uşa mea va fi deschisă pentru oricine. Aş fi foarte bucuros dacă în acest mandat vom finaliza două proiecte importante, cel cu gazul metan şi canalizarea. Când acestea vor fi finalizate, orice locuitor al comunei s-ar putea considera cu adevărat un orăşean. Având în vedere că ne aflăm pe final de an, nu îmi rămâne decât să le urez cetăţenilor Sărbători Fericite alături de cei dragi, un an 2019 cât mai bun şi cu cât mai multe realizări. Ce ne-am propus în acest an împreună cu Consiliul Local am şi reuşit. Am avut multe reuşite, dar nu ne vom opri aici şi în 2019 vom veni şi cu alte realizări care să fie în folosul comunităţii”.

Dacă în alte aşezări rurale, numărul populaţiei scade vizibil de la un an la altul, la Hereclean nu poate fi vorba de aşa ceva. În comuna care se află la mai puţin de 10 km de municipiul Zalău se construiesc foarte multe case noi şi tot mai mulţi oameni aleg să se stabilească în această zonă.

Practic, comuna este într-un proces de extindere asta şi datorită distanţei mici până la oraş, dar şi a condiţiilor existente în comuna condusă de primarul Dobrai Francisc, un om dedicat pentru dezvoltarea comunităţii.

Reporterii de la Ştiri din Sălăj şi Sportul Sălăjean au făcut o vizită în comuna aflată în apropierea Zalăului şi au stat de vorbă cu Dobrai Francisc, cel care se află în fruntea Primăriei din anul 2008.

El a obţinut încrederea cetăţenilor pentru trei mandate la rând, iar locuitorii comunei se pot declara mulţumiţi de alegerea făcută, având în vedere măreţele realizări care s-au făcut începând din 2008. Practic, faţa comunei s-a schimbat radical, dar administraţia condusă de Dobrai Francisc nu vrea să se oprească aici şi pentru următorii ani sunt prevăzute şi alte proiecte, care după ce se vor finaliza vor aduce un plus la confortul cetăţenilor.

A fost asfaltat şi drumul comunal dintre Dioşod şi Bocşiţa

Ca şi întindere, comuna Hereclean este destul de mare fiind compusă din şase localităţi, Hereclean – centrul comunal, Panic, Badon, Guruslău, Dioşod şi Bocşiţa. În aceste condiţii şi la infrastructură a fost mult de lucru în ultimii ani, dar acum drumurile arată foarte bine.

Şi anul acesta s-a lucrat la reţeaua rutieră, iar recent a fost finalizat Drumul comunal  DC 7, ce face legătura între Dioşod şi Bocşiţa, acesta fiind asfaltat pe o lungime de 3,2 km. Ar mai fi mici lucrări de făcut, betonarea şanţurilor şi acostamentele, însă acestea se vor putea finaliza cel târziu în primăvară.

“Drumul comunal dintre Dioşod şi Bocşiţa a fost asfaltat în această vară, dar au mai rămas mici lucrări la acostamente şi la şanţuri, care se vor finaliza până în primăvară. Valoarea proiectului a fost de 20 de miliarde lei vechi, iar deja am primit 17 miliarde”, ne-a informat Dobrai Francisc.

Vor mai fi asfaltaţi aproape 14 km de drum  în toată comuna!

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, administraţia locală de la Hereclean a depus nu mai puţin de şase proiecte, iar unul dintre cele mai mari este legat tot de infrastructura rutieră.

Este vorba de asfaltarea drumurilor în toată comuna pe o lungime de aproape 14 km, care nu au fost cuprinse în proiectele anterioare. Sunt vizate toate cele şase localităţi din comună, iar în Dioşod şi Badon se vor asfalta peste 3 km.

“Din fonduri europene mai avem un proiect în valoare de aproape 2 milioane de euro. La acest proiect avem şi noi o contribuţie din fonduri proprii de 800.000 de euro. Vor fi aproximativ 14 km de drum asfaltat în toate cele şase sate din comună.  În primăvară, după ce timpul va permite, cred că vor putea începe lucrările.  În Bocşiţa se vor asfalta aproximativ 1,5 km, la Dioşod 3,5 km, tot 3,5 km şi în Badon, la Hereclean 1,5 km, la Guruslău 600 m şi în Panic vreo 2 km”, a declarat primarul.

Autorităţile locale au întâmpinat unele dificultăţi pentru obţinerea avizelor, dat fiind faptul că trei dintre drumurile care urmează să fie asfaltate aveau legătură cu drumul european sau naţional, dar această problemă a fost rezolvată, astfel că lucrările pot începe.

Potrivit primarului, după ce se va finaliza acest proiect, comuna se va putea lăuda cu faptul că 90% dintre străzi  vor fi asfaltate.

“În proiectare, drumul care iese în cel naţional era prevăzut cu o lăţime de 4 m, dar a trebuit schimbat la 6 m. Avizele au durat vreo 6 luni  şi din această cauză nu am putut scoate lucrarea la licitaţie pentru execuţie. Până la urmă s-a rezolvat această problemă şi se pot începe lucrările. Practic, este vorba despre străzi rămase neasfaltate de la proiectele anterioare. După ce va fi finalizat acest proiect, 90% dintre străzile comunale  vor fi asfaltate. În ultimii ani s-a mărit intravilanul comunei, iar oamenii şi-au construit case. Acele porţiuni nu au fost cuprinse în proiecte, dar le avem în vedere şi pe acestea”, ne-a informat interlocutorul.

Şi dacă tot am amintit de infrastructura rutieră nu trebuie să omitem că în ultimii ani s-a pus la punct şi un drum agricol de o mare importanţă, care face legătura cu limita comunei Bocşa, dar şi cu Crişeni. Porţiunile de drum ce au aparţinut de Primăria Hereclean au fost asfaltate, dar drumul ce face legătura cu Crişeni mai trebuie să fie pus la punct de “vecinii” de la Crişeni, în momentul de faţă acesta fiind doar pietruit.

Şcoala şi grădiniţa din Dioşod au intrat în reabilitare

De-a lungul timpului şi infrastructura şcolară a reprezentat o prioritate pentru administraţia locală, astfel că instituţiile de învăţământ din comună au fost puse la punct. Printr-un proiect european s-a obţinut finanţare pentru şcoala din Dioşod, dar şi pentru grădiniţă, iar deja lucrările au început.

“Am câştigat un proiect pentru reabilitarea şcolii din Dioşod, în valoare de aproximativ 13 miliarde lei vechi. Lucrările au început şi în proporţie de 40% s-au terminat. Sunt lucrări complexe, la acoperiş, la exterior şi interior, iar acest lucru era necesar, deoarece clădirea nu a mai fost consolidată din anii ‘70. Tot în această clădire funcţionează şi grădiniţa, dar acum copiii au fost mutaţi la cămin. Dacă totul  decurge bine, lucrările ar putea fi finalizate în 2019”, a spus primarul.

Tot prin PNDL 2 s-a obţinut finanţare pentru construirea unei grădiniţe noi în satul Guruslău. Lucrarea a fost pusă pe SEAP şi se aşteaptă ofertele din partea firmelor de specialitate.

În viitorul apropiat, comuna va avea gaz metan, dar şi canalizare!

La Hereclean există o reţea de apă în toată comuna, dar autorităţile s-au zbătut pentru ca cetăţenii să aibă şi alte utilităţi, cum ar fi canalizarea, dar mai ales gazul metan. Astfel, comuna a fost inclusă în Master Planul Companiei de Apă pentru realizarea unei reţele de canalizare, care ar putea apărea în următorii ani.

“Proiectul a fost semnat şi sperăm ca în următorii ani să avem canalizare în Hereclean, Badon şi Panic. Deocamdată, doar aceste trei sate au fost cuprinse”, ne-a informat primarul.

În ceea ce priveşte gazul metan, instituţia condusă de Dobrai Francisc a făcut multe demersuri, s-au obţinut toate avizele, însă încă nu s-a rezolvat problema finanţării.

“Am cheltuit foarte mulţi bani pentru proiectul de introducere a reţelei de gaz metan. Valoarea lucrărilor ar costa 1,7 milioane de euro, iar acum vom depune documentaţia la trei firme de specialitate şi aşteptăm să vedem dacă vor fi de acord să facă această lucrare. S-a mai procedat la fel şi în alte comune, iar – în 10 ani, firma respectivă îşi scoate investiţia. Avem aproximativ 200 de societăţi comerciale pe raza comunei şi foarte mulţi au solicitat introducerea gazului metan. Este o necesitate în comună, mai ales pentru firmele mari consumatoare de lemne. Dacă nu vom găsi o societate care să finanţeze lucrarea, atunci poate o vom începe noi din bugetul propriu. Am lucrat foarte mult pentru studiul de fezabilitate, iar cele 14 avize au durat un an. Nu vreau să dau termene, dar – cu siguranţă – în viitorul apropiat vom avea gaz metan. Oricum, din câte am înţeles guvernul vrea să mai pornească o finanţare prin PNDL 3, cu finanţare pentru proiecte de gaz şi iluminat. Noi avem proiectul terminat şi aşteptăm”, a precizat Dobrai Francisc.

Tot în viitorul apropiat se doreşte construirea unui nou sediul al Primăriei, care să fie într-un loc mult mai bun decât actuala clădire. “Ne-am dori să construim o clădire nouă. Deja proiectul îl avem, dar şi locaţia, chiar în spatele actualei clădiri”, a adăugat primarul.

La Hereclean se va construi un spital de cardiologie!

Fiind aproape de municipiul Zalău, comuna Hereclean este atrăgătoare pentru investitori, chiar şi în domeniul medicinei. În acest sens, chiar în centrul comunal, un investitor privat, este vorba de medicul Adrian Anton – un fiu al satului Hereclean – a început construcţia unui spital de cardiologie! Temelia s-a şi pus deja, iar în sprijinul investitorului vin şi autorităţile locale care vor să asfalteze drumul până la spital şi să extindă reţeaua de apă şi electricitate.

“Deja am făcut proiectul şi anul viitor vom pune la punct strada care duce până la spital. Un spital va fi benefic nu doar pentru comuna Hereclean, ci şi pentru întreaga zonă”, a spus primarul.

Tot pe latura medicinei, trebuie amintit că recent s-a modernizat dispensarul din centrul comunal cu bani de la bugetul local.

Iluminatul public a devenit mai modern şi mai eficient

O investiţie importantă au reuşit autorităţile locale în ceea ce priveşte iluminatul public, care a devenit mai modern, dar şi mult mai eficient. Astfel, s-au înlocuit lămpile vechi care ofereau o lumină mai slabă, dar consumau foarte mult şi s-a trecut la LED-uri, fiind schimbate peste 500 de corpuri de iluminat în toată comuna.

“Iluminatul  public s-a modernizat în toată comuna şi am schimbat peste 500 de corpuri de iluminat. Această schimbare este foarte benefică şi se poate observa şi pe facturile de la Electrica, deoarece costurile s-au redus cu 20 – 30%. Avem un iluminat modern, iar acest proiect a fost făcut cu bani din bugetul local”, ne-a informat primarul.

Se construiesc capele în Guruslău şi mai apoi în Dioşod

Primăria şi Consiliul Local Hereclean au o colaborare bună cu toate bisericile din comună, iar în fiecare an a fost lansat câte un program pentru toate cultele. Autorităţile locale au pus la dispoziţie 160.000 de lei şi s-au încheiat contracte de finanţare nerambursabilă cu fiecare parohie, astfel că fiecare biserică a putut accesa fonduri în funcţie de necesităţi.

“În fiecare an lansăm un program pentru culte. Vrem să ajutăm bisericile în funcţie de necesităţi. Avem o colaborare bună şi cu preoţii din comună”, a spus primarul Dobrai Francisc. Tot printr-o bună colaborare cu bisericile din comună s-au demarat proiecte pentru construcţia unor capele.

La Panic, capela a fost deja finalizată şi dată în folosinţă, în timp ce la Guruslău lucrările sunt în toi şi deja se ridică zidurile. De anul viitor va începe şi construcţia unei capele la Dioşod, iar în acest sens deja s-a făcut proiectarea. “Aceste capele sunt necesare în comună, iar în următorii ani ne dorim să avem în fiecare sat”, a spus interlocutorul.

Cămine culturale moderne 

În ultimii ani s-a lucrat intens la dezvoltarea laturii culturale din comună, astfel că Herecleanul se poate lăuda cu cămine culturale moderne şi dotate corespunzător. A mai rămas de pus la punct căminul din Bocşiţa,  pe care autorităţile vor să îl renoveze anul viitor.

“Căminele sunt la standarde ridicate, dar ne mai propunem să îl punem la punct şi pe cel din Bocşiţa. Celelalte sunt modernizate, iar trei dintre ele beneficiează de instalaţie de aer condiţionat şi instalaţie de căldură. Anul viitor, vom monta aer condiţionat atât la căminul din Hereclean, cât şi în Badon”, a precizat primarul.

Până la urmă, era o necesitate ca aceste cămine să fie puse la punct, deoarece acolo se organizează foarte multe evenimente. Astfel, în fiecare localitate se organizează “Ziua Satului”, iar tot în fiecare cămin, în noaptea dintre ani se organizează petrecerea de Revelion.

De mai bine de doi ani, în comună funcţionează şi un Centru de Informare Turistică, prin care sunt puse în valoare obiectivele turistice din comună, dar şi obiceiurile şi tradiţiile din comună. Centrul derulează mai multe activităţi la care se implică şi şcoala.

În comună se construieşte într-un ritm accelerat! 

Herecleanul se află în categoria comunelor care se extind de la un an la altul. Potrivit primarului Dobrai Francisc, autorităţile locale acordă aproximativ 200 de autorizaţii de construcţie pe parcursul unui an!?

“La noi, numărul populaţiei este în creştere. Cred că am acordat spre 200 de autorizaţii de construcţii în acest an. Se construieşte în toate satele, chiar şi în Bocşiţa, dar mai mult în Hereclean, Badon şi Panic, fiindcă aceste sate sunt mult mai aproape de oraş”, a precizat primarul.

Având în vedere că se construiesc foarte multe case, Primăria vine în sprijinul cetăţenilor şi demarează câteva proiecte prin care se are în vedere extinderea reţelei electrice şi de apă. În condiţiile în care sunt multe străzi în comună şi în multe zone se construieşte, Primăria a decis să achiziţioneze şi un buldoexcavator.

“Printr-un proiect european pe GAL am achiziţionat cu buldoexcavator, care trebuie să sosească în aceste zile. Suntem o comună mare, cu multe străzi şi este foarte util un astfel de utilaj cu care putem lucra şi la şanţuri”, a declarat Dobrai Francisc.

Autorităţile locale sprijină sportul din comună

Fotbalul este sportul cu care se mândreşte cel mai mult comuna Hereclean, prin echipa locală Unirea, care activează în Seria Vest din Liga a V-a.

În urmă cu două sezoane, formaţia condusă de Florin Mândruţiu a reuşit o performanţă notabilă şi a câştigat campionatul, însă nu a putut face pasul în eşalonul superior din lipsa unei baze sportive adecvate pentru Liga a IV-a.

De ani buni, Unirea îşi dispută meciurile de pe teren propriu, la Badon, acolo unde terenul a fost îngrădit, dar pe viitor se are în vedere şi construirea unor vestiare. După ce baza sportivă va fi pusă la punct, echipa de fotbal ar putea să atace promovarea în Liga a IV-a, eşalon în care a mai fost în urmă cu mai bine de 10 ani.

“Suntem alături de echipa de fotbal şi sprijinim sportul din comună. Acum doi ani nu am putut face pasul în Liga a IV-a, dar cred că pe viitor vom putea ajunge în eşalonul superior, după ce baza sportivă va fi pusă la punct. Eu mă bucur că la echipă joacă foarte mulţi tineri din comună. Sunt importante şi rezultatele, dar cel mai important lucru este mişcarea”, a spus primarul.

Unirea Hereclean a terminat turul campionatului din Seria Vest pe locul 7 şi a avut un final de an foarte bun în care a legat trei victorii consecutive cu Unirea Sălăţig, Kemer Camăr şi Stejarul Sîg.

Comuna este reprezentată cu succes şi în Campionatul de Minifotbal Onix, astfel că Unirea Hereclean este lider în Liga B, având nouă victorii şi două înfrângeri în 11 etape!

Dobrai Francisc: “Vrem ca toţi cetăţenii să beneficieze de condiţii cât mai bune” 

Sunt multe realizări în comuna Hereclean care s-au făcut sub buna administraţie condusă de Dobrai Francisc. Autorităţile locale nu vor însă să se oprească aici şi au în vedere şi alte proiecte importante, la finalul cărora nivelul de trai să fie sporit.

“Vrem să finalizăm cu succes toate proiectele pentru ca toţi cetăţenii comunei să beneficieze de condiţii cât mai bune.  Voi fi în continuare primarul tuturor şi uşa mea va fi deschisă pentru oricine. Aş fi foarte bucuros dacă în acest mandat vom finaliza două proiecte importante, cel cu gazul metan şi canalizarea. Când acestea vor fi finalizate, orice locuitor al comunei s-ar putea considera cu adevărat un… orăşean. Având în vedere că ne aflăm pe final de an, nu îmi rămâne decât să le urez cetăţenilor Sărbători Fericite alături de cei dragi, un an 2019 cât mai bun şi cu cât mai multe realizări. Ce ne-am propus în acest an împreună cu Consiliul Local am şi reuşit. Am avut multe reuşite, dar nu ne vom opri aici şi în 2019 vom veni şi cu alte realizări care să fie în folosul comunităţii”, a încheiat Dobrai Francisc.

loading...
Loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ultimele articole
 

 

 

 

More in Sporturi